Az edzőtársak 4 típusa, akiket jobb, ha elkerülsz

Az edzőtársak 4 típusa, akiket jobb, ha elkerülsz

Számos edző, az edzésekhez edzőtársakat (sparring partnereket) javasol, akiknek köszönhetően jobb eredményeket érhetsz el az edzési terveidben. A megfelelő edzőtárs motivál és hozzásegít a jobb teljesítmények eléréséhez. Viszont a jó edzőtárs megtalálása nem olyan egyszerű, mint ahogy az az első látásra tűnhet. Ebben a cikkben 4 típusú „segítőt” tüntetünk fel, akiket nagy ívben el kellene kerülnöd.

Milyennek kellene lennie a sparing partnernek?

1. Barát, aki sokkal fittebb, mint ti

A tanulmányok alapján, amelyeket a Science magazinban közöltek, az edzéshez nagyon fontos olyan partnert választani, aki hasonló testsúllyal, korral és fizikai adottságokkal rendelkezik, mint te magad. Abban az esetben, ha sikerül megfelelő edzőtársat találnod, annak a valószínűsége, hogy az edzési tervet legalább 7 héten keresztül követni fogod háromszor nagyobb, mint azon személyek esetén, akik egyenlőtlenül lettek párosítva. Ha sparing partnert választasz, aki túlságosan fit, lehetséges, hogy nem fogod bírni a tempóját, ami nemcsak téged, hanem őt is zavarni fogja. És te persze nem akarod elrontani barátságodat az edzőteremben tapasztalható félreértések miatt.

Hogyan választani sparing partnert?

Tehát az, hogy olyan edzőtársat választasz magadnak, aki úgy néz ki, mint Hulk, nem épp a legjobb választás. Olyasvalakit kellene találni, aki épp csak egy kicsivel jár előtted. Ahogy a Kansasi Egyetem kutatásai is kimutatják, inkább edz olyasvalakivel, aki 40%-al fittebb nálad és képes 90%-al jobb teljesítményre motiválni, mintha magadban, vagy az említett Hulkkal edzenél.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. A legjobb barátod, aki kissé túlságosan is támogat

Talán most kissé viccesnek hangzik, de valóban így van. A túlzott támogatás egy közeli baráttól nem rossz, viszont megtörténhet, hogy az edzéshez jobban túlmotivált mint te magad és ilyenkor a motivációd a célok teljesítéséhez teljesen a fagypontig eshet.

A Pszichológiai Tudományok Egyesülete által végzett kutatások szerint ilyenkor egy un. „önregulációs forrásnak” felelsz, amelyben tudat alatt a barátod támogatását a saját erőfeszítésedre cseréled. Ez lényegében nagyon egyszerű, ha azt látjátok, hogy a partneretek motiváltabb, vagy jobban megy neki az edzés, máshol fogjátok a motivációtokat keresni. és a rivalitás, még ha nem is közvetlen, máris a világon van. Ez az outsourcing viszont nem egy feneketlen kút és könnyen megtörténhet, hogy felhagytok egymás kölcsönös támogatásával. Ilyenkor a kölcsönös támogatást otthon hagyjátok és az edzőteremben már nem érzitek jól magatok.

Milyen a jó sparing partner?

3. Túlmotivált sparing partner

A Michigani Egyetem kutatásain alapuló tanulmány alapján kiderül, hogy azok a személyek akik a fekvőtámaszaikat az edzőtársuk által kiabált: „gyerünk”, „megcsinálod”, „tovább” jelszavak mellett végezték, nem voltak képesek befejezni az adott sorozatot úgy, mint azok, akikre senki sem kiabált motivációs jelszavakat. Hogy lehetséges ez? Annak ellenére, hogy az edzőtársad jó szándékkal próbált motiválni, sokan ezeket a jóakaratú kiáltásokat tudat alatt negatívan értelmezik, így ezek a pszichére ellenkezően hatnak, főleg ha az edződről ömlik a víz.

Természetesen, mindegyikünk más, és vannak akik a kemény edzést kedvelik, illetve meg vannak szokva ahhoz, hogy sparing partnerük kiáltásokkal  próbálja őket ösztönözni egy magasabb szint elérésére.

A sparing partnernek ösztönöznie kellene, de nem túlzóan

4. A sparing partner, aki folyton piszkálódik

Igen, sajnos ilyen edzőpartnereket is találhatsz. Piszkálódik a súlyoddal, kineveti a teljesítményed és a súlyokat, amelyekkel edzel és folyamatosan panaszkodik a te általad elérni kívánt célokra. A New Hampshire Egyetem tanulmányai azt állítják, hogy ha az edzéshez ilyen partnereket választasz, kisvártatva egyáltalán nem fogsz edzőtermekbe látogatni. Amikor a kutatók megkérték a diákokat, hogy gondoljanak vissza néhány kellemes élményre a fitneszteremből, a kellemes élményekkel rendelkező diákok visszatértek az edzőterembe és folytatták az edzési tervüket. Ellenkezőleg, a diákok, akiknek ilyen „motiváló” személyekkel volt tapasztalatuk, a sporttól és az edzésektől sokkal jobban eltávolodtak.

legjobb partner az edzésben - sparing

A cikk elolvasása után biztosan úgy gondoljátok, hogy a megfelelő edzőtárs megtalálása igazi művészet lehet. Viszont sose csüggedjetek. Az edzőtársatok lehet, hogy közelebb van hozzátok, mint gondolnátok és egy közeli edzőteremben épp rátok vár. Motiváld magad otthon, gondolkodj mindig pozitívan és légy türelmes, hisz Rómát sem egy nap alatt építették fel!

Osszátok meg a hozzászólásokban az edzési partnereitekkel szerzett tapasztalataitokat, akár pozitív akár negatív tapasztalatokról van szó. Abban az esetben, ha tetszett a cikk, örülni fogunk ha támogatjátok egy megosztással és lehet, hogy így megtaláljátok a megfelelő edzési partnert is.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük