Fitness recept: Édes húsvéti kenyér mézzel és mandulával

Fitness recept: Édes húsvéti kenyér mézzel és mandulával

Mit ér a húsvét egy finom, édes kenyér nélkül? Úgy döntöttünk, hogy mai receptünkhöz fehérjét is adunk, hogy növeljük a fehérjetartalmát. Édesítéséhez mézet használtunk, így sokkal ízletesebb is, mintha cukrot tettünk volna bele. A tetején a mandula teszi tökéletessé az összképet. Ki tudna ellenállni ennek az édes és könnyű finomságnak?

Hozzávalók az édes kenyérhez:

Hozzávalók az utolsó simításokhoz:

Édes húsvéti kenyér mézzel és mandulával – hozzávalók

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Elkészítés:

Melegítsd meg a tejet egy fazékban vagy bögrében, hogy meleg legyen, de ne túl forró. Morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 15 g mézet, majd keverd össze, fedd le egy konyharuhával, és hagyd, hogy az élesztő elvégezze a munkáját – körülbelül 15 perc alatt fel is fut. Amíg vársz, tedd a sóval és a fehérjeporral összekevert lisztet egy nagy tálba. Ezután add hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék mézet, a tojást, a ghít, a finomra reszelt citromhéjat, és készíts kemény és sima tésztát. Egy dagasztófejjel felszerelt robotgép segítségével a dagasztás jelentősen könnyebb lehet. Ha nincs ilyened, kézzel és fakanállal dolgozhatsz.

Ha a tésztának megfelelő az állaga, add hozzá a mazsolát. Ezután takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni egy meleg helyen körülbelül 90 percig. Gyúrd át újra egy kicsit, formázz belőle kerek kenyérformát, tedd vissza a tálba, takard le a konyharuhával, és hagyd újabb 30 percig kelni.

Édes húsvéti kenyér mézzel és mandulával – elkészítés

Amikor letelt az idő, óvatosan tedd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kend be tojással, a tetejét vágd be középen kereszt alakban, azután szórd meg a feldarabolt mandulával.

180 °C-ra előmelegített sütőben süsd a kenyeret, amíg aranybarna nem lesz. Ehhez körülbelül 30 percre van szükség. Hogy megállapítsd, megsült-e, szúrj egy fogpiszkálót a kenyér közepébe. Ha tisztán jön ki, a kenyér elkészült. Ha a tészta még hozzáragad, süsd tovább.

Ha a kenyér megsült, várj, amíg kihűl egy kicsit, ezután pedig tálalhatod. Remek íze van önmagában is, de megkenheted vajjal, lekvárral, fehérjés krémmel vagy dióvajjal is, hogy új dimenzióba emeld az ízét.

Édes húsvéti kenyér mézzel és mandulával

Tápérték

1 szeletben (összesen 12 szelet)

Energia214 kcal
Fehérje9 g
Szénhidrát24 g
Zsír8 g
Rost5 g

Videó a recepthez: édes húsvéti kenyér mézzel és mandulával

Az édes kenyér az európai húsvét szerves része. Az év bármely szakában megsütheted azonban, amikor valami finom, könnyű péksüteményre vágysz.

Oszd meg az elkészült kenyeret a közösségi médiában a #gymbeamhu hashtaggel.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük