10 fitness parancsolat az izomtömeg növeléséhez

10 fitness parancsolat az izomtömeg növeléséhez

Nézzétek meg a 10 fitness parancsolatot és próbáljátok meg betartani őket. Ez biztosítani fogja a gyorsabb előrelépést az izomtömeg növelésében és az alakotok javításában. Belevágtok? Pont most van itt az ideje!

1. Telítsd el a tested makrotápanyagokkal, és az izmaid megnőnek

A fő ok, amiért az emberek többségének nem nő meg az izma, a kiegyensúlyozott étrend hiánya. Ha azt szeretnétek, hogy gyarapodjon a súlyotok, akkor több kalóriát kell bevinnetek annál, amennyit elégettek a nap folyamán. A kalória többletet a tested az izomszövet regenerációjára és építésére hasznosítja, amely túl volt terhelve edzés közben.

A kalória többlett mennyisége mindenkinél individuális. Ha már korábban küzdöttetek a meghízás problémájával, próbáljatok meg napi 1,25g fehérje 2 g szénhidrát arányban közösen makrotápanyagokat fogyasztani 0,5 kg testsúlyotokra.

10 fitness parancsolat az izomtömeg növeléséhez

Ha kiszeretnétek egyenlítődni a hiánnyal, bizonyosodjatok meg arról, hogy befogad a fent említett fehérje és szénhidrát mennyiséget, legalább egy hónappal azelőtt, ahogy változtatni fogtok ezen. Ezzel a módszerrel a testeteknek elegendő időt adtok ahhoz, hogy elkezdjen reagálni a megnövekedett kalória bevitelre. Ha meghíztok – a testnek elegendő kalória bevitele van. De ha nem híztok meg – akkor kezdjetek el többet enni belőlük. Nem ajánlunk többett fogasztani 1,5 gramm fehérjénél 0,5 kg testsúlyra. Ha megszeretnétek hízni, akkor főleg szénhidrát formájában próbáljatok meg több kalóriát bevinni.

2. Próbáljatok meg legalább minden 4 órában enni

Az étkezés pontos időzítése az egyik legfontosabb aspektus az edzésnél és a meghízásnál. Főleg abban az esetben, amikor minimális zsír mennyiséget próbáltok bevinni. Ha rendszeresen fogtok minden 4 órában étkezni,a test anabolikus állapotban fogja magát tartani (izomtömeg építésének állapota), mert stabilan adagoljátok a szükséges tápanyagokat a növekedésükhöz.

10 fitness parancsolat az izomtömeg növeléséhez

Minden 3-4 órában étkezni sokkal hatékonyabb, mint túlenni magunkat 3-4-szer naponta nagy adagokkal. Ettetek már meg valaha ebédre 1200 tiszta kalóriát? Ennek az lesz a vége, hogy rizs csirkével már az agyatokra fog menni. A test számára sokkal praktikusabb 600 kalóriát bevinni 6 ételre szétosztva, mint megenni 3 ételt, amelyek 1200 kalóriát tartalmaznak.

3. Szedjetek BCAA aminosavat étkezés és edzés között

A BCAA aminosavak szedése garantált módszer a felvett fehérjék hasznosítására. Azonnali üzemanyag forrásnak bizonyulnak az izmok számára, ellenben a fehérjét tartalmazó ételektől vagy a tejsavó izolátumtól. A BCAA aminosavak viszonylag könnyen felszívódnak a véráramba. Az azonnali BCAA növekedés energiát biztosít az izmok számára, amelyre szüksége van a fehérje szintézishez.

Kutatások kimutatják, hogy a BCAA építi és egyben regenerálja az izmokat. Növekszik a fehérje szintézis mértéke, csökken az izomfehérje szétesése és enyhül az izomfáradtság.


bcaa aminosavak a felépüléshez és regenerálódáshoz

Érdekesnek bizonyul az amerikai tanulmány a The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, amely kimutatta, hogy a BCAA kiegészítő használatával 2 órával az étkezés után, meghosszabítjuk az izom-fehérje szintézist. Még ha a vizsgálatokat patkányokon is végezték, a kutatók nem látnak okot arra, hogy az emberek miért ne fogyasszák ezt a kiegészítőt.

Még ha nincs is bizonyítékunk arról, hogy a BCAA támogatná az izmok erejét és nagyságukat, fontos a regeneráció, amely lehetővé teszi a teljes edzést egyből másnapra, és pont emiatt fogtok izmot felszedni. A BCAA kiegészítők magas leucin aminosav koncentrációval rendelkeznek, ami fontos mTor folyamat stimulátor, és ezt követően az izom-fehérje szintézisé. A legtöbb kiegészítő 2:1:1 arányban tartalmaz BCAA-t– leucín: valín: izoleucín.

A leucin az mTor folyamat maximalizálásához vezet. Ha 3,5 gramm leucint szeretnétek felvenni, akkor 7 gramm BCAA-t kell felvennetek 30-45 perccel étkezés előtt(kétszer naponta).

4. Legalább 8 órát aludj

Értjük. A sok kötelesség és munka mellett nagyon nehéz betartani ezt a pontot.Azonban, az alváshiány jelentősen befolyásolhatja az előrehaladást. Alvás közben a test nyugalmi állapotban van és sokkal kevesebb kalóriát éget el, amikor nem alszotok és csináltok valamit. Mellesleg, az izmok regenerálódnak alvás közben és az izomszövetek megújulnak.

az elégséges alvás az izomtömeg-növeléshez

Az elégséges alvás következő előnye a növekedési hormon kioldása. Ez a hormon segíti az izomregenerációt. Vigyázat, az alvás nélküli órák letargiát, zaklatottságot, érzékenységet és esetleges depressziót okozhatnak. Ezek elegendő okok ahhoz, hogy minél többet próbáljatok meg aludni – a testetek regenerálódni fog és készen fog állni a következő előrelépésre az edzésben.

Ha nem sikerül aludnotok vagy rosszul alvók vagytok,próbáljátok ki a magnéziumot, zma és zmb6, melatonint vagy triptofánt tartalmazó étrendkiegészítőket, amelyek támogatják az alvást.

5. Csökkentsd az edzések számát, de növeld az intenzitást

A következő, nagyon gyakori hibák, amiket edzésnél elkövetünk a következők:

• Túl sok szériát csinálunk

• Nem olyan súlyú súlyzókat használunk, ami kihívás lenne a test számára

• Túl hosszú a pihenőidő az egyes szériák között

Ha hosszabb ideig edzetek, mint egy óra és 15 perc, vagy túl sok gyakorlatot végeztek, vagy többet pihentek a kelleténél az egyes szériák között. Próbáljatok odafigyelni. Az alakotok javulni fog, miközben kevesebb időt töltötök a konditeremben. Az edzéssel töltött idő helyett készíthetsz magadnak egy minőségi ételt vagy aludhatsz plusz egy órát.

szünetek az ismétlések, gyakorlatok és edzések között: izomtömeg - növelés

Tartsátok be a szabályt: 16-18 széria a nagy izomcsoportokra, 12-14 széria a kis izomcsoprotkra. Olyan súlyt válasszatok, amellyel probléma nélkül elvégeztek 1-2 ismétlést. De ne olyan súlyokkal edzetek, amelynél nem is érzitek az izmokat, amelyekre éppen a gyakorlatokat végzitek.

Ami a szüneteket illeti a szériák között, sosem kellene túllépni a 90 másodperces határt. Néhány edző a 60 másodperchez közeli szüneteket javasol. Ekkor érzitek a legjobban, hogy pumpáljátok és stimuláljátok az izmokat. Az egyetlen kivétel a guggolás és a felhúzás. Jó szabálynak mondható még az addigi pihenés, amíg meg nem nyugszik a lélegzetünk. Az edzés oxigénhiányt okoz, ami akkor áll helyre, ha kilélegezzük magunkat.

6. Fogyasszatok sok egészséges zsírsavat

Ha problémátok van a nagy adagok elfogyasztásával, akkor segítsdétek ki magatokat zsírokkal, amelyek mellesleg nagyszerű kalória forrásnak számítanak. Egy gramm zsír 9 kalória, ellenben a szénhidráttal vagy fehérjével , amelyek csak 4 kalóriát/ gramm tartalmaznak. A zsírok ezáltal kétszer több kalóriát tartalmaznak kisebb mennyiségben.

egészséges zsírsavak

A napi zsírbevételnek egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból kellene állnia. Ezek olajok és ételek, mint az avokádó, olíva olaj, mogyoróvajak, diók és magok és zsíros halak, lazac és makréla.

Pótoljátok az omega-3 zsírsavakat és a halolajat. Legalább napi 2 gramm omega-3 fogyasszatok (EPA és DHA). Hogy jól felszívódjanak, reggel fogyasszátok őket más zsírsav forrással együtt. Ha betartjátok az ajánlott mennyiséget, segítenek a zsírégetsében, kiegyenlítik a hormontermelést, javítják az agyi funkciókat, sőt támogatják a bőr és a körmök egészségét.

7. Ne hagyd ki a láb napot

Tényleg. Kockáztatjátok, hogy a viccek célpontjává váltok, a lábaitokat az egész internetes közösség ismerni fogja valamilyen mémnek köszönhetően, vagy úgy fogtok kinézni mint egy fordított háromszög. Azon kívül, ha nem edzetek rájuk, még több izomtól fosztjátok meg magatokat. Edzetek rájuk. Keményen. Legalább egyszer hetente.

ne hagyjuk ki a lábnapot!

Kutatások kimutatták, hogy a gyakorlatok elvégzése, amelyek erősítik az izom és a csontrendszert (felhúzásra és guggolásokra gondolunk), hormonális visszhangot okoznak, amely élénkíti a tesztoszteronmentes szint cirkulációját és növeli a növekedési hormon szintjét.

Számos edző azt állítja, hogy ha nem végeznek guggolást és felhúzást sem, nem éreznek olyan erőt más emelésnél sem és olyan gyors előrehaladást, mint amikor elvégzik őket.

8. Találj magadnak edzőpartnert, aki motivál

Ez a pont nagyon fontos. Főleg amiatt, mert a sparring partner felelősségre és az edzésterv betartására motivál. Sokkal több kedvvel fogtok elmenni edzeni, amíg lesz valaki, akivel kölcsönösen kiegészítitek és segítitek egymást. Ha kihagytok egy edzést a sparring partnerrel, amely számít veletek, ez ugyan olyan, mintha cserben hagynátok a legjobb barátotokat. Vannak napok, amikor nem lesz kedvetek elmenni edzeni, de pont miatta fogtok erőt venni magatokon.

sparing partner

A sparring partner továbbá támogat titeket a megfelelő intenzitás betartásában minden szériánál. Mindig első, aki megmondja, hogy kibírtok még egy ismétlést, hogy húzzatok bele, edzetek keményebben és csináljatok valamit jobban. Nem utolsó sorban, az edző partnerrel be fogjátok tartani a pihenés helyes intervallumát. Addig kellene pihennetek, amíg a társatok be nem fejezi a szériát, utána ti következtek. Így fogjátok egymást kölcsönösen figyelni.

Ez a tempó, amelyet a társatokkal beállítotok lesz az útmutató. Ezenkívül, motiváció valakitől, aki valóban segít kitolni a határokat és maga is próbálkozik, nagy előrelépést jelenthet a céljaitok elérésében.

Arról, hogyan választhatod ki a legjobb sparing partnert, többet olvashattok a következő cikkből: 4 típusú edzőtárs, akiket jobb, ha elkerülsz.

9. Okosan az étrendkiegészítőkkel

A táplálékkiegészítők biztosan nem helyettesítik az étkezést, hiszen a megnevezésük is a céljuk szerint jött létre, kiegészíteni a tápanyag rést. Nagy támogatói vagyunk a teljesértékű ételeknek, de hiszünk abban, hogy edzés közben a kiegészítők valóban sokszor nélkülözhetetlenek. Az első kiegészítő, amit mindenképp be kellene szereznetek a kiváló minőségű tejsavó fehérje. Gyorsan megemészthető és felszívódású fehérjét biztosít a test számára – ideális edzés előtt és után is, vagy mindkét esetben. Bármikor jól jöhet. Kutatások kimutatták, hogy gyorsabban fogtok izmot felszedni a tejsavó fehérje szedésével, mint nélküle.

edzés előtti stimuláns

Második kiegészítő, amit kötelező kiszerelésnek veszünk az a BCAA, azok az okok miatt, amelyeket már feljebb felsoroltunk. A következő kiegészítő, amire „must have“-nek tekintünk, legalábbis mi, azok az edzés előtti stimulánsok. Nem csak egy halom energiát fognak adni, ami az edzéshez szükséges, de ha megfelelő típusú edzés előttit választotok, akkor a teljesítményetek is javulni fog. Elég csak megfelelően adagolni.

Ne feledjétek, hogy azok a kiegészítők, amelyeket edzés előtt szedtek, óvatosan kell fogyasztani, hogy hasznot húzzatok belőle. Kreatin monohidrát és béta-alanin pozitív hatással van a teljesítményetekre. Viszont, ha azonnali energiára vágytok, koffein vagy citrullin malát tartalmú kiegészítőket keressetek.

Olvassátok el cikkünket: 5 hatásos táplálékkiegészítő, amelyeket nem érdemes mellőznöd.

10. Legalább egyszer hetente aktívan pihenj

Erről már biztosan milliószor hallottatok. De ha nem, akkor még egyszer hozzá tesszük: nem a konditeremben nőttök! Igazából, pont az ellenkezőjét fogjátok elérni. Edzés közben megzavarodik az izomszövet és csak akkor, amikor nem edzetek, az izmok regenerálódnak, és ez támogatja a méretük és erejük növekedését. Ezért azt ajánljuk, hogy tartsatok egy nap szünetet. Reméljük, hogy észrevettétek, nem pihenőnapot említünk. Aktív pihenésről beszélünk.

aktív pihenés, egy héten legalább egyszer

Ennek a napnak a célja, az izmok és az idegrendszer számára a szünet biztosítása a megerőltető, erősítő edzéstől, és ezzel együtt aktívan támogatva a regenerációt. Az aktív pihenés különböző lehet, a könnyű kardiótól kezdve , a habgurigán át, a statikus nyújtásig. A masszázs is hatékony lehet, de nem nélkülözhető. Ez a nap kulcspontja a vérkeringés átmozgatása, a fájdalom kiverése az izmokból, vagy javulni az élet más szféráiban, például egy finom étel elkészítésében.

Milyen más tippeket adnál még ehhez a listához? Osszátok meg velünk őket kommentben. Abban az esetben, hogy tetszett a cikk tartalma, támogassátok egy megosztással.

Szerző: Mária Šandalová

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük