Folsav – miért fontos ismerni a jelentőségét?

Folsav – miért fontos ismerni a jelentőségét?

A folsav a folát szintetikus formája, ahol mindkét név a B9-vitamin másik elnevezését jelenti. A folát nagyon fontos az emberek, különösen a várandós nők számára, hiszen alapjában hozzájárul a magzat születési rendellenességeinek megelőzéséhez. Ebben a cikkben többet megtudhatsz a folátban gazdag tápanyagokról és annak kedvező hatásairól. Ezenkívül pedig számos egyéb érdekes információt olvashatsz a B9-vitaminnal kapcsolatban.

Folsav – Folát – B9-vitamin

A folsav a B-vitaminok csoportjának egyik ismert nevét, ezen belül is a B9-vitamin nevét jelöli. Másik neve a folát, azonban a folát és a folsav nem teljesen ugyanazt jelenti. A folát a B9-vitamin egy formája, amely természetes módon megtalálható különböző ételekben, míg a folsav a B9-vitamin szintetikus formáját jelenti. A folát kifejezés egy általános nevet jelöl és a B9-vitamin különböző formáira utal, beleértve a folsavat, a tetrahidrofolsavat (THF) és a dihidrofolsavat (DHF). A folsav a folát szintetikus formája, amely különböző ételekben vagy táplálékkiegészítőkbenis megtalálható. Legyen szó akár a folátról vagy a folsavról, mindkét anyag ugyanolyan hatást gyakorol a szervezetre. A folsav szedése különösen ajánlott várandós nők számára, azonban a B9-vitamin kedvező hatásai itt még nem érnek véget. A várandósságra gyakorolt kedvező hatások mellett a folsav a depresszió és a memóriavesztés ellen is hatásos. [1] [33] [34]

Folsav - Folát - B9-vitamin

A folát jelentőségét az emberi szervezet számára Dr. Lucy Wills fedezte fel 1931-ben. A tudós kimutatta, hogy a sörélesztő megelőzheti a vérszegénység kialakulását a terhesség alatt. A folát jelentősége immár több, mint 100 éve ismeretes. [31]

A folát szerepe a szervezetben

A folát számos ok miatt fontos az emberi szervezet számára, például segíti a sejtek működését és a szövetek növekedését. Hozzájárul a vérszegénység kialakulásának megelőzéséhez, mivel elősegíti a vörösvérsejtek termelődését. Ezenkívül a B12- és C-vitaminokkal együtt hozzájárul a fehérjék lebontásához, felhasználásához és az új fehérjék termeléséhez. Nem utolsó sorban pedig elősegíti a DNS előállítását, amely a genetikai információért felelős. [32]

A folsav természetes forrásai

A folsav folát formájában is megtalálható számos ételben és táplálékkiegészítőben. A folsav multivitaminok és B-vitamin komplex termékek alkotóeleme, de egyedülálló összetevőként is kapható. Az alábbi táblázatban számos példát találsz a vitamintartalommal együtt, ha a természetes B9-vitamin forrásokat részesíted előnyben [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]:

FOLÁTTARTALOM 100 G-BAN
Máj (csirke, nyers)588 μg
Csicseriborsó (nyers)557 μg
Máj (marha, nyers)290 μg
Zöldborsó (egy hüvelynyi érett, nyers borsóban)274 μg
Máj (sertés, nyers)212 μg
Spenót (nyers)194 μg
Zöldborsó (zöld, nyers)65 μg
Brokkoli (nyers)63 μg
Kelbimbó (nyers)61 μg
Káposzta (nyers)43 μg
Káposzta (lila, nyers)18 μg
A folsav élelmiszerekben

A folsav szedésének előnyei

A folsav és a terhesség

A folsav fogyasztása a terhesség előtti és utáni jelentősége miatt ilyen népszerű, hiszen megelőzi a születési rendellenességeket az agyban és a gerincvelőben. A gyermek esetleges születési rendellenességei a várandósság első trimeszterében jelennek meg, egész pontosan az első három-négy hétben. Ezért olyan fontos a folsav szedése, nem csupán a terhesség alatt, de legalább egy hónappal a teherbeesés előtt is. [15]

A folsav és a terhesség

A központi idegrendszer születési rendellenességeinek létezik egyhétköznapi elnevezése, az idegcsőzáródási rendellenesség. Ezek a magzatfejlődés – azaz az embrió fejlődése – során az agyban, a gerincvelőben vagy a gerincben keletkező rendellenességek. A magzati fejlődés során az agy, a gerinc és a gerincvelő az idegcsőből alakul ki. A fent említett rendellenességek az idegcső helytelen záródásának következtében jönnek létre. Egyszerűen szólva, az efféle rendellenességek akkor alakulnak ki, amikor az idegcső egy része nem záródik be, amely például nyitott gerinc kialakulásához vezethet. A neuroepitheliumnál így idegi eredetű rendellenesség és degeneráció alakul ki, mert a környezet hatásainak ki van téve. [17] [18]

A folsav használata a várandósság előtt és után megelőzi a legtöbb rendellenesség kialakulását. Azt is fontos megjegyezni, hogy az idegcsőzáródási rendellenesség pontos okai nem ismertek. Azonban az elhízás, egyes, rohamokra alkalmazott gyógyszerek vagy a hanyagul kezelt cukorbetegségnöveli a betegség kockázatát. [19]

Az idegcsőzáródási rendellenesség során felmerülő komplikációk nem az egyedüli problémák, amelyeket a folsav használata képes megoldani a terhesség alatt. Fontos csökkenteni a lehetséges szívritmuszavar, a farkastorok vagy a koraszülöttség kockázatát. A folsav fogyasztása tehát kedvező számos komplikáció megelőzésére, amely az optimális magzati fejlődéssel társul. Habár nem egy univerzális gyógymód az említett rendellenességekkel szemben, a folsav szerepe vitathatatlan. [16]

A folsav szedésének jótékony hatásai

Tudjuk, hogy nagyon nehéz és egyúttal kellemetlen olvasni a gyermek fejlődésével kapcsolatos súlyos rendellenességekről. Azonban nincsen gyógymód a veleszületett idegcsőzáródási rendellenességekre, viszont létezik kezelés a további komplikációk megelőzésére. Az idegkárosodás állandó mértékű, és ha a folsav képes csökkenteni a kialakulásának a kockázatát, akkor létfontosságú az erre való figyelemfelhívás. [19]

A folsav és a szív- és érrendszeri betegségek

A folsav nem csak az optimális magzatfejlődést segíti elő a terhesség során. A folsav a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet. Ezek a magas homociszteinszinthez köthetők, hiszen a folát fontos szerepet játszik az emésztésében. A folsav mellett a B6- és B12-vitaminok szintén szabályozzák a normál homociszteinszintet a vérben. A kutatók megvizsgálták a hipotézist, miszerint a folsav csökkenti a szívbetegségek kockázatát,és a vizsgálatból úgy tűnik, hogy hatással van a stroke kockázatára. Egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy olyan nők körében, akik hajlamosak a szívbetegségek kockázataira, a folsav fogyasztása nem csökkentette a kockázatot. Számos következtetés derült ki a tanulmányokból, amik kimutatták, hogy a homocisztein szintje csökkent anélkül, hogy a szív- és érrendszeri betegség kockázatára hatással lett volna. A folsav és egyéb B-vitaminok fogyasztása pozitív hatással van a stroke kockázata ellen, viszont sajnos valószínűleg ez nem vonatkozik a szív-és érrendszeri betegségekre. [20] [21] [22]

A folsav hatása a rákra

Számtalan tudományos vizsgálat szerint a folát hatással van bizonyos típusú rákokra, mint például tüdő-, hasnyálmirigy-, mell, vagy húgyhólyagrákra. A folát hatása a karcinogenezisre eddig még nem teljesen tudományosan igazolt. Néhány bizonyíték azt mutatja, hogy a folát segít csökkenteni bizonyos rákos megbetegedéseket a korai stádiumban. Azonban a preneoplasztikus léziók kialakulása után a folsav nagyobb adagolása esetén ellentétes hatás lépett fel, ennek ellenére hozzájárult a folyamatához. Habár a folsav megfelelő fogyasztása jótékony hatással lehet bizonyos esetekben, fontos, hogy tovább vizsgáljuk, és próbáljuk megérteni a folsav és a rák közti kapcsolatot. [20]

Az autizmus-spektrumzavar és a folsav

Az autizmusnak, pontosabban az autizmus-spektrumzavarnak számos tünete létezik. Ezek problémát jelentenek az emberekkel való kommunikáció és “működés” során, valamint például szintén jellemző az ismétlődő viselkedés. Néhány megfigyelési kísérlet rámutat a gyermekeknél az autizmus-spektrumzavar kisebb kockázata és a folsavfogyasztás közti kapcsolatra a terhesség előtt és alatt. Habár további kutatások szükségesek a következtetések jóváhagyása és igazolása miatt, a tudományos bizonyíték egy lehetséges kapcsolatot mutat ki a folsavbevitel és az említett zavar kockázata között. Ezért a tudósok még nem tudják egyhangúlag jóváhagyni a folsav közvetlen hatását, de talán a jövőben kedvezőbb bizonyítékokról is olvashatunk majd. [20]

A folsavhiány

Csakúgy, mint a többi mikrotápanyag esetén, ha az étrendben nincsen elegendő folsavmennyiség, akkor ez is annak a hiányához vezethet. Ezenkívül még egy komplikációt okozhat, amely a vérszegénység (anémia). A betegség során alacsony mennyiségű vörösvérsejt található a szervezetben. A vérszegénység alacsony hemoglobinszintet idéz elő, amely oxigénhiányt okozhat a szervekben és a szövetekben. Növelheted a folátmennyiséget a szervezetedben, ha változtatsz az étrendeden vagy ha pótolod a folsavat. [27] [28]

A legjobb mód a folsavszint ellenőrzésére a szervezetben az az orvossal való konzultálás és a vérvétel. Habár a folsavhiány jelei kevésbé egyértelműek, a folsav és a vérszegénység tünetei így is megmutatkoznak az embereknél. [27] [35]:

A foláthiány tünetei:

  • fáradtság
  • a nyelv megdagad és szájfekély alakul ki
  • ősz haj
  • súlyproblémák

A vérszegénység tünetei:

  • fáradtság és gyengeség
  • légzési nehézségek
  • sápadt bőr
  • ingerlékenység

A foláthiány nem csak a hiányos étrend eredménye, hanem egyéb tényezők is hozzájárulnak [27] [29] [30]:

  • Túlzott alkoholfogyasztás – problémákat okoz a felszívódásnál és a folát túlzott kiválasztásánál vizeletkor.
  • Malabszorbció – a folát helytelen felszívódása olyan betegségek miatt, amelyek az emésztőszerveket érintik, mint például a lisztérzékenységvagy a Crohn-betegség.
  • Gyógyszerhasználat – A foláthiány bizonyos epilepszia gyógyszerek szedése miatt is előfordulhat.
  • Genetika – még a genetikai mutáció is lehet a foláthiány egyik oka, mert megakadályozza átalakulását egy használható formává – a metilfoláttá.
A folsav hiánya

Folsav javasolt fogyasztási mennyisége

A folsav a B-vitamincsoport egyik tagja, amelynek bevitele fontos, viszont ne fogyasszuk túlzott mennyiségben. Igaz, hogy az élelmiszerrel bevitt folátnak nincsenek káros hatásai, de 18 éven aluliaknál a 800 μg-nál, míg felnőttek esetében 1000 μg-nál nagyobb mennyiség bevitele B12-vitamin hiányához vezethet. A folsav pótlása során fontos tudni, hogy a napi maximum beviteli mennyiség 1000 μg-nak felel meg. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az ételeket kötelezően dúsítják folsavval a világ számos országában. Például az Egyesült Államokban 140 μg folsavat adnak hozzá a gabonatermékekhez 100 grammonként . Ennek az oka pedig az, hogy a fogamzóképes korban lévő nőknek biztosítsák a napi 100-200 μg mennyiségű folsavat. Az ételek folsavdúsításáról szóló, kötelező érvényű programok Kanadában, Chilében és Dél-Afrikában is elérhetőek. [23] [24] [25]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Az Egyesült Államokban a napi javasolt folsavmennyiség túllépése kevésbé jelent problémát, mert az országban folsavval dúsítják a gabonákat. Némelyik gabona akár 400 μg folsavat is tartalmazhat adagonként. Tehát a gabonák, és egy 400 μg-os multivitamin fogyasztása esetén könnyedén elérheted a 800 μg-os mennyiséget. A folsav bevitele mindannyiunk számára fontos, viszont nagy mennyiség fogyasztása esetén növelheti a rák kockázatát.Éppen ezért szeretnénk egy áttekintést nyújtani a B9-vitamin ajánlott mennyiségéről kor szerint, és várandósság és szoptatás idején. [24] [26]:

FOLSAV – AJÁNLOTT NAPI ADAG
6 hónapos korig65 μg
7–12 hónapos kor között80 μg
1–3 éves kor között150 μg
4–8 éves kor között200 μg
9–13 éves kor között300 μg
14 éves kor felett400 μg
Várandósság alatt600 μg
Szoptatás alatt500 μg

Néhány utolsó tény a folsavról

A folsav egy fontos vitamint jelent, nem csak várandós nők számára. A cikk végén így kiválasztottunk néhány érdekes tényt a B9-vitaminról, amit nem csak a várandós nőknek, hanem mindenkinek érdemes tudnia. [14]:

  • A folsav számos zöldségben és hüvelyesben megtalálható. A folsavbevitelt a B9-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával egészítheted ki. Egy nagyszerű reggeli tipp a folsavban dús gabonapelyhek és a narancslé fogyasztása.
  • Naponta 0,4 mg folsav csökkenti bizonyos típusú rákbetegségek, szívbetegségek és a stroke kockázatát.
  • Az Egyesült Államokban évente 4000 gyermek születik idegcsőzáródási rendellenességgel. Legalább egy hónapig napi 0,4 mg folsav bevitelea terhesség előtt és az első trimeszter során az eseteknek akár a 70%-át megelőzhette lett volna.
  • A túlzott folsavbevitel is veszélyes a nők számára, így a napi adag nem szabad, hogy túllépje a napi 1 mg mennyiséget. A nagy mennyiségben fogyasztott folsav B12-vitamin hiányát eredményezheti.
  • A veszélyeztetett csoportba tartoznak az olyan nők, akik elhízással, terhességi cukorbetegséggel küzdenek, valamint akik az első trimeszteralatt magasabb testhőmérsékletet tapasztalnak.
  • Azon túl, hogy segít megelőzni az idegcsőzáródási rendellenességet, a gyermek fejlődése során a folsav kedvező a sejtosztódásnak és a szervképződésnek.
Folsav

A folát egy fontos mikrotápanyag, különösen a magzat megfelelő fejlődése szempontjából. Azonban a megfelelő B9-vitamin-bevitel mindannyiunk számára fontos. Az elérhető források azt javasolják, hogy a nagyobb tudatosság a foláttal kapcsolatban legalább részben képes megelőzni a születési rendellenességeket. Hasznosnak találtad ezt a cikket? Fontosnak tartod a folát- és a folsav-tudatosságot? Támogasd munkánkat a cikk megosztásával.

Források:

[1] FOLIC ACID – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid

[2] B vitamins and folic acid – https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/

[3] Spinach, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2

[4] Cabbage, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2371/2

[5] Cabbage, red, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2373/2

[6] Broccoli, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2

[7] Brussels sprouts, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2362/2

[8] Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4325/2

[9] Peas, green, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2520/2

[10] Peas, split, mature seeds, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4353/2

[11] Chicken, liver, all classes, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/666/2

[12] Pork, fresh, variety meats and by-products, liver, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2195/2

[13] Beef, variety meats and by-products, liver, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3468/2

[14] Top 10 Facts About Folic Acid Your Women Patients Should Know – https://www.health.ny.gov/publications/1340/

[15] Folic Acid and Pregnancy – https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy#1

[16] Adam Felman – https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853

[17] About Neural Tube Defects (NTDs) – https://www.nichd.nih.gov/health/topics/ntds/conditioninfo

[18] Nicholas D.E. Greene, Andrew J. Copp - Neural Tube Defects – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486472/

[19] Neural Tube Defects – https://medlineplus.gov/neuraltubedefects.html

[20] Folate – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

[21] Folate (folic acid) – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625

[22] Jillian Kubala - Folic Acid: Everything You Need to Know – https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid

[23] Krista S. Crider, Lynn B. Bailey, Robert J. Berry - Folic Acid Food Fortification—Its History, Effect, Concerns, and Future Directions – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257747/

[24] Megan Ware - Why is folate good for you? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/287677

[25] Folate and Cancer – https://www.oncologynutrition.org/erfc/healthy-nutrition-now/folate-and-cancer

[26] Beth Kitchin - Folic Acid and Cancer: Too Much of a Good Thing? – https://www.uab.edu/shp/nutritiontrends/nutrition-know-how/consumer-concerns/folic-acid-and-cancer

[27] Anemia – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1

[28] Causes - Vitamin B12 or folate deficiency anaemia – https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/causes/

[29] Folate deficiency – https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm

[30] Ananya Mandal - Folic Acid Biology – https://www.news-medical.net/health/Folic-Acid-Biology.aspx

[31] Folic acid in diet – https://medlineplus.gov/ency/article/002408.htm

[32] Claire Sissons - Folate vs. folic acid: What to know – https://www.medicalnewstoday.com/articles/327290

[33] What is the difference between folate and folic acid? – https://www.webmd.com/diet/qa/what-is-the-difference-between-folate-and-folic-acid

[34] What Is Folic Acid Deficiency Anemia? – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/folic-acid-deficiency-anemia#1

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük