Vízzel vagy tejjel jobb inni a fehérjeturmixot?

Vízzel vagy tejjel jobb inni a fehérjeturmixot?

Hasonló viták zajlanak arról, hogy a fehérjét vízzel vagy tejjel érdemes-e keverni, mint arról, hogy szabad-e ananászt tenni a pizzára. Mindkét tábornak valamilyen szempontból igaza van, ha, de vagy talán nélkül. A mai cikkünkben tehát közelebbről megvizsgáljuk, hogy mi történik a tejsavófehérjével a különböző italokban, és nem fogunk csalódást okozni a tanácsunkkal, hogy a fehérjét tejjel vagy vízzel érdemes-e keverni.

Mi az a fehérjepor és miért érdemes használni?

A fehérjepor egy olyan táplálékkiegészítő, amely a koncentrált fehérjeforrások közé tartozik. Egy személynek naponta körülbelül 0,8-2 g fehérjét kell ennie testtömeg- kilogrammonként, életkorától, egészségi állapotától és fizikai aktivitásától függően. Egy átlagos 70 kg-os embernél ez napi 56-140 grammot jelent. A fehérjék fontos szerepet játszanak a szervezetben. Nélkülözhetetlenek az izomnövekedéshez, és megóvják az izmokat az energiaként való elégetéstől. Ezenkívül segítenek csökkenteni az éhséget és az édesség utáni sóvárgást, ami elősegítheti a fogyást. [1-4]

A mai cikkünkben megvizsgáljuk, hogy mi történik, ha a fehérjét tehéntejjel, illetve vízzel keverjük össze. Konkrétan azokra a tejsavófehérjékre fogunk összpontosítani, amelyek tejből készülnek, és ezért kimondottan javasolt ezzel a folyadékkal keverni őket. A tejsavófehérje kedvező aminosav-spektrummal és összetevőprofillal rendelkezik. Ezért is ez a legjobb választás a fehérjeporok között sok ember számára. Ha valaki úgy döntött, hogy más típusú fehérjeport, például növényi eredetűt választ, akkor valószínűleg nem szeretné tehéntejjel keverni. De az sem valószínű, hogy valaki megpróbálná például narancs ízű kollagénnel keverni.

Ha többet szeretnél megtudni a különböző típusú fehérjeporokról, akkor ne hagyd ki a következő cikkünket: Hogyan válasszuk ki a megfelelő fehérjét a fogyáshoz vagy az izomnövekedéshez?

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Mivel érdemes keverni a fehérjeport?

Nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy a fehérjepor és az egyik vagy másik folyadék kombinációja jobb vagy rosszabb. Mindegyiknek megvannak a sajátosságai, így a különböző helyzeteknek az egyik jobban megfel, mint a másik. Ezért mindig fontos tágabb kontextusban megvizsgálni, hogy mikor és miért szeretnél fehérjeturmixot inni. Ugyanígy az is fontos kérdés, hogy zsírszegény, félzsíros vagy teljes zsírtartalmú tejjel keverjük össze, mivel az is befolyásolja a fehérjeturmix végső tulajdonságait.

Vessünk egy pillantást a tejjel vagy vízzel készített fehérjeturmix tulajdonságaira, így jobban ki tudjuk következtetni, hogy melyik kombinációt érdemes választani.

Különbségek a vízzel vagy tejjel kevert fehérjepor között

A fehérjepor tejjel vagy vízzel való kombinálása két különböző italt eredményez, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Miben különböznek?

1. Emészthetőség

Az emésztés az a folyamat, amelynek során a tápanyagok kémiailag lebomlanak a szervezetben. A felszívódás ezután magában foglalja ezen anyagok áthaladását a bélfalon. Az emészthetőség szempontjából egyértelműen a vízzel kevert fehérjepor a nyerő, amelyet a szervezet gyorsabban tud megemészteni, mint a tejjel készített turmixot. Az emésztés kapcsán meg kell említeni azokat is, akik laktózérzékenyek, így szervezetük nem tudja megemészteni a tejcukrot. Számukra célszerű csak tejsavó izolátumot vagy hidrolizátumot használni, és megfigyelni, hogy hogyan reagál rájuk a szervezetük. A fehérjepor vízzel való összekeverése ideális a tejjel kapcsolatos emésztési nehézségek elkerülésére. Alternatív megoldásként növényi alapú vagy laktózmentes tejjel elkészített fehérjeturmix is szóba jöhet. [6-7]

Mivel keverjük össze a fehérjeport az emészthetőség szempontjából?

  • A fehérje vízzel összekeverve képes leginkább felszívódni.

  • Ha problémáid vannak a laktóz emésztésével, akkor csak tejsavófehérje izolátumot vagy hidrolizátumot használj, és vízzel keverd össze. A víz egy részét vagy egészét növényi eredetű vagy laktózmentes tejjel helyettesítheted, de így már az ital emésztése tovább fog tartani.
  • A fehérje és a tej kombinációja akkor ideális, ha hosszabb ideig nem fogsz enni, és nem bánod, hogy a szervezetnek tovább tart majd az ital megemésztése. Tipikus példa erre a fehérjefogyasztás tejjel lefekvés előtt. Ilyen alkalmakra például ideális a micelláris kazein, amelyet gyakran éjszakai fehérjeként is emlegetnek.
Különbségek a vízzel kikevert fehérjeturmix és a tejjel kikevert fehérjeturmix között

2. Felszívódás

A felszívódás az a folyamat, melynek során az anyagok a bélfalon keresztül a vérbe jutnak, ahonnét eljutnak célhelyeikre. Ebből a szempontból a sebességet tekintve tehát a vízzel kevert fehérje a nyerő.

A tejsavófehérje előállítása során a végső porból eltávolítják a kazeinfehérjét, a zsír nagy részét és néha még a laktózt is, amely különösen a tejsavó izolátumra és hidrolizátumra igaz. Ha a tejsavófehérjét tejjel kevernéd, akkor ezeket az összetevőket kisebb mértékben kapnád vissza, amely negatív hatással lenne a felszívódásukra. [5]

Ez különösen edzés után nem kedvező, amikor azt szeretnénk, hogy a fehérje a lehető leggyorsabban eljusson az izmokhoz, és segítse a sérült izomrostok helyreállítását. A lassabb felszívódás azonban nem számít, ha nem edzés után iszol fehérjeturmixot, hanem a nap folyamán bármikor, snackként. Ekkor tejjel is keverheted. A tejnek köszönhetően laktatóbb, és nem leszel olyan hamar éhes. [5]

Mihez keverjük a fehérjét a felszívódás szempontjából?

  • A vízzel kevert fehérje jobban és gyorsabban szívódik fel. Emiatt ez az egyik ideális edzés utáni ital.
  • A tejjel kevert fehérje lassabban szívódik fel. Ezért ez egy olyan ital, amely ideális snacknek, a nap bármely szakában.

3. Íz

Az ízt tekintve nem tudjuk általánosan kijelenteni, hogy melyik a jobb vagy a rosszabb. Mindannyiunknak más preferenciái vannak, ezért mindannyian mást szeretünk. Ez nagyban függ attól is, hogy milyen ízű fehérjeporod van. Személy szerint viszont az a tapasztalatom, hogy a tehéntejjel vagy növényi eredetű tejjelt kevert fehérjeturmix jobb ízű, mint a vízzel kevert fehérjeturmix. De ha jobban szereted a vízzel kevert fehérjét, akkor hajrá.

Mivel keverjük a fehérjét az íz szempontjából?

  • Én személy szerint gyakran találkozom azzal a véleménnyel, hogy a fehérjeturmix sokkal finomabb, ha tejjel keverjük, amivel egyetértek.
  • Ha azonban valaki nem rajong a tejes italokért, és inkább a vízzel kevert fehérjét szereti, akkor ő így is elkészítheti az italt.
Tejjel vagy vízzel készítve finomabb a fehérjeturmix?

4. Energiaérték

Valószínűleg nem lesz számodra meglepő az információ, hogy a fehérjeturmix kalóriaértéke változik, ha különböző folyadékokkal készítjük el. Ha például fogyni próbálsz, és az a legfontosabb, hogy minél több kalóriát takaríts meg, akkor kézenfekvő választás a vízzel készített fehérjeturmix. Ne feledd azonban, hogy a fehérjeturmix vízzel gyorsabban megemészthető és gyorsabban is szívódik fel. Viszont ha tejjel kevered, bár megnő a kalóriabeviteled, de hosszabb lesz az emésztési idő, és hosszabb ideig érezheted jóllakottnak magad.

Ha többet szeretnél megtudni a fehérje fogyásra gyakorolt hatásáról, ne hagyd ki a következő cikkünket: Hogyan változtatja meg a fehérje a női testet és segít a fogyásban?

Annak érdekében, hogy jobb képet adjunk arról, hogy hogyan változik a fehérjeturmix hozzávetőleges kalóriaértéke és makrotápanyag-aránya, ha különböző folyadékokkal keverjük, mutatunk néhány konkrét példát. Minden esetben 30 g Just Whey fehérjét keverünk össze 250 ml vízzel vagy tejjel.

Ital

Energiaérték

FehérjeSzénhidrátZsír
Fehérje vízzel114 kcal22 g 2 g2 g
Fehérjeturmix zsírszegény tejből (0,5%)198 kcal31 g14 g2 g
Fehérjeturmix félzsíros tejből (1,5%)230 kcal31 g14 g5,5 g
Fehérjeturmix teljes tejből (3,5%)275 kcal31 g14 g10,5 g

A fenti táblázatból látható, hogy a félzsíros tejjel kevert fehérje 2-szer több kcal-t tartalmaz a vízzel kevert fehérjéhez képest. A teljes tejes fehérje esetében a kalóriaérték körülbelül 2,5-szer magasabb, mint a vízzel készült fehérje esetében. Tehát rajtad múlik, hogy mit fogsz fogyasztani a kalóriadeficit idején. De ne feledd, hogy mindig a teljes napi bevitel a fontos. Könnyen megtörténhet, hogy fogyókúrázáskor is belefér a beviteledbe a teljes tejjel készült fehérjeturmix.

Ha nem tudod, hogy az egyes makrotápanyagokból mennyit kéne megenned és összesen mennyi kalóriát kellene naponta elfogyasztanod, hogy elérd a célodat, az online energiabeviteli kalkulátorunk segít mindent kiszámolni neked.

Mihez keverjük a fehérjét kalóriaérték szempontjából?

  • Ha csökkenteni szeretnéd az energiabeviteledet, jobban jársz, ha a fehérjét vízzel kevered, amely nem ad plusz kalóriát.
  • Abban az esetben, ha szeretnéd növelni az izomtömeged és nem tudsz megfelelő mennyiségű ételt elfogyasztani, a teljes tejjel készített fehérjeturmix a tökéletes módja annak, hogy könnyebben vigyél be több kalóriát.
Mihez keverjük a fehérjét kalóriaérték szempontjából?

5. Állag

Egy finom és krémes fehérjeturmixra vágysz? Akkor a tejjel készült fehérjeturmix a jobb választás számodra. Sűrűsége nagyobb, mint a víznek, így segít létrehozni a kívánt állagot. Minél kevesebb tejet használsz, annál sűrűbb lesz a fehérjeturmix.

Hasonló krémes állag érhető el néhány fehérjepor esetében akkor is, ha vízzel keverjük. A tejsavófehérjéhez képest a micelláris kazeinből természetesen sűrűbb italt tudsz készíteni. Nem fogsz azonban rosszul járni akkor sem, ha guar- vagy xantángumit tartalmazó fehérjét választasz, amelyek segíthetnek krémes, sűrű állagú ital létrehozásában. Ne aggódj ezek miatt az összetevők miatt, nem veszélyesek. A guargumi a Cyamopsis tetragonoloba nevű növény guarbabjából készül, míg a xantángumi egy poliszacharid, amelyet a Xanthomonas campestris baktérium fermentációjával állítanak elő. Mindkét adalék nagyon kis mennyiségben jelenik meg a fehérjében, így nem kell attól tartanod, hogy rontanák a minőségét.

Mihez keverjük a fehérjét az állag szempontjából?

  • Ugyanannyi folyadék felhasználásával krémesebb fehérjeturmixot készíthetünk tejjel.
  • A micellás kazein általában krémesebb állagot eredményez.
  • Ha krémes állagot szeretnél, keress olyan fehérjeport, amely hozzáadott guar- vagy xantángumit tartalmaz.
  • Minél kevesebb folyadékot használsz, annál sűrűbb és krémesebb lesz a fehérjeturmix állaga.
Mihez keverjük a fehérjét az állag szempontjából?

Mihez keverjük a fehérjét a célunknak megfelelően?

Cél

Megfelelőbb kombináció

Kalóriabevitel csökkentéseFehérje vízzel
Kalóriabevitel növeléseFehérje tejjel
Maximális jóllakottság hosszabb ideig (általában egy éjszakán át)Fehérje tejjel
Gyors emészthetőségFehérje vízzel
Jól emészthető laktóz intoleranciában szenvedők számáraFehérje (tejsavó izolátum vagy hidrolizátum) vízzel vagy laktózmentes vagy növényi tejjel
Az edzés utáni regenerációs folyamatok gyors beindulásaFehérje vízzel
Finom és krémes ital készítéseFehérje tejjel

Mire kell emlékezned?

Amint azt magad is láthatod, nem létezik egyetlen helyes válasz arra a kérdésre, hogy a fehérjét vízzel vagy tejjel jobb-e inni. A különböző helyzetek különböző megoldásokat igényelnek. Hasonlóképpen, különböző embereknek más-más igényeik vannak. Ezért mindig fontos átgondolni, hogy mi a célod, és mit vársz el a fehérjétől a te adott esetedben.

Ekkor célszerűbb lehet ennek megfelelően kiválasztani egy adott folyadékot. Ne feledd azonban, hogy a fehérjeturmix, legyen szó tejjel vagy vízzel készült változatról, a napi kalóriabevitelednek csak kisebb részét teszi ki. És hogy melyik folyadékot használod, az inkább csak apró részlet, és nincs olyan nagy hatással az általános eredményekre. Tehát összpontosíts arra, hogy elegendő fehérjét tartalmazzon az étrended, majd dolgozz ezeken az apró részleteken.

Van valaki a baráti társaságodban, aki fél tejjel keverni a fehérjeport? Oszd meg vele ezt a cikket, hogy megtudja, hogy nem kell félnie ettől a kombinációtól.

Források:

[1] Bernaciková, M., Masarykova univerzita, & Fakulta sportovních studií. – Regenerace a výživa ve sportu

[2] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

[3] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[4] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[5] WHEY PROCESSING – https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

[6] Nissim Silanikove et al. – The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds – https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5340/htm

[7] Rosane Rosa de Souza et al. – Recovery and purification of lactose from whey – https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-df23813c-9594-3428-8876-8341288f13dc

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük