6 smoothie készítési hiba, ami hízáshoz vezethet

6 smoothie készítési hiba, ami hízáshoz vezethet

A smoothie frissítő, különböző ízű és színű tápláló ital. Nem az számít, hogy néz ki a smoothie, hanem az, hogy mennyire jó hatással van a szervezetre. Mivel semmi sem olyan tökéletes, mint ahogy első ránézésre tűnik, oda kell figyelni azokra a hibákra, amiket gyakran elkövethetünk a smoothie készítésénél.. Figyeljetek oda ezekre a hibákra és készítsétek el egészségesebben a smoothie-t, mint eddig. Ha szeretnétek megszabadulni pár felesleges kilótól, hoztunk nektek pár tanácsot.

1. hiba: a smoothie kevés rostot tartalmaz

A rost olyan, mint egy mágikus tápanayag a fogyásra, viszont ezért nem kell ott hagynotok egy egész vagyont a gyógyszertárban. Szinte ingyen van és ami a legfontosabb teljesen bio – kémiai anyagoktól mentes. Megtalálhatjátok szabadon előforduló forrásokban és képes tökéletesen eltelíteni hosszabb időre is, szóval napközben nem fogjátok feleslegesen túlenni magatokat.

Smoothie hiba: a smoothie receptetek nem tartalmaz elég rostot

A rostok legelérhetőbb forrásai a gyümölcsök, viszont oda kell figyelnünk, hogy megfeleően kombináljuk. A smoothie leggyakoribb összetevője a banán, de nem a rostok mennyisége miatt, amit tartalmaz, hanem az állaga miatt. A banánnak köszönhetően a smoothie krémesebb. Figyelembe véve, hogy a banán megközelítőleg 1,4 gramm rostot tartalmaz és ha fogyni szeretnétek, a smoothienak 10gramm rostot kellene tartalmaznia. A legmegfelelőbb gyümölcsökk ezért az eper, a kelkáposzta (kétszer több rostot tartalmaz, mint a spenót), avokádó, kiwi, körte, vagy chia magok.

2. hiba: a smoothie kevés fehérjét tartalmaz

A smoothie lehet teljesen zöld, de ez nem jelenti azt, hogy annyi fehérjét tartalmaz, ami elegendő energiát biztosít egész napra. Az italodnak legalább 10 g fehérjét kellene tartalmaznia, amit a legkönnyebben tejjel, szójatejjel, görög joghurttal, cottage cheese-zel,  tofuval, babbal, mogyoróval vagy mogyoró-és mandulavajjal érhettek el. Ha jártok edzőterembe és fogyasztotok táplálékkiegészítőket, kiegészíthetitek smoothiejaitokat fehérjeporral is, aminek köszönhetően italotok elegendő fehérjét biztosít számotokra. 

Smoothie szükséges fehérjetartalommal

3. hiba: túl sok gyümölcs = túl sok cukor

Természetesen a smoothienak nem csak finomnak kell lennie, hanem az is fontos, hogy egészséges legyen, tele vitaminnal, rosttal és fehérjével a zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően. Viszont, ebben az esetben se vigyetek semmit túlzásba. A különböző gyümölcsökből készült hideg és krémes smoothie szürcsölgetése nem biztos, hogy a testnek és a diétának is hasznos.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Annak ellenére, hogy a gyümölcsök sok rostot, vitamint és tápanyagot tartalmaznak, a bennük lévő cukor és a nagy mennyiségű kalória sem elhanyagolható. Még mielőtt teletöltitek a turmixgépet gyümölccsel, gondoljatok a sok kalóriára a smoothieban, ami elérheti az 500 kcal-t is. Azzal, hogy a gyümölcsök nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, maximum egy órára telít meg, és utána újra elkap a farkaséhség. Ha ezt el szeretnétek kerülni, akkor a gyümölcsöt fehérjével kell kombinálni, mint a tej, szójatej, joghurt vagy fehérjepor.

Mi a helyzet az édesítőkkel? A smoothie mixelésénél lehet, azt gondoljátok: „Egy nagy kanál méz vagy juharszirup biztosan nem fog ártani”, de egy  kanálnyi akár 60 kalóriát is hozzáadhat a smoothiehoz. Ezek az édesítők lehet, hogy egészségesek, bio és raw minőségűek, viszont ez nem azt jelenti, hogy túlzásba vihetitek. Természetes édesítőnek vehetitek  a gyümölcsöt is, amely fruktózt tartalmaz, és ez egészségesebb, mint akármilyen más édesítőszer a világon.

4. hiba: olyan élelmiszereket adtok hozzá a smoothiehoz, melyek „egészségesek”

Térjünk vissza egy kicsit a kalóriákhoz. Sajnos az, hogy valami egészséges, nem azt jelenti, hogy kevés kalóriát tartalmaz. Olyan élelmiszerek, mint az avokádó, datolya, mogyoró, zsíros joghurt, ízesített tejek, frissen csavart gyümölcslevek, sőt még a gyümölcsök is, mint az alma, körte, mangó, cseresznye és banán is rengeteg kalóriát tartalmaznak. Pont emiatt, csak kis mennyisséget használjatok az előbb említett élelmiszerekből, így végül nagyszerű eredményeknek örvendhettek.

Az avokádóval nem szabad túlzásba vinni

5. hiba: a smoothie helyettesíti a napi főétkezéseket

A fehérjék és a szénhidrátok pótlása alapvető edzés után. Viszont a smoothie tízórainak vagy uzsonnának felel meg. A smoothiek  300 kalóriát, vagy akár többet is tartalmazhatnak, ezért a napi étkezésbe a napi kalóriabevitel alapján kell beiktatni. Hogy elkerüljétek a több száz felesleges kalória bevitelét, egyszerű a megoldás, ha kedvenc smoothie recepteteket megfelezitek.

Smoothie helyettesíti a napi étkezéseteket - hiba!

6. hiba: ma elkészítitek, holnap fogyasztjátok

Az utolsó hiba, melyre rá szeretnénk mutatni, az az, hogy kedvenc smoothietokat mindig frissen, közvetlenül az elkészítés után kellene elfogyasztani. Ha nincs időtök és italotokat reggelire szeretnétek elkészíteni, ne felejtsétek hűtőben tárolni, és azonnal reggel elfogyasztani, vagy maximum 24 órán belül. Még ha a gyümölcs, melyet a smoothieba tesztek, nem is kell, hogy frissen vásárolt legyen, fontos, hogy mindig friss italt készítsetek.

A smoothienak mindig frissnek kellene lennie

A smoothieba belekeverhettek egy kis őrölt fahéjat, amely elősegíti a diétát, és voilá,  kész is van az egészséges smoothie felesleges kalóriák és szénhidrátok nélkül. Ez az ital jó kedvet biztosít minden napra és lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztható.

Bízunk abban, hogy ezek a tanácsok és tippek segítenek egy igazán egészséges smoothiet készíteni. Nagyon örülünk, ha ezt a cikket megosztjátok, illetve megírjátok hozzászólásban, ti milyen hibákat vétettetek kedvenc smoothietok elkészítésénél!

 

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük