Lionel Messi: a fiú, aki Maradona szerint átvette a helyét az Argentin futballban

Lionel Messi: a fiú, aki Maradona szerint átvette a helyét az Argentin futballban

Az argentin futball legenda, Lionel Messi minden idők egyik legjobb játékosa. Ő az egyetlen ember a világon, aki hat Aranylabda-díjat nyert és sikeres karrierje során számos világrekordot állított fel. Több bajnoki cím és díj mellett a Bajnokok Ligájában is ő a meccsenként legtöbb gólt szerző játékos. Az Instagramon hihetetlenül sok, 210 millió rajongó követi és méltán nevezhető az egyik legjobb játékosnak, akit a futball világában valaha láthattunk. Mi előzte meg ennek a világszerte ismert ikonnak a sikerét?

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
A fotó szerzője: Кирилл Венедиктов https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_vs_Nigeria_2018.jpg

Túl alacsony a focihoz

Lionel Andrés Messi Cuccittini 1987. június 24-én született Rosarioban. Története valószínűleg abban az időben kezdődött, amikor a fiatal Jorge Horacio Messi feleségül vette a bájos Celia Maria Cuccittinit. Négy gyermekük született. Egyikük, Lionel, igazán különleges volt. A futball iránti szenvedélyét már kiskorában fejleszteni kezdte apja, Jorge vezényletével.

Nagymamája már kiskorában megjósolta, hogy Lionel egy napon a világ legjobb futballistája lesz. Amikor Lionel 4 éves volt, nagymamája elvonszolta egy edzésre a helyi futballklubba, a Grandoliba. Salvador Aparicio edző azonban visszautasította, mert túl kicsi volt a játékhoz. A klubban nem volt ezen korosztály számára csapat, amelybe nevezhetett volna. A nagyanyja azonban annyit győzködte Apariciát, hogy végül hagyta játszani a kis Leót. A tehetséges kisfiú két gólt szerzett és mindenkinek leesett az álla a teljesítményét látva.

A növekedését egy súlyos diagnózis befolyásolta

Amikor Leo hatéves volt, a Newell’s Old Boyshoz került át, ahol fokozatosan megmutatta nagyszerű képességeit. A játék iránti szenvedélynek és az elért eredményeknek köszönhetően a csapat később megkapta a The Machine of ’87 becenevet. Messi 2000-ig játszott ott, ezalatt 176 meccsen 234 gólt szerzett a Newell’s Old Boysszal.

Az ígéretes kezdetben akkor következett be fordulópont, amikor Messin kívül minden csapattársa növekedni kezdett. Sok vizsgálat után komoly diagnózist állítottak fel – növekedésihormon-hiányban szenved. A növekedésihormon-hiány miatt a gyermekek az életkorukhoz képest sokkal alacsonyabbak. Ha ezt a problémát nem oldják meg, a gyerekek soha nem fognak felzárkózni a társaikhoz és a testi különbségek felnőtt korukban még jobban láthatóvá válnak.

Remény, hogy az FC Barcelona segíti a kezelését

Messi szülei nem tudták kifizetni a teljes és drága kezelést. Így megkezdődött a versenyfutás az idővel, amihez az ország rossz gazdasági helyzete társult. A hiányzó növekedési hormon mennyiséget injekciós terápiával kellett volna pótolni a kis Leo szervezetébe, amely elősegítette volna a további növekedést.

A Newell’s Old Boys csapata megígérte, hogy segít, de később ez kevésnek bizonyult. A kezelés költsége havi 1000 és 1500 dollár között volt. Messi klubjának mindössze 200 pesót sikerült összegyűjtenie, amit időről időre elküldött a családnak. Egyszóval nagyobb összeget nem engedhettek meg maguknak. Leo családjának azonban sikerült megszerveznie, hogy a fiú részt vehessen egy válogatón Barcelonában, ami új reményt hozott. Ebben egy argentin ügynök, Horacio Gaggioli is segített nekik.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Az első szerződését egy papírzsebkendőre írták

Amikor a Barcelona menedzsere, Carles Rexach látta Messit játszani, teljesen lenyűgözték őt a fiú képességei. Olyannyira, hogy azonnal szerződést akart kötni vele. A csapat többi vezetője azonban habozott. Abban az időben nagyon szokatlan volt, hogy az európai klubok külföldi játékossal szerződjenek, különösen ilyen fiatal játékosokkal.

A Barcelona sokáig hezitált, így Messi édesapja, Jorge azzal az ultimátummal állt elő, hogy ha nem kötnek szerződést fiával, repülőre ülnek és hazarepülnek az országból. Carles Rexach válasza nagyon gyors volt. Fogott egy papírzsebkendőt, amely az asztalon hevert és szavát adta a családnak, hogy Messit be fogják venni a csapatba. A szövetre ráírta a feltételeket, amelyek között a fiú spanyolországi kezelésének költségeinek megtérítése is szerepelt.

A tekintélyes La Masia Akadémia tagja

2001 februárjában Messi családja Barcelonába költözött és Messi a tekintélyes La Masia Akadémia tagja lett. Az első évben azonban nem játszhatott, mivel nehéz volt számára az átállás a Newell’s Old Boysból. Az új környezet miatt a kis Leo eleinte túl csendes volt. A csapattársai azt is hitték, hogy néma.

Amikor azonban végre pályára lépett, hagyta, hogy a tehetsége önmagáért beszéljen. Gyorsan haladt előre a junior értékelési rendszerben és olyan játékosok kísérték őt, mint Gerard Piqué és Cesc Fàbregas. Abszolút rekordidő alatt több ifjúsági szintet megjárt. Az első hivatalos mérkőzését az ifjúsági csapatban 2001. április 7én játszotta az FC Amposta ellen (3:0).

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
A fotó szerzője: Fanny Schertzer https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lionel_Messi,_Player_of_Argentina_national_football_team.JPG

16 évesen debütált profi labdarúgóként

2003. november 16. rendkívül fontos nap volt az FC Barcelona történetében. Lionel Messi ekkor debütált először profi játékosként. Mindössze 16 éves volt, amikor csapata barátságos mérkőzést játszott az FC Porto ellen, a legendás Mourinho vezetésével.

Amikor a fenomenális Ronaldinho meglátta őt játszani, kijelentette, hogy Messi jobb labdarúgó, mint ő maga. A feltörekvő sztár egy évvel később lehetőséget kapott, hogy játszon a La Ligában, majd a Barça stabil tagja lett.

Messi segítségével a Barcelona hosszú idő után megszerezte a bajnoki címet

Lionel Messi 17 évesen a legfiatalabb játékos lett, aki gólt szerzett a La Ligában. Első profi gólját 2005. május 1-jén szerezte.

A 2004/2005-ös szezon kivételes volt a katalán csapat számára. Messi segítségével az FC Barcelona nagyon hosszú idő után ismét megszerezte a bajnoki címet .

A fantasztikus Leo kiváló teljesítményt és hihetetlen potenciált mutatott abban a szezonban. Dicsérő szavakat kapott a világ vezető szakértőitől. A következő évben még nagyobb sikert aratott, teljesítményét pedig a rajongók hatalmas üdvrivalgása kísérte.

Felkeltette a Juventus edzőjének, Fabio Capellának a figyelmét is, aki azonnal meg akarta őt szerezni. Az Inter Milan még tovább ment és 150 millió eurót ajánlott Messiért. Ennek ellenére hűséges maradt a Barcelonához, és ennek megfelelően hosszabbították meg és javították a szerződését.

Ugyanúgy szerzett gólt, mint Maradona

A 2006/2007-es szezonban Messi 36 mérkőzést játszott és 17-szer szerzett gólt. Nem sokkal később a futballvilág a legendás Diego Maradonával kezdte őt összehasonlítani. Ez elsősorban egy emlékezetes 2007-es gólnak volt köszönhető, amelyet Messi a Getafe CF elleni meccsen szerzett. Hat játékost cselezett ki és nagyon magabiztosan szerzett gólt. A helyzet nagyon hasonlított Maradona góljára az 1986-os világbajnokságon.

Messi első edzője, Salvador Aparicio is büszkén emlegeti ezt az érzelmes pillanatot. Egyébként ő volt az, aki először még esélyt sem akart adni neki. Messi játéka nem kerülte el Diego Maradona figyelmét sem. Azt mondta, hogy látott egy fiút, aki át fogja venni a helyét az argentin futballban. Messinek hívják és egy zseni.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
A fotó szerzője: Agencia de Noticias ANDES
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ECUADOR_VS_ARGENTINA_(36956090233).jpg

A Barcelona 5000. La Liga-góljának szerzője és Ronaldo legnagyobb riválisa

Lionel Messi nagyszerűsége ezzel nem ért véget. A Barcelona szimbólumává vált és számos rangos díjat nyert. A klub történelmébe többek között azzal írta be magát, hogy 2009. február 1-jén megszerezte a Barcelona 5000. La Liga-gólját. Ez a szezon különösen érdekes volt, tele fontos címekkel és gólokkal. A Barcelona 6:2-re legyőzte a Real Madridot, Messi pedig ezek közül 2 gólt szerzett. Hihetetlen mérleggel, 38 góllal zárta a szezont, amelyet 51 meccsen szerzett.

Erős rivalizálása Cristiano Ronaldóval a szurkolók körében is nagy visszhangot kapott. A kérdés, hogy ki a jobb játékos, a mai napig is vitaindító maradt. Ez a rivalizálás puskaporos hangulatot adott minden El Classicónak. Ez alól a futballdíjak sem voltak kivételek, amelyeket gyakran a Messi/Ronaldo páros nyert. Lionelnek 6 aranylabdája van, míg Ronaldónak csak 5 és az Aranycipőt illetőleg is lemarad Messi mögött, 4:6 arányban.

A kalap trükkök, a gólőrületek és egyéb rekordok éve

2010 a kalap trükkök éve volt a megállíthatatlan Messi számára. Ezen szezon során hatot tudhatott magáénak. Fokozatosan minden meccs hőse lett és egyik rekordot döntötte meg a másik után. Azonban ez a szezon nemcsak róla szólt, hanem egy egész csapat szupersztárról. Abban az időben a csapat olyan nevekből állt, mint Iniesta, Piqué, Villa és Xavi. Ezek a srácok kisgyerekkoruk óta jeleskedtek a futballban és ez volt az egyik olyan dolog, amely hihetetlen teljesítményüket vezérelte.

Messi 132 gólt szerzett a Barcelonának a La Ligában. Legsikeresebb szezonjai közé a 2011/2012-es szezon tartozik, amikor 73 gólt és 34 gólpasszt jegyzett. Ez a szám minden korábbi rekordot felülmúlt. A sztár Leónak azonban még ez sem volt elég és hihetetlen 91 góllal zárta a 2012-es évet. A következő szezonok további sikereket hoztak és 2015-ben a Forbes magazin Cristiano Ronaldo után Messit nevezte meg a világ második legjobban fizetett sportolójának.

A válogatott beteljesületlen reményei

A barcelonai dicsőség és a futball legnagyobb neveitől kapott elismerések után az argentín válogatott is hatalmas reményeket fűzött Messihez. Abban reménykedtek, hogy a legendás Maradonához hasonlóan segít nekik megnyerni a világbajnokságot. Ez azonban nem történt meg. Argentína 2014-ben állt a legközelebb a bajnoki címhez, de a döntőben kikapott Németországtól (1:0). Természetesen ekkor az egész csapat nagyon csalódott volt.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
A fotó szerzője: Agência Brasil
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lionel_Messi_in_tears_after_the_final.jpg

A fordulópont két évvel később következett be, amikor Lionel Messi könnyes szemmel jelentette be, hogy befejezi pályafutását a válogatottban. Elmondása szerint mindent megtett a válogatottban, amit lehetett, de még ez sem volt elég. Argentína ekkor az elmúlt években harmadik vereségét élte meg, amivel kiesett a döntőből. Messi később átgondolta döntését, mert úgy érezte, jobb lenne, ha nemcsak külső kritikus lenne. Visszatért a válogatottba és nagyon aktív tagja volt annak. A világbajnoki címet azonban továbbra sem nyerték meg. 2021-ben végül a Copa Américán értek el sikert, amikor a fináléban 1-0-ra legyőzték Brazíliát.

Piaci értéke 80 millió euró és saját jótékonysági szervezete a gyermekek megsegítésére jött létre

A válogatottbeli kudarcok ellenére Messinek nincs miért bánkódnia. Ő a bolygó egyik legjobb játékosa. A neves Transfermarket weboldal szerint a piaci értéke 2021 júniusában 80 millió euró volt. Emellett jótékonysági munkásságáról is ismert. Pályafutása során nem feledkezett meg a gyermekkorában átélt egészségügyi problémákról sem. Megalapította saját jótékonysági szervezetét, amely különféle gyermekbetegségek diagnosztizálására törekszik.

Egyúttal a spanyolországi kezelés költségeit is fedezik. Az UNICEF gyermekjogi nagykövete is lett. 2013-ban 600 000 eurót adományozott gyermekkórházak felújítására. Ugyanebben az évben elárverezték a bal lábának 25 kilogrammos arany másolatát. A rajongói műtárgy több mint 5 millió dollárért kelt el és a pénzt a szökőár áldozatainak megsegítésére fordították.

Szerető férj, de egyben elítélt adócsaló is

Nem könnyű megtudni valamit Messi magánéletéről. Nagyon védi a rendezett családi életét, de ennek ellenére van néhány dolog, amit tudunk róla. 2017-ben Leo feleségül vette Antonela Roccuzzót, aki gyermekkori szerelme volt. Szerelmi történetüket hullámvölgyek és egy szakítás is kísérte, ami után újra megpróbálták együtt és ma már három gyönyörű gyermekük van. Magánéletük biztosítása érdekében a Barcelona sztárjátékosa megvásárolta a szomszédai házait is. Érdekesség, hogy a háza felett nem repülhetnek át gépek.

Messi pályafutását a szép pillanatok mellett egy bírósági eljárás formájában egy csúnya folt is fémjelezte. Ő és apja ellen, aki az ügynökeként dolgozott, adócsalás miatt vádat emeltek és elítélték őket. Messi maga azzal védekezett, hogy a futballra koncentrált és az apjára és az ügyvédeire bízta a könyvelést. Ez azonban nem volt elég a bíróságnak. Lionel Messit 21 hónapra, édesapját, Jorgét pedig 15 hónapra ítélték. Börtönbe azonban nem kerültek, feltételesen szabadlábra helyezték őket és egy igen zsíros pénzbüntetést kellett kifizetniük. Leónak 2 millió eurót kellett fizetnie, míg Jorge félmillióval kevesebb büntetést kapott.

Néhány évvel később, 2020-ban a Barcelona legendája fontolgatni kezdte, hogy elhagyja a futballóriást. Ennek oka a vezetésbe vetett bizalom elvesztése és a türelme végleges elvesztése volt a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében elszenvedett vereség után. Ekkor a Barcelonát szó szerint legyűrte a Bayern München 8:2-es eredménnyel. Messi szerződése június végén járt volna le.

Az FC Barcelonából való keserű távozását sok könny kísérte és sokkolta a futballvilágot

Messi jövője a Barcelonában egészen 2021 augusztusáig tisztázatlan volt. Rengeteg meg nem erősített információ kísérte, hogy a sztárjátékos fizetésemeléshez ragaszkodott, amit Messi végül maga cáfolt. Később egy állítólagos megállapodásról érkeztek hírek és mindennek újra úgy kellett volna lennie, mint korábban. Ezek igaznak bizonyultak és mindkét fél nagyon szeretett volna valahogy megegyezni. A spanyol bajnokság szabályai azonban nem hagytak esélyt a kompromisszumra. A katalán klub hosszú ideje túllépte a játékosok fizetési felső határát. Az FC Barcelonának Messi szerződése nélkül is jelentős adósságai vannak; ez a szám állítólag több mint 1 milliárd euró.

Lionel Messi bol príliš malý na to, aby hral futbal
A fotó szerzője: Кирилл Венедиктов
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_after_scoring_the_opening_goal_against_Nigeria.jpg

Az sem segített, hogy Messi belement volna a fizetése 50%-os csökkentésébe, csak hogy maradhasson. Röviden, a Barcelona túllépte a játékosok fizetésére meghatározott keretet és már nem engedhette meg magának Messit. A sztárjátékos egy nagyon érzelmes sajtótájékoztatón jelentette be ezt a döntést, amely során sírva törölgette a könnyeit. Egyszer még a mikrofont is el kellett hagynia. A Barcelona 21 éven át volt az otthona.

A franciák tárt karokkal fogadták Messit

Az FC Barcelona korszak végleges lezárása után arra sem volt idő, hogy további kérdések lavinája induljon el. Messi jövője néhány napon belül világossá vált. Több klub is érdeklődött iránta és végül a francia Paris Saint-Germain klubbal bizonyultak sikeresnek a tárgyalások.

Az általa aláírt szerződés 2 évre szól, további egy hosszabbítási lehetőséggel. A PSG-ben egy 30-as számú mezt fog viselni, amiben már sikerült is pózolnia a szurkolóknak. A csapatban olyan nagy nevek mellé áll, mint Sergio Ramos, Danilo Pereira, Neymar Jr és a fenomenális Kylian Mbappé. Több nem hivatalos forrás szerint Leo évi 40 millió eurót fog keresni a PSG-ben.

Szóval szerinted ki a jobb játékos? Messi vagy Ronaldo? Mi a véleményed Leo átigazolásáról a PSG-hez? Ha tetszett a cikk, feltétlenül oszd meg a barátaiddal.

Források:

[1] Lionel Messi Biography – https://www.thefamouspeople.com/profiles/lionel-messi-5242.php

[2] Lionel Messi: How many goals did he score for Newell’s Old Boys? – https://www.givemesport.com/1594281-lionel-messi-how-many-goals-did-he-score-for-newells-old-boys

[3] Rosario. The Old Coach and the Kid – https://www.independent.ie/sport/soccer/rosario-the-old-coach-and-the-kid-26496103.html

[4] FC Barcelona - Lionel Messi

[5] Almeria 0-8 Barcelona: Lionel Messi Hat-Trick Inspires Barca To Equal Record Away Win – https://www.goal.com/en/news/722/la-liga/2010/11/20/2223221/almeria-0-8-barcelona-lionel-messi-hat-trick-inspires-barca

[6] Breaking Down Lionel Messi's Magical 91-Goal Year for Barcelona and Argentina – https://bleacherreport.com/articles/1456355-breaking-down-lionel-messis-magical-91-goal-year-for-barcelona-and-argentina

[7] Lionel Messi: Argentina forward retires from international football – https://www.bbc.com/sport/football/36637591

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük