Usain Bolt: Egy jamaicai sprinter, aki az egész világot magával ragadta a teljesítményével

Usain Bolt: Egy jamaicai sprinter, aki az egész világot magával ragadta a teljesítményével

Usain Bolt a bolygó egyik leghíresebb sportolója. Több világrekordot is megdöntött a futópályán és összesen 8 olimpiai aranyérmet gyűjtött be a pályafutása során. Amikor befejezte a futópályafutását, futballcipőt húzott és kipróbálta a futballt. Hogyan nézett ki ennek a fenomenális sportolónak az edzési és étkezési rutinja a legnagyobb dicsősége idején? A mai cikkünk erre is választ ad.

Ha Bolt a krikettet választja, akkor a világot megfoszthatta volna a fenomenális teljesítményeitől

Usain Bolt
A fotó szerzője: Fernando Frazão
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_9th_Gold_Olympics_2016.jpg

Usain St. Leo Bolt 1986. augusztus 21-én született Sherwood Contentben, ahol testvérivel nőtt fel. Gyerekkorában nagyon aktív volt és a fölösleges energiáját főként krikettezéssel és focizással vezette le. A sport már fiatalon Usain életének szerves részévé vált és veleszületett tehetsége hamarosan megmutatkozott. 12 évesen például az iskola leggyorsabb futója lett a 100 méteres sprintben.

A középiskolában továbbra is krikettezett. De Dwight Barnett edző gyorsan felfigyelt Usain tehetségére a futás terén és sürgette, hogy csatlakozzon az atlétikai csapathoz. Szerencsére Bolt megfogadta a tanácsát és elkezdte teljes mértékben a sprint tudása fejlesztésének szentelni magát. Később az egykori olimpikon, Pablo McNeil vezetése alatt találta magát. Főleg a 200 méteres sprintekre edzett vele. Gyorsan fejlődött és a versenyeket vezető pozíciókban fejezte be. Még a junior világbajnokságot is sikerült megnyernie, amikor mindössze 15 éves volt. A teljesítményeiért még a meglehetősen találó „Lightning Bolt” becenevet is kiérdemelte, ami egész pályafutása során rajta ragadt.

Hogyan sikerült Bolt első olimpiája?

Bolt 17 évesen a 2004-es olimpián kapott először esélyt a ragyogásra. A verseny a görögországi Athénban zajlott, ahol a 19. században először rendezték meg a modern olimpiai játékokat. Sajnos itt nem volt sok szerencséje Usainnek. Lábsérülése miatt nem futott elég jó időt ahhoz, hogy a kiesési körökön keresztül a döntőbe jusson. Ez azt jelentette, hogy a fiatal Boltnak még egy kicsit várnia kellett az olimpiai sikerére.

Miután visszatért Athénból, Glen Mills, a jamaicai atlétikai csapat akkori vezetőedzője volt az edzője. Bolt ismét fejlődni kezdett, vágyott arra, hogy javítson a hírnevén, amit az olimpián szerzett. Sajnos az azt követő fontos versenyek sem úgy alakultak, ahogy Usain elképzelte. A helsinki világbajnokság utolsó futamán ismét megsérült, és az utolsó helyen végzett. Emiatt Glen Mills kissé módosított az edzéstervén. Speciális gyakorlatokat végeztetett Bolttal, hogy javítson Bolt rugalmasságán, amivel csökkenthetik a sérülések kockázatát.

Usain Bolt
A fotó szerzője: sachab
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_(9411835088).jpg

Egy fogadás, amely Boltot a legjobb sprinterek közé juttatta

Usain továbbra is főként a 200 méteres vagy a 400 méteres futásokra összpontosított az edzésein. De mindig is a legrövidebb sprinter pályán, a 100 méteres távon szeretett volna a többi sprinterrel versenyezni. Mills edző a lassú rajtjai miatt próbálta elvenni ettől a kedvét. Bolt azonban hajthatatlan volt, így az edző alkut kötött vele. Ha Usainnek 2007-ben sikerül új országos rekordot felállítania a 200 méteres versenyen, akkor mehet és próbálkozhat a százassal. A motivált Boltnak ez sikerült és megdöntötte a 36 éves jamaicai rekordot.

Hamar bebizonyosodott, hogy Bolt 100 méteres sprinten való részvétele jó döntés volt. Ezen a távon remekelt és azonnal fel tudta venni a versenyt a legjobbakkal. 2008-ban New Yorkban még az akkori egyik legjobb sprintert, Tyson Gayt is legyőzte és ő lett az új világcsúcstartó ezen a pályán. Ez már nagy siker volt, de Usain 2008-as legnagyobb kihívásai még várattak magukra a pekingi olimpia formájában.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A pekingi olimpián elért nagy sikere után az egész világ megismerte a nevét

Pekingben Usain a katasztrofális athéni olimpián szerzett hírnevén akart javítani. És ez sikerült is neki a legelső szakágban. A 100 méteres szakaszon megszerezte az aranyat. A 200 méteres futást is ő uralta, majd mindennek tetejébe a jamaicai váltó győzelméhez is hozzájárult 4×100 méteren. A hab a tortán az volt, hogy mindhárom megnyert futamában új világcsúcsot állított fel. A pekingi sikerének köszönhetően Usain Bolt világklasszis atlétává vált. Az olimpia után azt is megmutatta, hogy a szíve is a helyén van. 50 000 dollárt adományozott a földrengés által sújtott kínai Szecsuán tartomány lakosságának megsegítésére.

Usain Bolt
A fotó szerzője: Fernando Frazão
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_Rio_2016.jpg

Berlinben Bolt 9,58 másodperces idővel új világcsúccsal írt történelmet a 100 méteres sprinten

Az olimpiáról hazatérve Bolt folytatta a kemény edzéseit, aminek hamar meg is lett az eredménye. 2009-ben Berlinben új világcsúcsot állított fel a 100 méteres sprinten. Hihetetlen idővel, 9,58 másodperccel nyert. Ez azt jelenti, hogy Bolt sebessége ezen a versenyen meghaladta a 10 métert másodpercenként. Átlagosan 37 kilométeres óránkénti sebességgel „repült”, a leggyorsabb szakaszon pedig megközelítette a 44 kilométer/órás sebességet. Ugyanezen a berlini bajnokságon Boltnak sikerült új világcsúcsot felállítania a 200 méteres pályán. A távot 19,19 másodperc alatt tette meg.

A riói olimpia után Bolt megnyerte a tripla-triplát

2012-ben újabb olimpiára került sor, ezúttal Londonban, ahol Boltnak egyértelmű célja volt – megvédeni a Pekingben szerzett aranyakat. És ezt meg is tette. A 100 és a 200 méteren is nyert, ezzel ő lett az első sprinter, aki két egymást követő olimpián is megvédte győzelmét mindkét futószámban. A jamaicai váltó többi tagjával együtt a 4×100 méteres váltóban is sikerült megismételnie a győzelmet. És ez nem csak egy sima győzelem volt. A jamaicaiaknak 36,84 másodperccel sikerült új világcsúcsot felállítaniuk.

A következő 4 évben Bolt a brazíliai Rio de Janeiróban megrendezett olimpiára várt. A nézők ámulatára ott is minden futószámban meg tudta védeni az első helyét. Így 3 sprint futószámot nyert meg három egymást követő olimpián, amit tripla-triplának neveznek. 2017-ben azonban megfosztották a 2008-as olimpiai aranyától, amit a váltón szerzett. Ennek oka az volt, hogy megismételték a doppingteszteket és a csapattársa, Carter mintája illegális szereket tartalmazott. Ettől a pillanattól kezdve Bolt már nem mondhatja, hogy megnyerte a legendás tripla-triplát. Ennek ellenére a történelem legsikeresebb olimpikonjai közé tartozik, aki teljesen fenomenális teljesítményt nyújtott.

Hogyan alakult Bolt futballista karrierje?

2017-ben Bolt befejezte profi sprinteri pályafutását. Már minden célját elérte és elvesztette a motivációját a versenyzés folytatására. De továbbra is a sport világában szeretett volna maradni és azon töprengett, hogy merre induljon el. Végül fiatalkori kedvenc sportját választotta – a focit.

Futócipőjét futballcipőre cserélte és felvette az ausztrál Central Coast Mariners futballklub futballmezét. Játszott néhány barátságos meccsen, két gólt szerzett, de hamar rájött, hogy valószínűleg nem ő lesz a következő Messi. 2018-ban azonban sikerült beteljesítenie álmát és kedvenc csapata – a Manchester United – stadionjában játszhatott. Több mint 70 000 szurkoló előtt játszott egy UNICEF-et támogató mérkőzésen. 2019-ben befejezte labdarúgó-pályafutását és most már csak szórakozásból és azért sportol, hogy fitt maradjon.

Usain Bolt edzésterve és étrendje a legnagyobb dicsősége idején

Bolt veleszületett tehetsége és sportos alakja nem az egyetlen oka annak, hogy nyolc olimpiai érmet szerzett. Egész pályafutása során keményen edzett, akár napi kétszer, heti 6 napon. Reggel jellemzően az edzőterembe ment, ahol a core izmaira, a gyorsításra és az alsó végtagjai erejének növelésére koncentrált. Az edzésterve guggolást, felhúzást, ugrálást és fekvenyomást tartalmazott. Délután a versenypályán folytatta az edzést. Ott az edzővel együtt dolgozott a technikájának fejlesztésén, a gyorsabb indításokon és a maximális sebesség fenntartásán. Több órás megerőltető edzés után pihenéssel töltött egy kis időt. Usain az alvást rendkívül fontosnak tartotta. Annak érdekében, hogy a szervezetének legyen ideje regenerálódni, igyekezett legalább napi 8-10 órát aludni.

A megerőltető edzés során Usain izmos teste nagy mennyiségű kalóriát égetett el, amit pótolnia kellett. Professzionális pályafutása során Bolt semmilyen speciális diétát nem követett, ételeit általában a személyes szakácsa készítette el. Diétáját a könnyen emészthető szénhidráttartalmú ételek uralták, mint például a rizs, a burgonya, a tésztafélék vagy a gyümölcsök. Sok tojást, halat és csirkét is evett. Az edzések között, a nap folyamán Bolt általában túlnyomórészt magas szénhidráttartalmú diétát folytatott, ami nem terhelte meg az emésztését és teljes mértékben a sportteljesítményre tudott koncentrálni. Este nagyobb adagok, összetettebb, integrált fehérje- és zöldségtartalmú ételek várták.

Usain Bolt
A fotó szerzője: Puma SE
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_2014-02-22_001.jpg 

A jól irányított edzéseken és a tápláló étrenden túl Bolt sikeréhez fékezhetetlen mentalitása is hozzájárult. Mindig nagy önbizalma volt és fiatalkorától a legjobb akart lenni. Ugyanakkor megtanult veszíteni, mert tudta, hogy ez is a sport része. Pályafutása során arra törekedett, hogy az emberek emlékezzenek rá és olyan legendává váljon, mint Muhammad Ali.

Hogyan néz ki Usain Bolt jelenlegi élete?

Sportkarrierje befejezése után Bolt az üzletre összpontosított. Ő az arca a PUMA márkának is, amely 2020-ban egy speciális cipőt kezdett gyártani az ő aláírásával. Egy jamaicai étteremlánc tulajdonosa is és az alapítványán keresztül a rászoruló embereket segíti. Boldog családi életet él párjával, Kasi Bennettel, aki modellként dolgozik.

Usain Bolt
A fotó szerzője: Fernando Frazão
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolt_se_aposenta_com_medalha_de_ouro_no_4_x_100_metros_1039085-19.08.2016_frz-1119.jpg

2021 szeptemberében már három gyermeket neveltek együtt. Egy lánya van, akit Olympia Lightningnek hívnak, a fiai (ikrek) pedig a Thunder és a Saint Leo nevet kapták. Talán egy napon világklasszis sprinterek lesznek belőlük is. Talán lehetőségük lesz megdönteni apjuk rekordját a 100 és 200 méteres távon, amelyet 2021 szeptemberében még mindig Usain Bolt tartott.

Mi jut eszedbe, amikor kimondod Usain Bolt nevét? A hihetetlen sebessége, a szerethető karaktere vagy a híres nyerő póza? Ha tetszett a cikk, ne habozz és oszd meg a barátaiddal.

Források:

[1] In Wikipedia. Athletics at the 2008 Summer Olympics – Men’s 100 metres. – https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Athletics_at_the_2008_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_100_metres&oldid=1042103744

[2] Caribbean Net News: Bolt preparing to complete a full season, says manager. – https://web.archive.org/web/20080525223450/http://www.caribbeannetnews.com/cgi-script/csArticles/articles/000016/001647.htm

[3] Encyclopedia Britannica. How Fast Is the World’s Fastest Human?– https://www.britannica.com/story/how-fast-is-the-worlds-fastest-human

[4] „Lightning" Bolt donates for children in China’s quake zone. – http://www.chinadaily.com.cn/olympics/2008-08/23/content_6964714.htm

[5] Marsden, R. Usain Bolt on Professional Football Career: „It Was Fun While It Lasted". – https://bleacherreport.com/articles/2816992-usain-bolt-on-professional-football-career-it-was-fun-while-it-lasted

[6] Olympics.Com. „My sports life is over"—Usain Bolt confirms retirement from all sport. – https://olympics.com/en/news/my-sports-life-is-over-usain-bolt-confirms-retirement-from-all-sport

[7] In Wikipedia. Usain Bolt. – https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Usain_Bolt&oldid=1045155653

[8] Usain Bolt Addresses Why He Stopped Running Track, & Co-Signing New Athletes + New Venture! – https://www.youtube.com/watch?v=9ObOe0VfD90&t=256s&ab_channel=HOT97

[9] Olympics.Com. Usain Bolt Biography, Olympic Medals, Records and Age. – https://olympics.com/en/athletes/usain-bolt

[10] Usain Bolt Biography—Childhood, Life Achievements & Timeline. – https://www.thefamouspeople.com/profiles/usain-bolt-4182.php

[11] Usain Bolt Facts. – https://biography.yourdictionary.com/articles/usain-bolt-facts.html

[12] YouTube. Usain Bolt „Remember Me Like Muhammad Ali. – https://www.youtube.com/watch?v=j3bDNQcK-do&t=28s&ab_channel=WandaDiamondLeague

[13] BBC News. Usain Bolt welcomes newborn twin sons Thunder and Saint Leo. – https://www.bbc.com/news/world-latin-america-57549202

[14] Olympics.Com. Usain Bolt’s records: Best strikes from the Lightning Bolt. – https://olympics.com/en/featured-news/usain-bolt-record-world-champion-athlete-fastest-man-olympics-sprinter-100m-200m

[15] Fitness Clone. Usain Bolt’s Workout Routine, Diet Plan, And Supplement Choices. – https://fitnessclone.com/usain-bolt-workout-diet/

[16] Who is Usain Bolt? Everything You Need to Know. – https://www.thefamouspeople.com/profiles/usain-bolt-4182.php

[17] Zaccardi, N. How Usain Bolt became a 100m sprinter, convincing his coach. – https://olympics.nbcsports.com/2017/08/03/usain-bolt-first-100-meter-race/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük