Tejsavó és tejsavó fehérje: Minden, amit tudnod kell

Pont a tejsavó fehérjék a leghíresebb fehérje fajták, és az eladásuk egyfolytában növekszik. Ezt a cikket a könnyebb és jobb megértésért készítettük, hogy mi is valójában a tejsavó és hogyan jön létre a tejsavó fehérje. Ezzel egyaránt segít kiválasztani a neked megfelelő és minőségi fehérjét.

Tejsavó és mit érdemes tudni róla

Már biztosan te is különböző véleményekkel találkoztál ami a tejet és a tejtermékeket illeti. Ezek pozitívak, és negatívak egyaránt. Az első csoportba tartozók a tej összetevői mellett érvelnek, amelyek minőségi és könnyen megemészthető fehérjéket biztosítanak a szervezet számára, és emellett a tej kiváló laktató képességét is megemlítik.

tejsavó fehérje és tej

A másik csoport kritizálja a tejet és olyan véleményen van, hogy a tej csakis kizárólag a gyermekek táplálkozására szolgál. A tej nem megfelelő minőségére hivatkoznak, és a tejcukor – a laktóz megrosszabbodott megemésztésére. Ez az oka az egészségügyi problémáknak amik kapcsolatban állnak a tej fogyasztásával, mint a laktózérzékenység, ami gyomorproblémákat okoz, felfúvódást, hasmenést és néha hányingert is.

Miért pont a tejjel kezdtük? A tejet, mint nyersanyagot, a fehérje kiegészítők elkészítéséhez is felhasználják, melyek kazein vagy tejsavó fehérjét tartalmaznak. Nézzük csak meg közelebbről.

Tejsavó és tejsavó fehérje

Az egyes frakciók részesedése a tejben:

• 1 liter tej = 870 g víz, körülbelül 130 g szilárd frakció

• 130 g szilárd frakció = körülbelül 30 g fehérje összetevők, 100 g zsír, laktóz és a maradék

• 30 g fehérje összetevők = kb. 24 g kazein, kb. 6 g tejsavó fehérje

• 100 g kazein fehérje = kb. 4,2 liter tejből készül

• 100 g tejsavó fehérje = kb. 16,5 liter tejből készül

Mi az a tejsavó, és hogyan készül?

Lehet már hallottál róla, hogy a tiszta és a fel nem dolgozott folyékony tejsavó a sajtgyártás mellékterméke. A múltban értéktelen hulladéknak tartották. A világon kb. 1960-ig tartott, amíg felhagytak a tejsavó kidobásával vagy a haszonállatok felhízlalására használták.

Ez akkor tört meg, amikor megjelentek a technológiai eljárások, aminek köszönhetően a tejsavót tovább finomították, és ezáltal létrejöttek a rendkívül minőségi és biológiailag is értékes tejsavó fehérjeporok magas BCAA tartalommal, (izoleucin, leucin és valin), mint a biológiailag aktív mikrofrakciók is – alfa-laktalbumin, glikomakropeptidek, imunoglobulinek, laktoferin, laktoperoxidáz és különböző növekedési faktorok. Csak, hogy jobban rávilágítsunk a tejsavóra és az állagára, leírjuk elkészítésének a folyamatát.

hogyan készül a tejsavó fehérje

Forrás:bodybuilding.com

Használhatunk savanyú tejet, amit addig melegítünk, amíg létre nem jönnek a túródarabkák. Miután leszűrtük csak a túró (egyébként tele kazein fehérjével) és a sárgás folyadék fog maradni a fazék alján – folyékony tejsavó. Ez nem egész 1% fehérjét tartalmaz, a maradék laktóz, zsír, kis vitamin és sok víz.

Tejsavó és tejsavó fehérje

A folyékony tejsavót a szárítás előtt technológiailag feldolgozzák és a végleges fehérjepor minősége a tisztítás hőmérsékletétől függ. Minél kevesebb laktózzal, zsírral és ásványi anyaggal rendelkezik, annál több fehérjét tartalmaz. A denaturáció fokáról és ezt követően a sportoló testében való hasznosításról a szárítás közbeni hőmérséklet dönt, és az időtartam is, ami közben a tejsavó porrá alakul.

tejsavó története és a tejsavó fehérje

Technológiai eljárások a tejsavó készítésénél

Tejsavó szűrése

Ez alap technológiai eljárás, ahol a tejsavóból eltávolítják a nem elhanyagolható laktóz és zsír részeket, ezt követően a magas hőmérsékletű szárításnál tejsavó fehérje jön létre. Ezt az eljárást az olcsóbb tejsavó koncentrátumoknál használják, ahol a fehérje, a magas hőmérséklet miatt, nagyon denaturált, alacsonyabb a biológiai felhasználhatósága, mint a drágább technológiai eljárással készített tejsavó porok.

Tejsavó szűrési eljárások

Ioncsere

Ez az eljárás egy magasabb fokon helyezkedik el a tejsavó fehérjének a tisztítására a többi összetevőtől. Az eljárás közben savakat, lúgokat és elektromos áramot használnak, ahol az egyes összetevők az elektromos töltésük szerint különülnek el. Az így létrehozott terméket ezt követően szárítják. Ez a módszer anyagilag nem megterhelő és az így kapott termék árban is elfogadható, viszont részben denaturált izolátumról van szó, amelyiknek gyengébb biológiai hatása van, mint a drágább eljárással készült tejsavó poroknak.

A tejsavó fehérje egy komplex fehérje és a peptidek számos frakciójából áll, melyek egyedülálló jótékony hatásokkal rendelkeznek az egészségre és az immunitásra. Néhány szubfrakció csak nagyon kis mennyiségben fordul elő. Valójában pont a szubfrakciók azok, amik a tejsavót különleges fehérjévé varázsolják.


ioncsere - tejsavo fehérje elkészítése

Az ioncsere természetét figyelembe véve, a legértékesebb és az egészséget támogató összetevők szelektíven kimerültek. Még ha a fehérjetartalom bővül is, számos legfontosabb szubfrakció elvész vagy jelentősen kimerül. Ha összefoglaljuk, akkor az ion eljárást azok fogják értékelni, akik az egy grammra való legnagyobb fehérjetartalmat figyelik, hátránya viszont az, hogy a nagyobb fehérjetartalom számos egyedi szubfrakció elvesztését jelenti a tejsavóból.


Mikrofiltráció

Ez egy technológiailag takarékosabb eljárás a minőségi izolátumok készítéséhez, leggyakrabban a CFM (Cross-Flow Microfiltration) módszert alkalmazzák, azaz a keresztáramú mikroszűrési módszert, amelyet alacsony hőmérsékletnél, nyomásnál és normális pH értéknél végeznek. Ennek köszönhetően a végleges fehérjepornak megmaradt a magas biológiai értéke.

A CFM természetes és kémiai anyagoktól mentes folyamat, mely „high tech“ kerámiás szűrőket alkalmaz, az ioncserétől ellentétben, mely kémiai anyagokat használ, mint az ecetsav és a nátrium-hidroxid. A végleges termék minőségéről a szűrő pórusainak a mérete és a szűrések száma dönt. A szűrés szintjét mikrofiltrációval, ultrafiltrációval stb. jelölik. Ez az eljárás nehézkesebb, kevésbé denaturált és jobban hasznosítható fehérjét hoz létre, ezért költségesebbek ezzel az eljárással gyártott fehérje kiegészítők. A CFM tejsavó izolátum nagy mennyiségű kalciumot és kis mennyiségű nátriumot tartalmaz.

Keresztáramú mikroszűrési módszer-tejsavó

Hidrolízis

Ez a tejsavó izolátum feldolgozásának legmagasabb szintje, azaz a peptidkötések enzimatikus hasítása (véletlenül vagy direkt szerzett peptidek), aminek köszönhetően „elő van emésztve” és szét van választva a gyorsan felszívódó aminosav láncokra (főleg BCAA). Mivel az emésztés folyamata meg van rövidítve, a hidrolizátum használatának eredménye az építő anyagok gyorsabb behatolása az izomsejtekbe, az anabolikus folyamatok támogatása, az edzés utáni regenerálódási idő lerövidítése, és az izomtömeg felszedése. A hidrolizátumok ezért is kölcségesebbek.

Tejsavó fehérjék

A táplálékkiegészítőt gyártók az elsődleges gyártóktól, akikből a világon nincsen sok, tejsavó koncentrátumokat, izolátumokat és hidrolizátumokat vesznek. Ezeket feldolgozzák, ízesítik, kevernek, aminosavakkal, emésztő enzimekkel, vitaminokkal, ásványokkal, probiotikus kultúrával gazdagítanak (mint a mi Zeusz fehérjénk), stb. Ezt követően csomagolják és a végső fogyasztónak kínálják.

A tejsavó fehérjék az aminosavak komplett forrásai, és nem csak az izomtömeg gyorsabb növelésének a folyamatára és a regenerálódásra van hatással, de egy halom más hatása is van. A sportolók abból az okból is értékelik a tejsavót, mert „gyors” fehérje, amelyik biztosítja az aminosavak növelését a vérben már kevéssel az elfogyasztás után.

Megfelelő tejsavó fehérje kiválasztása

Miért különlegesek a tejsavó fehérjék?

A tejsavó fehérjék alap táplálékkiegészítővé váltak a testépítők és a sportolók számára, mert egy nagyszerű fehérje.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a tejsavó potencionálisan csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, harcol a HIV ellen, javítja az immunitást, csökkenti a stresszt és a kortizolt, növeli az agy szerotonin szintjét, javítja a máj működését azoknál, akik a hepatitisz egyik formájával szenvednek, csökkenti a vérnyomást és javítja a teljesítményt. És most csak néhány lehetséges egészségügyi és sport előnyét soroltuk fel.


tejsavó fehérje

A tejsavónak rendkívül magas a biológiai értéke és a BCAA tartalma. A tejsavó egyik legfőbb hatása a glutation (GSH) növelésének a képessége. Fontos az immunrendszer megfelelő működése érdekében, amit nem szabad alábecsülni. A GSH valószínűleg az egyik legfontosabb vízben oldódó antioxidáns.

A GSH egy tri-peptid, mely az L-cisztein, L-glutamin és glicin aminosavakból áll. Figyelembe véve azt, hogy a GSH arról híres, hogy nélkülözhetetlen az immunitás számára (oxidatív stressz, a jólét és a GSH alacsony szintje összefügg a betegségek hosszú sorával), a tejsavónak helye van minden étkezési programban. A GSH alacsony szintje összefügg a túledzettség szindrómával is (OTS) a sportolóknál, szóval a tejsavó fehérje hasznos lehet a prevenciónál.

Néhány tanulmány rámutat arra, hogy a túledzettség hatással lehet a teljesítményre és az izomtömegre, de ezek még csak előzetes kutatások. Néhány kutatás bizonyította, hogy az oxidatív stressz hozzájárul az izomfáradtsághoz, szóval a GSH magasabb szintje lehetővé teszi a hosszabb ideig tartó és a keményebb edzést.

A tejsavó fehérjék másrészt a remek ízükkel és használhatóságukkal tűnnek ki, amit a modern technológiai eljárásoknak köszönhetünk a fehérjék kivonására az emésztést nehezítő szennyezőanyagok nélkül, mint a zsír és a laktóz. Attól függően, hogy milyen technológiai eljárással készül a tejsavó fehérje, elkülönítünk:


Tejsavó fehérje koncentrátum (WPC)

Alap tejsavó fehérjéről van szó, gyakran WPC rövidítéssel jelölve, Whey Protein Concentrate. Olyan eljárásokkal készítik, ahol a tejsavót magas hőmérsékleten szárítják, amelyek sajnos hozzájárulnak a fehérjék denaturációjához, ezek viszont nem teljesen kihasználhatók szervezetünk által. Ezután megszabadul egy bizonyos laktóz és zsír tartalomtól.

Tejsavó és tejsavó fehérje

Ez a fajta fehérje jelenleg a leggyakrabban felhasznált összetevő a fehérje kiegészítők gyártásánál, amelyek a magas laktóztartalomnak köszönhetően, 4-6%-ig, és tejzsírnak, kb. 5%-ig nagyon ízletesek. A tejsavó fehérje koncentrátum első generációja kb. 30-40% fehérjét, nagy mennyisegű laktózt, zsírt és nem denaturált fehérjét tartalmaztak. A modern koncentrátumok több, mint 70-80% fehérjét, és sokkal kevesebb laktózt és zsírt tartalmaznak.

Igaz, hogy kevesebb fehérjét tartalmaz az izolátumhoz képest, a magas minőségű WPC érdekes vegyületeket tartalmaz, amik az izolátumban nem találhatók. Sokkal nagyobb mennyiségű növekedési faktort tartalmaz, mint a IGF-1, TGF-1 és a TGF-2. Sokkal magasabb a különböző foszfolipidek és a különböző bioaktív lipidek szintje, mint például a konjugált linolsav (CLA), és gyakran magasabb az immunglobin és a laktoferin szintje is. A kutatás adatai arra utalnak, hogy ezek a vegyületek hatással vannak az izomtömegre és a sportoló teljesítményére, javítják az immunitást és a bélrendszer egészségét.


tejsavo koncentratum WPC

Ami a minőséget és az árat illeti, biztosan a legkedvezőbb termékek, amelyek átlagban 70% fehérjét tartalmaznak. Ideális tömegnövelő fehérjék, ahol a magas tejzsír és cukor tartalom támogathatja az izomtömeg növekedését – arra használható, hogy növelje a fehérje bevitelt a két étkezés között, vagy, mint második választás, a fehérje pótlására az edzés után.

Tejsavó fehérje izolátum (WPI)

Ez a fajta fehérje minőségileg magasabb fokon helyezkedik el, mint a koncentrátum és WPI rövidítéssel jelölik, ú.n. Whey Protein Isolate. Tejsavó fehérjék izolálásának a módszerével készül, aminek köszönhetően magas fehérjetartalommal (90%-ig) rendelkeznek a végleges fehérje izolátumok, számottevően kisebb laktóz (kevesebb, mint 1%) és zsír (kevesebb, mint 0,5%) részesedéssel, mint a tejsavó fehérje koncentrátum – a tejsavó fehérje izolátumnak tehát jobb emészthetősége és kihasználtsága van. Ami a biológiai hatását illeti, az közvetlenül összefügg az izolálásnál használttal (az egyes technológiai eljárások különböző hőmérsékletű szárítást alkalmaznak – a magas hőmérséklet jelentősen csökkenti az aktivitást).


A legjobb minőségű tejsavó fehérje izolátumok mikrofiltrációval jönnek létre, és ez leggyakrabban a CFM (Cross-Flow Microfiltration) – ez az eljárás „kitisztítja” alacsony hőfokon a fehérjét a szennyezőanyagoktól aminek az eredménye a rendkívül jó minőségű termék amely megőrizte az összes fehérje aktivitását és a test által hasznosítható naturális frakciókat (ez is a fő oka annak, hogy előnybe részesítik az élsportolók ).


Tejsavó fehérje

Az izolátumoknak általánosságban 80%-90% fehérjetartalmuk van, és minél nagyobb a fehérjetartalom, annál kevesebb attraktív íz közül választhat a vásárló, és ezek kevésbé kifejező ízek mint a tejsavó fehérje koncentrátumoknál. Izolátum a tökéletes fehérje az olcsó és gyors fehérjepótlásához rögtön az edzés után, vagy a felkelés utáni katabolizálás redukálására. A fehérjebevitel növelésére is használják a verseny előtti felkészülésnél és olyan időszakban, amikor alacsony cukor-és zsírtartalmú, minőségi fehérjék bevitele a cél.

Tejsavó fehérje hidrolizátum (WPH)

Ez a fajta feldolgozás minőség szempontjából a legmagasabb szinten van, és WPH néven ismert, azaz a Whey Protein Hydrolisate angol megnevezésének rövidítése. A hidrolizátum hidrolízissel készül tejsavó izolátumból, ami a tejsavó fehérje enzimatikus előemésztése alacsony molekuláris peptidekre alacsony molekuláris tömeggel (dipeptidek, tripeptidek – rövid aminosav szekvencia, molekuláris tömegük kb. 500 Dalton);

Ezeknek a dipeptideknek és tripeptideknek döntően jobb az abszorpciójuk, mint az egyszerű aminosavaknak, mert a test jobban tudja felvenni és izomsejtekbe szállítani őket, ami a rendkívül gyors aminosav szint emelkedését biztosítja. Ezek a proteinek általánosságban nagyobb arányú fehérjét tartalmaznak, gyakran 90% körül, és a laktóz és zsír tartalom pedig kevesebb, mint 1%.


Tejsavó fehérje

A problémamentes emészthetőségnek köszönhetően alkalmas azok számára is, akik táplálkozásukban a rendkívül magas fehérje bevitelt alkalmazzák, hangsúlyt fektetnek a fehérje maximális hasznosítására, és az ezzel összefüggő gyors növekedésű masszív izomtömeg, főleg a tömegnövelő fázisban – hidrolizátum használata nagyobb mértékben növeli az inzulinszintet, mint a hagyományos glükóz, ami a diétás étkezésnél nem kívánt, kísérő hatással járhat (viszont a tömegnövelő fázisnál ez a hatás hozzájárul a gyors izomtömeg növeléshez).

Abban az esetben, hogy a hidrolízis foka elegendő, a táplálékkiegészítők hatékonysága rendkívüli. Figyelembe véve azt, hogy a hidrolízis technológiailag nagyon megterhelő folyamat, a végtermék ára nem mondható olcsónak. A hidrolizátumok anyagilag a legmegterhelőbb táplálékkiegészítők a piacon és a hidrolízis miatt nem tökéletes az ízük, gyakran egy kicsit keserűbbek, de mindenképp megéri. 30%-ig a hidrolízis foka még elfogadható ízt ad. A hidrolizátum tökéletes táplálékkiegészítő, és az azonnali fehérje pótlására szolgál, legfőképpen reggel a felkelés után, az edzés előtt és után.

Tejsavó fehérje minőség rangsor feldolgozás alapján

1. Hely: Tejsavó fehérje hidrolizátum (WPH)

Előnyök:

• Nagyon gyors felszívódási képesség, biológiai érték és kihasználhatóság

• Izomtömeg növelés maximális támogatása és a regeneráció felgyorsítása

• Problémamentes emészthetőség a majdnem 0% laktóz-és zsírtartalom és előemésztés miatt


Hátrányok:

• Konkrét időpontokra javasolt a használata, tehát felkelés után és edzés után

• Magasabb ár

• Néha keserű ízű

• Inzulin növekvő képessége miatt nem alkalmas fehérje forrás a diéta alatt


Ajánlás:

Ezeket a fehérje fajtákat a nagyobb tömegű és magasabb szintű sportolóknak vagy azoknak ajánljuk, akiknek a célja a nagy izomfejlődés elérése, és nem foglalkoznak az árral, inkább a maximális minőségre és maximális hatékonyságra vágynak. Reggel felkelés után, edzés előtt és után alkalmas, azaz olyan időben ami megköveteli a legjobb minőségű fehérje bevitelt a test anabolikus folyamatainak a támogatására.

tejsavo és tejsavó fehérje hidrolizált

2. Hely : Tejsavó fehérje izolátum (WPI)

Előnyök:

• Gyors felszívódási képesség, viszonylag magas biológiai érték, kihasználhatóság

• Optimálisan hat az izomtömeg növekedésére és regenerálódására

• Nagyon jó emészthetőség

• Hidrolizátummal szemben kedvező ár

• Bármelyik napszakban használható fehérje pótlására, csak lefekvés előtt nem

• Változatos ízvilág


Hátrányok:

• Hidrolizátummal szemben nehezebb emészthetőség


Ajánlás:

Azoknak a sportolóknak ajánljuk, akiknek célja az izomfejlődés és a regeneráció támogatása. Egész nap ideális a használata, kivéve az elalvás előtti utolsó étkezésnél nem.

Tejsavó fehérje

3. Hely: Többkomponensű tejsavó fehérjék, tejsavó fehérje hidrolizátum, koncentrátum keveréke, tejsavó izolátum dominanciájával

Előnyök:

• Jó felszívódási képesség

• Jól támogatja az izomtömeg növekedését és regenerálódását

• Anyagilag nem megterhelő fehérje hidrolizátummal és izolátummal szemben

• Bármelyik napszakban használható, lefekvés előtti utolsó étkezésen kívül

• Változatos ízvilág


Hátrányok:

• Nehezebb emészthetőség, mint a tejsavó fehérje hidrolizátumnál, izolátumnál

• Valamivel nagyobb arányú laktóz-és zsírtartalom

• Nehezen kimutatható az egyes összetevők közötti arány, a gyártók ezt kihasználhatják az olcsóbb összetevő nagyobb arányú felhasználásával, tejsavó fehérje koncentrátummal WPC


Ajánlás:

Ez a fajta fehérje bármilyen szinten lévő sportoló számára alkalmas a nap bármelyik szakaszában, reggel a felkelés után, edzés előtt és után, és amikor gyors, minőségi fehérjepótlásra van szükség , lefekvés előtti utolsó étkezésen kívül.

több összetevőjű fehérje

4. Hely: Tejsavó fehérje koncentrátum (WPC)

Előnyok:

• Jó felszívódó képesség

• Árban legolcsóbb

• Bármelyik napszakban használható, lefekvés előtti utolsó étkezésen kívül

• Változatos ízvilág


Hátrányok:

• Nehezebb emészthetőség

• Valamivel alacsonyabb hatékonyság

• Nagyobb arányú laktóz-és zsírtartalom


Ajánlás:

Kezdők, haladók és fitness sportolók számára alkalmas, nap bármelyik szakaszában, reggel a felkelés után, az edzés előtt és után, és amikor gyors, minőségi fehérjepótlásra van szükség – lefekvés előtti utolsó étkezésen kívül.

tejsavó és tejsavó koncentrátum

Tejsavó fehérje rangsor technológiától és a hozzáadott nyersanyagok minőségétől függően

Legjobb minőség

A Native Whey izolátum közvetlen forrása a friss tej, amit 10°C hőmérsékleten dolgoznak fel,és aminek köszönhetően a jó minőségű tejsavó mellett nagy arányú bioaktív frakciót, BCAA-t, glutamint tartalmaz. A jelzés a hozzáadott nyersanyagra utal –native whey/tejsavó izolátum, native whey, natív tejsavó fehérje.

Jó minőség

Tejsavó koncentrátum és izolátum folyékony tejsavóból készült, CFM ultrafiltrációval és mikrofiltrációval a szennyezőanyagok eltávolítására magas hőmérsékleten, amelyek fehérje denaturációt (szerkezet megváltoztatása) okoznak. A terméken szereplő jelölés ezt a hozzáadott nyersanyagot jelzi – CFM tejsavó koncentrátum, CFM tejsavó izolátum.

Tejsavó fehérje

Tejsavó fehérje ára alapján felálított rangsor

1. Hely: Tejsavó fehérje koncentrátum (WPC) – legmegfizethetőbb fehérje termék, diákok és sportolók számára alkalmas, akik anyagilag korlátozottak

2. Hely: Többkomponensű tejsavó fehérjék, tejsavó fehérje hidrolizátum és koncentrátum keveréke tejsavó izolátum dominanciájával – árban megfizethető fehérje termék, diákok és sportolók számára alkalmas, akik anyagilag korlátozottak

3. Hely: Tejsavó fehérje izolátum (WPI) – megfizethető fehérje termék

4. Hely: Tejsavó fehérje hidrolizátum (WPH) – árban a legdrágább termék, azoknál a sportolóknál van előnybe részesítve akik a minőségre fektetik a hangsúlyt és nem pedig az árra.

Tejsavó fehérje előnyei

Bízunk abban, hogy ez a részletes leírás a tejsavó és tejsavó fehérje elkészítésének a folyamatáról segít a megfelelő és legjobb fehérje kiválasztásában. Abban az esetben, ha a cikket hasznosnak találta támogassa egy megosztással.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1. mmmarta
    18. 09. 2023
    Válaszok:

    Kazein érzékeny vagyok, az nem világos számomra, hogy a tejsavó fehérje tartalmaz-e kazeint vagy sem.
    Fogyaszthatok-e tejsavó fehérje készítményeket. Köszönöm ha valaki megválaszolja

    Válasz Válaszok megjelenítése
    1. Bianka Novotna
      26. 03. 2024
      Válaszok:

      Kedves Márta,

      A Clear tejsavófehérje-kiegészítő nem tartalmaz kazeint, így biztonságos lehet az Ön számára. Termékkínálatunkban jó példa erre a Just Whey vagy True Whey. Javasoljuk azonban, hogy figyelmesen olvassa el az összetevőket, mert a többkomponensű fehérjék esetében előfordulhat, hogy kazeint adnak hozzá.

      Bianka
      GymBeam

      Válasz