A 4 legjobb gyakorlat a deréktáji izmok fejlesztésére

A 4 legjobb gyakorlat a deréktáji izmok fejlesztésére

Amikor a test alsó részének formálásáról van szó, nézzen az ki bármennyire erősnek és képzettnek, a csípőizmok sosem hazudnak. Valóban igaz az, hogy a gépeken végzett gyakorlatok a legjobb módszer, hogy kecses alakot érjünk el? Csalódást kell okoznunk, ez hazugság. Az alábbi sorokból megtudhatjátok a legjobb tippeket, miként formálhatjátok az alsó testrészeteket.

Mikor edzettetek legutóbb combtávolító, vagy combközelítő gépen és tornáztatok velük minőségi módon? Bizonyára ez sem tegnap volt. Egyik gép sem tartozik a kedvencek közé, és sokszor a „feleslegesnek” tartott gépek listáján végzik, mivel „olyan gyakorlatokat lehet rajtuk végezni, melyeket mindannyian kihagyhatunk”. Ha abban bíztok, hogy ezek a gépek befolyásolják a karcsúságot, ez az állítás igaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azok az izmok, melyekre ezek a gépek ki lettek fejlesztve – oldalsó csípőizmok – nem igényelnek semmilyen odafigyelést. Éppen ellenkezőleg.

A 4 legjobb gyakorlat a csípőizomzat formálására

Az erős és a sérüléseknek ellenálló atléták kiépített csípőizmokkal rendelkeznek. Ez főként akkor érvényes, amikor olyan gyors sportról beszélünk, melyben sok oldalra való mozgás történik, mint a tenisz, vagy a kosárlabda, de akkor is, ha fájdalom nélkül szeretnénk edzeni. Ha az a célotok, hogy kiépítsétek a csípőizomzatotokat, ami valóban nagyon fontos, de nem szeretitek a lábedzéseket szolgáló gépeket, szerencsétek van, mert más megoldások is léteznek.

Miért fontos az erős csípőizomzat?

A comb oldalsó részének külső és belső izmait antagonisztikus izompárnak tartják: míg az egyik izomcsoport dolgozik, addig a másik pihen. Az abduktorok, a gluteusmediust is beleértve (középső farizom), gluteusminimus(kis farizom), tensorfasciaelatae(combpólya feszítő izom), sartorius(szabóizom) és a piriformis(körteképű izom) felelősek a láb mozgásáért a test középvonalától számítva.

Lényegében mindig, amikor oldalra léptek, vagy oldalra fordítjátok a lábatokat az ágyban, az abduktorokat használjátok. A belsőcomb izmok, főként az adduktormagnus(nagy combközelítő izom), minimus(kis farizom), brevis(rövid közelítő izom) és longus(hosszú közelítő izom), az ellenkező feladatot végzik, mindig akkor dolgoznak, amikor a lábakat a test középső része felé mozdítjátok.

Miért van szükség erős csípőizomzatra?

Sok embernél az abduktorok különösen gyengék, ami többek között olyan problémákhoz is vezethet, mint a hátfájás. A gyenge abduktorok okozzák az olyan közismert fájdalomforrásokat, mint a lágyékizmok fájdalma és a térdfájdalmak. Tehát igen, a csípőizmok fontosak. Most eljött az idő, hogy megtudjuk, hogyan eddzük őket.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

1. Széles guggolások

Minden lábedzésnek tartalmaznia kellene néhány különböző guggolás variációt. Éppen ez a mozgás az, ami szinte az egész alsó testrészre koncentrál, beleértve a belső és a külső combokat. De ahhoz, hogy ténylegesen elegendően bevonjuk a csípőizmokat is, mély guggolásokat kell végezni, melyeknél a lábfejeket oldalra fordítjuk ki.

JoshuaKruvand, a KruStrength + Fitnessalapítőja és tulajdonosa, konkrétan egy 2010-es tanulmányra mutat, mely a guggolás mélységét és a csípőizom külső rotációját értékelte. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják az abduktorok csoportjának részvételét a guggolások alatt. A kutatások kimutatták, hogy a mélyebb guggolások, valamint azok, melyeknél legalább 30 fokos a csípő külső rotációja(az ujjak enyhe külső irányba való elhajlásával érhető el) sokkal hatásosabb volt az abduktorok számára, mint azok a guggolások, ahol kisebb a térdek elhajlása és a csípők belső rotációja. [1] 

széles guggolás - a legjobb gyakorlat a csípőizomzat formálására

Ez valójában mit jelent? Legalább néhány guggolásnakígy kellene kinéznie:

1. Álljatok széles terpeszbe, vagy a vállaknál enyhén szélesebb terpeszbe. A lábujjakat fordítsátok ki 30 és 50 fok közti távolságban. Feszítsétek be a test középső részét és kontrolláljátok a testtartásotokat, bizonyosodjatok meg abban, hogy a vállak hátul vannak, a hátatok pedig egyenesen van. A csípőizmokat tartsátok hátul, mozogjatok a talajjal merőleges irányban, a súlyotokat pedig helyezzétek a sarkaitokra.

2. Amikor behajlítjátok a térdeiteket, bekapcsoljátok az abduktorok csoportját is, hogy egyensúlyban legyenek a lábujjakkal.

3. Ha 90 fok alatti szögben behajlítjátok a csípőizmokat, tartsatok szünetet, majd fejezzétek be a mozdulatot úgy, hogy a súlypontot helyezzétek a sarkatokra, húzzátok szét a térdeiteket és a csípőizmokat, majd térjetek vissza állópozícióba.

Ez a gyakorlat elvégezhető súlyokkal is (nagy súlyzók, kis súlyzók, kettlebell) vagy hozzáadott súlyok nélkül is. A kiválasztott súlyoknál fontosabb az, hogy tartsátok meg a tökéletes testtartásotokat azzal, hogy a térdeitek másolják a lábujjak helyzetét.

2. Szumó felhúzás

A szumó felhúzás a lábak hasonló pozícióján alapul, mint a széles guggolásé. Azonban itt a csípőizmok külső rotációjáról van szó, mely nagyobb mértékben vonja be a belső és a külső combokat. „A hagyományos felhúzással összehasonlítva a szumó felhúzás lehetővé teszi, hogy a gyakorlatban nagyobb mértékben vegyenek részt a külső izmok, emellett pedig nagyobb hangsúlyt fektet a belső izmok stabilizálására” – mondja LindseyCormack, erőemelő versenyző és CrossFit edző. „Szumó felhúzás tornázásánál első látásra kevésbé érezheted magad stabilan, de éppen az egyensúly megőrzése az, ami lehetővé teszi az abduktorok, de az adduktorok hatásos átmozgatását is.”

sumo felhúzás

1. Állj az elkészített súlyzó mögé széles terpeszben, a lábujjaiddal kifelé mutatva. Fontos, hogy a gyakorlatban vegyen részt a test középső része, a vállakat húzd hátra, hogy tökéletes legyen a testtartásod. Alternatívaként használhatsz kettlebellt, vagy egykezes súlyzót.

2. Tartsd a csípőizmokat hátul és hajolj előre, lazítsd el a vállaid, hogy tudd megfogni a súlyzót. Hajlítsd be a térdeid, a fenekeddel ereszkedj le merőlegesen a talajra. Végy egy mély lélegzetet, kifújásnál pedig a súlypontot helyezd a sarkadra, próbáld kiegyenesíteni a térdeid és a csípőizmokat, hogy fel tudj állni.

3. Nyomd a csípőizmokat előre a mozdulat felső részénél, a lapockákat tartsd együtt, a mellkast pedig nyomd előre.

4. Ismételd meg a mozdulatot hasonlóan, a csípőizmokat nyomd vissza, mielőtt a térdeid behajlítanád és az ülőizmokat a talaj felé engednéd.

Ha még nem tornáztad ezt a gyakorlatot, az első edzés után biztosan izomlázad lesz. Ez annak a jele, hogy a csípőizmaid tényleg több odafigyelést igényelnek.

3. Oldalsó csípő elhúzás

Egy 2005-ös tanulmányban, mely az Ortopédiai és sportfizikai terápia magazinjában jelent meg, rájöttek, hogy a csípőizom oldalsó irányba való mozgatása súlyzó nélkül olyan hatásos a gluteusmediusra(az egyik alapvető oldalsó abduktor), mint más gyakorlatok súlyzókkal. [2] 

Gondolhatjátok azt is, hogy nincs szükségetek a csípőizomzat tornáztatására, de tévedtek. A nagyon gyenge csípőizmok speciális odafigyelést igényelnek. Alice Holland doktornő, a Stride Strong PhysicalTherapy rehabilitációs központjáról úgy beszél az oldalsó csípőizomzat tornáiról, mint az egyik kedvencéről. Rájött ugyanis, hogy ezzel a gyakorlattal általában a futók és az atléták küszködnek – ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb szükségük van rá, mint bárki másnak.

Azt mondja, hogy 3 szett 10 ismétléssel a legtöbb ember számára elegendő, de minél gyakrabban végzitek ezt a gyakorlatot, annál jobb lesz számotokra.

1. Feküdjetek az egyik oldalatokra a csípőizmokkal egyenesen. Helyezzétek a felső lábatok az első lábatok mögé körülbelül 5 fokkal, úgy hogy a felső sarkatok mögöttetek legyen.

2. A test középső részét tartsátok feszesen, a térdeket egyenesen, emeljétek fel a felső bokátokat a plafon felé, úgy hogy a medencétek ne mozogjon. Szükség szerint támaszthatjátok magatokat a kezeiddel, vagy könyökkel.

3. Az alsó lábad helyezd a kiinduló pozícióba és folytasd a gyakorlatot, tartsd meg a lassú és stabil tempót, figyelj oda a gyakorlat elvégzésének tökéletes technikájára.

4. Oldalsó csípőhúzás

A tudományos elektromiagrafikus tesztelésnél az oldalsó csípőizom öt további gyakorlaton ment keresztül (beleértve a guggolásokat és az oldalsó kitöréseket is) a hosszú combközelítő izom aktiválására. [3] Ahogy az ellentétes mozdulat is (abdukció), az addukciós gyakorlat is bárhol elvégezhető, mivel az elvégzéséhez semmi másra nincs szükségetek, csak egy kényelmes edzőmatracra. Ezért ez egy kiváló gyakorlat, melyet hozzáadhattok a gyors otthoni torna rutinotok részéhez.

1. Feküdj az egyik oldaladra, úgy hogy a csípőizmok egymásra merőlegesen legyenek.    2. Feszítsd be a test középső részét, és támaszd magad a tenyereddel, vagy könyökkel, ha szükséges. Bizonyosodj meg róla, hogy a csípőizmok fixálva vannak és merőlegesek a talajra. Amíg a tested és a csípőizmok abban a pozícióban vannak, mint az előző gyakorlatnál, a felső lábad térdben hajlítsd be a csípőizmok felé, majd helyezd az alsó lábad elé.   3. Feszítsd be az alsó lábad belső izmait, majd emeld minél magasabbra a padlótól anélkül, hogy a medencéd elfordítanád (valószínűleg ez csak pár centiméter lesz).   4. Tartsd ki néhány másodpercig, majd lassan helyezd vissza a lábad a kiinduló pozícióba.  

a csípőizomzatot szükséges folyamatosan erősíteni
Átvéve a bodybuilding.com-ról.

Ha a hátfájás, térd vagy csípőízületi fájdalmak az életed részét képezik, adj esélyt ezeknek a gyakorlatoknak. Ne feledkezz meg a csípőizmokról! Ha így teszel, maguktól jelentkeznek majd, hogy ne felejtsd el a fontosságukat.

Források:

[1] Pereira GR, Leporace G, Chagas Dd, Furtado LF, Praxedes J, Batista LA. - Influence of hip external rotation on hip adductor and rectus femoris myoelectric activity during a dynamic parallel squat. J Strength Cond Res. 2010 - dostupné online – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20651607

[2] Bolgla LA, Uhl TL. - Electromyographic analysis of hip rehabilitation exercises in a group of healthy subjects. - J Orthop Sports Phys Ther. 2005 - dostupné online – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16187509

[3] Bolgla LA, Uhl TL. - Electromyographic analysis of hip rehabilitation exercises in a group of healthy subjects. - J Orthop Sports Phys Ther. 2005 - dostupné online – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16187509

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük