Hogy élvezhető a biztonságos biciklizés? Íme 7 tipp kezdő és haladó kerékpárosoknak

Hogy élvezhető a biztonságos biciklizés? Íme 7 tipp kezdő és haladó kerékpárosoknak

Nem számít, hogy csak egy órát bicózol vagy egész nap. Kellemetlen helyzetekre rövid távon is muszáj felkészülni, főként, ha városon kívülre mész. Ott ugyanis biztosan nem szeretnéd defekttel, égető szomjúsággal vagy hirtelen időváltozással szembetalálni magad. Ha profi vagy, már nagy eséllyel, tudod, mi az, ami minden esetben nálad kell legyen. Ha viszont csak most kezded a sportot, biztosan jól jön pár tanács, hogy mire figyelj oda és hogy mi az, amit nem szabad alábecsülnöd.

7 fontos tipp, amivel felkészülhetsz egy biciklitúrára

Minél kevesebb eszköz, annál nagyobb felhasználhatóság. Valahogy így jellemeznénk minden igazi biciklis felszerelését. A szerszámokon és pár gumicseréhez szükséges eszközön kívül, ne feledkezz meg a megfelelő ruházatról, a biztonsági elemekről, valamint elegendő ételről és italról. A következő hét pontban elmondjuk, hogy hozhatod ki a legtöbbet az utadból, hogyan csökkentheted a veszélyeket és hogy járj el vészhelyzet esetén.

1. Vigyél magaddal alapkellékeket

Amennyiben műszaki gondod adódik, mindenképp legyenek nálad a kellő eszközök. Ne aggódj, senki nem kéri, hogy cipelj magaddal nyolc csavarhúzót és kombinált fogót vagy, hogy vonszolj magad után egy kompresszort. Helyette beérheted egy többfunkciós kerékpár-szerszámmal, mely többméretű imbuszkulcsokat, csavarhúzókat, középcsapágyat, láncbontót vagy abroncsemelőt tartalmaz. Szerencsére könnyen tárolható, szóval nyugodj meg, nem lesz plusz teher, ugyanis a legkisebb kerékpáros dobozban is elfér. Abban az esetben, ha például defektet kapsz vagy leesik a láncod, ezekkel az eszközökkel a helyszínen megoldhatod a problémát és már mehetsz is tovább. [4-5]

Bicózás közben olyan probléma is adódhat, melyet egyedül nem tudsz megoldani. Ha azonban rendelkezel a megfelelő eszközökkel, egy tapasztaltabb bringás biztosan tud majd segíteni. Biztos vagyok benne, hogy ők nem fognak cserbenhagyni.

2. Legyen nálad egy plusz tömlő

A lyukas gumi a kerékpárosok egyik leggyakoribb problémája. Ha rendszeresen biciklizel, veled is simán megtörténhet, ha még nem esett meg. Szerencsére a bajt te is könnyen áthidalhatod. Ha a biciklid belső tömlőjét szeretnéd kicserélni, nem árt, ha van nálad egy plusz tömlő, egy jó minőségű ragasztó, kézipumpa, CO2 töltet vagy abroncsemelő.

Ámde, mostanság már TubeLess Ready rendszerrel készült, tömlő nélküli biciklik is kaphatók. Az ilyen rendszereknél a kisebb lyukakat egy belső, tömlő nélküli tömítő folyadékkal zárják le, míg nagyobb lyukak esetében kanócot, tartalék tömlőt vagy betétlapot használnak. Igaz, ami igaz, utóbbi nem épp kicsi és valószínűleg nem is lesz mindig nálad. Viszont minden kerékpárjavításhoz szükséges eszközöd könnyen befér majd egy biciklis táskába. [3]

Hogyan cserélj defektes gumitömlőt?

3. Legyen nálad elég étel és ital

Ha a maximumot szeretnéd nyújtani sportolás közben, nagy mennyiségű energiára lesz szükséged. Ha nem viszel be minőségi ételeket és italokat, a tested nem fog megfelelően működni és egy mókás biciklitúra rémálommá is válhat. 21 km/h sebességű tekeréssel egy átlagos 65 kg-os nő óránként körülbelül 520 kcalt éget el. Ugyanez egy 80kg-os férfi esetében 640 kcal. Ezt az energiamennyiség egy sima ebédnek is megfelelhet. Azt pedig már nem lesz nehéz kiszámolni, hogy mennyi kalóriától szabadulsz meg egy egész napos út során.

A legfontosabb az, hogy mindig legyen nálad elegendő folyadék és elkerüld a kiszáradást. Rengeteg vizet vagy izotóniás italt kell innod, hogy pótold az izzadással elveszített értékes elektrolitokat. Sportoláskor viszont nem kell minden cukros üdítőt elkerülnöd, 100%-os dzsúzokat például ihatsz. Ezek ugyanis cukor formájában pótolják az energiát és erőt adnak, hogy könnyebben letekerd a következő pár kilométert. [6]

Ne feledkezz meg az étkezésről sem. Ha a tarsolyodban egy tápanyagokban gazdag ebéd mellett minőségi nasi is lapul, teljes lesz az előre megtervezett biciklitúra és nem dőlsz ki, amint leérsz a lejtőn. Szóval dobj csak be a hátizsákodba egy kis gyümölcsöt, fehérjés kekszet, energiazselét vagy akár müzliszeletet is. Mindazonáltal, nagyobb nassolnivalókat is csomagolhatsz, melyekkel helyettesítheted az ebédet. Egy jól megpakolt szendvics, tésztasaláta vagy kuszkusz zöldségekkel és hússal például remekül működhet. Ha további infókra van szükséged azzal kapcsolatban, hogy hogyan étkezz egy fárasztó kerékpártúra során, ne hagyd ki Mit együnk és igyunk, hogy elegendő energia álljon rendelkezésünkre túrázás vagy kerékpározás közben? c. cikkünket.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

4. Pakolj még egy réteg ruhát

Az, hogy odakint 23 fok van és általában egy pólóban és rövidnaciban flangálsz, nem jelenti azt, hogy nem fogsz fázni, ha elkezdesz tekerni. Az sem mindegy, hogy egy jól átmelegedett lakótelepen álldogálsz, vagy éppen most szelsz át egy árnyékos, hideg erdőn. A szél is befolyásolhatja a hőérzeted és ha 60 km/h-val lefelé suhansz egy lejtőn, könnyen megfázhatsz. Viszont, ha épp 30 fok van odakint és nem tervezel túl sokáig bringázni, egy rövidgatya és póló is megteszi.

Ha azonban hosszabb útra mész, okvetlenül pakolj be még egy réteg ruhát. Egy kis helyen is elférő széldzseki biztos, hogy jól jön majd. Emellett, biciklis körökben sokan használnak különböző kesztyűket és lábtakarókat is, melyeknek viselete időjárás változás esetén sem kényelmetlen. Nagy előnyük, hogy szinte egyáltalán nem foglalnak helyet. Egyszerűen csak tegyél be egy ilyet a nadrágod hátsó zsebébe és szinte észre sem fogod venni, hogy viszel még valamit pluszban. Pozitívuma, hogy akár egy kis biciklis táskában is elfér. Ha általánosságban fázós a lábfejed, csakis a cipővédőt ajánljuk, ugyanis azon nem fúj át a szél és tartja a meleget.

Továbbá, ne feledkezz meg az izzadásról sem. Ezért is érdemes magadnál tartani egy plusz alsó réteget is hosszabb távokra, hiszen, ha leizzadsz rögtön átveheted és nem fogsz megfázni, amikor lehűl az idő. Próbálj mindig olyan funkcionális anyagokat választani, melyek kivezetik az izzadtságot és szárazon tartanak. Ugyanakkor, arra is gondolj, hogy néha lejtőn kell lefelé haladnod a bicikliddel. Emiatt inkább válassz hosszított lehetőleg szilikonos alsó szegéllyel kialakított felsőket (pulóver vagy póló), hogy ne csússzon fel és ne fázzon meg a hátad mozgás közben.

Melyik a legjobb biciklis felszerelés?

5. Gondolj a biztonságra

Minden biciklisnek kötelessége odafigyelnie arra, hogy a lehető legbiztonságosabban tekerjen. A legnyilvánvalóbb eszközt, a sisakot, említenünk sem szabadna A viselésére vonatkozóan minden országban eltérőek a szabályok, ezeket pedig érdemes figyelembe venni. A legtöbb európai országban például a sisakviselés 18 év alatti gyerekek számára kötelező. [7]

Ha te nem hordasz sisakot, az alábbi adatok talán majd meggyőznek a fontosságáról. 2004 és 2013 között úgy 25000 biciklis halt meg európai utakon. A halálesetek fele autóval való ütközés miatt történt. Még arról is tanulmány született, hogy mik az esélyek, ha valaki biciklivel vagy autóval jár. Biciklisek esetében a komoly sérülések esélye 23-szor nagyobb, mint az autósoknál. A kockázat bizonyos szintig azzal is összefügg, hogy egy kerékpárosnak tovább tart egy bizonyos távolság megtétele, épp ezért hosszabb ideig is van veszélynek kitéve. Ennek ellenére, előnyei még mindig felülmúlják a hátrányokat. Többek közt, köztudott, hogy nagyon jót tesz az egészségnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy becsüli, ha több, mint 100 percet biciklizünk egy héten, az elhalálozás esélyég évente 10%-al csökkenthetjük. Épp ezért, nyugodtan menj el bringázni, de tegyél meg mindent, hogy elkerüld a lehetséges veszélyeket. [2]

Az alapfelszerelés közé tartozik a biciklis szemüveg is, melynek feladata, hogy megóvjon a napsugárzástól. Emellett nem fog zavarni a szél sem és elkerülheted, hogy a bogarak, a por és más egyéb szennyeződések a szemedbe kerüljenek. Ne becsüld alá a fényvisszaverőket és a biciklilámpát sem. Még akkor is, ha délutáni tekerésre indulsz és biztos vagy benne, hogy hamarosan otthon leszel, sosem tudod, mi történhet. Eltévedhetsz, defektet kaphatsz és az, hogy kicseréld a gumit, időbe telik. Mielőtt észbe kapnál, már sötétedik is és észrevétlenül tekersz az utakon. Az elülső (fehér) és a hátsó (piros) lámpák a minimum, hogy fent legyenek, azok nélkül el se indulj otthonról.

Ha kisgyerekkel vágsz neki az útnak, a fentebb említett biztonsági elemek mellett ajánlott láthatósági mellényt is rájuk adni. A fényvisszaverő elemek ugyanis félhomályban egészen 300 méterig észrevehetők, jobb minőségű elemek esetében pedig még messzebb is. Mindenesetre, ha a biztonságról van szó, ne spórolj és a legkisebb biciklisnek is vedd meg a legjobb minőségű mellényt, melyben az autósok és járókelők is láthatják őket. [1]

Ahhoz, hogy gördülékenyen suhanhass, mindig legyen csengőd is, főleg, ha a városban vagy bicikliúton haladsz. Most már ún. láthatatlan csengők is léteznek, ezeket tulajdonképpen észre sem lehet venni a bicikliden. Szóval, egy percig se aggódj, jól mutat majd a bicikliden.

Sisak, lámpák, mellény és fényvisszaverő elemek. Hogyan biciklizzünk biztonságosan?

6. Válassz a képességeidnek megfelelő útvonalat

Az, hogy a barátaid simán lemennek több tíz kilométert is anélkül, hogy istenigazából elfáradnának, nem azt jelenti, hogy neked is menni fog. Mielőtt útnak indulsz, mindenképp mérd fel a fizikai állapotod. Kezdj könnyebb útvonalakkal, aztán fokozatosan növeld a távot és próbáld ki a lejtőket is. Azt se felejtsd el, hogy a biciklizés nem egyenértékű a kanapén ücsörgéssel. Az első pár alkalommal nagy valószínűséggel kemény izomláz lesz a fenekedben, ezért is nem szabad túlzásba vinned az elején.

Legyen nálad a telefonod, egy térkép és GPS, főleg, ha ismeretlen területekre mész. Könnyebb eltévedni az erdőben, mint gondolnád. Azt viszont elég nehéz lesz elmagyarázni az ismerőseidnek, hogy épp a hangyaboly melletti harmadik tölgy mellett ácsorogsz. Baleset esetén, nem árt, ha van a telefonodra telepítve egy olyan applikáció, mely automatikusan elküldi koordinátáidat egy mentőcsapatnak, így azok a lehető leghamarabb a segítségedre siethetnek.

Hogyan válaszd ki a legjobb bicikliutat?

7. Válassz megfelelő bringát

Olyan útvonalra esett a voksod, melyet követve egy biciklipark is útba esik? Kár lenne kihagyni, ha csak nem az országúton tekersz. Ha mégis, jobb, ha messziről elkerülöd, ugyanis ott nem csak a biciklidet fogod összetörni, hanem magadat is. Minden biciklinek megvannak a maga sajátosságai és mindegyik más terepre készült.

A legismertebb biciklik közé soroljuk:

  • Országúti kerékpár – könnyű, közúti használatra kialakított bringa a legkisebb ellenállással. Nem rugózik és a viszonylag keskeny foglalatnak köszönhetően kisebb a stabilitása. Épp ezért ne földutakon hajtsunk végig velük.
  • Mountain bike – a hegyikerékpárnak számos fajtája létezik, pl. XC, trail vagy all-mountain. Esetükben már szélesebb a váz és általában ismert jellemzőjük a rugózás. Kifejezetten földutakra, terepre ajánljuk.
  • Trekking kerékpár – a kerete egy mountain bikéhoz hasonlít, de ugyanakkora, mint egy országúti kerékpár, azzal a különbséggel, hogy szélesebb a váza. Szintén rugós. Sokkal kényelmesebb választás, ha terepen indulsz hosszabb útra.
  • Gravel – egy manapság divatossá vált kerékpárfajta. Külsőre az országúti kerékpárokhoz hasonlít, de keményebb vázzal és kerékabroncsokkal. A kerekeken lévő tárcsaféknek hála pedig stabilabb egy országúti kerékpárnál. Áthajthatsz vele erdőn, sáros, de akár kavicsos utakon is.
  • Összecsukható kerékpár – ideális, városi járgány munkába járáshoz. Összecsukható és könnyen szállítható. Emiatt szuper választás, ha nyaraláskor egy ilyennel szeretnél körbetekerni a választott helyszínen.
  • Elektromos kerékpár – motorral felszerelt bicikli, mely megkönnyíti a kerékpárosnak a pedálozást. Főként időseknek vagy rehabilitációs segédeszközként ajánljuk. Leginkább azok körében népszerű kis masina, akiknek nem megfelelő fizikai állapotuk, mégis hosszabb útra szeretnének indulni egy kihívásokkal teli terepen. Ha különböző fizikai állapotban lévő személyekkel mennél tekerni, a leggyengébb láncszem elektromossal is neki vághat az utazásnak, így mindannyian élvezhetitek a kirándulást, legalábbis ameddig az aksi tart. [8]

Amikor azon agyalsz, hogy biciklit szeretnél vásárolni, gondolj bele, mire használnád és aszerint válassz típust. Nincs értelme, keményen tekerni az utakon egy mountain bike-al és annak se, hogy földutakon szenvedj egy országúti kerékpárral.

Mi a tanulság?

Ahogy látod, nem elég bringára pattanni és megindulni. Egy rövidebb túra esetében is számos veszélyre fel kell készülni. Ha követed a tanácsainkat, a leggyakoribb problémák megoldásához szükséges eszközök ott lesznek nálad. Ráadásul, minimalizálod a lehetséges kellemetlenségeket. Nem becsülöd alá a képességeidet, a számodra megfelelő terepet választod, minőségi ételekkel felpakolva elegendő energiád lesz és a biztonsági intézkedések tesznek majd róla, hogy a körülötted lévők felfigyeljenek rád. A biciklizés remek sport és kár lenne olyan szituációkkal elrontani a szórakozást, melyek akár könnyen is elkerülhetők.

Ha van pár ambiciózus biciklis barátod, mindenképp oszd meg velük is a cikket, hogy tudják, mire készüljenek és figyeljenek oda.

Források:

[1] Nekupujte reflexní vesty na tržnici, varují odborníci. Některé nejsou ve tmě vidět – https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2151861-nekupujte-reflexni-vesty-na-trznici-varuji-odbornici-nektere-nejsou-ve-tme-videt

[2] THE EUROPEAN UNION’S ROLE IN PROMOTING THE SAFETY OF CYCLING – https://ec.europa.eu/transport/sites/default/files/cycling-guidance/etsc_the-eus-role-in-promoting-the-safety-of-cycling.pdf

[3] Use This Guide to Tubeless Tires to Make a Switch – https://www.bicycling.com/skills-tips/a27628336/tubeless-tires-guide/

[4] 10 Tools Every Cyclist Should Own – https://blog.mapmyrun.com/10-tools-every-cyclist/

[5] The 13 Best Multi-Tools for Every Kind of Rider – https://www.bicycling.com/bikes-gear/a26222598/best-multi-tools/

[6] Barry M. Popkin et al. – Water, Hydration and Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/#R1

[7] Traffic rules and regulations for cyclists and their vehicles – https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/pedestrians/special_regulations_for_pedestrians_and_cyclists/traffic_rules_and_regulations_for_cyclists_and_their_vehicles_en

[8] Types of Bikes – https://www.bicycle-guider.com/bike-articles/bike-types/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük