Miért fontos a magnézium a sportolók számára?

Miért fontos a magnézium a sportolók számára?

Mennyire fontos a magnézium a sportolók számára? Az újabb tanulmányok és kutatások szerint, már a magnéziumfelvétel kisebb hiányosságai is lassíthatják a sportteljesítményt. A cikkünből többet megtudhatsz erről az ásványi anyagról.

Ha megkéred bármelyik sportolótót,hogy sorolja fel a kulcsfontosságú ásványokat, amelyek támogatják a teljesítményt, a legnagyobb valószínűséggel meg fogja említeni a kalciumot, vasat, cinket és lehetséges, hogy még a krómot is. De nem túl valószínű, hogya magnézium is szerepelne ebben a felsorolásban. A magnézium, energiatermelésben játszott fontos szerepe ellenére, az edzők és a sportolók nagy része nincs tisztában az alapvető jelentőségével az egészség és a teljesítmény fenntartásához.

Magnézium hatással van a teljesítményre

Egy biztos, hogy a magnéziumbevitel, összehasonlítva a száz évvel ezelőtti adatokkal, kevesebb mint a felére csökkent és továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére, számos tudós állítja, hogy az optimális egészséghez szükséges magnéziumszükséglet, a múltban jelentősen alulértékelt volt és az új kutatások azt sejtetik, hogy már a magnéziumfelvétel kisebb hiánya is súlyosan károsíthatja a sportteljesítményt. Egyértelmű, hogy a magnéziumbevitelt, egyetlen komoly sportoló sem hagyhatja figyelmen kívül.

Alapvető információk a magnéziumról

A tiszta magnézium egy ezüstös fehér fém, amely ragyogó fénnyel ég – ez valami olyasmi, amit már biztosan láttatok a kémiaórákon. A sejtekben előforduló második leggyakoribb ásványról van szó, azonnal a kálium után. Az emberi testben megközelítőleg 57 g van jelen, amely nem mint fém, hanem mint magnézium ion fordul elő (pozitív töltésű magnézium ionok, amelyek oldatban vagy egyéb szövetekkel való komplexben fordulnak elő, pl. a csontok).

Megközelítőleg a magnézium egynegyede az izomszövetekben található, míg a háromötöde a csontokban; viszont kevesebb mint 1%-a található a vérszérumban, amelyből leginkább kimutatható a magnézium mennyisége a szervezetben.

Alapvető információk a magnéziumról

A magnézium, a nyolcadik leggyakoribb elem a földkéregben, habár elemi formájában még nem található meg. A vérszérumban található magnéziumottovább lehet osztani szabad ionokra, komplex és fehérjekötött részekre, viszont az ionrész az, amely a magnéziumszint mérés szempontjából a legfontosabbnak tekintett, mivel ez egy fiziológiailag aktív rész.

A magnéziumot szintén megtalálhatjuk a finomítatlan teljes kiőrlésű gabonafélékben, mint a teljes kiőrlésű kenyérben, zöld levelű zöldségekben, diókban, magokban, borsóban, babban, lencsében (lásd a lejjebb feltüntetett táblázatot). Viszont agyümölcsök, húsok és a halaka finomított élelmiszerekhez hasonlóan kevesebb magnéziumot tartalmaznak.

Az általános vélemény arról, hogy a tej és a tejtermékek a magnézium gazdag forrásai, téves. A magnéziumtartalom a növényi élelmiszerekben kizárólag tükrözi ezen ásvány talajban található koncentrációját. (1)

TÁBLÁZAT: Magnéziumtartalom az általános élelmiszerekben

Tökmag (sült)
Mandula
Brazil dió
Szezámmag
Mogyoró (sült, sózott)
Dió
Rizs (teljes kiőrlésű, barna)
Teljes kiőrlésű kenyér
Spenót
Főzött bab
Brokkoli
Banán
Burgonya (sült)
Fehér kenyér
Joghurt (általános, alacsony zsírtartalmú)
Tej
Rizs (fehér)
Kukoricapehely
Alma
Méz

532
300
225
200
183
158
110
85
80
40
30
29
25
20
17
10
6
6
4
0.6

Forrás; USDA Nutrient Database


A zöldségek főzés közben veszíthetnek a magnéziumtartalmukból, mivel a magnézium egy nagyon jól oldódó ásvány. A gabonaféléknél a magnézium általában a csírában és korpában koncentrálódik, ez magyarázatot nyújt arra, hogy a fehér finomított magok miért tartalmaznak arányosan kevesebb magnéziumot, összehasonlítva a finomítatlan változataikkal.

Magnézium, melyik táplálékban található


A magnézium feladata a testünkben

A magnéziumnak számos fontos szerepe van a testünkben és több mint 325 enzimes reakcióhoz szükséges, beleértve azokat, amelyek részt vesznek a zsír-, fehérje-és nukleinsav szintézisben, neurológiai aktivitásokban, izom-összehúzódásokban és ellazulásokban, a szív tevékenységében és a csontanyagcserében.

ATP anyagcsere

Még fontosabb a magnézium kulcsszerepe az anaerob és aerob energiatermelésben, főleg az adenozin trifoszfát anyagcserében (ATP), a test „energia pénznemében”. Ha valakit érdekelne, hogy vagyunk képesek energia előhívására ahhoz, hogy különböző tevékenységeket, különböző feltételek mellett végezzünk, a megfelelő válasz nagyrészt az ATP -ben rejlik. Az ATP nélkül a testünk egyszerűen nem lenne képes működni.

Az ATP szintézis, magnézium függő enzimeket igényel, amelyeket „ATPáz”-nak is nevezünk. Ezeknek az enzimeknek nagyon keményen kell dolgozniuk: egy átlagember nem több, mint 85g ATP-t képes tárolni, viszont egy kemény edzés során az ATP mozgás gyorsasága fenomenális, úgy óránként 15 kg ATP bomlik fel és reformálódik (az adenozin-difoszfáttól és foszfáttól).

Magnéziumhiány

Az átlagos felnőtt embereknél, a magnéziumhiány megváltozott kardiovaszkuláris funkciókhoz, beleértve az elektrokardiografikus rendellenességeket, a szénhidrát anyagcsere rendellenességeihez (2,3), inzulin rezisztenciához, csökkent inzulin szekrécióhoz (2,4), valamint magas vérnyomáshoz vezethet (5).

magnéziumhiány

A betegségek, amelyek a magnéziumhiánnyal állnak kapcsolatban, magukba foglalják a szívkoszorúér-megbetegedéseket, ideg-izomzati megbetegségeket, a vese megbetegedéseit, asztmát (6), migrént, premenstruációs szindrómát, preeklampsziát (mindkettő terhességi komplikációkat okoz), klimaktérikus csont-rendellenességeket (3) sőt még túlsúlyt is.

Az Egyesült Királyság javaslataa napi magnéziumbeviteltilletően (vagyis azt a napi mennyiséget illetőan, amely képes megszüntetni a magnéziumhiányt a lakosság 97,5 %-nál) a férfiaknál 300 mg-ra, a nőknél pedig 270 mg-ra becsülték. (7). Az Egyesült Államokban nemrég módosították a megadott számokat, mégpedig csökkentették, jelenleg a javasolt mennyiség a férfiaknál napi 400 mg, 19-30 éves korig és napi 420 mg 30 éves kor felett. A nők számára 30 éves kor felett a napi javasolt mennyiség 300-310 mg. Azonban, néhány kutató hisz benne, hogy ennek a számnak még magasabbnak kellene lennie, mégpedig napi 450-500 mg-nak (9).

Nagyon sok ember szenved magnéziumhiányban

A magnéziumbevitel az utóbbi 100 évben csökkenő tendenciát mutatott, mégpedig napi 500 mg-ról, napi 175-225 mg-ra csökkennt. (10) Egynemrég végzett kutatás kimutatta, hogy a nők magnéziumfelvétele tényleg nagyon alacsony, csak napi 228 mg (11). Mivel ez az adat egynapi étkezésből van levezetve, az aktuális magnéziumfelvétel túlértékelt lehet (12).

magnéziumhiány

A Food Standards Agency az Egyesült Királyságban a férfiak és a nők napi magnéziumfelvételét csak 227 mg-ra becsüli – tehát csak a napi javasolt adag kétharmadára (RDA).

Magnéziumhiány a sportolóknál

Még a sportolók, akikről azt feltételezzük, hogy tudatosabban étkeznek, sem immunisak a magnéziumhiányra. Például egy 1986/87-es tanulmányban megállapították,hogy a tornászok, futballisták és kosárlabdások csak az RDA 70%-át fogyasztották (14), míg a futók sokkal rosszabbul álltak, mégpedig az RDA 59%-os bejegyzett fogyasztásával (15).

magnéziumhiány

Tekintettel a magnézium energiatermelésben játszott fontos szerepére, néhány kérdés felmerült:

  • Hatással lehet-e a gyakori szuboptimális magnéziumfelvétel a sportteljesítményre?
  • Növelheti-e a magnézium extra fogyasztása a sportteljesítményt, mégpedig az RDA szint felett?

Amíg számos bizonyíték létezik arról, hogy a magnézium általi perorális gyógymód javítja a szív funkcióját és a terhelési toleranciát (16, 17), egészen a közelmúltig kevés a bizonyíték volt a szuboptimális magnézium-bevitel hatására azegészséges felnőtteknél.

Három hónapos felmérés

Egy tavaly végzett szigorúan ellenőrzött tanulmány keretein belül, 10 nő esetében vizsgálták a magnézium-kimerülés hatását a sportteljesítmény során – az eredmények lenyűgözőek voltak. (18)

Az első hónapban a nők magnéziumhiányos élelmiszert kaptak (napi 112 milligramm), amely napi 200 mg magnéziummal volt kiegészítve úgy, hogy a teljes magnéziumtartalom az RDA-ba, napi 310 mg-nak feleljen meg. A második hónapban a kiegészítő visszavonásra került a magnéziumhiányos étrend fenntartása érdekében, de a harmadik hónapban újra kiegészítésre került a magnéziumszint.

magnézum fontossága a sportolóknál


A tudósok megállapították, hogy az oxigénfogyasztás, a tiszta oxigén teljes és kumulatív felhasználása valamint a szívfrekvencia, a magnéziumhiány következtében jelentősen megnövekedhetnek. Vagyis a magnéziumhiány csökkenti az anyagcsere-hatékonyságot, növeli az edzéshez szükséges oxigénfogyasztást és szívfrekvenciát, pontosan azt, amire a sportolóknak nincs szükségük!


Következtetés

A tudósok a következő eredményre jutottak: Ez a tanulmány lehet az első bizonyíték arra, hogy a nem megfelelő mennyiségben fogyasztott magnézium, a fizikailag aktív személyeknél rontja az edzési funkciókat. A hatás mögötti mechanizmus nem teljesen egyértelmű, viszont úgy néz ki, hogy a magnéziumhiány a légzési lánc lekapcsolódását okozhatja, tehát az ATP termelés fenntartásához szükséges oxigénmennyiség növekedését.

Szintén léteznek bizonyítékok arról is, hogy a magnéziumhiány növeli az edzések soráni energiafogyasztást és oxigénfogyasztást, valamint csökkenti az izomrelaxáció hatékonyságát, ami a sporthoz, például a biciklizéshez szükséges energia fontos részének felel meg. (19).

magnézim fontossága a sportolóknál

További tanulmányok

Az egyik vizsgálatban a férfi sportolók 25 napon keresztül napi 390 g magnéziumot fogyasztottak, amely aterheléses edzések alatti oxigénbevitelhez és a teljesítmény növekedéséhez vezetett (20). A másik vizsgálat során, magnéziumbevitela pulzusszám, ventilláció, oxigénfelvételés szén-dioxid képződés csökkenéséhez vezetett (21). A harmadik tanulmányt pedig fizikailag aktív diákokkal végezték,akik 8 mg magnéziumot kaptak kilogrammonként a szubmaximális edzések során. Az oxigénfogyasztás csökkenése mellett számottevően magasabb teljesítmény volt mérhető a diákoknál. (22). Viszont a további tanulmányok, amelyek a normális magnézium-koncentrációval rendelkező fizikailag aktív személyekkel foglalkoztak, nem mutattak ki semmilyen, a magnézium kiegészítéssel kapcsolatos funkcionális-vagy teljesítményjavulást (23,24).

Léteznek bizonyítékok arról, hogy az extra magnézium növelheti a teljesítményt, ha a magnéziumfogyasztás az optimális szint alá esik. Viszont azoknál az alanyoknál, akik optimális vagy megnövelt mértékben fogyasztották a magnéziumot, nem léteznek semmilyen bizonyítékok arra, hogy a magnézium használata extra előnyökkel járna.

Az sportolók számára, tehát nagyon fontos a magnézium optimális szintjének a megőrzése. Viszont hogyan tudjuk megállapítani a magnézium értékét a testünkben? A biopszia által kinyert, izmokban fennálló magnézium a mérés legpontosabb formája. Viszont nagyon időigényes, invazív és kényelmetlen folyamat. A magnézium értékei szintén megállapíthatóak vizeletmintákból is, viszont túl változóak ahhoz, hogy az eredmények pontosak legyenek. (6).

magnézim fontossága a sportolóknál


A magnéziumszint vizsgálata

A magnézium teljes értéke a vérben (TMg) a legelterjedtebb vizsgálati forma, a hátránya viszont az, hogy szintén magába foglalja a komplex és fehérjekötött magnéziumokat, amely csak ion rész és fiziológiailag aktív. Ezen vizsgálat szintén nem képes felismerni a magnéziumot, amely a testben az edzések következtében alakul ki.

Az ionszelektív elektród technológiának a jelenlegi bemutatása, lehetővé teszi a tudósok számára az ionos magnézium közvetlen mérését és az egyik legjobb módszerként van bemutatva.Viszont ebben az esetben sincs szó abszolút pontos mérésről, hisz a magnézium értékei a testünkben változóak és a reggel mért értékek mások, mint azok, amelyeket az este folyamán mértünk.

Mi az az ionszelektív elektóda? (ISE)

Az ionszelektív elektróda, különböző ágazatokban kerül felhasználásra, a különböző ionok koncentrációjának a megállapítására a vizes oldatokban. Néhány a legfontosabb területek közül, ahol az ISE felhasználásra kerül: légszennyezés megfigyelése, ételek feldolgozása, papírgyártás és persze felhasználásra kerül a jó öreg robbanószerekben is.

Mi az üzenet a sportolók számára?

Elsősorban az, nagyon könnyű elérni a magnéziumhiányos állaptot, főleg ha az étrend nem tartalmazza a teljes kiőrlésű és gabona alapú élelmiszereket, zöld levelű zöldségeket, hüvelyes növényeket (borsót, babot, lencsét), diókat és magokat. És ha még mindez nem lenne elég, a nagymértékű cukor-és alkoholfogyasztás, valamint a zsírokban, fehérjékben és kalciumban gazdag élelmiszerek, mind hozzájárulnak a magnézium gyorsabb felszívódásához és megnövekedett kiválasztásához is.

Annak ellenére, hogyfigyelsz a minőségi és kiegyensúlyozotttáplálkozásra, illetvekevesebb, mint napi2000 kcal-t tartalmazó ételeket fogyasztasz, is figyelned kell amegfelelő mennyiségű magnéziumbevitelre is.

magnézium fontossága a sportolóknál


A magnéziumhiány kockázati tényezői és jelei

Az alacsony magnéziumbevitellel kapcsolatos étkezési szokások:

  • A teljes kiőrlésű helyett, fehér pékterméket fogyasztasz
  • Nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű leveles zöldséget
  • Nem fogyasztasz dióféléket, magvakat és hüvelyeseket
  • Rendszeresen fogyasztasz cukrot és édességeket
  • Rendszeresen fogyasztasz alkoholt
  • Betartod a diétákat (alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú)

A nem megfelelő magnéziummennyiség tünetei:

  • Izomgörcsök vagy izomremegés
  • Rendszeres vagy túlzott fáradtság
  • Irritáltság vagy letargia érzése
  • Gyakori hangulatváltozás, beleértve a depressziót is
  • Premenstruációs puffadás
  • Nyugtalan lábak az éjszaka során

Tekintettel a szuboptimális magnéziumfelvétel soráni nagy teljesítményromlás lehetőségére, a sportolóknak figyelnijük kell a magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztására. Sőt, egy egyszerű változásnak is, mint a magas kiőrlésű termékek , ill. a zöldségek, diók, magvak fogyasztásának a megnövelése, is jelentős hatásai lehetnek a magnéziumszintre.

Az RDA feletti magnéziumfelvétel során nem túl valószínű, hogy teljesítménynövelésére kerülne sor, viszont ezen táplálék-kiegészítők árban kedvezőek és nem mérgezőek, így biztonságosan felhasználásra kerülhetnek, mint biztosíték. A kiegészítő magnézium legtöbb formájának nagyon jó toleranciája van, viszont több mint napi 400 mg kiegészítése nem megfelelő.

magnéziumhiány


Néhány formája, mint például a magnézium-oxid, arányosan alkalikus és nem kívánt hatásai lehetnek a gyomorsav semlegesítésében ill. megzavarhatja az emésztést is. Nem kellene étellel együtt fogyasztani.

Végül is a magnézium kis és gyakori adagokban szívódik fel a legjobban. Így például jobban megfelel 100 mg-ot fogyasztani napi három alkalommal, mint 300 mg-ot egyszerre!

Forrás bodybuilding.com


Források:

1. National Research Council of Canada: Ottawa, ON: NRCC Publications (1979)
2. Hypertension 21:1024-1029. (1993)
3. Endocrinol Metab Clin N Am 22:377-395 (1993)
4. Diabetologia 33:511-514 (1990)
5. Magnesium and Trace Elements, 10:Measurement 1991-90 (1992)
6. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 55:549-558 (1995)
7. UK Food Standards Agency/COMA
8. US Institute of Medicine and National Academy of Sciences
9. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 56 (Supplement 224): 211-234 (1996)
10. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 54(Supplement 217):5-9 (1994)
11. Clinical Nutrition of the Essential Trace Elements and Minerals:49-67 (2000)
12. J Am Diet Assoc 93:462-464 (1993)
13. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, Washington, DC: National Academy Press, (1997)
14. J Am Diet Assoc;86: 251-3 (1986) and Nutr Res;7:27-34 (1987)
15. Med Sci Sports Exerc; 18(suppl):S55-6 (1986)
16. Am J Cardiol, 91(5): 517-21 (2003)
17. Cardiovasc Drugs Ther, 12 Suppl 2: 153-6 (1999)
18. J Nutr 132:930-935 (2002)
19. J Appl Physiol 65:1500-1505 (1988)
20. Endocrinol Metab Clin N Am 22:377-395 (1993)
21. Magnesium and Physical Activity:227-237 Parthenon Publishing Group London, UK (1995)
22. Med Exerc Nutr Health 4:230-233 (1995)
23. Sports Nutrition: Minerals and Electrolytes:179-187 CRC Press Boca Raton, FL, USA (1995)
24. Int J Sports Nutr 2:154-164 (1992)

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük