A matcha tea hatásai és minden, amit tudni kell róla

A matcha tea hatásai és minden, amit tudni kell róla

Ismeritek a matcha teát – a különleges zöld tea fajtát, amelynek fogyasztása Japánban egy különleges ceremónia kíséretében történik? A matcha tea fogyasztása Japánban és Kínában már néhány évszázados múltra tekint vissza. Olvass tovább és ismerd meg e zöld csoda előnyeit és felhasználási lehetőségeit.

Matcha zöld tea

A matcha tea története néhány évszázadra nyúlik vissza. Maga a matcha szó két japán szóból tevődik össze – mat – „dörzsöl” vagy „fest” jelentéssel és a cha, ami teát jelent. A tea hagyományos elkészítése hosszú ideig tart és a buddhizmushoz kötődik, s ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni az Eisai nevet. A zen szerzetes, Eisai, a 12. században élt és ő hozta be Japánba a matcha tea magokat Kínából a tanulmányi útjáról. A por állagú teát Kínában kolostorokban használták (Chinese Chan monasteries), mivel már akkor ismerték gyógyhatásait. Azon kívül, hogy Eisai bevezette a tea alkalmazását saját munkásságában, le is írta a tea fogyasztásának jótékony hatásait Kissa Yōjōki című könyvében, amelyet a következőképpen fordíthatunk: Teafogyasztás az egészségért. A matcha manapság nagy népszerűségnek örvend és érdekesség, hogy a tea népszerűsége a nyugati világban növekszik, Japánban viszont csökken. Mindenesetre nagy örömünkre szolgál, hogy a Kínában és Japánban komoly tradíciókkal rendelkező tea már a mi kultúránkban is elfoglalta a helyét. [1] [2]

A matcha tea a Camellia sinensis növényből készül, amelynek hazai elnevezése kínai teacserje. Így van, a matcha és a klasszikus zöld tea ugyanabból a növényből származik, de matcha mégis más. A teacserje termesztése az ókori Kínába nyúlik vissza, ahol körülbelül 5 000 évvel ezelőtt fedezte fel Shen Nung uralkodó. Manapság már az egyik legtöbbet használt növény, amelyet értékes gyógyszerként tartanak számon és csak a társadalom kis részéhez jut el. A többi zöld teával összehasonlítva a matcha tea termesztése abban különbözik, hogy a teacserjék a betakarítás előtt 20 – 30 napig védve vannak a napsugárzástól. Ha a termelési folyamatról beszélünk, a “matcha” kifejezés nem igazán pontos. A “matcha” elnevezés valójában már az őrölt késztermékre használatos, az őrlés előtti nyersanyag elnevezése a Tencha. [3] [4] [5]

Érdekelnek a matcha teáról szóló információk, de még többet szeretnél megtudni magáról a zöld teáról is? Minden szükséges információt összegyűjtöttünk következő cikkünkben – A zöld tea 8 pozitív hatása a sportolók egészégére.

A matcha története

A matcha tea fontos összetevői

A matcha pozitív élettani hatásait tekintve egy nagyon különleges tea, ezért fontos ismernünk az összetevőit. Az alap tápértékekből kiindulva a matcha tea kiváló fehérje-, A-vitamin és vas forrás [6]:

100 g matcha tea por
Energiaérték300 kcal (1 256 kJ)
Fehérje50 g
Szénhidrát0 g
Zsír0 g
A-vitamin5 000 IU
Vas18 mg

A matcha leginkább magas antioxidáns tartalma miatt keresett, többek között flavonoidokat, polifenolokat és C-vitamint is tartalmaz. A „polifenolok” néhány növényi vegyület gyűjtőneve, amelyek közé a flavandiolok, flavonolok és a fenolsavak tartoznak. A nap elleni védelemnek köszönhetően a növény képes bizonyos bioaktív anyagokat termelni, például L-teanint vagy klorofillt. A matcha teát a legmagasabb minőségű és legaromásabb zöld teaként tartják számon. Úgynevezett „umami” ízét a magas koffein- és teanin tartalom, valamint az alacsony katechin tartalom adja, tehát az ízanyagok magas koncentrációja. Más zöld teák kesernyés íze felerősül a katechin tartalomnak és annak köszönhetően, hogy végig napsugárzás hatása alatt fejlődnek. [7]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A matcha tea hatásai az egészségre

Javítja a koncentrációt és az agyműködést

Stimulánst keresel, de nem szeretnél kávézni? A matcha tea kiváló alternatíva lehet a szervezet felpezsdítéséhez. A koffein és az L-teanin kombinációja a matcha teában egyedülálló. A koffein élénkíti a testet, a teanin viszont nyugtató hatással bír. Ezeknek a vegyületeknek az egyesülése „nyugodt figyelmet” eredményez, ami mindenképpen előnyös, ugyanis lehet, hogy te is ismered az érzést, amikor a túlzott kávéfogyasztás nyugtalanságot okoz. Az L-teanin egy nem esszenciális aminosav, amely hatással lehet bizonyos anyagokra az agyban, például a dopaminra vagy a szerotoninra. Néhány kutatás rámutatott, hogy a matcha javíthatja a reakcióidőt, a figyelmet és az emlékezőképességet. Ezen kívül a zöld teával összehasonlítva a matcha teában magasabb a koffein tartalom. Fél teáskanál porban 35 mg koffein található. Ha növelni szeretnéd a figyelmedet és javítani a teljesítményedet, de nem ízlik a kávé, próbáld ki ezt a teát. [8] [9] [11]

A matcha javítja a koncentrációt

Antioxidáns hatással rendelkezik

Katechin tartalmának köszönhetően a matcha tea hatékonyan küzd a szabadgyökök ellen, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket okozhatnak. A China Green Tips zöld teával összehasonlítva a matcha teában 137x több katechin (EGCG) található. Ezen kívül ez az érték minimum 3x magasabb mint a legmagasabb érték a szakirodalom szerint a többi fajta zöld teánál. Az antioxidáns hatású vegyületek jelenléte a matcha tea hagyományos termesztési módszerének köszönhető. [7] [9] [16]

Az összes, matcha teában található katechin közül érdemes megemlíteni például az epigallokatechin-gallátot (EGCG). Ennek a katechinnek a hatását több tanulmány is vizsgálta állatokon és embereken egyaránt, mivel rákellenes hatást tulajdonítottak neki. Bizonyos kutatások szerint az epigallokatechin-gallát meggátolhatja a rákos sejtek terjedését a testben. A katechinek és a polifenolok a teában hatékonyan megkötik a reaktív oxigén szabadgyököket. Emellett közvetetten antioxidánsként hatnak az enzimek aktivitására és a transzkripciós faktorokra. [8] [12]

Támogatja a szívműködést és a fogyást

Támogatja a szívműködést és a fogyást

A matcha valójában egy zöld tea, ezért hatással van a szív működésére. Nem létezik tudományos bizonyíték arra, hogy a matcha tea hatással lenne a szívbetegségekre, azonban léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint a nagy mennyiségű zöld tea fogyasztása összefüggésben áll a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával. A zöld tea ugyanis csökkenti a trigliceridek és az LDL-koleszterin szintjét, s emellett az LDL-koleszterin oxidációját, ami védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben. A zöld teáról általánosan ismert, hogy segíti a zsírégetést és táplálékkiegészítő formájában is elérhető. Több tudományos kutatás igazolja, hogy a zöld tea hatékony segítőtárs a zsírégetésben és a testsúly csökkentésben. Ha te is zöld tea kedvelő vagy, s már megtapasztaltad eme jótékony hatásait, próbáld ki alternatíváját is, a matcha teát. [8] [9]

A matcha támogatja a szívműködést és a fogyást

A matcha tea elkészítése

A teakészítés Japánban a kultúra részét képezi és a Chanoyu ennek bizonyítéka. Így hívják ugyanis a matcha készítési szertartást, amely úgy fordítható, mint „a tea módja”. Az ókorban ez egy szabadidős tevékenység volt a harcosok számára, de manapság már a japán kultúra egyik szimbóluma. [10]

3 féle konzisztenciájú matcha teát készíthetünk [3]:

  1. Standard – 1 teáskanál teaport összekeverünk 59 ml forró vízzel
  2. Usucha –  ½ teáskanál tea por 89 – 118 ml forró vízhez
  3. Koicha – a japán ceremónia keretein belüli elkészítési módszer – 2 teáskanál tea por 30 ml forró vízbe

A teakészítés Japánban a kultúra részét képezi ésa Chanoyu ennek bizonyítéka. Így hívják ugyanis a matcha készítési szertartást, amely úgy fordítható, mint „a tea módja”. Az ókorban ez egy szabadidős tevékenység volt a harcosok számára, de manapság már a japán kultúra egyik szimbóluma.

A matcha elkészítése
  1. Teás edény (Cha-ire / Natsume) – tea tároló dobozka, gyakran használják a szertartások alkalmával. Ez lehet fából, bambuszból, papírból vagy műanyagból, valamint kézzel készített és díszített.
  2. Teás tálka (Chawan) – általában egy kerámia tálkáról van szó, amely ivásra szolgál. Érdekesség, hogy nem ajánlott forró folyadékra.
  3. Teakeverő (Chasen) – speciális keverő a tea por és a víz elkeveréséhez. Az alapos keverésen kívül habosításra is szolgál.
  4. Teáskanál (Chashaku) – bambusz kanál a matcha por kiméréséhez és áthelyezéséhez a tálkába.
  5. Hordozható teáskanna (Furo) – kisebb teáskanna arra az esetre, ha nem áll rendelkezésre tűz.
  6. Teáskanna fedél (Futa) – a víz melegen tartására szolgál, miután kiöntjük a vas edényből (Kama).
  7. Vas edény (Kama / Chanoyugama) – öntvényből készült edény, amely kizárólag vízforralásra szolgál.
  8. Edény a hulladékvízre (Kensui) – hengeres alakú és különböző anyagokból készülhet. Leginkább teázási szertartásokon alkalmazzák, mivel a japánok másféle edény használatát udvariatlanságnak tekintik, főleg vendégek jelenlétében.
  9. Összehúzható erszény (Shifuku) – a teázáshoz szükséges eszközök tárolására alkalmas, eredetileg selyemből készült és mintás is lehet.

A matcha por felhasználása

A porból elsősorban tetszés szerinti konzisztenciájú italt készíthetünk, amelyekről már említést tettünk cikkünkben. Azonban egyáltalán nem ez az egyetlen felhasználási módszer, ezért adunk néhány tippet a matcha tea fogyasztására [8] [13] [14]:

  • Zabpehelybe keverve – ha minden reggel zabkását vagy müzlit készítesz, keverj bele egy kis matcha port. Kellemesen megszínezi az ételt és tápanyagokkal dúsítja.
  • Smoothieba keverve – a matchát számos ételbe vagy italba belekeverheted, például egy egészséges smoothieba. Színével és ízével is gazdagítja az italt.
  • Süteménybe vagy más desszertbe keverve – a kreativitásnak semmi sem szabhat határt, a matcha teát palacsintába, muffinba vagy más desszertekbe is belekeverheted.
  • Matcha latte formában – tegyél egy csészébe 1 teáskanál matcha port, 1 teáskanál mézet és öntsd le 1 evőkanál forró vízzel. Melegítsd fel a tejet, habosítsd fel és öntsd hozzá.

A matcha por felhasználásának sokféle módja van, csak a kreativitásodtól és az ízlésedtől függ. Hozzáadhtod salátaöntethez, granolához, popcornhoz vagy készíthetsz matcha jégkrémet. [8] [13]

A matcha tea mellékhatásai

A matcha tea mellékhatásai

A matcha fogyasztása általában biztonságos, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Az NIH (National Institutes of Health) szerint nem ajánlott napi 5 csészénél több zöld teát fogyasztani, azonban a matcha tea esetében ez a szám alacsonyabb, mert porrá őrölt tealevelekről van szó. A matcha, akárcsak a zöld tea, koffeint tartalmaz, ami nagy mennyiségben fogyasztva mellékhatásokat okozhat, mint például álmatlanság, fejfájás, hasmenés vagy ingerlékenység. Ha tartasz a matcha tea fogyasztásától, kérd ki orvosod véleményét. A matcha fogyasztása nem ajánlott gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára. A matcha valójában zöld tea, ezért ennél is érvényes, hogy mindent csak mértékkel. [15]

A matcha tea számos jótékony hatást gyakorolhat a szervezetre. Előnyei nem csak a tea kedvelők számára kihasználhatók, hanem por formájának köszönhetően ételekhez és italokhoz is hozzákeverhető. Reméljük, hogy minden fontos információt megtudtál a matcha teáról. Ha szeretnéd, hogy ezek az információk ismerőseidhez is eljussanak, támogasd a cikket egy megosztással. 

Források:

[1] Matcha noun – https://www.merriam-webster.com/dictionary/matcha#h1

[2] Tyas Sōsen - Matcha – An Initial Encounter – https://specialtyteaalliance.org/world-of-tea/matcha-introduction/

[3] Adda Bjarnadottir - Matcha — Even More Powerful Than Regular Green Tea? – https://www.healthline.com/nutrition/matcha-green-tea

[4] Matcha vs. Green Tea: What Is the Difference? – https://the.republicoftea.com/library/types-of-tea/matcha-vs-green-tea-what-is-the-difference/

[5] Tyas Sōsen - Matcha – Cultivation – https://specialtyteaalliance.org/world-of-tea/matcha-cultivation/

[6] Matcha Green Tea Powder – https://nutritiondata.self.com/facts/custom/2190562/2

[7] Karolina Jakubczyk, Joanna Kochman, Aleksandra Kwiatkowska, Justyna Kałduńska, Karolina Dec, Dorota Kawczuga, Katarzyna Janda - Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea – https://www.mdpi.com/2304-8158/9/4/483/htm

[8] Jillian Kubala - Is matcha good for you, and how can you use it? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289

[9] Rachael Link - 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health – https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea

[10] Team Matcha Kari - Chanoyu, a Japanese Matcha Tea Ceremony – https://worldteanews.com/tea-industry-news-and-features/chanoyu-a-japanese-matcha-tea-ceremony

[11] Claire Sissons - Does L-theanine have health benefits? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324120

[12] Jane V Higdon , Balz Frei - Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587987/

[13] UHN STAFF - Matcha Tea Benefits: 7 Tips for How to Use Matcha Powder – https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/matcha-tea-benefits-7-tips-for-how-to-use-matcha-powder-for-better-health/

[14] Sophie Godwin - Matcha latte – https://www.bbcgoodfood.com/recipes/matcha-latte

[15] Cathy Wong - Matcha: Benefits and Possible Side Effects – https://www.verywellfit.com/matcha-what-should-i-know-about-it-89227

[16] David J Weiss, Christopher R Anderton - Determination of Catechins in Matcha Green Tea by Micellar Electrokinetic Chromatography – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük