Emésztőenzimek: Hogyan segíthetnek az evés utáni haspuffadáson és nehézségérzeten?

Emésztőenzimek: Hogyan segíthetnek az evés utáni haspuffadáson és nehézségérzeten?

Ki ne akarna egészséges és problémamentes emésztést? Biztosan te is egyetértesz abban, hogy amikor az egészségnek ez a területe nem tökéletes, az ember nem is állhatna távolabb az elégedettségtől. Nem túlzás kijelenteni, hogy a jó emésztés az egészség alapja; az emésztőenzimek pedig pontosan erről gondoskodnak. Néha azonban előfordul, hogy hiányt szenvedünk belőlük, és ez többek között puffadás vagy hasi fájdalom képében mutatkozik meg. A jó hír azonban, hogy lehetséges külső forrásból bevinni őket. Mai cikkünkből mindent megtudhatsz, amit az emésztőenzimekről tudni érdemes.

Mik azok az enzimek?

Az enzimek olyan fontos anyagok, amelyek megtalálhatók a szervezetben, és az itt zajló számos biokémiai reakcióban játszanak fontos szerepet. Nélkülük a test nem lenne képes hatékonyan energiává alakítani a tápanyagokat, vagy megszabadulni a káros anyagoktól, mint amilyen az alkohol. Az enzimek felgyorsítják ezeket a fontos folyamatokat, néha akár milliószoros mértékben. Olyanok tehát a szervezetben, mint a munkások, akik biztosítják, hogy az anyagcsere gyorsan, fennakadások nélkül és hatékonyan működjön. [1]

mik azok az enzimek?

Hogyan működnek az enzimek?

Az enzimek specifikusak, azaz mindegyikük csak egy bizonyos biokémiai reakciót gyorsít fel. Ez az oka annak, hogy a szervezetben több tízezernyi található meg belőlük. Az enzimek csak bizonyos szerkezetű anyagokhoz képesek kapcsolódni.

Képzeld el őket úgy, mint kulcsot és zárat. Egy enzim olyan, mint egy zár, amelybe csak egy bizonyos alakú kulcs passzol, ugyanúgy, ahogy a kulcsaid is csak egy bizonyos zárhoz jók. Ebben az esetben a kulcs az úgynevezett szubsztrát, az az anyag, amelyhez az enzim kötődik. A szubsztrátok lehetnek fehérjék, nukleinsavak, más enzimek, oxigén, víz és még sok más. A biokémiai reakció csak akkor megy végbe, ha az enzim és a szubsztrát illik egymáshoz. Amint a reakció megtörtént, a kulcs (szubsztrát) kicsusszan a zárból (enzim), az pedig várja a következő kulcsot, amihez kapcsolódhat. [1]

Mik azok az emésztőenzimek?

Az emésztőenzimek az élelmiszerek lebontásában és megemésztésben játszanak fontos szerepet. Ahogy az élelmiszer áthalad az emésztőrendszeren, kapcsolatba kerül az emésztőenzimekkel, amelyek a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat fokozatosan kisebb egységekre bontják le. Ezek azután felszívódnak a vérbe, és elvégzik feladatukat (energiává égnek el, beépülnek az izmokba, stb.).

Az emésztőenzimek a szájüregben és a gyomorban működnek. A legfontosabbak azonban a hasnyálmirigyenzimek, amelyeket a hasnyálmirigy választ ki a vékonybélbe. A tápanyagok megemésztése szempontjából legfontosabb folyamatok itt mennek végbe. [10]

Milyen enzimek vannak a szervezetben?

Különféle emésztőenzimek működnek a testünkben, hogy segítsenek maximalizálni a tápanyagellátást. Rendszerint három fő csoportba osztjuk őket – mindegyik különböző makrotápanyag emésztéséért felelős. Ugyanakkor minden enzim az emésztőrendszer bizonyos szakaszaiban fejti ki hatását.

  • Az amliázok a komplex szénhidrátokat oligoszacharidokká és diszacharidokká, azaz a láncban kevesebb elemmel rendelkező szénhidrátokká bontják le.
  • A proteázok, mint amilyen a pepszin a gyomorban, a fehérjéket emésztik meg, és peptidekké, valamint aminosavakká bontják le őket.
  • A lipázok a zsírokat glicerinné és zsírsavakká bontják le.

A szervezetben más emésztőenzimek is megtalálhatók, mint amilyen a laktáz vagy a szukráz, amelyek a diszacharidokat tovább bontják egyszerű szénhidrátokká (monoszacharidokká). Ezek azután a belekből a vérbe szívódnak fel. [10]

Emésztőenzimek – áttekintés

Az emésztőrendszer szakasza

Emésztőenzimek

Mit bontanak le?

Mi keletkezik?

SzájüregAmilázKomplex szénhidrátok (keményítő)Oligoszacharidok és diszacharidok
GyomorPepszinFehérjePeptidek és aminosavak
HasnyálmirigyTripszinFehérjeAminosavak
LipázZsírGlicerin és zsírsavak
AmilázKomplex szénhidrátok (keményítő)Oligoszacharidok, diszacharidok és monoszacharidok
VékonybélSzukrázSzukrózMonoszacharidok (glükóz és fruktóz)
LaktázLaktózMonoszacharidok (glükóz és galaktóz)
MaltázMaltózMonoszacharidok (glükóz)
[10]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Hogyan működnek az emésztőenzimek?

Tudod, hogy például az ebéded milyen utat tesz meg, miután eltűnik a tányérodról? Képzeld el, hogy lazacot ettél krumplival és zöldségsalátával! Milyen szerepet játszanak a különböző emésztőenzimek az emésztésben? Nézzük át együtt, mi történik a testedben, ha elfogyasztasz egy ilyen fogást!

1 . Szájüreg

Amikor szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmazó étel kerül a szájüregbe, csak a szénhidrátok emésztődnek meg azonnal. Ebben az esetben a krumpli. Erről a nyálban található amiláz gondoskodik rágás közben, amikor a komplex szénhidrátokat (keményítőt) részlegesen oligoszacharidokká bontja le. A komplex szénhidrátok olyanok, mint egy sok szembő álló lánc, amelyet az enzim rövidebb darabokra bont szét.

2. Gyomor

Miután a már megrágott és kis mértékben megemésztett étel átjut a garaton és a nyelőcsövön, a gyomorban találja magát. A gyomor elsősorban a fehérjék emésztésével foglalkozik – itt várakozik a pepszin nevű enzim, ami a fehérjéket kisebb peptidekké és aminosavakká bontja le. Képzeletbeli ebédünk esetében a gyomor a lazacnak, ennek az értékes fehérjeforrásnak szenteli figyelmét.

3. Vékonybél

Az étel ezután a gyomorból a patkóbélbe kerül, ami a vékonybél első szakasza. Ugyanekkor a hasnyálmirigy is kiválasztja itt emésztőenzimjeit. Ezek játsszák a legfontosabb szerepet az étel megemésztésének folyamatában.

A hasnyálmirigy által termelt amiláz nevű enzim a szénhidrátokat bontja le, a tripszin a fehérjéket emészti meg, míg a lipáz a zsírt bontja glicerinre és zsírsavakra. Azonban a bél nyálkahártyájában raktározott enzimek (laktáz, szukráz stb.) szintén fontos szerepet töltenek be, mivel a szénhidrátokat ezek bontják le kisebb egységekre – monoszacharidokra.

A vékonybélben minden élelmiszer kisebb alkotóelemekre bomlik le. Ezek ezután készen állnak a következő útra, ami a szervezeten át vezet.

4. Célszövetek

Amikor a fehérjék, zsírok és szénhidrátok kisebb alkotóelemeikre bomlanak le, felszívódnak a vérbe, és ellátják saját feladataikat a szervezetben.

  • A szénhidrátok azonnali energiaforrásként hasznosulhatnak, az izmokban és a májban glikogén formájában tárolódhatnak, vagy zsírraktárakká alakulnak, ha túlzott bevitel történik.
  • A fehérje a regeneráció és az izomzat, valamint más szövetek növekedése során hasznosul. A szervezet enzimek, hormonok és más fontos anyagok termelése során is felhasználja őket. Túlzott bevitel esetén, vagy hosszú és megerőltető fizikai aktivitás idején szintén eléghetnek energiává.
  • A zsírok szintén lehetnek energiaforrások, de el is raktározódhatnak későbbi felhasználásra.

Fedezd fel bestsellereinket:

Emésztőenzimek és probiotikumok

Bár a probiotikumok is segíthetik az emésztést, nem keverendők össze az emésztőenzimekkel. Előbbiek az egészséget támogató baktériumok, amelyek a vastagbélben találhatók meg, és elsősorban az élelmiszereink emészthetetlen részei – a rostok – érdeklik őket. Ez az a táplálék, ami által sokasodhatnak, és fenntarthatják a bélmikrobiom optimális összetételét. Amikor a bélben túlsúlyba kerülnek a káros baktériumok a jótékony hatásúakhoz képest, emésztési zavarokat, puffadást és hasi fájdalmat tapasztalhatsz.

Ezért ajánlott elegendő probiotikumot bevinni étrendünk révén, az emésztés támogatására. Ehhez fogyaszthatsz erjesztett tejtermékeket és élelmiszereket, például kefirt, tempeh-t vagy káposztát. Bevitelükről étrend-kiegészítők, például ProbioTen vagy a jól ismert Probiofix alkalmazásával is gondoskodhatsz.

emésztőenzimek és probiotikumok

Mik lehetnek az emésztőenzim-hiány jelei?

A szervezet akkor emészti meg a leghatékonyabban az élelmiszereket, ha elegendő emésztőenzim található meg benne. Ha azonban ezek korlátozott számban vannak jelen, az alábbi emésztési problémák jelentkezhetnek.

  • szélgörcsök
  • haspuffadás
  • görcsök
  • hasmenés
  • hasi fájdalom
  • nehézérzet evés után

Ha a fenti problémák kínoznak, lehetséges, hogy az emésztőrendszerednek az emésztőenzimek külső forrásból származó bevitelére van szüksége. Kipróbálhatsz különféle étrend-kiegészítőket, hogy lásd, milyen hatásokat tapasztalsz. Hosszú távú, valamint olyan panaszokkal, amelyek nem szűnnek meg az ilyen készítmények hatására sem, ajánlott orvoshoz fordulni.

Súlyosabb esetekben az emésztőenzimek hiánya súlycsökkenést vagy alultápláltságot is okozhat. Ha a hiány komoly, a szervezet nem képes hatékonyan megemészteni az ételeket, hogy energiaforrásként hasznosítsa őket. Ilyen esetekben rendkívül fontos orvos felkeresése.

az emésztőenzim-hiány jelei

Mikor ajánlott emésztőenzimek fogyasztása?

A fent említett emésztési problémáknak többféle kiváltó oka is lehet az emésztőenzimek csökkent szintje mellett. Mikor gyanakodhatsz, hogy mégis ez a gond?

  • A tejtermékek okozhatnak emésztési problémákat. A gond lehet laktózérzékenység, azaz a tejcukor (laktóz) emésztéséért felelős, laktáz nevű enzim hiánya. Ilyen esetben a laktázt pótolhatod étrend-kiegészítő alkalmazásával.
  • A fokozott fehérjebevitel is megnehezítheti az életedet – ez nem meglepő, tekintve hogy a fehérje emésztése meglehetősen nehéz. Ebben az esetében proteázt (a fehérjék emésztését végző enzim) tartalmazó étrend-kiegészítő segíthet.
  • A stresszes időszakok szintén kiválthatnak emésztési problémákat. Ez azért lehetséges, mert a stressz gyakorta okoz átmeneti emésztőenzim-hiányt. Ilyenkor komplex hasnyálmirigyenzimeket tartalmazó készítmény alkalmazása javíthat a helyzeten.
  • A zsírban gazdag étrend lassú és nehéz emésztést okozhat. A zsírokat, ahogy a fehérjéket is, nehéz megemészteni, így a természetes enzimtermelés elégtelennek bizonyulhat zsíros ételek fogyasztásakor. Ezért lehet jó ötlet a lipázokat tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása.
  • A legnagyobb ellenségek a nagy ételadagok. Fennállhat az a helyzet, hogy az enzimkészleteid egyszerűen nem elegendőek bizonyos mennyiségű étel esetén. Első lépésként érdemes úgy alakítani étrendedet, hogy elkerüld a túlevést és az indokolatlanul nagy adagok fogyasztását. Egyes esetekben azonban a többféle emésztőenzimet tartalmazó étrend-kiegészítők, mint például a DigeZyme, enyhíthetnek a rossz közérzeten egy-egy nagy étkezés után.
  • Akik irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdenek, szintlén hasznát vehetik az emésztőenzim-bevitelnek. Azonban a működésük ennek a rendellenességnek a kezelésében nem teljesen ismert még, ezért érdemes háziorvossal egyeztetni az enzimek szedéséről. [4]
Mikor ajánlott emésztőenzimek fogyasztása?

Az emésztőenzim-hiánnyal összefüggő egészségügyi problémák

Az emésztőenzimek hiánya lehet veleszületett vagy szerzett – utóbbit okozhatja például a stressz vagy a helytelen életmód.

Néha enyhe problémák alakulnak ki, amelyeket étrendi változtatásokkal és étrend-kiegészítőkkel orvosolhatsz, de az emésztőenzim-hiánynak vannak súlyos tünetei is. Ezek általában krónikus betegségekkel állnak kapcsolatban, és együttesen exokrin hasnyálmirigy-elégtelenségként hivatkozhatunk rájuk.

  • Utóbbi jellemző például krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén, ami felnőttek esetében a leggyakoribb oka a csökkent hasnyálmirigyenzim-termelésnek.
  • A hasnyálmirigy-daganat károsítja a hasnyálmirigy sejtjeit, és ezáltal képességét az enzimtermelésre. [9]
  • Bár a cisztás fibrózis a tüdő betegsége, az esetek körülbelül 80-90%-ában hasnyálmirigy-elégtelenség is kíséri. Az ebben a betegségben szenvedőknek hasnyálmirigyenzimeket kell bevinnie. [8]
  • A Crohn-betegség, egy krónikus gyulladásos bélbetegség, szintén kapcsolatban áll a hasnyálmirigy gyulladásával. [3]
  • A probléma 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetén is megjelenik. Ennek oka még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a hasnyálmirigy gyulladásos folyamataival vagy a hasnyálmirigyben lerakódó zsírral áll kapcsolatban. [7]

Milyen formában ajánlott az emésztőenzimek bevitele?

Emésztőenzimeket beszerezhetsz kapszula formájában; ezek vagy egyféle enzimet, vagy több keverékét tartalmazzák.

  • A laktáz például, amely laktózérzékenység esetén nyújthat segítséget, rendszerint önmagában elérhető.
  • A komplex készítmények, mint amilyen a DigeZyme®, alkalmazása szintén jó választás. Ezekben megtalálhatók a legfontosabb enzimek, köztük az amilázok, proteázok és lipázok, de gyakran a laktáz és egyéb enzimek is.
  • Az orvosok gyakorta javasolják a vény nélkül kapható Kreont vagy a Pancreolant, amelyekben megtalálhatók a legfontosabb hasnyálmirigyenzimek.

Emésztőenzimeket tartalmazó élelmiszerek

Van néhány olyan élelmiszer, amely emésztőenzimeket tartalmaz. Ezek a természetes enzimek így szintén támogathatják az emésztést. Hol juthatsz hozzájuk?

  • A méz amilázokat és lipázokat tartalmaz, amelyek segítik a szénhidrátok és a zsírok emésztését.
  • A papaja gazdag a papain nevű proteázban, amely a fehérjék emésztését végzi.
  • Az avokádó lipázt tartalmaz, amely segít lebontani a nem csak ebből a gyümölcsből származó zsírokat.
  • Az ananászban bromelain található, amely szintén a proteázok közé tartozik. A fehérjék emésztése mellett jótékony hatásokat mutat a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok kezelésében is. [6]

Hogyan alkalmazzuk az emésztőenzimeket?

Az emésztőenzimek bevitele étellel ajánlott, hogy másolják a szervezetben természetes módon termelődő enzimek működését, amelyek csak akkor kezdenek dolgozni, ha étel kerül az emésztőrendszerbe. Az étrend-kiegészítők fogyasztása így nem ajánlott böjtölés idején. Nem szabad őket emellett forró italokkal sem bevenni, ugyanis a magas hőmérséklet elpusztíthatja őket. [2,9]

Az egyes, emésztőenzim-hiányt okozó betegségek fennállása esetén, mint amilyen a fentebb említett cisztás fibrózis, egyedi ajánlások vannak az emésztőenzimek bevitelére vonatkozóan. Arra azonban nincs ajánlás, hogy enyhe emésztési panaszok esetén mennyi enzim bevitele javasolt, ezért a legjobb megoldás, ha követed a csomagoláson feltüntetett adagolást, és figyelemmel követed tested reakcióit. [5]

Mennyi ideig ajánlott az emésztőenzimek alkalmazása?

Ha az emésztőenzimeket az ajánlott adagolás szerint alkalmazod, káros mellékhatások nélkül segíthetnek javítani az emésztést, így hosszú távon szedhetők.

Lehetnek mellékhatásai az emésztőenzim-bevitelnek?

Léteznek az emésztőenzimek bevitelével kapcsolatban álló mellékhatások, ezek elsősorban az emésztőrendszert érintik. A túlzott bevitel hasi fájdalmakat, hasmenést, émelygést, hányást, székrekedést és fejfájást okozhat. [2]

hogyan alkalmazzuk az emésztőenzimeket?

Mit érdemes megjegyezned?

Az emésztőenzimek megfelelő egyensúlya nélkülözhetetlen a jó emésztéshez. Amikor ez az egyensúly felborul, a szervezet emésztési problémákkal reagál. Az enzimhiány többféle krónikus betegség során jelentkezhet, de gyakorta tapasztalják egészséges emberek is – felléphet többek között laktózérzékenység, vagy a fehérjék és zsírok emésztésének problémája.

Ekkor jöhet képbe az emésztőenzimek bevitele. Ha tehát zavaró nehézérzetet tapasztalsz bizonyos ételek fogyasztása után, vagy laktózérzékenységre gyanakszol, a kapszula formában kapható emésztőenzimek segítséget nyújthatnak.

Tanultál valami újat cikkünkből? Ha érdekesnek találtad, oszd meg barátaiddal és a hozzád közel állókkal is!

Források:

[1] COOPER, G.M. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts. In The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/

[2] FERRONE, M. et al. Pancreatic enzyme pharmacotherapy. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17542772/

[3] FOUSEKIS, F.S. et al. Pancreatic Involvement in Inflammatory Bowel Disease: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135003/

[4] GRAHAM, D.Y. et al. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910206/

[5] IANIRO, G. et al. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/

[6] PATEL, K. Bromelain Research Analysis. – https://examine.com/supplements/bromelain/

[7] RADLINGER, B. et al. Exocrine Pancreatic Insufficiency in Type 1 and Type 2 Diabetes. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113197/

[8] SOMARAJU, U.R. - SOLIS‐MOYA, A. Pancreatic enzyme replacement therapy for people with cystic fibrosis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734127/

[9] Pancreatic Enzymes and Supplements: Uses & Side Effects. – https://www.cancercenter.com/cancer-types/pancreatic-cancer/treatments/pancreatic-enzyme-supplements

[10] GOODMAN, B.E. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. – https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00094.2009

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük