Újévi önreflexió: hogyan mérheted fel az életed különböző területein elért eredményeidet?

Újévi önreflexió: hogyan mérheted fel az életed különböző területein elért eredményeidet?

Az új évhez jellemzően önreflexió szokott társulni. Az emberek gyakran használják a közösségi médiát, hogy megosszák legnagyobb tapasztalataikat, személyes vagy szakmai életük sikereit és az elmúlt év során elért pozitívumaikat. Könnyen feltételezhető, hogy másokhoz képest a te éved meglehetősen unalmas volt, és semmi jelentős nem történt közben veled. Azonban gyakran teljesen elfelejtjük azokat a kulcsfontosságú pillanatokat, amelyek például hat hónappal ezelőtt történtek. Végül is olyan régen volt már…

A mai cikkünkben egy egyszerű útmutatót készítettünk, amely segít reflektálni az elmúlt évre. Látni fogod, hogy sok pozitívumot tartalmaz, amelyeket érdemes megemlíteni.

Miért van értelme az önreflexiónak?

Gyerekkorodban megszokhattad, hogy a családod és a társaid értékelnek. Az iskolában osztályzatok voltak, otthon a szüleidtől kaptál dicséretet vagy dorgálást. Felnőtt korodban is sokszor mehetsz át ilyen értékeléseken, méghozzá úgy, hogy észre sem veszed. A munkahelyeden a teljesítményedet a feletteseid értékelik; a közösségi médiában like-ok vagy kommentek formájában értékelhetnek mások. Még otthon is meg lehet állapítani a többi családtagod viselkedéséből, hogy boldogok-e, vagy valami hiányzik nekik. Ezeknek az értékeléseknek köszönhetően láthatod, hogy hol tartasz bizonyos területeken.

Oké, de akkor hogyan találhatod ki, hogy hogyan teljesítesz? Jó dolog a főnök vagy a család kedvében járni. Ugyanilyen fontos azonban, hogy elégedett legyél magaddal. És ebben segíthet az önreflexió. Az önreflexión keresztül képes lehetsz felismerni az elért, számodra fontos eredményeket, így büszke lehetsz magadra. De van egy másik oldala is az önreflexiónak. Felfedi a hiányosságaidat. Segít abban is, hogy tisztázd azokat a területeket, amelyeken dolgoznod kell a következő évben.

7 tipp, amelyek segítségével reflektálhatsz az elmúlt évedre

Elég nehéz lehet emlékezni mindarra, ami az elmúlt év során történt. Gyakran arra sem emlékszel, hogy mit ebédeltél tegnap, nem még hogy mi történt hat hónappal ezelőtt. Éppen ezért van néhány hatékony módszerünk, amelyek segítségével reflektálhatsz az elmúlt évre, és talán még pár elfeledett eredményt vagy emléket is felfedezhetsz.

1. Emlékeztesd magad az elhatározásaidra és törekvéseidre

Ha minden év végén le szoktad írni az újévi fogadalmaidat, akkor semmi sem egyszerűbb, mint megnézni, hogy mi szerepelt a listán. Lehet, hogy leírtál néhány tételt, de aztán az év közben sikerült elfelejtened, így nem is tudod, hogy mindent teljesítettél-e. Ha igen, akkor megveregetheted a válladat, és büszke lehetsz magadra. Ha nem, az nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál. Az emberek év közben változnak, és a prioritásaik is változhatnak. Hogy nézhet ez ki a gyakorlatban?

  • Az volt a célod, hogy elkezdj rendszeresen edzőterembe járni, és lefogyj 5 kg-ot.

De végül az is lehet, hogy bár elkezdtél edzőterembe járni és rendszeresen edzeni, de egy idő után azt tapasztaltad, hogy a mérleg még mindig ugyanazt a súlyt mutatja, viszont a tested feszesebb, formásabb lett és összességében jobban nézel ki. Még akkor is, ha az eredeti célod a fogyás volt, elégedett lehetsz azzal az úttal, amelyet végigjártál anélkül, hogy elérted volna az eredeti célodat. Ez teljesen rendben van, és sikeresnek tekintheted magad. Ezért nem szabad szó szerint érteni a kitűzött célokat. Inkább idézd fel azt a gondolatot, amely egy konkrét cél kitűzéséhez vezetett. Mi volt a valódi oka annak, hogy fogyni akartál? Talán az volt a vágyad, hogy jobban érezd magadat a saját testedben. És ez minden bizonnyal olyan dolog, amit rendszeres testmozgással elérhetsz.

Ha olyan célt tűztél ki magad elé a következő évre, amely a rendszeres testmozgást foglalja magában, akkor a következő cikkünk segíthet elérni: 10 tipp kezdő kondisoknak a gyors és tartós fejlődéshez.

Ha már elkezdted, akkor csak ki kell tartanod. A következő cikkünk segít megőrizni a motivációt: 5 tipp, hogyan maradj aktív, motivált, és soha ne hagyd abba az edzést még otthon sem.

Emlékeztesd magad a fogadalmaidra és vágyaidra

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. Tekintsd át az álomtábládat (azaz vision boardodat)

Sokan nem tesznek fogadalmakat, hanem egy másik, kicsit kreatívabb lehetőséget választanak, ez pedig az ún. vision board használata. Ez egy cél- vagy álomtábla, amely a vonzás törvényének elvén működik, ami azt jelenti, hogy könnyebben be tudod vonzani a pozitív dolgokat az életedbe, ha azokat egy táblán vizualizálod. Ez valószínűleg azért van, mert többet dolgozol rajtuk, amikor mindig a szemed előtt vannak.

Ha tavaly készítettél egy álomtáblát, akkor ma könnyen láthatod, hogy a vágyaid valóra váltak-e. Mivel ezek a táblák gyakran elvontabbak, meghatározhatod, hogy mit jelentenek az egyes képek a te jelenlegi helyzetedben, és tükrözik-e a tényleges életedet. Ha nem, akkor nyugodtan válassz néhány részletet, amelyet az elkövetkező évre használhatsz fel. Ez lehet például a kedvenc kézitáskádnak a képe, amelyet még mindig nem birtokolsz.

Hogyan készítsünk saját álomtáblát?

Nincs szükséged egy 2×2 méteres parafa táblára a saját álomtáblád elkészítéséhez. Megfelel egy A3-as vagy A4-es méretű papír is, amelyre a kívánságaidat csatolhatod. Még csak nem is kell konkrét álmoknak lenniük. Lehetnek absztrakt érzések, egy tengerparti fotó, egy repülőgép vagy bármi más, ami csak az eszedbe jut. A Pinteresten például rengeteg inspiráció található egy olyan álomtábla létrehozásához, amely illik a személyiségedhez. Akár be is keretezheted az álomtábládat, és felakaszthatod, hogy mindig szem előtt tartsd. Vagy ha nem szeretsz képeket kivágni és ragasztgatni, akkor készíthetsz egy elektronikus változatot is, amelyet háttérképként helyezhetsz a számítógépedre vagy a telefonodra. Grafikus szerkesztő programok vagy alkalmazások segíthetnek ebben.

Ha a vizualizáció nem segít elérni a célodat, próbálkozz más tippekkel, amelyeket a következő cikkünkben olvashatsz: Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat és érjük el céljainkat?

Hogyan készítsünk saját álomtáblát?

3. Böngéssz a mobiltelefonodon lévő fényképek és videók között

Nem készítettél egy évvel ezelőtt álomtáblát és az újévi fogadalmaid listáját sem írtad fel? Nem baj. Ennek ellenére is könnyen felmérheted, hogy mennyit fejlődtél az elmúlt évben. A mobiltelefonod segíthet ebben. Fogj egy darab papírt és egy ceruzát, és görgesd végig az elmúlt év fényképeit és videóit. Írd le a megörökített érdekes helyzeteket, hogy feketén-fehéren előtted legyenek.

Felfedezhetsz fényképeket arról a hosszú hétvégéről, amelyet maximálisan élveztél, vagy a kedvenc kávédról, amelyet a sikeres vizsgádért vettél magadnak jutalomként. Röviden, az egyes fényképek segítenek emlékezni az életed fontos pillanataira. Lehet, hogy rájössz, hogy egyáltalán nem unatkoztál. Új helyeket fedeztél fel, rengeteg nagyszerű időt töltöttél a barátaiddal, sikeresen letettél pár vizsgát az iskolában, javítottál az ételadagjaidon, vagy megváltoztattad a stílusodat, hogy a lehető legjobban nézzél ki.

A fényképek és videók nagyszerű módja annak, hogy felidézd az emlékeidet, és közelebbről is szemügyre vegyed, hogy mi történt veled az elmúlt évben.

Haladj végig a fényképeken és videókon a telefonodban és reflektálj az elmúlt évedre

4. Lapozz vissza a naplódban

Nem azok közé tartozol, akik mindent lefényképeznek? Üres a fényképalbum a mobiltelefonodban? Akkor nagyon valószínű, hogy inkább le szoktad írni az emlékeidet. Mert a fényképek gyakran nem a valóságot tükrözik. És az a tény, hogy mosolyogsz rajtuk, még nem jelenti azt, hogy akkoriban boldog is voltál. Próbálj meg naplót vezetni, amelyben leírod az érzéseidet, a tapasztalataidat, a kívánságaidat, megerősítéseket stb. Ha átolvasod a régebbi bejegyzéseidet, utólag összerakhatod az elmúlt éved történetét. Ez lehetővé teszi, hogy felmérd, hogy mennyire volt sikeres a számodra. Hasonlóképpen, a napló bejegyzéseid segíthetnek felidézni a legfontosabb eseményeket.

Ha szereted lejegyezni az emlékeidet, nagy segítség lehet egy több éves napló. Egy ilyen napló arra ad lehetőséget, hogy egy helyre írj bejegyzéseket az egymást követő években. Ideális módja annak, hogy megnézd, hogy hogyan haladtál tovább. Amikor az aktuális évről írsz, szívet melengető lehet látni, hogy hogyan változtak a prioritásaid.

Haladj végig a naplódon és reflektálj az elmúlt évre

5. Használj alkalmazásokat

Te is rajongsz az alkalmazásokért és minden tevékenységhez rendelkezel eggyel? Akkor használd őket arra, hogy reflektálj az elmúlt évedre. Ha rendszeresen használod őket, nagyszerű eszközök lehetnek a különböző területeken elért sikerek és képességek felmérésére.

  • A fókuszálást segítő alkalmazássokkal felfedezheted, hogy milyen produktív voltál munka közben. Például, ha sikerült összegyűjtened bizonyos számú extra pontot a Forest alkalmazásban, akkor még egy igazi fát is elültetnek a koncentrációs erőfeszítéseidért cserébe.
  • Sportalkalmazások – ha nyomon követted az összes edzésedet, akkor visszanézheted, hogy mennyire voltál aktív az év során, hányszor edzettél, és hogyan javult a teljesítményed.
  • Nyelvtanuló alkalmazások – ha fizetett tag vagy egy nyelvtanuló alkalmazásnál, az már önmagában is nagyszerű lépés. Pénzt fektettél be magadba. És ha visszanézed, hogy hány percet töltöttél tanulással, és hány leckét sajátítottál el az elmúlt évben, megveregetheted a válladat, mert biztosan messzebb vagy, mint amikor elkezdted.
  • Zenehallgató alkalmazások – az is előfordulhat, hogy év végén a zenehallgató alkalmazásaidban ugrott fel, hogy mennyi időt töltöttél zenehallgatással vagy podcastokkal. De ez természetesen nem azt jelenti, hogy elvesztegetett idő volt, éppen ellenkezőleg. Ha például különféle hírpodcastokat vagy érdekes interjúkat hallgatsz, az nagyszerű módja annak, hogy naprakészen tartsd magadat, és új információkat tanulj meg. Ha tudod, hogy ez a helyzet, gondolhatsz úgy is a több ezer percnyi podcasthallgatásra, mint arra az időre, amelyet a fejlődésedre és a látóköröd szélesítésére fordítottál.
  • Befektetési alkalmazások – ha aggódsz a pénzügyeid miatt, és havonta félreteszel egy kis pénzt a befektetési alkalmazások segítségével, akkor vess egy pillantást az éves egyenlegedre. Abban az esetben, ha a hosszú távú befektetésekre összpontosítasz, valószínűleg nem leszel ledöbbenve, amikor azt tapasztalod, hogy az elmúlt évet mínuszban zártad. De már azért is dicséret jár, amiért képes vagy a pénzügyeidre gondolni, és a fizetésed egy részét félretenni ezekre a célokra.
  • Egészségügyi alkalmazások – attól függően, hogy melyik okoseszközt használod, az életed különböző aspektusait mérheted, majd összehasonlíthatod az adatokat. Ebből a szempontból nem csak a teljesítménnyel kell foglalkozni. Nyomon követheted, hogy hogyan változott a stressz-szinted vagy az alvásod az elmúlt évben. Ha sikerült minimalizálnod a stresszt, és javítani a pihenőidőd minőségén, az egy nagy előrelépés, amelyet semmiképpen sem szabad elfelejteni.
  • Mobilbanki alkalmazások – nem kell milliomosnak lenned ahhoz, hogy banki alkalmazásokat használj a sikered mérésére. Attól függ, hogy mi a célod. Egyesek számára pozitív lehet egy meghatározott összeg megtakarítása. Mások azt ünnepelhetik, hogy sikerült a megtakarításaikat egy olyan tételre fordítaniuk, amelyre már régóta spóroltak. A banki alkalmazások gyakran kördiagramon tudják megmutatni, hogy melyik területen költötted a legtöbb pénzt. Ennek megfelelően is mérheted az éved sikerességét. Például, ha szeretsz utazni, akkor teljesen helyénvaló, hogy a legtöbb összeget légitársaságok vagy utazási irodák kapták. Ezért a kiadásaidat egyénileg kell értékelned az életeddel és a céljaiddal összefüggésben.
Segíts magadnak önértékelő alkalmazásokkal

6. Kérj tanácsot másoktól

Az elején kijelentettük, hogy mindenkinek a saját életét kell értékelnie. De ha nem tudod felidézni, hogy mit sikerült elérned, kérdezd meg a szeretteidet. A családod vagy a barátaid rámutathatnak az egyes eredményeidre. Még az is lehet, hogy képesek értékelni azokat a tulajdonságokat, amelyekről esetleg nem is veszel tudomást, vagy természetesnek veszed őket.

7. Figyelj oda az érzéseidre

Lehet, hogy nem gazdagodtál több tucat utazási élménnyel, nem sikerült összespórolnod egy új autóra, és a sportban sem fejlődtél úgy, ahogy szeretted volna. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszul kell érezned magadat. Elképzelhető, hogy egyszerűen megváltoztak a prioritásaid az év során, és azóta valami egészen mást tűztél ki magad elé.

A helyzet azonban fordítva is lehet. Lehet, hogy mindent elértél, amiről csak álmodtál, de még mindig semmi jele annak az eufóriának és a beteljesülés érzésének, amire vártál. Ez nem jelenti azt, hogy rossz célokat tűztél ki magad elé. Elképzelhető, hogy a céljaid elérésének tényleges folyamata, amely az év folyamán boldogságérzetet váltott ki benned, összességében sokkal elégedettebbé tett téged. Tehát már régen betöltötte a célját.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan nem szabadna kinézniük a céloknak, akkor ne hagyd ki a következő cikkünket: A 10 lehető legrosszabb módja az újévi fogadalmak megkezdésének.

Figyelj oda az érzéseidre reflektálás közben

Mire érdemes mindebből emlékezned?

Az elmúlt év sikerességének értékelése nehéz feladat lehet. De ha fényképekkel, naplóba írt jegyzetekkel vagy alkalmazásokkal segítesz magadon, sokkal könnyebb. Ezenkívül megtekintheted a tavalyi újévi fogadalmaid listáját, vagy megnézheted az álomtábládat is. De mindig tartsd észben, hogy az ember akár egy év leforgása alatt is megváltozhat. Előfordulhat, hogy azok a célok, amelyek tavaly fontosak voltak számodra, már egyáltalán nem relevánsak. Ez teljesen rendben van, és nem jelenti azt, hogy sikertelen volt az elmúlt éved. Végső soron azt tapasztalhatod, hogy a célodhoz vezető út valami egészen mást hozott, mint amire számítottál, és végül sokkal kifizetődőbb volt.

Vannak olyan barátaid, akik azt hiszik, hogy nem jutottak előrébb az elmúlt évben? Oszd meg velük ezt a cikket, hogy lássák, mi mindent értek el anélkül, hogy tudatosították volna.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük