A legjobb chia puding receptek

A legjobb chia puding receptek

A chia magok egyre népszerűbb hozzávalók. Szuperélelmiszernek is nevezik őket, amelyek tele vannak rostokkal, omega-3 zsírsavval, káliummal, magnéziummal és antioxidánssal. Ennek köszönhetően több energiát és kitartást nyújtanak, és szabályozzák az emésztést. 

Miközben nagyon könnyű beletenni a kedvenc smoothienkba vagy megszórni vele a salátánkat, nagyon egyszerű, ízletes és egészséges desszertet is készíthetünk belőle. Íme néhány tipp, hogyan készítsük el ezt a finomságot. 

1. NARANCSOS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 10 perc

Adagok: 2

Hozzávalók

  • 1 csésze tej saját ízlés szerint (általában mandulatejet használunk)
  • 1/2 csésze frissen facsart narancslé
  • egy narancs héja
  • 2 evőkanál méz
  • 1/4 csésze chia mag

Elkészítés

1. Keverjük össze a tejet, a narancslevet, a narancshéjat és a mézet.

2. Adjuk hozzá a chia magot és jól keverjük össze. 

3. Öntsük ki pohárba vagy kis tálakba és 5-8 percig hagyjuk állni.

4. Újra keverjük össze és tegyük be a hűtőbe 2 órára vagy egy egész éjszakára is.

5. A tetejét szórjuk meg diófélékkel, kókuszchipszel és valamilyen gyümölccsel. Jó étvágyat!

Narancsos chia puding

2. ÁFONYÁS-MANDULÁS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 3 perc

Adag: 1

Hozzávalók

  • 1 bögre mandulatej
  • 1/2 csésze fagyasztott vagy friss áfonya
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 teáskanál méz vagy agávé szirup
  • 8-10 vastagon vágott mandula

Elkészítés

1. Használjunk egy 0,5 l-es tálat, befőttes üveget vagy valami hasonlót, öntsük bele a tejet, az áfonyát és a chia magot.

2. Jól keverjük össze, fedjük le és tegyük be a hűtőbe néhány órára vagy egy egész éjszakára.

3. Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk meg a tetejét mandulával. Voilá!

Áfonyás-mandulás chia puding

3. MÁLNÁS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 3 perc 

Adagok: 1-2

Hozzávalók

Elkészítés

1. Keverjük csomómentesre a málnát a tejjel.

2. Adjuk hozzá a chia magokat és jól keverjük össze.

3. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára.

Málnás chia puding

4. EGÉSZSÉGES ALMÁS-FAHÉJAS CHIA PUDING

Elkészítés ideje:  15 perc

Adagok: 1-2

Hozzávalók

  • 2 csésze tej
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2/3 csésze chia mag
  • 2 evőkanál kókuszchips
  • 2 kimagozott és felszeletelt alma
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés

1. Öntsük  a tejet és a vanília kivonatot egy serpenyőbe és mérsékelt tűzön melegítsük 2-3 percig. A tejnek nem kell forrnia, elég ha csak felmelegítjük. 

2. A chia magot tegyük bele egy tálba, és amikor a tej felmelegszik, öntsük rá a chiára.

4. A tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel, almával és fahéjjal.

TIPP: Ha nem akartok meleg pudingot, akkor a chia magokat csak simán öntsétek le a tejjel, és addig keverjük, amíg az fel nem szívja a tejet (kb. 3-5 perc). Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, almát és a fahéjat. 

Almás-fahéjas chia puding

5. VANÍLIÁS-FAHÉJAS CHIA PUDING GRÁNÁTALMÁVAL

Elkészítés ideje: 10 perc

Adagok: 2

Hozzávalók

  • 6 evőkanál chia mag
  • 2 csésze tej
  • 4 teáskanál méz vagy agávé szirup
  • 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 pohár gránátalma mag

Elkészítés

1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a chia magot, a tejet, a mézet, a vanília kivonatot és az őrölt fahéjat. Ügyeljünk arra, hogy alaposan összekeverjük. 

2. Hagyjuk a keveréket a hűtőben állni egy éjszakán át.

3. Ezután adagoljuk és gránátalmával díszítjük.

Vaníliás-fahéjas chia puding gránátalmával

6. FRISS MANGÓS-KÓKUSZOS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 15 perc      

Adagok: 2-3

Hozzávalók

  • 400 ml kókusztej
  • 6 evőkanál chia mag
  • 5 evőkanál kókuszreszelék
  • 5-6 evőkanál agáve szirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • szeletelt és lehűtött friss mangó

Elkészítés

1. Egy tálban keverjük össze a kókusztejet, a chia magot, a kókuszreszeléket, az agávé szirupot és a vanília kivonatot.

2. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 30 percig.

3. Még egyszer keverjük össze, fedjük le és tegyük be legalább 3 órára a hűtőbe.

4. Legkevesebb 15 perccel a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből.

5. Kezdjük el rétegezni 2-3 pohár aljára a pudingot, erre rá a felszeletelt mangót, majd újra a pudingot. Ezt ismételjük addig, amíg meg nem telik a pohár, az utolsó réteg pedig mangó legyen.  

6. A végén szórjuk meg kókusszal és tálaljuk azonnal vagy tegyük a hűtőbe és csak közvetlenül a fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből.

Mangós-kókuszos chia puding

7. CHIA PUDING EPERREL ÉS JUHARSZIRUPPAL

Elkészítés ideje: 15 perc

Adagok: 4

Hozzávalók

  • 1 csésze vaníliás mandulatej
  • 1 csésze zsírszegény görög joghurt
  • 3 evőkanál agáve szirup
  • 1 teáskanál vanília
  • 1/8 teáskanál
  • 1/4 csésze chia mag
  • 1/4 felszeletelt pörkölt mandula
  • frissen szeletelt eper

Elkészítés

1. Egy közepesen nagy tálban keverjük össze a mandulatejet, a joghurtot, az agáve szirupot, a vaníliát és a sót.

2. Ezután keverjük hozzá a chia magot, és 30 percig hagyjuk állni, majd újra keverjük össze. Zárjuk le a tálkát és tegyük be éjszakára a hűtőbe.

3. A következő napon keverjük össze az epret, a maradék evőkanál juharszirupot és a mandulát.

4. A pudingot osszuk szét 4 tálba vagy pohárba, és mindegyik tetejére tegyük rá ezt az epres keveréket. Voilá, tálalhatjuk is!

Chia puding eperrel és agáve sziruppal

8. VEGÁN CHIA PUDING ERDEI GYÜMÖLCCSEL

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 2

Hozzávalók

  • 1 csésze laktózmentes tej (rizs, szója, mandula)
  • 4 evőkanál chia mag
  • 1 és 1/2 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • erdei gyümölcs keverék saját ízlés szerint

Elkészítés

1. Egy kis tálban összekeverjük a tejet, a cukrot és a vanília kivonatot. Hozzáadjuk a chia magot és jól elkeverjük.

2. A tálat letakarjuk vagy átöntjük egy lezárható dobozba. Éjszakára a hűtőben hagyjuk, vagy amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget.

3. A pudingot erdei gyümölccsel a tetején tálaljuk.

Vegán chia puding erdei gyümölccsel

9. BANÁNOS CHIA PUDING MOGYORÓVAJJAL

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 6

Hozzávalók

  • 2 érett banán
  • 1 és 1/2 bögre alacsony zsírtartalmú tej
  • 1/2 bögre mogyoróvaj
  • 3 evőkanál chia mag

Elkészítés

1. Mixeljük össze a banánt, a tejet és a mogyoróvajat. Az így kapott keveréket öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a chia magot, és alaposan keverjük össze.

2. Takarjuk le a tálat és tegyük be azt a hűtőbe legkevesebb 4 órára, vagy pedig egy egész éjszakára.

3. Tálalás előtt újra keverjük össze és banánnal vagy mandulával díszíthetjük.

Banános chia puding mogyoróvajjal

10. PIÑA COLADA CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 20 perc

Adag: 4

Hozzávalók

Fedezd fel bestsellereinket:

Elkészítés

1. Keverjük össze a chia magot és a kókusztejet, majd hagyjuk állni 5-10 percet.

2. Hirtelen pörköljük meg a kókuszreszeléket egy fél kanál vajon.

3. Vágjuk fel az ananászt kisebb darabokra.

4. Ha már a kókusz barnulni kezd, vegyük ki azt a serpenyőből. A vaj másik felét és az ananászt tegyük a serpenyőbe, és hagyjuk, hogy a barna cukorral együtt kissé felhabozzon.

5. A chia magok mostanra már megduzzadtak és a puding állaga lett. Tálalhatjuk a pudingot, és ne felejtsük el megszórni pörkölt kókuszreszelékkel és ananásszal.

Piña Colada chia puding

11. GYÖMBÉRES CHIA POHÁR PISZTÁCIÁVAL ÉS GOJI BOGYÓVAL

Elkészítés ideje: 15 perc

Adag: 4 kicsi vagy 2 nagy

Hozzávalók

  • 1 bögre mandulatej
  • 2 evőkanál szeletelt vagy reszelt friss gyömbér
  • 1 narancs héja
  • 1/4 bögre narancslé
  • 2 evőkanál agáve szirup
  • 6 evőkanál chia mag
  • 1/2 bögre megtisztított és felvagdalt pisztácia
  • 1/4 bögre goji bogyó

Elkészítés

1. A mandulatejet, a gyömbért, a narancshéjat, a narancslevet és az agávé szirupot mixeljük össze.

2. Az így kapott keveréket öntsük át egy tálba és keverjük össze a chia maggal. Keverjük át kb. 5 percenként 20 percen át.

3. Tegyük a hűtőbe több, mint 2 órára, de jobb, ha ott marad egy egész éjszakán át.

4. Osszuk el a pudingot 4 kisebb vagy 2 nagyobb pohárba, a tetejére szórjunk pisztáciát és gojit.

Gyömbéres chia pisztáciával és gojival

12. EPRES-MANDULÁS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 4

Hozzávalók

  • 2 bögre mandulatej
  • 1 csomag friss eper szár nélkül
  • 1/2 bögre chia mag
  • 1/4 bögre méz
  • 1 teáskanál vanília kivonatra

Elkészítés

1. Az epret és a mandulatejet jól mixerezzük össze, majd öntsük át egy tálba, és keverjük össze a chia magokkal, a mézzel és a vanília kivonattal.

2. A tálat takarjuk le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára. Díszíthetjük és adagolhatjuk!

Epres-mandulás chia puding

13. EPRES CHEESCAKE ÍZŰ CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 1

Hozzávalók

  • 1/4 bögre görög joghurt
  • 1 bögre szeletelt eper
  • 1/2 bögre mandulatej
  • 1/8 teáskanál vanília
  • 2 teáskanál természetes ésédesítő vagy agáve szirup
  • 2 evőkanál chia mag

Elkészítés:

1. A joghurtot, a mandulatejet, egy fél bögre epret, a vaníliát, és az agávé szirupot mixeljük össze teljesen simára és szép rózsaszínre.

2. Öntsük át egy lezárható tálba, adjuk hozzá a chia magot és jól keverjük át. Utána zárjuk le a tálat és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

3. Tálalás előtt még egyszer keverjük össze, és adjunk hozzá friss epret vagy málnát.

Epres sajttorta ízű chia puding

14. CITROMOS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 2

Hozzávalók

  • 1 bögre tej
  • 1/2 bögre fehér görög joghurt
  • 3 evőkanál chia mag
  • egy citrom leve
  • egy citrom héja
  • 4 evőkanál agávé szirup vagy méz
  • 1 teáskanál citrom kivonat

Elkészítés:

1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tejet, a joghurtot, a citromlevet, a citrom héját, a mézet vagy az agávé szirupot és a citrom kivonatot.

2. Adjuk hozzá a chia magot és jól keverjük össze. Takarjuk le a tálat és tegyük hűtőbe legkevesebb 15 percre.

3. Tálalás előtt szórjuk meg a pudingot citromhéjjal.

Citromos chia puding

15. KÓKUSZOS-CSOKIS PUDING GRÁNÁTALMÁVAL

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 3-4

Hozzávalók

  • 2 bögre kókusztej
  • 2 evőkanál agáve szirup
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 bögre chia mag
  • gránátalma magok a díszítéshez
  • feldarabolt étcsoki
  • kókuszreszelék

Elkészítés

1. Egy kisebb tálban keverjük össze a tejet, a szirupot és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a chia magot, és jól keverjük át.

2. Az így kapott keveréket öntsük át egy lezárható tálba, és éjszakára tegyük a hűtőbe, vagy addig hagyjuk ott, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Időnként át lehet keverni.

3. A pudingot tálaljuk gránátalma magokkal, csokival és kókuszreszelékkel.

Kókuszos csokis puding gránátalmával

16. MÁLNÁS-CSOKIS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 10 perc

Adag: 2

Hozzávalók

Elkészítés

1. Egy kisebb fazékban mérsékelt lángon olvasszunk fel 4 kocka csokit (kb. 2 evőkanál). Adjunk hozzá 1 bögre kókusztejet és keverjük el. Vigyázzunk, ne legyen túl forró! Majd vegyük le a tűzről és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

2. Mixerezzük össze a málnát és a tejet teljesen simára. Az így kapott keveréket öntsük át egy tálba, és adjunk hozzá 3 kanál chia magot. Jól keverjük össze, a magokat lepje el a folyadék, majd takarjuk le és tegyük a hűtőbe.

3. Miután a csokis keverék már kihűlt, szintén öntsük át egy tálba, és adjuk hozzá a maradék chia magot. Jól keverjük össze, zárjuk le az edényt, tegyük a hűtőbe legkevesebb 8 órára, vagy akár egész éjszakára.

4. Tálalás előtt ellenőrizzük le a csokis chia állagát. Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá egy kanál tejet.

5. A keveréket osszuk ketté két kisebb tálba. Második rétegként pedig osszuk ketté a málnás chia pudingot is. Reszeljük le a maradék csokit és szórjuk a pudingok tetejére. Végül díszítsük málnával.

Málnás-csokis chia puding

17. KÁVÉS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 4

Hozzávalók

Elkészítés

1. Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, ezt követően hozzáadjuk a chia magokat és jól átkeverjük.

2. Tegyük a keveréket a hűtőbe  4-6 órára. Fogyaszthatjuk is!

Kávés chia puding

18. CSOKIS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 15 perc

Adag: 4

Hozzávalók

Elkészítés:

1. Az összes alapanyagot tegyük egy tálba az édesítőn kívül, és jól keverjük őket össze. Ezután adjuk hozzá az agávé szirupot (vagy a datolyát), ízlés szerint, és még egyszer keverjük át.

2. Hagyjuk állni a hűtőben éjszakára, vagy legkevesebb 3-5 órára (az állagtól függ).

3. Hűtve és megszilárdult állapotban tálaljuk, díszíthetjük bármilyen gyümölccsel.

Csokoládés chia puding

19. MANDULÁS CHIA FINOMSÁG

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 1

Hozzávalók

Elkészítés

1. Öntsük a mandulatejet egy pohárba vagy egy kisebb tálba, és adjuk hozzá a chia magokat. Jól keverjük át, hogy a chia magok ne maradjanak a felszínen. Tegyük a hűtőbe 4 órára vagy akár egész éjszakára. Kb. óránként keverjük meg.

2. A végén mandulával, banánnal és kókusszal díszítsük.

TIPP: A pudingot ropogós finomsággal is díszíthetjük, amit következőképpen készíthetünk el. Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra, egy tepsire tegyünk egy darab fóliát, és tegyük rá a kókuszpelyhet és a mandulát. Süssük kb. 5 percig és szórjuk a pudingra.

Mandulás chia finomság

20. MATCHA CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 1

Hozzávalók

Elkészítés:

1. Keverjük össze a mandulatejet, a matchát, a mézet és a sót. Hozzáadjuk a chia magot és jól átkeverjük.

2. Tegyük a hűtőbe és keverjük át 10 percenként. Hagyjuk a hűtőben legalább három órára.

4. Végül tálaláskor gyümölccsel díszítjük és hintsük meg egy kis matcha-val.

Matcha chia puding

21. KÓKUSZOS CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 4

Hozzávalók

Elkészítés

1. Tegyük az összes hozzávalót egy lezárható edénybe és jól keverjük össze.

2. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább 5-6 órára.

3. A kész pudingot kókuszpehellyel, gyümölccsel vagy granolával díszítsük.

Kókuszos chia puding

22. CHIA PUDING DIÓVAL ÉS AGÁVÉ SZIRUPPAL

Elkészítés ideje: 10 perc

Adag: 4

Hozzávalók

Elkészítés

1. Öntsük a mandulatejet egy pohárba, adjuk hozzá a chia magokat és az agávé szirupot, majd jól keverjük össze. Tegyük éjszakára a hűtőbe.

2. Reggel keverjük át a pudingot, és ha nem elég sűrű, akkor tegyük vissza a hűtőbe.

3. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Tegyünk egy tepsire sütőpapírt, majd szórjuk rá a diót. Süssük 5-8 percig, amíg finoman megbarnul.

4. Osszuk szét a pudingot poharakba vagy tálakba, locsoljuk meg agávé sziruppal, majd szórjuk rá a diót.

Tipp: adhatunk hozzá banánt, friss erdei gyümölcsöket, őszibarackot vagy mangót.

Chia puding dióval és juharsziruppal

23. ZÖLD CHIA PUDING

Elkészítés ideje: 5 perc 

Adag: 2

Hozzávalók

  • 1 közepes banán
  • 1 bögre fehér görög joghurt
  • 1/2 bögre ízesítetlen mandulatej
  • 2 marék baby spenót
  • 2 evőkanál juhar vagy agáve szirup
  • egy csipet
  • 5 evőkanál chia mag
  • friss erdei gyümölcs

Elkészítés

1. Mixerezzük össze teljesen simára a banánt, a joghurtot, a mandulatejet, a baby spenótot, a szirupot és a sót.

2. A keveréket öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a chia magokat, és jól keverjük át. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni 3 órán át.

3. Öntsük szét a pudingot két tálba vagy pohárba, szórjunk rá granolát, és díszítsük gyümölccsel.

Zöld chia puding spenóttal

Melyik a kedvenc recepted? Kipróbálod valamelyiket a felsoroltak közül? Írd meg nekünk a kommentekben, hogy Te hogyan készíted a chia pudingot! Ha tetszett a cikk, akkor kérjük oszd meg másokkal is!

Bátran oszd meg velünk alkotásaidat a közösségi médiában a #gymbeamhu hashtaggel.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük