Doggcrapp: izom és erőnövelő edzés

Doggcrapp: izom és erőnövelő edzés

A Doggcrap vagy DC egy olyan edzés-rendszer, amely a tiszta izomtömeg növelésre és az erőre irányul. A „Doggcrapp” módszert Dante Trudel beceneve alapján nevezték el, ugyanis ő volt az első, aki nyilvánosságra hozta. Még ő is meglepődött, amikor a DC közzététele után szó szerint elárasztották kérdésekkel. Az eredeti cikk 118 oldalasra bővült, majd sok más helyen is feltűnt az interneten.

Doggcrapp:izom-és erőnövelő edzés

A DC egyből nagy népszerűségre tett szert a testépítéssel foglakozó weboldalakon. Trudel 20 évesen kezdett bele az izomépítésbe, ekkor még csak 62 kg-ot nyomott. A módszerének köszönhetően pár éven belül sikerült elérnie a122-130 kg-ot. Trudel szerint a modern testépítők túl megszállottak, ami az edzéseket illeti. Ő a magas intenzitású edzést felesleges időpocsékolásnak tartja. A Doggcrapp egy hihetetlenül intenzív edzés, viszont legfeljebb csak egy óráig tart. A DC nem ajánlott kezdőknek, sőt még a mérsékelten haladóknak sem. Megfelel haladóknak és profi testépítőknek, akik már legalább 2 vagy 4 éve edzenek. [1]

“Amint rájöttem, hogy nálam melyik gyakorlatok vállnak be, hogy milyen hosszú pihenőre van szükségem, és mennyi ismétlést kell végeznem, az izmaim növekedésnek indultak. Hosszú időn át nem tudtam átlépni a 90 kg-ot. Nem szerettem volna egy helyben toporogni, ezért kipróbáltam valami újat. A testsúly határom végül 140 kg lett, viszont ma már igyekszem “egészségesebb” szinten, 128 kg körül tartani a súlyomat. Fokozatosan le szeretnék menni 118 kg-ra és jó lenne, ha minél tovább meg tudnám tartani ezt a súlyt. A kifejezetten nehéz edzések által sikerült elérni a céljaimat, az eredeti testalkatom ellenére is.“ [1]

Doggcrapp edzésterv

“Amint rájöttem, hogy nálam melyik gyakorlatok vállnak be, hogy milyen hosszú pihenőre van szükségem, és mennyi ismétlést kell végeznem, az izmaim növekedésnek indultak. Hosszú időn át nem tudtam átlépni a 90 kg-ot. Nem szerettem volna egy helyben toporogni, ezért kipróbáltam valami újat. A testsúly határom végül 140 kg lett, viszont ma már igyekszem “egészségesebb” szinten, 128 kg körül tartani a súlyomat. Fokozatosan le szeretnék menni 118 kg-ra és jó lenne, ha minél tovább meg tudnám tartani ezt a súlyt. A kifejezetten nehéz edzések által sikerült elérni a céljaimat, az eredeti testalkatom ellenére is.“ [1]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A doggcrapp alapszabályai:

  • Nehéz súlyok
  • Kevesebb gyakorlat, viszont nagyobb gyakoriságú edzés ún. Rest Pause edzés az ismétlések közötti szünetekkel
  • Extrém nyújtás
  • Semmilyen szénhidrát 4 órával lefekvés előtt
  • Kardió
  • Magasabb fehérjebevitel
  • Extrém mértékű megterhelés és kitartás
Doggcrapp alapelvek

A DC edzés-filozófia

Trudel szerint a folytonos fejlődés és előrehaladás az erő-növelés és az izomépítés legjobb módszere. Véleménye szerint sok testépítő nem elég erős a valóban jelentős méreteket öltő testhez képest. A 90 kg-al végzett bench press csak egy bizonyos szintre juttatja el a sportolót. A mellizmok szemmel látható növekedése nélkül nem tudunk eljutni a 90 kg-os súlytól a 120 kg-os súlyig. Ugyanez érvényes a többi összetett gyakorlat esetében is. Ha valaki gyengének néz ki, nem képes 200-250 kg-al végezni a guggolásokat.

Ahhoz, hogy izmot tudjunk építeni és növelni tudjuk az erőt, rá kell bírnunk a testünket a növekedésre és a regenerálódásra. A nagy súlyokkal való edzések arra ösztönzik a központi idegrendszert, hogy minél több izomrostot aktiváljon. A fokozatosan növekvő megterhelés szabályai szerint minden gyakorlatnál növeljük a súlyt és/vagy az ismétlések számát. Így az izmoknak folyton alkalmazkodniuk kell és az általunk meghatározott mértékű megterhelés hatására növekedni is fognak. [1]

Doggcrapp tréning

A Doggcrapp edzésre jellemző a nagyobb gyakoriság, továbbá kevesebb gyakorlatot tartalmaz, és az ismétlések között szünetet kell tartani.  A kis gyakorlatszám az egyik fő oka annak, hogy ez az edzésprogram nem olyan népszerű, mint más programok. A testépítők többsége ugyanis meg van győződve arról, hogy kizárólag csak akkor tudunk hatásosan izmot építeni, ha sok gyakorlatot végzünk.

“A testépítők 99%–a úgy gondolja, hogy az izomépítéshez vért kell pumpálniuk az izmokba, emiatt viszont csak ugyanolyanok maradnak évről évre. Ez azért van így, mert nincs semmiféle tervük. Elmennek edzeni, felpumpálják magukat, és itt véget is ér a történet. A DC a folytonos erősödésre fekteti a hangsúlyt, a testünk pedig az izmok folyamatos növekedésével válaszol.” 

A Doggcrapp egy különösen intenzív edzésfajta. Ne gondoljuk ennek az ellenkezőjét az alacsonyabb ismétlésszámok miatt. Minden egyes gyakorlatnál először végzünk 3 vagy 5 gyakorlatsort szubmaximális intenzitással. Ezután következik a maximális erőfeszítéssel végzendő gyakorlatsor, amely után már nem vagyunk képesek további ismétléseket végezni.

Doggcrapp edzéstechnika

Edzésterv Doggcrapp technikával

Többféle DC split edzés létezik. A következőkben leírjuk a legismertebbet. Hetente háromszor eddzünk, de az összes izomcsoport-edzést osszuk ketté 2 napra.

A nap – pld. Mellkas, Váll, Tricepsz, a Hát szélesítése és vastagítása

B nap – pld. Bicepsz, Alkar, Vádli, Négyfejű combizom és Hamstring izmok

A legigényesebb izomcsoportokra irányuló osztott edzést az edzésünk végén végezzük. Ezek az edzések háromszor váltakoznak 2 hét alatt.

  • Hétfő (A)
  • Szerda (B)
  • Péntek (A)
  • Hétfő (B)
  • Szerda (A)
  • Péntek (B)

Ezzel a módszerrel évente 78-szor dolgoztatunk meg minden izomcsoportot. A hagyományos edzések során az egyes izomcsoportokat csupán egyszer egy héten mozgatjuk meg, vagyis évente 52-szer. Tehát ha helyesen végezzük a DC edzéseket, akkor növelni tudjuk az izomtömeget.

Doggcrapp: edzés split

Válasszuk ki a 3 leginkább kedvelt gyakorlatot

Szabadon megválaszthatjuk azt a 3 gyakorlatot minden egyes izomcsoportra, amelyek majd váltani fogják egymást a két hét alatt. Jobban tesszük, ha az egykezes súlyzókat és a kétkezes súlyzót részesítjük előnyben. A gépeket és a csigát csak akkor válasszuk, ha lehetőség van a terhelés fokozására. Ne felejtsük el, hogy ezeket a gyakorlatokat hosszabb időn át fogjuk végezni. Ajánlatos ugyanazt a 3 gyakorlatot legalább 2 hónapig végezni. Ha már nagyon unjuk őket, akkor ennyi idő után helyettesíthetjük őket más gyakorlatokkal, és újból nekivághatunk az edzésnek. A mellkasra például végezhetjük a következő gyakorlatokat: bench press kétkezes súlyzóval padon, bench press egykezes súlyzókkal pozitív padon és tárogatás egykezes súlyzókkal.

A mellkas edzések elosztása a következőképpen nézne ki:

Hétfő – bench press kétkezes súlyzóval padon

Szerda – bench press egykezes súlyzókkal pozitív padon

Péntek – tárogatás egykezes súlyzókkal

Miért fontos, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük?

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni a DC edzésekből nagyon fontos felírnunk vagy pedig feljegyeznünk egy alkalmazásban a súlyt, amilyennel dolgoztunk és a fő gyakorlatsor során végzett ismétlések számát. Én a FitNotes alkalmazást használtam. Ebben az alkalmazásban létrehozhatunk új gyakorlatokat, bejegyezhetjük a súlyt és az ismétlésszámot. Egy grafikon mutatja a fejlődést. Le kell győznünk saját magunkat minden egyes alkalommal, amikor belépünk az edzőterembe. A súlyok, az ismétlésszámok, vagy mindkettő szempontjából.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha 11 bench press ismétlést végzünk 100 kg-al, akkor a következő alkalommal (2 hét múlva) több, mint 11 ismétlést kell végeznünk ugyanolyan megterheléssel, vagy pedig ugyanolyan ismétlésszám mellett több, mint 100 kg-ot kell emelnünk. Egyidejűleg az ismétlések számát és a súlyt is növelhetjük. Ha nem sikerül túllépni az előző teljesítményünket, akkor ki kell iktatnunk az adott gyakorlatot és egy másikkal kell helyettesítenünk azt. Ebben különbözik a DC edzés a többitől. A következő előnye pedig az, hogy a garantált fejlődés részletesen ábrázolva van. Megnézhetjük, hogy milyen volt a teljesítményünk 6 hónapja, és hogy mennyit fejlődtünk azóta.

Doggcrapp technika

Sokakat az tántorít el a DC edzéstől, hogy az adott izomcsoportra irányuló egy gyakorlatból csak egy gyakorlatsort végzünk maximális intenzitással, vagyis amíg csak bírjuk. A DC edzés a híres Mr. Olympia, Dorian Yates edzés-rendszerére emlékeztet. A maximális erőfeszítést igénylő gyakorlatsornak a legmegerőltetőbbnek és a legnehezebben kivitelezhetőnek kell lennie. A gyakorlatok többségénél szünetet kell tartanunk az ismétlések között.

 “Sokak számára a testépítés megszállotság, nagy nyomás, nem gondolkodnak következetesen. Örülnék neki, ha az emberek azon kezdenének el gondolkodni, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni az A pontból a B pontba. Nem állítom, hogy megtaláltam az izomépítés legjobb módszerét, de bebizonyítottam, hogy a folyamat felgyorsítható.” [1]

Doggcrapp: fitness napló

Bemelegítés

Még azelőtt, hogy nekivágnánk a fő gyakorlatsornak nagyon fontos, hogy rendesen melegítsünk be és fokozzuk az edzeni kívánt izomcsoport vérkeringését. A bemelegítés nagyon fontos az extrém terheléses DC edzésnél, így elkerülhetjük a különböző sérüléseket. Ezért végezzünk annyi bemelegítő gyakorlatsort, amennyire csak szükségünk van, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a fő gyakorlatsorra. Például vegyük a guggolásokat kétkezes súllyal.

Doggcrapp bemelegítés

 

Tegyük fel, hogy azt tűztem ki célül, hogy 15-20 ismétlést végzek 150 kg-al. Még azelőtt, hogy hozzáfognék ehhez a gyakorlatsorhoz, végigcsinálok legalább 5 bemelegítő gyakorlatsort 70 kg-al, 80 kg-al, 90 kg-al, 100 kg-al és 120 kg-al. Amint készen vagyok ezzel az 5 gyakorlatsorral, amelyek során kb. 15 ismétlést végeztem, belevágok a 150 kg-os guggolásokba. A bicepsz esetében 2 bemelegítő gyakorlatsor is elegendő, ugyanis kisebb izomról van szó, amely sok gyakorlatnál, főleg a hátizom gyakorlatok esetében kisegítő szereppel bír.

A Doggcrap és az ismétlésszámok

A bemelegítő gyakorlatsorok után válasszuk ki a fő gyakorlatsorban használandó súlyt, végezzünk annyi ismétlést, amennyit csak bírunk, egészen addig, amíg teljesen ki nem merülünk. A felsőtest esetében 10-15 ismétlést szoktunk végezni, a láb-edzéseknél pedig 15-20 ismétlést. Ezt a gyakorlatsort 3 részre kell osztanunk 15-20 mélybelégzés szünetekkelmegszakítva. Például a bench press döntött padon kétkezes rúddal 10-15 ismétléssel a következőképpen nézne ki: 7-8 ismétlés kimerülésig, letesszük a súlyt, szünet, további 2-4 ismétlés, szünet, majd az utolsó 1-2 ismétlés. Habár 1 fő gyakorlatsorról van szó, a rövid szünetek miatt ez végülis 3 gyors gyakorlatsor egymás után. A szünetek alatt nem kell terhelés alatt maradnunk, vagy tovább tartanunk a súlyt. A mélylégzések célja a rekeszizom megnyitása a maximális oxigénbevitel szempontjából.

Vannak eltérések az egyes gyakorlatok közötti szüneteket iletően. Az összetett gyakorlatok, mint a felhúzás előrehajlásban kétkezes súlyzóval, a guggolások és a deadlift 2 gyakorlatsorra osztódnak. Az első gyakorlatsor alatt 8-10 ismétlést végzünk, majd tartunk egy 30 másodperces szünetet, aztán pedig befejezzük a gyakorlatsort úgy, hogy összesen 15-20 elvégzett ismétlésünk legyen.

Dogcrapp:ismétlészszám

Osztott edzés példa:

Hétfő

  • fekvenyomás döntött padon
  • kinyomás kétkezes súlyzóval fej előtt, állva
  • fekvenyomás szűk fogással
  • lehúzás mellhez csigán, ülve
  • holthúzás

Szerda:

  • bicepszezés kétkezes súlyzóval
  • bicepszezés kalapács fogásban egykezes súlyzókkal
  • vádlizás ülve
  • lábhajlítás
  • mély guggolás súlyzóval a fej mögött

Péntek

  • fekvenyomás negatívan döntött padon 15-30 fokos szögben
  • fekvenyomás egykezes súlyzókkal ülve
  • tolódzkodás súllyal
  • húzódzkodás alsó fogásban súllyal
  • felhúzás kétkezes súlyzóval előre dőlve

Extrém nyújtás

Az extrém nyújtásnak rengeteg előnye van, ha helyesen végezzük: regenerálja az izmokat és növeli az izomtömeget. A nyújtással hihetetlen méreteket érhetünk el, főleg a mellkasnál, a tricepsznél és a négyfejű combizomnál. A gyakorlatok után kell végeznünk, vagyis a fő gyakorlatsor befejezése után. Mély nyújtástról van szó, és ki kell tartanunk 60-90 másodpercig. Nagyon fájdalmas ilyen helyzetben maradni hosszú időn át. Az extrém nyújtás célja az izomszalagok tágítása, így az izmok könnyebben tudnak szélesedni ill. feltöltődni.

Vádlik – álló vádligépen válasszuk ki a közepes terhelést és lassan nyújtsuk az izmot (extenzió). Tartsunk ki ebben a helyzetben legalább 60 másodpercig. Lélegezzünk mélyen a nyújtás egész ideje alatt, hogy a lehető legjobban ki tudjuk nyújtani az izmot.

A hamstring gyakorlatok után akasszunk fel magunk elé egy kétkezes rudat olyan magasságba, hogy elég magasan legyen a következő nyújtáshoz. Forduljunk arccal a rúd felé, tegyük fel a jobb lábunkat a rúdra, a hátunk és a bal lábunk egyenes, egész idő alatt nagyon nagy fájdalmat kell éreznünk.

Doggcrapp nyújtás

Négyfejű combizom – ugyanúgy szükségünk lesz a rúdra, mint a hamstring izmok nyújtásához, viszont nem a lábunkat tesszük fel rá, hanem vállszélességben két kézzel megfogjuk a rudat. A testünk középső része a rúd alatt van, a lábak pedig előtte. Lábujjhegyre állunk és hidat csinálunk, miközben tartjuk a rudat. Minél előrébb húzódunk, annál jobban fog fájni a nyújtás.

Hát – széles fogásban függeszkedünk a rúdon, a gyakorlat kiinduló helyzetében maradunk, tehát amikor a kezek még ki vannak nyújtva. Ha gond nékül kibírunk így 60 másodpercet, akkor súlyt is akasszunk fel magunkra.

Doggcrapp edzésterv

Mellkas – ugyanolyan helyzetet veszünk fel, mintha tárogatást végeznénk egykezes súlyzókkal pozitív padon. Kb.feleannyi súlyt használjunk, mint a fő gyakorlatsornál. A kinyújtott karok a fej előtt vannak, ez a kinduló helyzet. Lassan engedjük le a súlyokat, amíg el nem érjük a tárogatás végső pozícióját. Tartsunk ki ebben a helyzetben legalább 60 másodpercig.

Vállak – állítsuk be a kétkezes rudat a multipress gépen kb. vállmagasságba. Álljunk háttal a rúdnak. Alulról fogjuk meg a rudat két kézzel. A rúd tartása közben igyekezzünk minél távolabb húzódni a rúdtól. Főleg az elülső deltaizmok fognak fájni.

Bicepsz – ugyanaz a menet, mint a vállaknál, csupán annyi a különbség, hogy felülről fogjuk meg a rudat.

Tricepsz – vegyünk egy egykezes súlyzót, közepes terhelésűt. Ülve, két kézzel, tricepsz emelés helyzetben lassan engedjük le a súlyt és így nyújtsuk az izmot. Tartsunk ki ebben a helyzetben 60 másodpercig.

 “A DC edzéseket hat vagy nyolc hét után váltsuk fel 10 vagy 14 napos karbantartó időszakokkal. Ez idő alatt hagyjunk ki egy étkezést és csupán súly-karbantartó edzéseket végezzünk. Arról van szó, hogy teljes regenerálódásra van szükségünk és szellemileg is fel kell készülnünk a következő 6 vagy 8 héig tartó kemény edzésre.”

Kardió

Dante az alacsony vagy közepes intenzitású kardio-vaszkuláris aktivitás híve, legyen szó fogyásról, izomformálásról, karbantartásról vagy izomépítésről. A kifejezetten intenzív DC edzés miatt nem ajánlatos magas intezitású intervallum edzést végezni (HIIT). A testépítő szerint jelentősen fékeznénk a regenerálódási folyamatot és negatívan befolyásolnánk a fokozatosan növekvő terhelést. Ha nem vagyunk a kardió edzésekhez szokva, akkor iktassunk be 30-60 perces edzéseket 2 vagy 4 alkalommal. Nem fontos fitnesz terembe menni, lehet kerékpározni, futni vagy úszni legalább 20-40 percig.

Ha hosszabb kardiót szeretnénk, akkor szükségünk lehet valamilyen fehérje italra vagy BCAA tartalmú innivalóra, hogy pótolni tudjuk a leadott tápanyagokat. A kardió edzés valóban individuális jellegű, ezért nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy számunkra melyik a megfelelő vagy az éppen a nem megfelelő sport.

Doggcrapp és a kardio

A DC táplálkozás-filozófia alapjai

  • Magasabb fehérjebevitel, 2 vagy akár 3,5g 1 kg testsúlyra számítva
  • Több vizet kell inni, 90 kg = 5 l
  • Fontos, hogy ne fogyasszunk szénhidrátot 4 órával lefekvés előtt.
  • Igyekezzünk 6-szor enni és egyenletesen osszuk el a fehérjéket
Doggcrapp étrend
  • A fehérjéket fogyasszuk egyszerre a szénhidrátokkal vagy a zsírokkal. Ne fogyasszuk nagy mértékben a három makrotápanyagot egyszerre.
  • Ha érzékenyek vagyunk a szénhidrátokra, akkor korlátozzuk őket 2 étkezése: edzés előtt és után.

“Az a lényeg, hogy kényszerítsük a testünket növekedésre és zsírégetésre. Ha 80 kg vagy, de 90 kg szeretnél lenni, akkor étkezz úgy, mintha 90 kg lennél, így hamarabb el tudod érni a célodat.” [1]

Trudel különböző méretekkel rendelkező, különböző testalkatú és erejű emberrel dolgozott már, és bátran ki meri jelenteni, hogy irigylésre méltó eredményeket ért el. A Doggcrapp extrém izomnövelésre alkalmas módszer, nem ajánlott szabadidős sportolóknak. Tulajdonképpen nem egy klasszikus testépítő edzésről van szó, a fő gyakorlatsorok különösen intenzív erőfeszítést, továbbá fegyelmet és lelki erőt igényelnek. Nagyon fontos a szükséges fehérjemennyiség bevitele. Trudel állítja, hogy a DC edzésen nem kell változtatni, ugyanis az egyszerűsített változattal már nem tudunk ugyanolyan jó eredményeket elérni.  [2]

Mi a véleményed a DC edzésről? Adnál neki egy esélyt, vagy inkább többféle gyakorlatot alkalmazol az egyes izomcsoportokra? Mondd el a kommentekben, hogy milyen izomépítési módszert használsz. Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg.

Források:

[1] Simplyshredded, A Load of Doggcrapp: Is Dante Trudel’s Doggcrapp Training System The Next Big Thing In Bodybuilding? – http://www.simplyshredded.com/a-load-of-doggcrapp-is-dante-trudels-doggcrapp-training-system-the-next-big-thing-in-bodybuilding.html

[2] Mick Madden, A Concise Guide to Doggcrapp Training – http://muscleandbrawn.com/a-concise-guide-to-doggcrapp-training/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük