5 fitt túrós desszert, amit imádni fogsz

A túró kiváló főként a magas fehérje tartalma miatt – 100 grammban egészen 18 gramm fehérjét találunk, ellenben csupán 2,5 gramm zsírt és körülbelül 4 gramm tejcukrot. Elkészítettük nektek 5 túrós desszert receptjét, melyeket bűntudat nélkül fogyaszthattok, ráadásul az ízük is kiváló.
Fehérjével teli mini tekercsek
A piskótához szükségünk lesz:
• 3 evőkanál teljes kiőrlésű sima tönkölyliszt
• 2 evőkanál sima tönkölyliszt
• 2 adagolónyi (50 g) vaníliás tejsavó fehérje
• 3 kanál xillit
• 1 sütőpor
• 6 tojásfehérje
Választható: citrom / narancshéj
A krémhez szükségünk lesz:
• 500 g csökkentett zsírtartalmú túró
• pár csepp flavor drops – vaníliás ízű
Az öntethez szükségünk lesz:
• 100 g 52 %-os zsírtartalmú étcsokoládé
• 1 kávéskanál kókuszolaj
Az elkészítés folyamata
A sütőt 160 °C-ra hevítjük, felverjük a tojásfehérjét és fokozatosan hozzáadjuk a xillitet. Enyhén hozzákeverjük az átszitált lisztet, sütőport, a fehérjét és a citrom héját. A masszát kenjük szét a sütőpapíron, és addig sütjük, míg a piskóta el nem készül. A piskótát ezután kivesszük a tepsiből, és egy konyhai törlő segítségével még a forró tésztából tekercset formázunk úgy, hogy a rövidebb oldalakat egymás felé tekerjük, hogy majd az elvágás után körülbelül 6 tekercs keletkezzen. Amíg a tészta kihűl, elkészítjük a krémet.
A tölteléket a túró és a vaníliás joghurt összekeverésével készíthetjük el, vagy a túrót ízesíthetjük akár a kalóriamentes flavor drops cseppekkel is (én a vanília ízesítést használtam). *Ha szeretnétek biztosra menni, hogy a krém szépen fog állni, hozzáadhattok egy kis zselatint is, melyet a csomagolás szerint készíthettek el, de ez a lépés akár ki is hagyható A mini tekercseket végül olvasztott csokoládéval öntjük le, melyet kókuszolajjal olvasztunk fel, ezután pedig hűvös helyen dermedni hagyjuk.
Tápértékek | Kalóriák (kcal) | Fehérjék (g) | Szénhidrát (g) | Zsírok (g) |
---|---|---|---|---|
Teljes adag | 1402 | 129 | 118 | 46 |
1 adag (1/6) | 236 | 22 | 20 | 7,5 |
Egyszerű csokoládétorta sütés nélkül
A tésztához szükségünk lesz:
• 80 g vaj
• 140 g zabpehely
• ½ érett banán (vagy egy kisebb)
• 20 g édesítőszer, pl. Erythrit
A töltelékhez szükségünk lesz:
• 500 g zsírszegény túró
• 100 g étcsokoládé
Az öntethez szükségünk lesz:
• 100 ml folyékony 12 %-os tejszín
• 100 g min. 50 %-os zsírtartalmú étcsokoládé
• 1 kávéskanál vaj
• pár csepp vaníliás flavor drops
Az elkészítés folyamata
A zabpehelyből, vajból, banánból és az édesítőszerből egy nagyon egyszerű tésztát készítünk el. A kemény vajat egy hagyományos reszelő segítségével a nagyobb lyukakon lereszeljük, ezután hozzáadjuk a banánpürét az erithritollal és a zabpehellyel. Sűrű masszát alakítunk ki és egy kisebb kerek formába helyezzük, melyet előtte sütőpapírral bélelünk ki.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, várunk egy kicsit, és amíg híg állagú hozzáadjuk a túróhoz. Ezután a tölteléket rákenjük a tésztára. A felső öntetet úgy készítjük el, hogy a legkisebb gázon egy lábasban felolvasztjuk a csokoládét a vajjal, hozzáadjuk a tejszínt és addig keverjük, míg nem alakul ki a megfelelő textúra. Vaníliás Flavor drops cseppekkel ízesítjük. A csokoládét a tortára öntjük és hűvös helyen dermedni hagyjuk. Díszíthetjük gyümölccsel.
Tápértékek | Kalória (kcal) | Fehérje (g) | Szénhidrát (g) | Zsírok (g) |
---|---|---|---|---|
Egész torta | 2891 | 88 | 223 | 183 |
1 adag (1/8) | 363 | 11 | 28 | 23 |
Habos csokoládékrémes muffinok
A tésztához szükségünk lesz:
• 4 M nagyságú tojás
• 3 evőkanál xillit nyírfacukor
• 1 púpozott evőkanál sima tönkölyliszt
• 1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű simaliszt (ismét lehet tönköly)
• 1 púpozott evőkanál vaníliás ízű fehérjepor
• 1 kávéskanál sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
• 500 g csökkentett zsírtartalmú túró
• 100 g legalább 52 %-os étcsokoládé
• pár csepp karamellás ízű Flavor Drops
Az elkészítés menete
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A tojásfehérjékből lassan habot készítünk, melyhez fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgáját. A lisztet, fehérjét és a sütőport együtt átszitáljuk. Kanalanként kézzel lassan hozzáadjuk az átszitált keveréket a felvert habhoz. A tésztát szétosztjuk a formákba (a jobb manipuláció miatt ideális a szilikon forma) és megsütjük.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a túrót. Ha szeretnéd, hogy a krém még édesebb legyen, adhatsz hozzá pár csepp Flavor Drops-ot. Ha kihűltek a muffinok feldíszítjük őket és hűvös helyen tároljuk.
Tápértékek | Kalóriák (kcal) | Fehérjék (g) | Szénhidrát (g) | Zsírok (g) |
---|---|---|---|---|
Teljes adag | 1387 | 108 | 115 | 55 |
1 muffin | 82 | 7,2 | 7,7 | 3,7 |
Túrós cheesecake erdei gyümölcsökkel
A cheesecake alsó részének hozzávalói:
• 1 csésze (90 g) teljes kiőrlésű gabonapehely (vagy 90 g zabpehely)
• 1 kávéskanál Agávé szirup
• 1 evőkanál kókuszolaj
A cheesecake töltelékének hozzávalói:
• 3 tojás
• 750 g csökkentett zsírtartalmú túró
• 100 g vaníliás tejsavó fehérje
• 2 púpozott evőkanál sima tönkölyliszt
• 3 evőkanál xillit
• 2 evőkanál kókuszolaj
• vaníliás Flavor Drops cseppek
• 1 kávéskanál fahéj
A cheesecake tetejének hozzávalói:
• 1 csésze erdei gyümölcs (lehet fagyasztott is)
• 2 – 3 evőkanál joghurt
• 30 g keményítő (vagy cukormentes vaníliapuding)
• ízlés szerint édesítőszer (BIO Agávé szirupot használtunk)
Az elkészítés menete
Alsó rész (tészta)
A nagy kerek formát sütőpapírral béleljük ki. A kukoricapelyhet, vagy a zabpelyhet ledaráljuk és összekeverjük a felolvasztott kókuszolajjal és az agávé sziruppal. Lenyomkodjuk a forma aljára és 160 °C-on 2 percig sütjük.
Töltelék
A fehérjékből habot készítünk. A sárgájához fokozatosan hozzáadjuk a xillitet, túrót, az átszitált lisztet a fehérjével együtt, valamint az összes további hozzávalót is. Végül kézzel lágyan hozzáadjuk a fehérjékből készült habot. A keveréket a formába öntjük, majd 160 °C-on körülbelül 40 percig sütjük, amíg a cheesecake nem lesz készen (de ne legyen száraz!). Végül pihentetni hagyjuk a kikapcsolt sütőben, melynek ajtaját enyhén kinyitjuk.
Felső rész
A keményítőt, vagy a vaníliás pudingot egy kevés vízben elkeverjük (kb. 1,5 – 2,5 dl), hozzáadjuk a gyümölcsöt és az édesítőt, majd állandó keverés mellett ugyanúgy készítjük el, mint a pudingot. Ha a krém sűrű, hagyjuk egy kicsit kihűlni. Hozzáadjuk a joghurtot és rákenjük a süteményre. Kész!

Tápértékek | Kalóriák (kcal) | Fehérjék (g) | Szénhidrát (g) | Zsírok (g) |
---|---|---|---|---|
Teljes adag | 2320 | 202 | 225 | 68 |
1 adag (8 db) | 290 | 25,2 | 28,1 | 8,5 |
Sajttorta a robotgépből
Ennek a cheesecake-nek az elkészítése igazán egyszerű és főként makro barát, a magas fehérjetartalmának, valamint az alacsony zsír és cukortartalmának köszönhetően. Ezen recept alapja, hogy szükséges hozzá egy jó minőségű robotgép (vagy elektromos daráló), mely képes ledarálni pl. a lenmagot apró részecskékre. Ezután a recept elkészítése már gyerekjáték.
Tészta:
• 50 g lenmag (vagy kesudió)
• 30 g instant pehely (vagy hajdina instant kása még száraz állapotában)
• 50 g szárított gyümölcs
• 1,5 – 2 csésze víz
• 30 g rost – psyllium
Krém:
• 500 g csökkentett zsírtartalmú túró
• 250 g fehérjoghurt (kb. 3,7 % zsírtartalommal)
• 20 – 30 g xillit
• 1 csomag krémekbe használható zselatin fixáló
Díszítés:
Az elkészítés menete
Előkészítjük a formát, melynek alját sütőpapírral bélelünk ki. Először leőröljük a lenmagokat, majd hozzáadjuk a víz egy részét és a mazsolát, majd összekeverjük, míg nem lesz megfelelő a textúrája (a tészta ragadós alapja). Hozzáadjuk a psylliumot és a keveréket kézzel összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet. Hozzáadjuk az instant pelyhet és átkeverjük – egy sűrű, de még mindig kenhető állagú masszát kellene kapnunk. Szükség szerint hozzáadjuk a maradék vizet. Ha a tészta textúrája a megfelelő sűrűségű, elkezdjük elkenni a forma alján és egy részével a cheesecake oldalait kenjük ki.
A túrót, a joghurttal és a xillittel együtt kikeverjük, majd a csomagolás szerint hozzáadjuk a zselatin fixálót. A keveréket kiöntjük a formába és egy kicsit horizontálisan mozgatjuk, hogy a krém egyenletesen legyen eloszlatva. Ezután azonnal feldíszítjük. A tésztára a Zero Sziruppal pontokat rajzolunk, majd hurkapálcával végigmegyünk minden pont közepén (mintha ketté szeretnénk őket választani), amivel mini szívek alakulnak ki a sütemény tetején.
A tortát legalább 2 órát a hűtőben hagyjuk dermedni, de legjobb, ha az egész éjszaka ott marad. Tálalás előtt elsőként egy lapát/ spatula segítségével elválasztjuk a tészta oldalait, majd aztán nyitjuk ki a formát. A sütemény nemcsak gluténmentes, de főként tele van fehérjékkel, ideális a forró nyári napokon. Kiegészíthetitek friss gyümölccsel, vagy mentával.

Tápértékek | Kalóriák (kcal) | Fehérjék (g) | Szénhidrát (g) | Zsír (g) |
---|---|---|---|---|
Teljes adag | 1268 | 100 | 154 | 28 |
1 adag (1/6) | 211 | 16,6 | 25,6 | 4,6 |
Bízunk benne, hogy ízleni fog ez az 5 gyors, egyszerű, de főként ízletes recept, és ti is a kedvenc receptjeitek között fogjátok őket tárolni. Ti milyen túrós fitt recepteket szoktatok készíteni? Válaszaitokat írjátok meg nekünk kommentben, és ha tetszett a cikk, támogassátok megosztással.