Egészséges ital a kávé? 7 ok, amiért érdemes kipróbálni

Egészséges ital a kávé? 7 ok, amiért érdemes kipróbálni

Néhányan imádják, mások már az illatát sem kedvelik. Igen, a kávéról beszélünk. Azonban ha te is a rajongói közé tartozol, akkor bizonyára egyetértesz velünk abban, hogy semmi sem jobb, mint reggel egy csésze frissen pörkölt és őrölt kávé. Sok módja van a felkészülésnek és a módosításnak. Akár a lattéba, a cappuccinóba vagy az eszpresszóba szerettél bele, valószínűleg azon tűnődsz, hogy a nagyszerű íz mellett van-e a kávénak jótékony hatása is. Van egy egyszerű válaszunk – igen, van. Mégpedig jó sok. A mai cikkben ezért összefoglaljuk a kávéivás legfontosabb előnyeit az egészség, a fogyás és az élet más területei szempontjából. Talán meg tudjuk győzni azokat a „nem hívőket”, hogy egy csésze kávé néha egyáltalán nem is olyan rossz ötlet.

Mit tartalmaz a kávé?

Valószínűleg nem okozunk meglepetést azzal az információval, hogy a kávé koffeint tartalmaz, ami stimulálja a testet. Valószínűleg ez a fő oka annak, hogy reggel az ébredés után a kávéfőző az első megállód.

Egy átlagos csésze kávéban van még azonban: [1] 

  • B2-vitamin – 0,2 mg
  • B5-vitamin – 0,6 mg
  • mangán – 0,1 mg
  • kálium – 116 mg
  • magnézium – 7,1 mg
  • B3-vitamin – 0,5 mg

A kávé önmagában gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát. De ez elég gyorsan változhat, ha cukorral, édes szirupokkal, tejjel, tejszínnel vagy akár tejszínhabbal „javítjuk”. A kalóriamentes ital könnyedén olyan kalóriabombává válhat, amely energetikailag egy ebéd értékének felel meg. Tehát, ha nem szeretnéd, hogy a kávé befolyásolja a fogyókúrában elért eredményeid, élvezd csak úgy magában, vagy egy kis tejjel.

Egyes kávéváltozatok kalóriatartalma [35–37]

Kávé típusaEnergiatartalom
Costa Americano (250 ml)15 kcal
Costa Caramel Latte (250 ml)100 kcal
Costa Latte (250 ml)108 kcal
McCafé® Premium Roast kávé (bármilyen méretben)0 kcal
McCafé® Iced Latte (közepes) 120 kcal
McCafé® Cappuccino (közepes)160 kcal
McCafé® Mocha Frappé (közepes)500 kcal
Starbucks filteres kávé (grande)3 kcal
Starbucks Cappuccino félzsíros tejjel (Grande)143 kcal
Starbucks Caffe Latte teljes tejjel (Grande)228 kcal
Starbucks Matcha Tea Cream Frappuccino ® zabtejjel (Grande)356 kcal
Mennyi kalória van a Starbucks, Costa és McCafé kávéban

Mennyi koffeint ihatunk naponta?

Ha követjük a koffeinbevitelre vonatkozó általános ajánlásokat, akár napi 400 mg-mal is kényeztethetjük magunkat. Ezt a mennyiséget körülbelül 5 csésze kávé (eszpresszó, cappuccino vagy latte) tartalmazza. Instant kávé esetében hozzáadhatunk még egy csészével. Terhes és szoptató nők nem fogyaszthatnak 200 mg-nál több koffeint. Hasonlóképpen, a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedő embereknek is általában csökkenteni kell az elfogyasztott koffein mennyiséget. A kávéfogyasztással kapcsolatban azt is szem előtt kell tartani, hogy minden egyes személy más, és különbözőképpen reagál a koffeinre. Vannak, akik este megisznak egy csésze kávét, és egy óra múlva elalszanak, mások azonban még néhány órával a kávéivás után is nehezen alszanak el. Ezt figyelembe kell venni, és ha koffein után elalvási problémáid vannak, ajánlatos inkább reggel fogyasztani a kávét. [2–3]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A kávé 7 fő előnye

Megtudtuk, hogy mit tartalmaz a kávé, mennyi az optimális adagolása, és hány kalóriája lehet, ha több édességet adunk hozzá, itt az ideje, hogy továbblépjünk az előnyeire. A kávé nemcsak ízletes, hanem pozitív hatással van a teljesítményre, az egészségre, a fogyásra és az élet más területeire is.

1. Növeli a fizikai teljesítményt

A metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy a koffein általában körülbelül 11% -kal képes növelni a teljesítményt, ami természetesen nem elhanyagolható érték. Ez például annak köszönhető, hogy képes késleltetni a fáradtságot és serkenteni a központi idegrendszert. Más tanulmányok szerint az állóképességi sportolók például akár profitálhatnak is a kávéban lévő koffein hatásából, mivel ez lehetővé teszi számukra, hogy tovább kitartsanak. A hivatásos kerékpárosoknak például a maximális oxigénfogyasztás 80%-ával is később merültek ki. A placebo-csoportban ez a teszt 75 percig tartott, és a 330 mg koffeint tartalmazó csoport esetében a kísérletet 96 percre hosszabbították meg. A futóknak is megéri.  Az 1500 métert futó edzett személyek esetében 4,2 másodperccel javult az idő a megmérettetés előtt 150–200 mg koffein kávé formájában történő bevétele után. Ez a vizsgálat azt is bizonyítja, hogy koffeint kisebb adagokban is megéri fogyasztani.  [4–7]

A kávé és a koffein fokozza a teljesítményt

A koffein teljesítményre gyakorolt hatása azonban a csapatsportokban is egyértelmű. Koffein 3 és 6 mg/testtömeg-kilogramm közötti dózisban a teljesítmény előtt történő bevétele számos, a csapatsportok fizikai teljesítményével kapcsolatos szempontot befolyásolt. A résztvevők nagyobb távolságot tettek meg, növelték a sprintek számát, csökkentették az agilitási teszt elvégzéséhez szükséges időt, és még a helyben ugrálás esetében is növekedett az ugrások magassága. Ezért feltételezhető, hogy a koffein pozitív hatással lehet az olyan sportokra is, mint a futball vagy a kosárlabda. [9]

A sportteljesítmény maximális támogatása érdekében optimális, ha a koffeint körülbelül 30-60 perccel edzés előtt fogyasztják. És a jó hír az, hogy mind az edzett, mind a kezdő sportolók profitálhatnak a kávé pozitív hatásából. [40]

A teljesítménnyel kapcsolatban azonban nem szabad elfelejtenünk megemlíteni egy másik fontos mutatót, amely az érzékelt erőfeszítés mértéke. Tanulmányok kimutatták, hogy a koffeinbevitelt követően a testmozgás különböző típusai 5,6%-kal csökkentették a szubjektíven érzékelt terhelés mértékét. [8]

Tehát, ha úgy találod, a futás vagy a kerékpározás meghaladja a teherbírásod, próbálj meg rásegíteni egy kis „doppingszerrel” egy koffeinnel teli kávé formájában és lehet, hogy a gyakorlat során majd megváltozik a véleményed.

2. Növeli a mentális teljesítményt

Ez különösen akkor fogja felkelteni az érdeklődésed, ha az „agyaddal dolgozol”, vagy fontos találkozód, állásinterjúd, prezentációd vagy más olyan eseményed van, amely során a maximális koncentrációra van szükséged. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a kávé bizonyos mértékig javíthatja a mentális teljesítményt, lerövidítheti a reakcióidőt, növelheti a kognitív éberséget, és a hosszú távú koncentrációt igénylő feladatoknál is megerősítést nyert ez a javulás. A hosszú távú koncentráció és reakcióidő koffeinbevitelhez viszonyított javulását más vizsgálatok is megerősítették. [10–11]

A kávé egy nootropikum, ami egy általános kifejezés olyan anyagokra, amelyek az agy kognitív funkcióit támogatják. Ha szeretnél többet megtudni róluk, és dolgozni a koncentrációdon és a mentális teljesítményeden, olvasd el ezt a cikket Nootropikumok az agyi és a memória funkciók javítására, amelyeket ismerned kell.

3. Feltölt energiával

Mint már említettük, a kávé koffeint tartalmaz, amelyet a leggyakrabban fogyasztott pszichoaktív anyagnak tartanak a világon. Képes blokkolni a gátló adenozin neurotranszmittert a szervezetben, ami az álmosságot, rossz közérzetet és fáradtságot okozza. Ebben a tekintetben, a koffein képes ideiglenesen elnyomni a fáradtságot, ami azt eredményezi, hogy úgy érzed, nyakadba öntöttek egy rakás energiát, és ismét, képes vagy koncentrálni, tanulni, vagy fizikailag megerőltető tevékenységeket végezni. [12] [15]

A koffein növeli mind a fizikai, mind a mentális teljesítményt

4. Segít a fogyásban

A kávéban található koffein az anyagcsere fokozóknak is gyakori összetevője. És ez nem is csoda. A termogén hatásának köszönhetően növelheti a testhő termelést, és ezáltal az elégetett kalóriák számát is. Emelheti a vérnyomást és növelheti a szívműködést, ami azt eredményezi, hogy szívesebben végzünk testmozgást és adunk le több energiát, ami szintén növeli az elégetett kalóriák számát. A katekolaminoknak (adrenalin és noradrenalin) hála, a koffein a zsír kiválasztását is elősegíti (zsírszövetben klvő zsírsavak), amelyet így a dolgozó izom energiaforrásaként lehet felhasználni. [33] 

Egyes vizsgálatok azt a tényt is figyelembe veszik, hogy a koffein 200 mg-os adagban (körülbelül 2,5 csésze kávé) 3-11%-kal képes gyorsítani az anyagcserét 3 órán keresztül. Ha a nyugalmi anyagcsere, például, 1450 kcal, akkor óránként általában 60 kcal ég el. Ha az anyagcsere 11% -kal felgyorsul három órán keresztül, az energiafelhasználásod a koffeinnek köszönhetően 20 kcal -val fog növekedni, ami valljuk be, nem túl sok. [34]

Szóval, ha a kávét „anyagcsere gyorsítóként” akarod használni, légy okos. Ne várd, hogy megiszol egy csésze kávét a kanapén, csoda történik, és reggelre olyan vékony leszel, mint egy botsáska. Ehelyett próbáld meg kényeztetni magad egy kis eszpresszóval edzés előtt, amely nem zavarja a gyomrod, és használd ki a képességét, hogy felébreszt, és a legtöbbet hozd ki a gyakorlatból. Ily módon emeled az elégetett kalóriát, esélyt adsz magadnak a fogyás megkönnyítésére. Ha többet szeretnél megtudni az anyagcsere fokozókról, olvasd el cikkünket Hogyan válasszuk ki és használjuk a leghatékonyabb anyagcsere fokozót?

A kávé és a koffein segíti a zsír elégetését, felgyorsítja az anyagcserét és a fogyást

5. Boldogabbá tehet

A kávé több okból is boldogabbá tehet. Az első az a tény, hogy a koffein jelenléte képes javítani a hangulatot és oldani a szubjektív szinten érzékelt szorongást. Egy másik, nőkről szóló tanulmány még azt a következtetést is levonja, hogy a napi 4 vagy több csésze ivása csökkenti az öngyilkosság kockázatát. A kérdés azonban az, hogy a kutatásban nem szereplő egyéb tényezők milyen mértékben játszanak szerepet. Hasonlóképpen, a kutatók egy hosszú távú tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb mértékű kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor nem vettek figyelembe más olyan tényezőket, amelyek a végeredményt szintén befolyásolhatták volna. [10] [13–14]

Ez újabb okot ad arra, hogy a kávé boldoggá boldoggá tegyen, és ez pedig a puszta élvezete. Kinek nincs hangulata hétvégén meginni egy kávét a napsütötte teraszon? Ugyanígy, különösen a nőknek be kell ismerniük, hogy esélye sincs a stressznek, miközben egy barátjukkal beszélgetnek néhány órán keresztül egy kávé mellett. Még egy csésze egyedül elfogyasztott délutáni kávé is képes javítani a hangulatot, különösen, ha egy sűrű napon tartasz egy kis szünetet. A hangulatodhoz egyszerűen nem kell mindig a kávé vagy a koffein hatása. Az alkalom vagy az a személy, akivel élvezed ezt az italt, szintén szerepet játszhat. Ha szeretnél, még több tippet, hogyan lehetsz elégedettebb és boldogabb az életben, olvasd el a cikkünket 12 tipp, hogyan lehet pozitívan hozzáállni az élethez még a nehéz élethelyzetekben is.

6. Pozitív hatással van az egészségre

Összetétele miatt a kávé számos, az egészségügyhöz kapcsolódó területre pozitív hatással van. Persze, a kávé önmagában nem ment meg teljesen. Ideális esetben a kiegyensúlyozott étrend részét képezi, amelyet rendszeres testmozgás egészít ki. Ez az egyetlen módja, hogy teljes mértékben támogassa a potenciálját. Azonban már önmagában is vannak bizonyos hatásai.

A kávé és a koffein pozitív hatása az egészségre

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A kávé hatása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása csökkentésének kockázatára megkérdőjelezhetetlen. A kutatások eltérnek abban a tekintetben, hogy a kávé mennyire hatékony. A kockázat csökkenése nagy valószínűséggel valahol 23-67% között van. Egy másik tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy minden csésze koffeines kávé átlagosan 7% -kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és egy csésze koffeinmentes kávé körülbelül 6% -kal. [21–23] [38–39]

Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Hasonlóképpen, a tanulmányok azt mutatják, hogy a kávét rendszeresen fogyasztóknak 65% -kal kisebb a kockázat az Alzheimer-kór kialakulására. Ez egy olyan neurodegeneratív betegség, amely gyakrabban fordul elő a 65 év felettieknél. Sajnos nincs rá gyógymód, így a kávéivás az egészséges életmóddal együtt bizonyos mértékig egyfajta megelőzésként működhet. [24–25]

Csökkenti a Parkinson-kór kockázatát

Hasonlóképpen, a kávé segít megelőzni a Parkinson-kór kialakulását, amely az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív betegség. Ismétlem, nincs hatékony kezelés, ezért még fontosabb, hogy figyelmet fordítsunk a megelőzésre. [26]

Segít megelőzni a májcirrózist

A cirrózis egy olyan betegség, amely májelhalást okoz, és végső soron teljesen megzavarja a szervezetüket. Okozhatja például alkohol, vírusos hepatitisz, anyagcsere-rendellenesség vagy gyógyszer használata. Kutatások szerint azoknál az embereknél, akik napi 4 vagy több csésze kávét isznak, 80% -kal kisebb eséllyel alakul ki ez a betegség. [27–29]

Csökkenti egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát

Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a kávénak van egy bizonyos hatása a rák kialakulásának visszafogására is, különösen a máj- és a vastagbél-rákra. Ha azonban maximalizálni szeretnéd a kávé hatását, ismét tanácsos megtámogatni azt fizikai tevékenységekkel és megfelelő, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrenddel, amely az egészségre hasznos rostokat tartalmaz.[30–31]

Csökkenti a stroke kockázatát

A magas vérnyomásban szenvedőknek gyakran azt tanácsolják, hogy csökkentsék koffeinfogyasztást, mert súlyosbíthatja a magas vérnyomást. Ebből azonban nem szabad azt a következtetést levonnunk, hogy a kávé káros a szív- és érrendszerünkre nézve. Nem ez a helyzet. Vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknál körülbelül 20% -kal kisebb a stroke kockázata. [32] 

Meghosszabbítja az életet

Meglepődhetsz azon, ha megtudod, hogy a kávéfogyasztás meghosszabbíthatja az életet. Ez a „szupererő” számos az, egészségügyhöz kapcsolódó területen megelőző hatást vált ki. Ha valaha is hibáztattak azért, mert csak kávézgatsz és nem csinálsz semmit, íme itt van, mivel indokolhatod a tétlenséget. Egyszerűen csak meghosszabbítod az életed, és csökkented számos betegség kialakulásának kockázatát. [19–20]

A kávé egészséges és meghosszabbítja az életet

Segít az antioxidánsok pótlásában

A kávét az antioxidánsok komoly forrásának tekintik. Több van benne, mint a zöld teában vagy a kakaban. A tudósok szerint a feldolgozatlan kávébabban akár ezer antioxidánst is találunk, és még több száz keletkezik a pörkölés során. Azok számára, akik nem esznek elég gyümölcsöt és zöldséget, a kávé is egy nagyszerű mód arra, hogy ezeket az értékes anyagokat a szervezetbe juttassa. Ezt tanulmányok is megerősítik. [18]

Antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szervezetben. Ezek olyan molekulák, amelyek a szabadgyökök ellen küzdenek, vagy olyan vegyületek a szervezetben, amelyek nagyobb mennyiségben károsíthatják a sejtjeinket. És ha például szereted a cappuccinót vagy a tejeskávét, biztosan örülni fogsz a hírnek, hogy a tej hozzáadása a kávéhoz nem nyomja el az antioxidáns erejét. [16] [17]

A kávé egy egészséges, antioxidánsokban gazdag ital

Mi a tanulság?

A kávé kétségtelenül pozitív hatással van az egészségre, a mentális és fizikai teljesítményre, az energiaszintre és a boldogságérzetre.  Ezen túlmenően tömény antioxidáns-forrás is, amelyet különösen azok fognak értékelni, akik nem esznek elég gyümölcsöt és zöldséget. Függetlenül attól, hogy a kávé miért szerepel a napodban, ne feledd, hogy valószínűleg csupán a kávézás nem ment meg. Ezért ideális, ha egy normális része az egészséges életmódnak, amely elkerülhetetlenül tartalmazza a kiegyensúlyozott étrendet és a sportot. És ha fogyni próbálsz, kerüld a túlédesített frappékat tejszínhabbal, amelynek a kalóriatartalma egy komplett ebédet kivált. Ezek őket rendszeres fogyasztása könnyen tönkre a fogyókúrás erőfeszítéseid.

Te kávéimádó, vagy kávé gyűlölő vagy inkább? Na és te hány csészével kényezteted magad naponta? Mondd el véleményed a hozzászólásként, és ha tetszett a cikk, feltétlenül oszd meg az ismerőseiddel. Talán ők is meg fognak lepődni, hogy ez a kávé nevű ital valójában milyen csodálatos.

Források:

[1] Coffee, brewed from grounds, prepared with tap water Nutrition Facts & Calorie – https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3898/2

[2] Scientific Opinion on the safety of caffeine – https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/150115.pdf

[3] How much caffeine is too much? – https://examine.com/nutrition/caffeine-consumption/

[4] Mike Doherty, Paul M Smith – Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15657469/

[5] T. E. Graham et al. – Spriet Performance and metabolic responses to a high caffeine dose during prolonged exercise – https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1991.71.6.2292

[6] Lawrence L. – Spriet Exercise and Sport Performance with Low Doses of Caffeine – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-014-0257-8

[7] J D Wiles et al. – Effect of caffeinated coffee on running speed, respiratory factors, blood lactate and perceived exertion during 1500-m treadmill running. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1478936/

[8] M Doherty, P M Smith – Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15773860/

[9] Juan José Salinero, Beatriz Lara, Juan Del Coso – Effects of acute ingestion of caffeine on team sports performance: a systematic review and meta-analysis – https://doi.org/10.1080/15438627.2018.1552146

[10] Carolyn F. Brice & Andrew P. Smith – Effects of caffeine on mood and performance: a study of realistic consumption – https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-002-1175-2

[11] C. H. S. Ruxton – The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks – https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x

[12] John W. Daly, Pamela Butts-Lamb, William Padgett – Subclasses of adenosine receptors in the central nervous system: Interaction with caffeine and related methylxanthines – https://link.springer.com/article/10.1007/BF00734999

[13] Michel Lucas et al. – Coffee, caffeine, and risk of depression among women – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21949167/

[14] Kawachi et al. – A prospective study of coffee drinking and suicide in women – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8604958/

[15] Melanie A. Heckman Jorge Weil Elvira Gonzalez De Mejia – Caffeine (1, 3, 7‐trimethylxanthine) in Foods: A Comprehensive Review on Consumption, Functionality, Safety, and Regulatory Matters – https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01561.x

[16] Coralie J. Dupas et al. – Coffee Antioxidant Properties: Effects of Milk Addition and Processing Conditions – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2006.tb15650.x?casa_token=j72irgX6eeEAAAAA:Ygl2ITisWPsp55jioD1IYQZM9-1PqpIXVbCVaV77nK0LRQszqEStez-qx2MEPzsdJSMfZiiGw3pM1wM

[17] B.Halliwell et al. – The characterization of antioxidants – https://doi.org/10.1016/0278-6915(95)00024-V

[18] Arne Svilaas et al. – Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988447/

[19] Y Kim et al. – Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers, European Journal of Epidemiology – https://www.coffeeandhealth.org/2019/05/y-kim-et-al-2019-coffee-consumption-and-all-cause-and-cause-specific-mortality-a-meta-analysis-by-potential-modifiers-european-journal-of-epidemiology-published-online/

[20] Esther Lopez-Garcia et al. – The relationship of coffee consumption with mortality – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18559841

[21] Y.Zhang et al. – Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance: The Strong Heart Study – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475309002798

[22] S. van Dieren et al. – Coffee and tea consumption and risk of type 2 diabetes – https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-009-1516-3

[23] Andrew O Odegaard et al. – Coffee, tea, and incident type 2 diabetes: the Singapore Chinese Health Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18842784/

[24] Catarina Santos et al. – Caffeine intake and dementia: systematic review and meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20182026/

[25] L. Maia A. De Mendonça – Does caffeine intake protect from Alzheimer's disease? – https://doi.org/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x

[26] Miguel A. Hernán MD et al. – A meta‐analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease – https://doi.org/10.1002/ana.10277

[27] Silvano Gallus et al. – Does coffee protect against liver cirrhosis? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11897178/

[28] G Corrao et al. – Coffee, caffeine, and the risk of liver cirrhosis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11557177/

[29] Arthur L Klatsky et al. – Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16772246/

[30] Rashmi Sinha et al. – Caffeinated and decaffeinated coffee and tea intakes and risk of colorectal cancer in a large prospective study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22695871/

[31] Susanna C.Larsson, AlicjaWolk – Coffee Consumption and Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508507005689

[32] Susanna C Larsson, Nicola Orsini Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21920945/

[33] Fat loss guide – https://examine.com/stacks/fat-loss

[34] P Koot, P Deurenberg – Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7486839/

[35] Spring FY20 Beverage Nutritional & Allergen Information EMEA – https://www.starbuckscoffee.cz/media/Nutri%C4%8Dn%C3%AD%20hodnoty%20Spring%202020_tcm75-60305.pdf

[36] Costa Ready to drink – https://www.costa.co.uk/docs/ready-to-drink.pdf

[37] McCafé® Drinks – https://www.mcdonalds.com/us/en-us/full-menu/mccafe.html

[38] Mattias Carlström, Susanna C Larsson – Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29590460/

[39] Robin Poole et al. – Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes – https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

[40] Nanci S. Guest et al. International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00383-4

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük