Tartalom
A chia magok egyre népszerűbb hozzávalók. Szuperélelmiszernek is nevezik őket, amelyek tele vannak rostokkal, omega-3 zsírsavval, káliummal, magnéziummal és antioxidánssal. Ennek köszönhetően több energiát és kitartást nyújtanak, és szabályozzák az emésztést.
Miközben nagyon könnyű beletenni a kedvenc smoothienkba vagy megszórni vele a salátánkat, nagyon egyszerű, ízletes és egészséges desszertet is készíthetünk belőle. Íme néhány tipp, hogyan készítsük el ezt a finomságot.
1. NARANCSOS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 10 perc
Adagok: 2
Hozzávalók
- 1 csésze tej saját ízlés szerint (általában mandulatejet használunk)
- 1/2 csésze frissen facsart narancslé
- egy narancs héja
- 2 evőkanál méz
- 1/4 csésze chia mag
Elkészítés
1. Keverjük össze a tejet, a narancslevet, a narancshéjat és a mézet.
2. Adjuk hozzá a chia magot és jól keverjük össze.
3. Öntsük ki pohárba vagy kis tálakba és 5-8 percig hagyjuk állni.
4. Újra keverjük össze és tegyük be a hűtőbe 2 órára vagy egy egész éjszakára is.
5. A tetejét szórjuk meg diófélékkel, kókuszchipszel és valamilyen gyümölccsel. Jó étvágyat!

2. ÁFONYÁS-MANDULÁS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 3 perc
Adag: 1
Hozzávalók
- 1 bögre mandulatej
- 1/2 csésze fagyasztott vagy friss áfonya
- 2 evőkanál chia mag
- 2 teáskanál méz vagy agávé szirup
- 8-10 vastagon vágott mandula
Elkészítés
1. Használjunk egy 0,5 l-es tálat, befőttes üveget vagy valami hasonlót, öntsük bele a tejet, az áfonyát és a chia magot.
2. Jól keverjük össze, fedjük le és tegyük be a hűtőbe néhány órára vagy egy egész éjszakára.
3. Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk meg a tetejét mandulával. Voilá!

3. MÁLNÁS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 3 perc
Adagok: 1-2
Hozzávalók
Elkészítés
1. Keverjük csomómentesre a málnát a tejjel.
2. Adjuk hozzá a chia magokat és jól keverjük össze.
3. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára.

4. EGÉSZSÉGES ALMÁS-FAHÉJAS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 15 perc
Adagok: 1-2
Hozzávalók
- 2 csésze tej
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 2/3 csésze chia mag
- 2 evőkanál kókuszchips
- 2 kimagozott és felszeletelt alma
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés
1. Öntsük a tejet és a vanília kivonatot egy serpenyőbe és mérsékelt tűzön melegítsük 2-3 percig. A tejnek nem kell forrnia, elég ha csak felmelegítjük.
2. A chia magot tegyük bele egy tálba, és amikor a tej felmelegszik, öntsük rá a chiára.
4. A tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel, almával és fahéjjal.
TIPP: Ha nem akartok meleg pudingot, akkor a chia magokat csak simán öntsétek le a tejjel, és addig keverjük, amíg az fel nem szívja a tejet (kb. 3-5 perc). Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, almát és a fahéjat.

5. VANÍLIÁS-FAHÉJAS CHIA PUDING GRÁNÁTALMÁVAL
Elkészítés ideje: 10 perc
Adagok: 2
Hozzávalók
- 6 evőkanál chia mag
- 2 csésze tej
- 4 teáskanál méz vagy agávé szirup
- 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 pohár gránátalma mag
Elkészítés
1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a chia magot, a tejet, a mézet, a vanília kivonatot és az őrölt fahéjat. Ügyeljünk arra, hogy alaposan összekeverjük.
2. Hagyjuk a keveréket a hűtőben állni egy éjszakán át.
3. Ezután adagoljuk és gránátalmával díszítjük.

6. FRISS MANGÓS-KÓKUSZOS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 15 perc
Adagok: 2-3
Hozzávalók
- 400 ml kókusztej
- 6 evőkanál chia mag
- 5 evőkanál kókuszreszelék
- 5-6 evőkanál agáve szirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- szeletelt és lehűtött friss mangó
Elkészítés
1. Egy tálban keverjük össze a kókusztejet, a chia magot, a kókuszreszeléket, az agávé szirupot és a vanília kivonatot.
2. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 30 percig.
3. Még egyszer keverjük össze, fedjük le és tegyük be legalább 3 órára a hűtőbe.
4. Legkevesebb 15 perccel a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből.
5. Kezdjük el rétegezni 2-3 pohár aljára a pudingot, erre rá a felszeletelt mangót, majd újra a pudingot. Ezt ismételjük addig, amíg meg nem telik a pohár, az utolsó réteg pedig mangó legyen.
6. A végén szórjuk meg kókusszal és tálaljuk azonnal vagy tegyük a hűtőbe és csak közvetlenül a fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből.

7. CHIA PUDING EPERREL ÉS JUHARSZIRUPPAL
Elkészítés ideje: 15 perc
Adagok: 4
Hozzávalók
- 1 csésze vaníliás mandulatej
- 1 csésze zsírszegény görög joghurt
- 3 evőkanál agáve szirup
- 1 teáskanál vanília
- 1/8 teáskanál só
- 1/4 csésze chia mag
- 1/4 felszeletelt pörkölt mandula
- frissen szeletelt eper
Elkészítés
1. Egy közepesen nagy tálban keverjük össze a mandulatejet, a joghurtot, az agáve szirupot, a vaníliát és a sót.
2. Ezután keverjük hozzá a chia magot, és 30 percig hagyjuk állni, majd újra keverjük össze. Zárjuk le a tálkát és tegyük be éjszakára a hűtőbe.
3. A következő napon keverjük össze az epret, a maradék evőkanál juharszirupot és a mandulát.
4. A pudingot osszuk szét 4 tálba vagy pohárba, és mindegyik tetejére tegyük rá ezt az epres keveréket. Voilá, tálalhatjuk is!

8. VEGÁN CHIA PUDING ERDEI GYÜMÖLCCSEL
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 2
Hozzávalók
- 1 csésze laktózmentes tej (rizs, szója, mandula)
- 4 evőkanál chia mag
- 1 és 1/2 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- erdei gyümölcs keverék saját ízlés szerint
Elkészítés
1. Egy kis tálban összekeverjük a tejet, a cukrot és a vanília kivonatot. Hozzáadjuk a chia magot és jól elkeverjük.
2. A tálat letakarjuk vagy átöntjük egy lezárható dobozba. Éjszakára a hűtőben hagyjuk, vagy amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
3. A pudingot erdei gyümölccsel a tetején tálaljuk.

9. BANÁNOS CHIA PUDING MOGYORÓVAJJAL
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 6
Hozzávalók
- 2 érett banán
- 1 és 1/2 bögre alacsony zsírtartalmú tej
- 1/2 bögre mogyoróvaj
- 3 evőkanál chia mag
Elkészítés
1. Mixeljük össze a banánt, a tejet és a mogyoróvajat. Az így kapott keveréket öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a chia magot, és alaposan keverjük össze.
2. Takarjuk le a tálat és tegyük be azt a hűtőbe legkevesebb 4 órára, vagy pedig egy egész éjszakára.
3. Tálalás előtt újra keverjük össze és banánnal vagy mandulával díszíthetjük.

10. PIÑA COLADA CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 20 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 1/2 bögre chia mag
- 1 doboz kókusztej
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál barna cukor
- 1 bögre ananászr
- 1/4 bögre édesített kókuszreszelék
Fedezd fel bestsellereinket:
Elkészítés
1. Keverjük össze a chia magot és a kókusztejet, majd hagyjuk állni 5-10 percet.
2. Hirtelen pörköljük meg a kókuszreszeléket egy fél kanál vajon.
3. Vágjuk fel az ananászt kisebb darabokra.
4. Ha már a kókusz barnulni kezd, vegyük ki azt a serpenyőből. A vaj másik felét és az ananászt tegyük a serpenyőbe, és hagyjuk, hogy a barna cukorral együtt kissé felhabozzon.
5. A chia magok mostanra már megduzzadtak és a puding állaga lett. Tálalhatjuk a pudingot, és ne felejtsük el megszórni pörkölt kókuszreszelékkel és ananásszal.

11. GYÖMBÉRES CHIA POHÁR PISZTÁCIÁVAL ÉS GOJI BOGYÓVAL
Elkészítés ideje: 15 perc
Adag: 4 kicsi vagy 2 nagy
Hozzávalók
- 1 bögre mandulatej
- 2 evőkanál szeletelt vagy reszelt friss gyömbér
- 1 narancs héja
- 1/4 bögre narancslé
- 2 evőkanál agáve szirup
- 6 evőkanál chia mag
- 1/2 bögre megtisztított és felvagdalt pisztácia
- 1/4 bögre goji bogyó
Elkészítés
1. A mandulatejet, a gyömbért, a narancshéjat, a narancslevet és az agávé szirupot mixeljük össze.
2. Az így kapott keveréket öntsük át egy tálba és keverjük össze a chia maggal. Keverjük át kb. 5 percenként 20 percen át.
3. Tegyük a hűtőbe több, mint 2 órára, de jobb, ha ott marad egy egész éjszakán át.
4. Osszuk el a pudingot 4 kisebb vagy 2 nagyobb pohárba, a tetejére szórjunk pisztáciát és gojit.

12. EPRES-MANDULÁS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 2 bögre mandulatej
- 1 csomag friss eper szár nélkül
- 1/2 bögre chia mag
- 1/4 bögre méz
- 1 teáskanál vanília kivonatra
Elkészítés
1. Az epret és a mandulatejet jól mixerezzük össze, majd öntsük át egy tálba, és keverjük össze a chia magokkal, a mézzel és a vanília kivonattal.
2. A tálat takarjuk le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára. Díszíthetjük és adagolhatjuk!

13. EPRES CHEESCAKE ÍZŰ CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 1
Hozzávalók
- 1/4 bögre görög joghurt
- 1 bögre szeletelt eper
- 1/2 bögre mandulatej
- 1/8 teáskanál vanília
- 2 teáskanál természetes ésédesítő vagy agáve szirup
- 2 evőkanál chia mag
Elkészítés:
1. A joghurtot, a mandulatejet, egy fél bögre epret, a vaníliát, és az agávé szirupot mixeljük össze teljesen simára és szép rózsaszínre.
2. Öntsük át egy lezárható tálba, adjuk hozzá a chia magot és jól keverjük át. Utána zárjuk le a tálat és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
3. Tálalás előtt még egyszer keverjük össze, és adjunk hozzá friss epret vagy málnát.

14. CITROMOS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 2
Hozzávalók
- 1 bögre tej
- 1/2 bögre fehér görög joghurt
- 3 evőkanál chia mag
- egy citrom leve
- egy citrom héja
- 4 evőkanál agávé szirup vagy méz
- 1 teáskanál citrom kivonat
Elkészítés:
1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tejet, a joghurtot, a citromlevet, a citrom héját, a mézet vagy az agávé szirupot és a citrom kivonatot.
2. Adjuk hozzá a chia magot és jól keverjük össze. Takarjuk le a tálat és tegyük hűtőbe legkevesebb 15 percre.
3. Tálalás előtt szórjuk meg a pudingot citromhéjjal.

15. KÓKUSZOS-CSOKIS PUDING GRÁNÁTALMÁVAL
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 3-4
Hozzávalók
- 2 bögre kókusztej
- 2 evőkanál agáve szirup
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 bögre chia mag
- gránátalma magok a díszítéshez
- feldarabolt étcsoki
- kókuszreszelék
Elkészítés
1. Egy kisebb tálban keverjük össze a tejet, a szirupot és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a chia magot, és jól keverjük át.
2. Az így kapott keveréket öntsük át egy lezárható tálba, és éjszakára tegyük a hűtőbe, vagy addig hagyjuk ott, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Időnként át lehet keverni.
3. A pudingot tálaljuk gránátalma magokkal, csokival és kókuszreszelékkel.

16. MÁLNÁS-CSOKIS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 10 perc
Adag: 2
Hozzávalók
- 6 evőkanál chia mag
- 2 bögre kókusztej
- 6 kocka étcsokoládé
- 1/2 bögre friss vagy fagyasztott málna
Elkészítés
1. Egy kisebb fazékban mérsékelt lángon olvasszunk fel 4 kocka csokit (kb. 2 evőkanál). Adjunk hozzá 1 bögre kókusztejet és keverjük el. Vigyázzunk, ne legyen túl forró! Majd vegyük le a tűzről és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
2. Mixerezzük össze a málnát és a tejet teljesen simára. Az így kapott keveréket öntsük át egy tálba, és adjunk hozzá 3 kanál chia magot. Jól keverjük össze, a magokat lepje el a folyadék, majd takarjuk le és tegyük a hűtőbe.
3. Miután a csokis keverék már kihűlt, szintén öntsük át egy tálba, és adjuk hozzá a maradék chia magot. Jól keverjük össze, zárjuk le az edényt, tegyük a hűtőbe legkevesebb 8 órára, vagy akár egész éjszakára.
4. Tálalás előtt ellenőrizzük le a csokis chia állagát. Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá egy kanál tejet.
5. A keveréket osszuk ketté két kisebb tálba. Második rétegként pedig osszuk ketté a málnás chia pudingot is. Reszeljük le a maradék csokit és szórjuk a pudingok tetejére. Végül díszítsük málnával.

17. KÁVÉS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 1 és 1/2 bögre langyos kávé
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 bögre kókusztej
- 1 és 1/4 bögre mandulatej
- 1/4 bögre agáve szirup
- 1 bögre chia mag
- 2 adagolókanál csokis fehérjepor True Whey
Elkészítés
1. Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, ezt követően hozzáadjuk a chia magokat és jól átkeverjük.
2. Tegyük a keveréket a hűtőbe 4-6 órára. Fogyaszthatjuk is!

18. CSOKIS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 15 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 1 és 1/2 bögre mandulatej
- 1/3 bögre chia mag
- 1/4 bögre kakaópor
- 2-5 evőkanál agáve szirup (helyettesíthetjük 5-9 datolyával)
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál tengeri só
Elkészítés:
1. Az összes alapanyagot tegyük egy tálba az édesítőn kívül, és jól keverjük őket össze. Ezután adjuk hozzá az agávé szirupot (vagy a datolyát), ízlés szerint, és még egyszer keverjük át.
2. Hagyjuk állni a hűtőben éjszakára, vagy legkevesebb 3-5 órára (az állagtól függ).
3. Hűtve és megszilárdult állapotban tálaljuk, díszíthetjük bármilyen gyümölccsel.

19. MANDULÁS CHIA FINOMSÁG
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 1
Hozzávalók
- 3/4 bögre fekete csokoládé ízű mandulatejre
- 2 evőkanál chia mag
- 1 evőkanál kókuszpehely
- 1 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés
1. Öntsük a mandulatejet egy pohárba vagy egy kisebb tálba, és adjuk hozzá a chia magokat. Jól keverjük át, hogy a chia magok ne maradjanak a felszínen. Tegyük a hűtőbe 4 órára vagy akár egész éjszakára. Kb. óránként keverjük meg.
2. A végén mandulával, banánnal és kókusszal díszítsük.
TIPP: A pudingot ropogós finomsággal is díszíthetjük, amit következőképpen készíthetünk el. Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra, egy tepsire tegyünk egy darab fóliát, és tegyük rá a kókuszpelyhet és a mandulát. Süssük kb. 5 percig és szórjuk a pudingra.

20. MATCHA CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 1
Hozzávalók
- 1 bögre mandulatej
- 3 evőkanál chia mag
- 2 teáskanál méz
- 1/2 teáskanál matcha por
- egy csipet só
Elkészítés:
1. Keverjük össze a mandulatejet, a matchát, a mézet és a sót. Hozzáadjuk a chia magot és jól átkeverjük.
2. Tegyük a hűtőbe és keverjük át 10 percenként. Hagyjuk a hűtőben legalább három órára.
4. Végül tálaláskor gyümölccsel díszítjük és hintsük meg egy kis matcha-val.

21. KÓKUSZOS CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 4 evőkanál chia mag
- 1 evőkanál vanília
- 2 bögre kókusztej
- 1/2 bögre édes kókuszpehely
- 1 evőkanál méz
Elkészítés
1. Tegyük az összes hozzávalót egy lezárható edénybe és jól keverjük össze.
2. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább 5-6 órára.
3. A kész pudingot kókuszpehellyel, gyümölccsel vagy granolával díszítsük.

22. CHIA PUDING DIÓVAL ÉS AGÁVÉ SZIRUPPAL
Elkészítés ideje: 10 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- 2 és 1/2 bögre nem édesített mandulatej
- 3 evőkanál agáve szirup
- 1/2 bögre chia mag
- 1/4 bögre pörkölt dió
Elkészítés
1. Öntsük a mandulatejet egy pohárba, adjuk hozzá a chia magokat és az agávé szirupot, majd jól keverjük össze. Tegyük éjszakára a hűtőbe.
2. Reggel keverjük át a pudingot, és ha nem elég sűrű, akkor tegyük vissza a hűtőbe.
3. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Tegyünk egy tepsire sütőpapírt, majd szórjuk rá a diót. Süssük 5-8 percig, amíg finoman megbarnul.
4. Osszuk szét a pudingot poharakba vagy tálakba, locsoljuk meg agávé sziruppal, majd szórjuk rá a diót.
Tipp: adhatunk hozzá banánt, friss erdei gyümölcsöket, őszibarackot vagy mangót.

23. ZÖLD CHIA PUDING
Elkészítés ideje: 5 perc
Adag: 2
Hozzávalók
- 1 közepes banán
- 1 bögre fehér görög joghurt
- 1/2 bögre ízesítetlen mandulatej
- 2 marék baby spenót
- 2 evőkanál juhar vagy agáve szirup
- egy csipet só
- 5 evőkanál chia mag
- friss erdei gyümölcs
Elkészítés
1. Mixerezzük össze teljesen simára a banánt, a joghurtot, a mandulatejet, a baby spenótot, a szirupot és a sót.
2. A keveréket öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a chia magokat, és jól keverjük át. Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni 3 órán át.
3. Öntsük szét a pudingot két tálba vagy pohárba, szórjunk rá granolát, és díszítsük gyümölccsel.

Melyik a kedvenc recepted? Kipróbálod valamelyiket a felsoroltak közül? Írd meg nekünk a kommentekben, hogy Te hogyan készíted a chia pudingot! Ha tetszett a cikk, akkor kérjük oszd meg másokkal is!
Bátran oszd meg velünk alkotásaidat a közösségi médiában a #gymbeamhu hashtaggel.
Komment hozzáadása