Mark Wahlberg: egykor gyilkossági kísérlettel vádolták, ma egy filmsztár, aki megváltoztatta az életét

Mark Wahlberg: egykor gyilkossági kísérlettel vádolták, ma egy filmsztár, aki megváltoztatta az életét

Mark Wahlberg egykor modellként és rapperként volt híres. Ma leginkább hollywoodi színészként ismert, aki talán sokaknak ismerős. Nagyon népszerű és több millió rajongója van. Bár nem sokan tudják, hogy ennek a jól ismert színésznek sötét bűnözői múltja van.

Az ő esetében azonban nem csak apró bűncselekményekről van szó, hanem drogokról és rasszista indíttatású támadásokról, sőt gyilkossági kísérletről is. Ma mindez csak egy sötét emlék, amiből Marknak végül sikerült kiszabadulnia. Megváltoztatta az életét, megpróbálta kifizetni adósságát a társadalomnak és sokkal jobb emberré vált. Hogyan csinálta?

Mark Wahlberg
A fotó szerzője: Eva Rinaldi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mark_Wahlberg_(6908664833).jpg

Egy tizenhárom éves kokainfüggő gyerek

Mark Robert Michael Wahlberg 1971. június 5-én született Bostonban. 9 testvére van, akik közül ő a legfiatalabb. Édesanyja, Alma Elaine banki tisztviselő volt, édesapja, Donald pedig kisteherautó-sofőrként dolgozott. Mark gyermekkora nem volt könnyű és a problémás fiú gyorsan rátalált a drogokra.

Gyakran látunk 13 éves fiatalokat, akik először próbálják ki a cigarettát. Mark Wahlberg azonban ebben a korban már a kemény drogok, konkrétan a kokain rabja volt. Egy évvel később abbahagyta az iskolát. Mindez csak a szerény kezdete volt bűnözői múltjának. Pubertás korában a neve már jól ismert volt a bostoni rendőrség körében, hiszen több mint 25-ször szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

Rasszista indíttatású testi sértéssel és gyilkossági kísérlettel vádolták

A drog közel sem volt a legrosszabb dolog Mark életében. Ezzel együtt kéz a kézben borzalmas rasszista indíttatású támadások is száradnak a lelkiismeretén. Amikor 15 éves volt, a baráti társaságával három afroamerikait kergetett meg, kövekkel dobálták meg őket, miközben rasszista szidalmakat kiabáltak.

A bíróság bűnösnek találta ebben az ügyben, mert megsértette áldozatai emberi jogait. Ezenkívül a bíróság megtiltotta, hogy rasszista vagy nemzetiségi okok miatt bárkit támadjon, fenyegessen vagy megfélemlítsen. De ez sem akadályozta meg az ifjú Markot.

Két évvel később még ennél is rosszabb eset történt, amikor Wahlberg kábítószer hatása alatt támadt meg két vietnami férfit. A támadás során rasszista szidalmakat kiabált rájuk és fabottal verte őket. Egyiküket addig bántalmazta, amíg az eszméletét nem vesztette. Ebben az ügyben Mark Wahlberget gyilkossági kísérlettel vádolták meg. A bíróság végül csak testi sértésben mondta ki bűnösnek. A korábbi bírósági tilalom miatt, amely más nemzetiségűek vagy fajok bármilyen módon történő támadására vonatkozott, az incidenst a bírósági határozat megsértéseként tartották számon. Az eredmény 2 év börtönbüntetés lett. Wahlberg azonban végül csak 45 napot ült.

A döntés, hogy megváltoztatja életét, a zenéhez irányította őt

A börtönben töltött napjai alatt az ifjú Mark rájött, hogy elpazarolja az életét. Ezért úgy döntött, hogy megváltozik, és a társadalom tiszteletreméltó tagjává válik. Megpróbált megszabadulni a bűnözői múltjától és visszatért a zenéléshez. Mark testvérének, Donnie-nak, volt egy sikeres fiúbandája, amely a New Kids On The Block nevet viselte. Ő maga is az egyik alapító tag volt, de akkoriban inkább a bűnözői tevékenységek vonzották. A börtönből való kiszabadulása után visszatért a New Kids On The Blockhoz, amit később otthagyott és barátaival együtt megalapította a Marky Mark and the Funky Bunch nevű hip-hop együttest.

Debütáló albumuk a Music For The People (1991) címet kapta és nagy sikert aratott. A Top Heatseekers első helyén, a Billboard 200 toplistán pedig a 21. helyen végzett. Ezt a sikert a saját videojátéka, a Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video sikere kísérte. Az album egyik leghíresebb dala a Good Vibration volt.

A dalhoz készült videoklipben Wahlberg megmutatta fitt testét, aminek köszönhetően a tekintélyes Calvin Klein márka modelljeként is tündökölhetett. A modellkarrierje során Mark kis titkára is fény derült. Három mellbimbója van, amelyek közül az egyiket esztétikai okokból Photoshop segítségével kellett eltávolítani a kampányfotókról.

A zenekar feloszlása ​​és a színészethez vezető út

Egy évvel később a Marky Mark and the Funky Bunch az első albumuk sikerére próbált meg építeni. Kiadták a You Gotta Believe (1992) lemezt, amely meglehetősen csalódást okozott. A banda később feloszlott, ami a fiatal Markot a színészet felé terelte. A The Substitute (1993) című televíziós filmben debütált , ahol Marky Mark a hip-hop nevét használva játszott. Egy évvel később a Reneszánsz ember című háborús vígjátékban játszott egy kisebb szerepet, Danny DeVito főszereplésével.

Mark Wahlberg
A fotó szerzője: Cpl. Shannon McMillan
https://wordpress.org/openverse/image/a82d40cc-b781-40dd-a2e8-6e9f276a95bc 

Más jelentős lehetőséget nem kapott egészen 1996-ig, amikor egy rosszfiút, David McCallt alakította a Rettegés című thrillerben. Mark Wahlbergnek 1993 óta több tucat filmje volt, ezek közül A tégla (2006) mindenképpen említésre méltó. A filmet az elismert Martin Scorsese rendezte, az alakításáért Wahlberget pedig Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték. Ugyanez volt a helyzet A harcos (2011) című filmnél is, de még ebben az esetben sem váltotta győzelemre a jelöléseket.

Megbánás és amnesztia kérése

A népszerű színésznek nincsenek szép emlékei a bűnöző fiatalságáról. Többször is tisztázni próbálta, hogy megbánt mindent, amit annak idején tett. 2014-ben amnesztiát kért. Ez egy olyan kormányzati kivétel, amely lehetővé teszi a vádlott számára, hogy megszabaduljon a büntetőítélet egyes vagy valamennyi jogkövetkezményétől. Ez a kegyelem a bírósági ítélet előtt vagy után is megadható. Wahlberg azzal az indokkal kért amnesztiát, hogy nagyon fiatal volt a bűncselekmények elkövetésekor.

Ráadásul viselkedését a rossz baráti társaság, a drogok és az alkohol is befolyásolta. Felhívta a figyelmet jelenlegi sikeres színészi pályafutására, valamint egyéb tevékenységeire, amelyekben részt vesz. Ide tartozik a problémás tinédzserekkel való munka, a jótékonykodás, a filantróp tevékenysége és a sikeres vállalkozás. Mindez azt bizonyítja, hogy a színész valóban megváltoztatta az életét. Azt is állítja, hogy tettéért sokszor bocsánatot kért és a társadalom felé fennálló tartozását már visszafizette. Emellett továbbra is igyekszik különféle jócselekedetekkel pótolni a múltban elkövetett hibáit.

Az áldozatok a mai napig traumatizáltak

Wahlberg bűncselekményeinek áldozatai azonban másként látják ezt, köztük Kristyn Atwood is, aki akkoriban egy fiatal fekete diák volt. Jelenleg már egy felnőtt nő. Szerinte nem kellene amnesztiát kapnia a híres színésznek. Azt állítja, hogy a társadalomban betöltött jelenlegi pozíciója nem ad felmentést az elkövetett cselekmények alól. Még mindig rasszistának tekinti őt és szerinte nem lenne helyénvaló a kegyelem. Ráadásul rettegve emlékszik vissza az esetre és bár nem sérült meg súlyosan, az egyik ütésnek még mindig megvan a hege.

Azonban egy tanár, aki aznap tanúja volt Wahlberg cselekedeteinek, nem ért egyet Kristyn Atwooddal. Szerinte mindenki megérdemel egy második esélyt. Hisz a megbocsátásban és Markot csak rossz gyereknek látta, aki Boston rossz utcáin nőtt fel és nem tett mást, mint rossz barátai viselkedését utánozta.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Wahlberg amnesztia iránti törekvése éles nyilvános kritikákba ütközött. Kérelmét elutasították és megbánta annak benyújtását. Ezért nem nyújtott be fellebbezést és az egész ügy lezárult. Ugyanakkor hálás, hogy a tárgyalás újraindítása lehetővé tette számára, hogy találkozzon az egyik áldozattal, akitől személyesen kért bocsánatot.

Rajongók milliói és az edzés iránti szenvedély

Mark Wahlberg több millió rajongót szerzett, miután megváltoztatta az életét. Az Instagram fiókját például  több mint 17 millióan követik. Színészi szerepei mellett aktív életmódjáról és a testmozgás iránti szenvedélyéről is ismert. Az egyik házában egy teljesen felszerelt bokszring is található és Wahlberg minden otthonában ott a helye egy edzőteremnek.

Mark Wahlberg
A fotó szerzője: S. Pakhrin
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25330241

Az edzés különleges helyet foglal el a mindennapi életében. Edzés után könnyű reggelit fogyaszt, amely főleg zabpelyhet, földimogyoróvajat és fehérjés shake-et tartalmaz. Mark egy-másfél óráig szokott edzeni, a teljes test edzésére összpontosítva. Edzés utáni kedvenc ételei közé tartozik a grillezett csirke– vagy pulykahús, valamint a marhahús zöldségekkel.

Extrém napi rutin kétfázisú edzéssel, mely hajnali fél négykor kezdődik

Mark Wahlberg extrém napi rutinjával is kiérdemelte a tiszteletet, amelyet 2018-ban tett közzé. A napja hajnali fél négykor kezdődik. Vallási okokból a reggeli higiéniai rutinja után 30 percet szentel az imádkozásnak. Körülbelül fél órával a reggeli után másfél órát szán a testmozgásra. Ezután még egy étkezés, zuhany, golf és egy snack vár rá.

Ezután egy kis időt regenerálódással tölt krioterápia formájában. A krioterápia nagyon népszerű a sportolók körében, akik az izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére használják.

Ezt követi egy újabb snack és 2 óra, amelyet a családdal, értekezletekkel vagy munkahelyi telefonhívásokkal tölt. Ezután van egy órája az ebédre, amit újabb megbeszélések vagy telefonhívások váltanak fel. Délután 3 órakor el kell mennie a gyerekeiért az iskolába, majd egy újabb snack, a második edzés, zuhany és vacsora következik. Beosztása szerint a vacsora két órát foglal el idejéből, mivel ez a nap egy másik része, amelyet a családjával tölt.

Itt ér véget Mark Wahlberg napja. Fél 8-kor lefekszik, hogy újra át tudja vészelni másnap ezt a rutint.

Sportos testét egy egykori, ma már elhízott bokszoló szerepe miatt áldozta fel

2021-ben Wahlberg extrém rutinja már a múlté volt. Egy új szerepre készült, a Stu című filmben, amely egy kicsit másfajta átalakulást igényelt. Egy nyugdíjas bokszolót alakított, aki pap lett, és szerepe megkívánta, hogy gyorsan sokat hízzon. Az Instagramon is közzétette átalakulását, ahol köszönetet mondott a séfnek is, aki gondoskodott a kalóriabeviteléről. Mark feladata az volt, hogy 13 fontot hízzon, és 2000-ről 7000 napi kalóriára váltson. Diétája állítólag nyolc étkezésből állt.

Úgy állították össze, hogy Mark ne eshessen túlzásokba, mint kollégája, Christian Bale, hanem hogy a lehető legegészségesebb módon hízzon. Nagyjából 3 óránként evett és az étrendje tele volt összetett szénhidrátokkal, fehérjével és sok tojással. Két hét elteltével, napi 7000 kcal bevitellel, a színész a második fázisba lépett, ahol a következő két hét alatt 11 000 kcal-ra emelkedett a napi kalóriabevitele. Wahlbergnek eleinte tetszettek ezek a tervek, mert végre azt ehetett, amit csak akart. Később azonban azt mondta, hogy ez csak egy ideig volt szórakoztató, mert ilyen mennyiségű kalóriát bevinni egyáltalán nem volt egyszerű.

Magánélet a boldog házasság és négy gyermek jegyében

Magánéletét tekintve Wahlberg boldog házasságban él Rhea Durham amerikai modellel, aki számos tekintélyes divatmagazin, köztük a Vogue és az Elle címlapján is szerepelt. 2001-ben találkoztak, és Mark azt állítja, hogy Rheával való találkozás lehetővé tette számára, hogy újra higgyen a szerelemben. Két lányuk van, Ella és Grace, valamint két fiuk, Brendan és Michael.

Mark Wahlberg szerencséje azonban nem csak a fantasztikus családjára terjed ki. Repülőjegye volt arra a gépre, amely szeptember 11-én a World Trade Centerbe csapódott. Ez volt az Egyesült Államok történetének egyik legtragikusabb terrortámadása. Wahlberg azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát és helyette repülőt bérelt barátaival, hogy elmenjen a torontói filmfesztiválra, Kanadába. Ma hálás, hogy túlélte a terrortámadást.

Ellentmondásos nyilatkozatok a szeptember 11-ei helyzetről

Másrészt olyan kijelentéseket tett, amelyekért kemény bírálat érte. Azt mondta, hogy ha a gép fedélzetén lett volna, legyőzte volna a terroristákat és nem történt volna meg a támadás. Elmondása szerint sok vér lett volna a kabinban, de a repülőgép biztonságosan leszállt volna valahol. Később azonban megbánta ezeket a kijelentéseket és elismerte, hogy nem volt helyénvaló spekulálni erről a tragikus eseményről. Elismerte, hogy kijelentései úgy hangzottak, mintha a gép utasai felelőtlenek lettek volna és nem próbáltak volna megakadályozni a történteket. Mélyen elnézést kért az áldozatoktól és biztosította őket arról, hogy nem akart tiszteletlennek tűnni.

Mi a véleményed erről a híres amerikai színészről? Gondolod, hogy mivel megváltoztatta az életét, megérdemli a bocsánatot a fiatal korában tett bűncselekményeiért? Te képes lennél úgy edzeni és olyan napi rutint követni, mint ő? Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani a barátaiddal.

Források:

[1] Isobel Lewis - Mark Wahlberg racist hate crimes: The full list of actor's racially motivated attacks – https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/mark-wahlberg-racist-hate-crimes-wikipedia-history-george-floyd-blm-protests-a9554191.html

[2] Mark Wahlberg Biography – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Frank Pallotta - How Mark Wahlberg Went From High-School Dropout To Hollywood's Top Tough Guy – https://www.businessinsider.com/mark-wahlberg-biography-2014-6

[4] EXPERIENCE OVER NINE DECADES OF THE OSCARS FROM 1927 TO 2021 – https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2007

[5] Mark Wahlberg harassment victim says actor should not be pardoned – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[6] Mark Wahlberg reveals gruelling daily regimen – https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-45497348

[7] Jordyn Taylor - Mark Wahlberg's Insane Workout Schedule Starts at 2:30. In the Morning – https://www.menshealth.com/fitness/a23100396/mark-wahlberg-workout-schedule-instagram/

[8] Gabby Landsverk - Mark Wahlberg said it was 'not fun' eating 11,000 calories a day for 2 weeks to prepare for his upcoming film – https://www.insider.com/mark-wahlberg-high-calorie-diet-new-role-film-stu-2021-7

[9] Michael Charr - Here's How Mark Wahlberg And His Wife Keep The Romance Alive – https://www.thethings.com/mark-wahlberg-wife-relationship-facts/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük