Conor McGregor – az MMA legígéretesebb arca, a sokat vitatott bajnok

Conor McGregor – az MMA legígéretesebb arca, a sokat vitatott bajnok

Úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni a problémás Conor McGregort. Ő az MMA sztárja, aki bárhová megy, nagy port kavar maga körül. Sokan fényűző életviteléről, míg mások kiváló harcképességeiről ismerik. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy mekkora munkát fektetett abba, hogy ekkora sikerre tegyen szert. Erős akarata hajtja előre és képtelen elfogadni a vereséget. Honnan jött az ír birkózó és mi a sikerének titka?

A kicsi, vékony fiúcska, akit rengeteget piszkáltak

Conor Anthony McGregor 1988. július 14-én született Írország fővárosában, Dublinban. A kertvárosban nőtt fel, ahol gyakran focizott a barátaival. Hatalmas Manchester United rajongóként még egy Vörös Ördögös pulóvere is volt és mindig arról álmodozott, hogy egyszer ő is bekerül majd a csapatba. Mivel azonban kisebb és soványabb volt, mint a többiek, folyamatosan piszkálták.

Emiatt kezdett el kondizni és 12 éves korától már nem a foci, hanem a box lett a hobbija. A későbbiekben vízszerelőként dolgozott és naponta 12 órát töltött vízvezetékek és vécék szerelésével. Sokszor beszél arról az időszakról, amikor a fagyos téli reggeleken korán felkelt és a sötétben várta, hogy valaki érte jöjjön és elvigye dolgozni. Tudja, hogy vannak nagyon tehetséges, a munkájukat szenvedélyesen végző vízszerelők, ő azonban más. Az akkor még ismeretlen Conort barátja, Tom Egan vezette be a box világába. Ő volt az első ír, aki bekerült a legendás UFC-be.

Vízszerelőből birkózó

Nem sokkal találkozásuk után McGregor örökre otthagyta a vízszerelő szakmát. Az életét teljes mértékben a kondizásnak szentelte, 2007-ben pedig bemutatkozott az MMA színterén. A Kieran Campbell elleni amatőr küzdelemmel kezdődött meg McGregor útja az MMA világában. Egy évvel később Gary Morris ellen harcolt élete első profi meccsén. A tehetséges ír a második körben technikai kiütéssel (TKO) győzte le ellenfelét. Ezzel egyidőben John Kavanaghnal megkezdték a konditermi edzéseket és csatlakozott a Cage Warriors brit birkózó szövetséghez.

Conor McGregor
A fotó szerzője: nyilvános forrás
https://wordpress.org/openverse/image/6b02dc31-7928-49fe-8f4b-d339c4f9083c

Az első európai, aki két különböző súlykategóriában egyszerre viselt címet

Mielőtt csatlakozott volna az UFC-hez, Conor tartotta tökéletes, zsinórban nyolc győzelmes rekordját. Akkoriban a Cage Warriors élén állt és ő volt az első európai, aki egyszerre két kategóriában, pehelysúlyban és könnyűsúlyban is címet szerzett. Mindazonáltal, az ígéretes bajnok tervei magasabbra nyúltak és arra vágyott, hogy megszerezze az UFC híres bajnoki övét.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Bemutatkozás az UFC elnökének

Az UFC elnöke sosem felejti a napot, amikor először meghallotta a szervezetet örökre megváltoztató Conor McGregor nevét. 2013-ban történt, amikor Dana White Dublinba utazott, hogy átvegyen egy díjat a Trinity Collegeban. A ceremónia után Twitteren keresztül hívta meg az UFC rajongókat, hogy együtt iszogassanak egy közeli pubban. Nem sokkal később a pub megtelt és Dana egész éjszaka a rajongókkal beszélgetett. Mindenki Conor McGregort emlegette, akiről ő addig sosem hallott még. Ahogy White visszarepült Vegasba, rákérdezett a kerítőinél az ír pubban hallott férfira.

Dana White nem sokáig teketóriázott, hamarosan vacsorát szervezett kettejüknek. Az UFC vezetőjének elmondása szerint Conor teljesen levette a lábáról. Ahogy befejezték a vacsorát és kocsiba ült, már hívta is az UFC igazgatóját, Lorenzo Fertittát. Már a telefonban elmondta neki, hogy fogalma sincs róla, a fiú tud-e harcolni, de az az érzése, hogy minden megvan benne ahhoz, hogy óriási szupersztárrá váljon. Nem sokkal később Conor álma megvalósult és bekerült az UFC-be, az első meccsét pedig két hónappal később, Stockholmban rendezték meg.

Conor McGregor
A fotó szerzője: Andrius Petrucenia
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jos%C3%A9_Aldo_vs._Conor_McGregor,_UFC_189_World_Tour_London.jpg

A bajnok felemelkedése, aki bekerült az UFC történelmébe

24 éves korában vívta első UFC küzdelmét a négy évvel idősebb, amerikai Marcus Brimaggal. A fiatal ír magabiztosan harcolt és azzal, hogy megnyerte az első fordulót, beigazolódtak Dana White megérzései. McGregor lett az UFC sztárja, az első birkózó a szervezet történelmében, aki egyszerre két övet is elnyert.

Azonban, mindez nem volt elég neki és tovább feszegette saját határait. Az ír sosem titkolta, hogy szeretné a boxban is kipróbálni magát. Így aztán eléggé felkavarta az állóvizet a harcművészetek világában, amikor kihívta a világbajnok boxolót, Floyd Mayweathert egy ökölharcra. Floydról tudni illik, hogy karrierje során soha egy meccset sem veszített el.

McGregor vs. Mayweather

Miután Mayweather elfogadta a kihívást, a rajongók történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi. A harcművészetek két ekkora sztárja egymással szemben – az öt csoportban világbajnoki címet viselő ökölvívó, Floyd Mayweather és a két UFC címet magáénak tudó Conor McGregor.

Kettejük mérkőzése a második legnézettebb küzdelemnek számított a világon, melyet végül technikai kiütéssel Floyd Mayweather nyert és egyúttal az 50. győzelmét zsebelte be. Akárhogy is, Conor megmutatta, mire képes boxolóként és 10 körön keresztül küzdött a ringben a bajnokkal. A mérkőzés 4,3 millió rajongót vonzott a képernyők elé, akik azért fizettek elő, hogy online nézhessék a közvetítést. A teljes bevétel összege elérte az 550 millió dollárt. És mennyit kerestek a műsor sztárjai?

A meccs előtt 100 millió dollárt ígértek Mayweathernek, 30 milliót pedig McGregornak. Végül azonban mindketten sokkal többet kaptak. Rugalmas visszatérésének köszönhetően Mayweather markát 275 millió dollár ütötte. A Forbes magazin forrásai pedig arról árulkodtak, hogy az ír MMA sztár 85 millió dollár tulajdonosa lett. Előbbi azért keresett többet, mert a meccset is ő reklámozta.

Karrierjének befejezése mindenkit meglepett

2020-ban a sportoló azzal lepte meg rajongótáborát, hogy újra bejelentette karrierjének végét. Nem sok időt töltött azonban visszavonulva és hamarosan visszatért a ringbe, hogy megküzdjön Dustin Poirierrel. A kettejük közötti versengés még 2014-ben kezdődött McGregor győzelmével.

A megtorlást végülis Dustin uralta és meg is nyerte a meccset. 2021-től holtversenyben álltak egy-egyes győzelemmel és a párbajt nem sokkal később egy harmadik küzdelem is követte. McGregor és Dustin Poirier 2021. július 11-én kerültek újra szembe Las Vegasban. A mérkőzés kulcsfontossággal bírt az ír birkózó számára, ugyanis eldöntötte jövőjét az UFC-ben.

Fegyelmezettség az étkezésében és az edzéstervében

Conor McGregor
A fotó szerzője: Russian Presidential Press
https://wordpress.org/openverse/image/218bf2c1-4170-4bdb-88dd-273a73f01b6d

McGregornak keményen kellett küzdenie a sikerért. Mindig határozott sportolóként viselkedett szilárd magatartással. Étrendje például természetesen változik a céljaitól és a felkészüléstől függően. Rendkívül kiegyensúlyozott és többféle fehérjeforrást tartalmaz. Csirkét, marhát, tojást és halat eszik. Nézzük meg, hogy nézett ki az étrendje akkor, amikor 2021. január 23-i meccsére készült Dustin Poirier ellen. Állítólag így étkezett:

  • reggeli: sós zabkása tojással és leveles zöldségekkel
  • tízórai: gyümölcssaláta fűszernövényekkel és organikus mézzel
  • ebéd: csirkemell rizzsel és spárgával
  • uzsonna: fehérjeturmix valamilyen mogyoróvajjal
  • vacsora: ír bárányragu krumplival
  • esti nasi: fehérjés csokigolyó organikus teával

Súlyzózás helyett az ír bajnok jobban szereti a rugalmasságot és a test egyensúlyát fejlesztő edzéseket. Számos harcstílust elsajátott és gyakran változtat ez edzésein. Étrendjéhez hasonlóan az edzéseit is az edzési szakasztól függően változtatja. Az is megesik, hogy a hét minden napján kétszer edz.

A vulgárisan beszélő, problémás harcos, aki bíróságon végezte

Conor McGregort vulgáris kifejezéseiről is jól ismerik, melyekkel gyakran ellenfeleit illeti. Sokszor képtelen irányítani robbanékony természetét és egyszer szétverte ellenfele, Khabib Nurmagomedov buszát. Aztán feladta magát a rendőrségen és bíróságra ment.

Az ír birkozót több erőszakos bűncselekményben is bűnösnek találták. Kifizettették vele az okozott károkat és 5 nap közmunkára ítélték. Továbbá megtiltották, hogy a buszon ülő két harcos közelébe menjen és néhány napig egy önkontroll tanfolyamon is részt kellett vennie.

A sikeres öltöny- és tetkó imádó üzletember

Gazdag és ellentmondásokkal teli UFC-s karrierje mellett Conor remek üzletember. 2018-ban megalapította saját, Proper No. Twelve névre keresztelt whisky márkáját, melyből azóta több, mint 6 millió üveggel adott el. Később kapott egy szép csekket, amiért többségi részesedését eladta a Proximo Spiritsnek hihetetlen 600 millió dollárért.

Conort arról is jól ismerik az emberek, hogy imádja a divatot, főleg az öltönyöket. Rengeteget törődik fényűző stílusával és bárhova megy, azt képviseli. Mindemellett nagy tetkó rajongó, jó pár tetoválás borítja a testét.

Te is Conor McGregor rajongó vagy, vagy épp ellenkezőleg, nyers stílusa miatt nem találod túl szimpatikusnak? Ha tetszett a cikkünk, kérjük, oszd meg a barátaiddal is.

Források:

[1] Conor McGregor - – https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

[2] Conor McGregor’s Childhood Struggles Explain Why He Became ‘Obsessed With Fighting’ - – https://www.sportscasting.com/conor-mcgregors-childhood-struggles-explain-why-he-became-obsessed-with-fighting/

[3] Conor McGregor Biography Facts, Childhood, Net Worth, Life - – https://sportytell.com/biography/conor-mcgregor-biography-facts-childhood-net-worth-life/

[4] The day Conor McGregor attacked the bus: How those who were there remember it - – https://www.espn.com/mma/story/_/id/24885232/the-conor-mcgregor-bus-attack-words-were-there

[5] Conor McGregor sells bulk of his Irish whiskey business for $600 million - – https://www.irishcentral.com/culture/food-drink/conor-mcgregor-irish-whiskey

[6] Conor McGregor's diet that has UFC star in 'best shape of his life' ahead of Dustin Poirier fight - – https://www.irishmirror.ie/sport/ufc/conor-mcgregors-diet-ufc-star-23278143

[7] Conor McGregor's UFC journey: Historic success, controversy, star power - – https://www.espn.com/mma/ufc/story/_/id/28410068/conor-mcgregor-ufc-journey-historic-success-controversy-star-power

[8] How Floyd Mayweather Made A Record $275 Million For One Night Of Work - – https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2018/06/05/how-floyd-mayweather-earned-275-million-for-one-night-of-work/?sh=179847006e4d

[9] UFC's First Irish Fighter Shares His Story - – https://www.ufc.com/news/ufcs-first-irish-fighter-shares-his-story

[10] When and why did UFC star Conor McGregor start training in MMA? - – https://www.sportskeeda.com/mma/news-when-ufc-star-conor-mcgregor-start-training-mma

[11] Before UFC, Conor McGregor made a living fixing toilets – here’s what life was like before the Irish MMA fighter’s US$100 million fight against Floyd Mayweather - – https://www.scmp.com/magazines/style/celebrity/article/3113250/ufc-conor-mcgregor-made-living-fixing-toilets-heres-what

[12] Conor McGregor Got Into Boxing When He Was Only 12 Years Old - – https://www.sportscasting.com/conor-mcgregor-got-into-boxing-when-he-was-only-12-years-old/

[13] MMA“They Came at Me So I Ran Off” – Conor McGregor Reveals He Was Bullied As a Kid - – https://www.sportsmanor.com/mma-ufc-news-they-came-at-me-so-i-ran-off-conor-mcgregor-reveals-he-was-bullied-as-a-kid/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük