Hafthor Björnsson: a Hegy a Trónok harcából, aki 650 kilót képes a vállán cipelni

Hafthor Björnsson: a Hegy a Trónok harcából, aki 650 kilót képes a vállán cipelni

Azt mondják, hogy mindig találunk olyat, aki erősebb nálunk. Hafthor Björnsson esetében azonban sokáig kell keresgélni, mivel ő viseli a világ legerősebb embere címet. Az izlandi erőember elsősorban azzal szerzett rajongókat, hogy a Trónok harca sorozatban Gregor a „Hegy” Clegane karakterét alakította. Azt viszont kevesen tudják, hogy profi kosárlabdázó is volt. Népszerűségének csúcsán pedig egy 1000 éves rekordot döntött meg. Emellett számos győzelem és erőemelői eredmény áll mögötte. Vessünk egy pillantást sport- és színészi karrierjére, valamint magánéletére, amely tele van érdekességekkel.

Hafthor Björnsson
A fotó szerzője: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017_(cropped_2).jpg

Óriások családjából származik és kosárlabdás múltja van

Hafthor Júlíus Björnsson 1988. november 26-án jött a világra a Nyilas jegyében. Reykjavíkban született és nőtt fel, ami egyben Izland fővárosa is. Óriások családjából származik, és úgy tűnik magasságát 203 cm magas apjától, Bjorn-tól örökölte.

Gyermekkorában a családja tulajdonában lévő gazdaságokban dolgozott. Egy nővére van, de kiskoráról és neveltetéséről nem sokat tudni. Később elért eredményei azonban annál inkább ragyognak. Már gyermekként is mindig magasabb volt társainál.

Épp emiatt volt ideális jelölt a kosárlabdázáshoz. Szülei 12 éves korában íratták be erre a sportágra. Ezt annyira megszerette, hogy hivatásszerűen is elköteleződött. Fiatalon képviselte az izlandi juniorválogatottat, de a további profi karrierről szőtt álmainak egy bokasérülés vetett véget.

Ekkor két műtéten is átesett, és 2008-ban úgy döntött, hogy végleg abbahagyja a kosárlabdázást. Ez idő tájt kezdett el érdeklődni a testmozgás és a vas iránt.

Sérült bokája terelte az útját az erős emberek világába, amelyet abszolút uralt

Nehéz súlyokkal edzett, amibe – állítása szerint – szó szerint beleszeretett. Elég gyorsan tudott hízni és az eredmények azonnal láthatóak voltak. A kemény munka és a genetikája együttesen megtérült. Ez is hajtotta őt előre és motiválta. A fejlődés érzése olyan csodálatos volt, hogy nem tudta abbahagyni. A helyi edzőteremben még a híres izlandi erősemberrel, Magnús Ver Magnússonnal is találkozott. Lenyűgözte Hafthor fizikai állapota, és megjósolta, hogy profi erősember lehet belőle. Nem telt bele sok idő, és Hafthor versenyszerűen is alkalmazni kezdte az erejét.

Hafthor Björnsson
A fotó szerzője: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017c.jpg

Hafthor 2010-ben lépett be először az erősemberek világába, és több versenyen is legyőzte ellenfeleit. 6 OK Badur Strongman Championships versenyből 5-ötsikerült megnyernie.  A 2010-es évet a Jon Pall Sigmarsson Classic-on elért 2. helyen zárta. Hafthor ereje még 1 évvel később is megállíthatatlan volt, amikor elnyerte az Izland legerősebb vikingje és a Westfjordok vikingje címet. Emellett az Izland legerősebb embere címet is megszerezte. Hihetetlen, de 10 évig uralta ezt a versenyt, amely idő alatt senki sem tudta legyőzni. A megállíthatatlan Hafthor már meghódított minden célpontot Izlandon, és eljött az ideje, hogy megmutassa erejét a világnak.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Egy erősember, aki feszegette a határokat és megdöntötte az 1000 éves Viking rekordot

Egy vendégjátékos lehetőségnek köszönhetően részt vehetett a World’s Strongest Man versenyen, ahol a világ minden tájáról találkozott más erős férfiakkal. Ez 2011-ben történt, és végül a hatodik helyen debütált a megmérettetésen. 2012 óta azonban rendszeresen szerepel a világ három legerősebb embere között. Akkoriban mindenki számára egyértelmű volt, hogy ha van valaki az erősemberek világában, aki képes feszegetni a határokat, az Hafthor Julius Björnsson.

Ez történt 2015-ben is, amikor ez az izlandi erősember egy 1000 éves rekordot döntött meg. A világ legerősebb vikingje versenyen történt, hogy öt lépést tett meg egy 10 méteres farönkkel, amely elképesztő 650 kilogrammot nyomott. A teljesítménye után azt mondta, hogy teljes mértékben felkészült arra, hogy elérje fő célját, azaz, hogy ő legyen a világ legerősebb embere.

A 2018-as világversenyt ő nyerte meg a Fülöp-szigeteken, ahol megszerezte a fantasztikus 1. helyezést. 1996 óta ő volt az első izlandi, akinek ez a fenomenális siker megadatott. Hafthor más versenyeken is tudta használni győzelmi ambícióit. Kitartásának köszönhetően ő lett a az első férfi a történelemben, aki ugyanabban az évben megnyerte az Arnold Strongman Classic, Európa legerősebb embere és a már említett Világ legerősebb embere versenyeket. Az első címet háromszor, a másodikat ötször védte meg.

Személyes rekordjai a következők:

  • 474 kg Elefántrudas felhúzás, Strongman Raw gurtnikkal (világrekord az Arnold Strongman Classic 2019-en)
  • 213 kg Rönkprés (Europe’s Strongest Man 2018)
  • 451 kg Kerék felhúzás (Arnold Strongman Classic 2014)
  • 650 kg-os Rönkcipelés, 5 lépés (World’s Strongest Viking 2015)
  • 7,15 m 15 kg Hordódobás (World’s Strongest Man 2016)
  • 8 hordó levegőbe dobása 16,35 másodperc alatt (World’s Strongest Man 2014)
  • 501 kg Felhúzás (Thor’s Power Gym, Izland)
  • 460 kg Guggolás (Thor’s Powerlifting Challenge 2018)

Egy erősember, akiből bokszoló lett

Hafthor kezdte túlnőni az erősemberek világát, ezért úgy döntött, hogy elkezdi az ökölvívást. Először 2021 elején lépett ringbe, ahol a korábbi könnyűsúlyú Európa-bajnok Steven Ward ellen lépett ringbe egy bemutató mérkőzésen. Ward ebben az esetben nagy tiszteletet érdemel, hiszen a két bunyós között hatalmas volt a különbség: 60 kilogramm. A profi bokszolót saját elmondása szerint sokkolta Björnsson mérete. A mérkőzésnek nem volt egyértelmű győztese, hiszen csak egy sparring mérkőzés volt. Hafthor azonban értékes tapasztalatot is nyert a következő küzdelmek előtt.

Az egyik ilyen meccs szó szerint az „óriások összecsapása” volt, mivel az erősemberek világának egy másik óriásával, az angol Eddie Hall-lal került szembe. Ő már régi riválisa, akit a Hafthor 2017-ben csalással vádolt meg a World’s Strongest Man versenyen. Hall ezután egy ponttal nyert, amit az izlandi erősembernek nehezére esett lenyelni. A médiában már úgy nyilatkozott, hogy Hall és az egyik bíró szó szerint ellopta a győzelmét, és úgy tartotta, hogy az egész eredményhirdetést kiforgatták és helytelen. A Björnsson kontra Hall párharcra, amelyet a történelem legkeményebb bokszmeccsének tartanak, 2021. szeptember 18-án került volna sor. Eddie Hall azonban edzés közben lesérült, ami miatt az egész eseményt el kellett halasztani. Ezért Devon Laratt, birkózóbajnok helyettesítette Hallt. Ez volt Thor első profi mérkőzése, és korán, az első menetben TKO-val legyőzte ellenfelét.

Hafthor Bjornsson
A fotó szerzője: Ellen Finch
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hafth%C3%B3r_J%C3%BAl%C3%ADus_Bj%C3%B6rnsson_Scottish_Stone_Put.jpg

A Björnsson vs. Hall meccsre végül 2022. március 19-én került sor Dubajban. A mérkőzés hat menetig tartott, és mindhárom bíró 57-54 arányban Thor-t hirdette ki győztesnek.

Edzés és étrend, mint a valódi erő forrása

Bizonyára megérted, hogy a Hafthor Björnsson által elért eredménykhez nem csak a fizikai adottságaira, hanem a megfelelő edzésre és a minőségi táplálkozásra is szükség volt. Egyes források szerint a akár napi 10 000 kalóriát is elfogyasztott. Thor a Facebookon osztotta meg az étrendjét, miközben a World’s Strongest Man 2016-ra készült. Végül a második helyen végzett, de csak két pont hiányzott a győzelemhez. Egy évvel korábban még az a megtiszteltetés is érte, hogy az UFC bajnok Conor McGregorral vívhatott edzőmérkőzést, aki becsülettel kezelte az edzést az óriási Thorral.

Íme az erősember étrendje:

  1. 6:50 – Reggeli kardió edzés + core (30 perc), BCAA, glutamin és egy marék mandula
  2. 7:30 – 8 tojás, 200 g zab, áfonya, eper és avokádó
  3. 9:30 – 400 g marhahús, 400 g édesburgonya, gyümölcsök
  4. 11:50 – BCAA, glutamin
  5. 12:00 – 400 g csirke, 400 g burgonya, zöldségek, gyümölcsök
  6. 14:00 – shake (150 g zab vagy édesburgonya, 2 banán, 150 g rizsliszt, fagyasztott áfonya, egy marék mandula, mogyoróvaj, glutamin)
  7. 14:30 – erősember edzés, BCAA, glutamin, Vitargo Energy
  8. 17:30 – 60 g fehérje, 2 banán
  9. 18:00 – 500 g marhahús, burgonya, zöldségek
  10. 20:30 – 500 g lazac + 500 g édesburgonya
  11. 22:30 – 50 g kazein, 6 tojás, avokádó, 30 g mandula, 50 g mogyoróvaj

A diétát rengeteg folyadékkal egészítette ki, ahol a víz mellett gyümölcslevet is ivott, hogy még több kalóriához jusson. Éjszaka pedig adott még hozzá 50 g kazeint vagy nyers tojásfehérjét. Azonban drasztikusan megváltoztatta a szokásos étrendjét, miután kilépett a versenyszerű erősemberek életéből.

Új diétás étrendje tükrözte, hogy első bokszmeccsére készült. Ennek az útnak a kezdetén hihetetlen 205 kilogrammot nyomott. Miután megváltoztatta étrendjét, amit intenzív edzéssel egészített ki, Hafthor Björnsson 55 kilót fogyott.

A bokszoló étrendje így nézett ki:

  1. Reggeli – 3 tojás, 200 g csirke, turmix (150 g joghurt, 100 g bogyós gyümölcs, 40 g zab)
  2. Bokszedzés (sparring az edzővel, a saját testsúly és a hatékony egyensúlyozás használatának gyakorlása)
  3. Kardio HIIT kerékpáron – 30 másodperc könnyű pedálozás, 20 másodperc közepesen intenzív pedálozás és 10 másodperc gyors pedálozás. Ebből volt 5 sorozat. Ezután 3 perc pihenő, majd újabb 5 kör következett.
  4. Ebéd – 220 g marhapofa, 180 g fehér rizs, 100 g zöldség
  5. Erősítő edzés
  6. Edzés utáni étkezés – 220 g csirke, 250 g burgonya, 100 g zöldség
  7. 1. vacsora – 200 g lazac, 100 g rizs, 100 g zöldség
  8. 15 perc infraszauna + 15 perc krioterápia
  9. 2. vacsora – 250 g görög joghurt, 100 g banán, 30 g mandulavaj, fehérjeturmix

Ő maga viccelődve kommentálta ezt a diétát, amikor azt mondta, hogy valójában szinte semmit sem evett, mert fogyott. Az edzés utáni étkezést kedvelte a legkevésbé, mert nem rajong a csirkéért. Fogyasztásakor azonban szem előtt tartja céljait.

Szteroidok használata

Hafthor Björnsson arról ismert, hogy bármit hajlandó megtenni a győzelemért. Még szteroidokat is hajlandó szedni, amit egy 2017-es interjúban meg is erősített. Nyílt beismerését azzal indokolta, hogy ha te akarsz lenni a legjobb, akkor mindent meg kell tenni érte. A témához azonban nem kívánt bővebben hozzászólni, sőt arra kérte a moderátort, hogy hagyja ki a hasonló kérdéseket.

Az évente megrendezett World’s Strongest Man verseny, amelyet Thor egykor megnyert és gyakran az első három helyezett között végzett, tiltja a teljesítményfokozó szerek használatát. A szteroidtesztelés mértéke vagy hatékonysága azonban ebben az esetben ismeretlen. Így minden erősembernek negatív eredménnyel kell átesnie a teszten. Hafthor azt állítja, hogy soha nem bukott meg tiltott szerekre vonatkozó teszteken.

A Trónok harca sztárja

Hafthor Björnsson
A fotó szerzője: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bj%C3%B6rnsson_Arnold_Classic_2017b.jpg

Híres sportolói karrierje mellett Hafthor a tévéképernyőkön is hírnevet szerzett magának. 2013-ban szerepet kapott az HBO sikersorozatának, a Trónok harca negyedik évadában.  Ser Gregor „A Hegy” Clegane lovagjaként mutatkozott be, akit kegyetlenség, hatalmas kard és szívtelenség jellemwz. Björnsson több egymást követő epizódban is játszotta ezt a karaktert. Állítása szerint a kedvenc karaktere Cersei Lannister volt.

A műsorhoz egy Facebook üzenetben keresték meg. Mivel nem volt színészi tapasztalata, elsőre azt hitte, hogy ez csak egy tréfa. Nem válaszolt az üzenetre, de szerencsére a casting csapat kitartó volt, és néhány nappal később felhívták telefonoon. Közös megegyezés alapján részt vett a castingon, ahol fel kellett olvasnia pár sort a forgatókönyvből. Ezután találkozott a híres kaszkadőrkoordinátorral, C.C. Smiffel, aki a sorozat kardvívó jeleneteit felügyelte.

Azt kellett bizonyítania, hogy mennyire mozgékony. Sok hasonló méretű srácnak gond van a térdével, nem tudnak lehajolni, és lassúak. A Trónok harca-sorozat követelményeinek megfelelően A Hegy nagy, és a kardvívásban is ügyes. Smiffet teljesen lenyűgözte Hafthor testalkata. Az izlandi erősember néhány nappal később megkapta a szerepet, és el is kezdte a negyedik évad forgatását. A leghíresebb harci jelenete, amelyben karaktere ujjaival kivájja a Vörös Vipera nevű riválisa szemét.

Színészi karrierje megváltoztatta az életét, de más szerepeket nem vállal

Ezt a népszerű epizódot több mint 7,1 millióan nézték meg, és maga Hafthor állítja, hogy ez a hatalmas érdeklődés határozottan megváltoztatta az életét. Jól emlékszik az adás napjára, mert rögtön utána felrobbantak a közösségi hálózatai, és hirtelen rengeteg követője lett. Azt mondja, a telefonja folyamatosan pitttyegett, mert akkoriban az Instagram értesítések be voltak kapcsolva. A Trónok harca sorozat utolsó epizódját 2019 májusában sugározták. Hafthor Björnssonnak még a műsor befejezése után is több mint 3 millió követője van az Instagramon.

Ha arra számítottál, hogy a GOT indítja el sikeres színészi karrierjét, készülj egy meglepetésre. Thor nem szeret utazni, és a legtöbb ajánlatot visszautasítja.  Kivétel volt ez alól egy izlandi popsztár klipje, amelyet az edzőtermében kellett volna felvenni. Azt pedig, hogy miért nem szeret képernyőn vagy reklámokban szerepelni azzal indokolja, hogy önző. Elsősorban magára, az edzésre, a diétára és az alvásra akar koncentrálni. Hozzáteszi, hogy valamikor később talán reklámfilmeket is fog forgatni, és ha valaha is abbahagyja sportkarrierjét, úgy gondolja, hogy teljes munkaidőben a színészetnek szentelné magát. Azonban elsősorban akciófilmekben szeretne szerepelni, ahol jól kamatoztathatná hatalmas testét és mozgékonyságát.

Kellemetlen bántalmazási vádak érték a volt élettársa részéről

Bár Hafthor Bjornssonnak több millió rajongója van, a jófiú hírnevét nem támasztják alá a volt élettársa vádjai, akivel egy közös lánya van. Andrea Sif Jónsdóttir a The Reykjavík Grapevine című lapban nyilvánosan családon belüli erőszakkal vádolta meg. Szerinte Thor állítólag nagyon féltékeny. Olyannyira, hogy az összes férfi ismerősét törölte a telefonjáról és a Facebookról. A megrázó interjúban ennél sokkal tovább ment, és megemlített egy nyaralást, amely során állítólag az életét féltette. A szálloda 20. emeletén laktak, és Hafthor állítólag azzal fenyegetőzött, hogy ledobja az erkélyről. Állítólag meg is lökdöste és meg is pofozta.

A pár közötti jelenetet a jelek szerint a környező vendégek is hallották. Thor azonban állítólag bocsánatot kért Andreától a tetteiért, és megígérte, hogy soha többé nem tesz ilyet. De a volt barátnő szerint nem tartotta be az ígéretét. Egyik este állítólag elgáncsolta, és lelökte a lépcsőn egy szórakozóhelyen. Ennek eredményeként ismét a sürgősségi osztályon kötött ki, és elhatározta, hogy elhagyja a férfit. Később azonban kiderült, hogy terhes, ami tovább bonyolította az egész helyzetet. A Trónok harca sztárja azonban tagadja ezeket a vádakat. A közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Thor azt írta, hogy neki nincs takargatnivalója, és úgy gondolja, hogy volt párját csak a pénz érdekli. Emellett megdöbbentette, hogy az újságírók nyilvánosságra hozták az Andreával készült interjút, és azt tervezi, hogy rágalmazásért beperli a lapot.

Megigézte a bájos pincérnő, Kelsey, akivel egy edzőtermet vezet

Hafthor 2018 óta él házasságban feleségével, Kelsey Hensonnal. Egy étteremben ismerkedtek meg, ahol Kelsey pincérnőként dolgozott, Hafthor pedig az egyik erősember-versenyen való részvétel közben találkozott vele először. Kelsey azonnal felismerte őt a Trónok harca miatt. Attól a pillanattól kezdve, hogy félve kért tőle egy fotót, elkezdődött közös életük könyve. A nagy fizikai különbségek ellenére szeretik egymást. Az apró Kelsey mindössze 157 cm magas. Hafthor 206 cm, és nagyjából 100 kg-mal nehezebb a feleségénél.

Amikor az egyik rajongó az Instagramon megkérdezte tőlük, hogyan tudnak egyáltalán csókolózni, tekintettel a testi különbözőségekre, Kelsey elég gyorsan válaszolt. Azt mondta, hogy Hafthor lehajol, ő pedig lábujjhegyre áll. Vagy ha ez nem sikerül, akkor egyszerűen megkéri, hogy vegye fel. A Hegy a feleségét is bevezette a fitnesz világába, amelybe beleszeretett. A házaspár rendszeresen tesz közzé posztokat egy edzőteremből a közösségi oldalakon. Emellett együtt működtetik a Thor’s Power Gym nevű edzőtermet.

2020 szeptemberében a pár bejelentette a nagy hírt, hogy kisfiuk született. Hafthor a szülés alatt a feleségével volt, és nagyon büszke rá, hogy milyen elképesztően kezelte az egész folyamatot. Kelsey maga a szülést élete legerősebb pillanataként írta le. Ezen kívül a büszke anyuka indított egy Instagram oldalt, amelyen anyaságát és Thor fiának gyermekkorát dokumentálja. A nevét egy ideig titokban tartották, de 2020 novemberében megkeresztelték kisfiukat, aki a Stormur Magni Hafþórsson nevet kapta.

Téged Thor melyik eredménye nyűgöz le a legjobban? Szeretnéd több sorozatban és filmben is látni? Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani az ismerőseiddel.

Források:

[1] Hafthor Bjornsson – https://biographymask.com/hafthor-bjornsson/

[2] Everything You Don't Know About The Mountain – https://www.looper.com/110519/everything-dont-know-mountain/

[3] Hafþór Júlíus Björnsson Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/hafr-jlus-bjrnsson-45998.php

[4] WSM Results – https://www.theworldsstrongestman.com/results/

[5] Hafthor Wins World’s Strongest Viking, Sets Sights On World’s Strongest Man – https://strongmancl.com/hafthor-wins-worlds-strongest-viking-sets-sights-on-worlds-strongest-man/

[6] Hafthor Bjornsson Deadlifts A 474kg Elephant Bar World Record (Closely Misses 501kg) – https://barbend.com/hafthor-bjornsson-474kg-elephant-bar/

[7] Watch The Mountain from Game of Thrones Deadlift Almost 1,000 Pounds – https://www.gawker.com/watch-the-mountain-from-game-of-thrones-deadlift-almost-1586066070

[8] World’s Strongest Man 2014 – http://strongman.org/news/worlds-strongest-man-2014/

[9] Weightlifting: 'The Mountain' Bjornsson deadlifts 501 kg to set world record – https://www.reuters.com/article/us-weightlifting-deadlift-bjornsson/weightlifting-the-mountain-bjornsson-deadlifts-501-kg-to-set-world-record-idUSKBN22E0R1

[10] GAME OVER Game of Thrones star Hafthor Bjornsson announces boxing fight against pro Steven Ward – who is 12 STONE lighter than him – https://www.thesun.co.uk/sport/13380585/game-thrones-hafthor-bjornsson-boxing-ward/

[11] Eddie Hall and Hafthor Björnsson's Boxing Showdown Is on Hold – https://www.menshealth.com/fitness/a37130616/eddie-hall-hafthor-bjornssons-boxing-fight-delayed/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük