A 7 leghatékonyabb kardió gép, amelyek megspórolják az idődet

A 7 leghatékonyabb kardió gép, amelyek megspórolják az idődet

Nem az összes kardió gép egyforma. Sokan a kardió gépeket nem tartják túl szórakoztatónak. Ha nem vagy rajongója a futásnak, lehet hogy te is (mint sokan mások) azért harcolsz, hogy be tudj fejezni egy 30 perces kardió edzést. A valóság az, hogy ezen edzésfajtával elég sokkal kevesebb időt töltened és közben sokkal több kalóriát elégethetsz, ha tudod, hogy mely kardiógépet használd. Tehát ahelyett, hogy a sztepperen ugrálnál, tekintsd meg a további lehetőségeket is.

Tekintsd át a legjobb és legrosszabb kardió gépeket a hatékonyság (a lehető legtöbb elégetett kalória a lehető legkevesebb idő alatt, aerob egészség), funkcionalitás (hogy van-e a gépen történő mozgásban valami közös azzal a mozgással, amelyet a mindennapi tevékenységeink során végzünk) és az elérhetőség (annak a valószínűsége, hogy megtalálod az edzőtermedben is) alapján.

1. Futógép

Hatékonyság: A

Funkcionalitás: A+

Elérhetőség: A+

a leghatékonyabb és legrosszabb kardio gépek

A futószalag mindig a legjobb választás. A további kardió gépekkel szemben, több lehetőséget kínál a tested terhelésére. Ráadásul a használata nagyon egyszerű – csak benyomod a „start” nyomógombot és nyilak segítségével beállítod a sebességet vagy a dőlési szöget. Akár még a dőlt szögben történő séta is komoly nehézségeket okozhat. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni belőle, vedd ki a fülhallgatód, ereszd el a berendezés fogóját és kezdj bele a kemény munkába.

2. Lépcsőzőgép

Hatékonyság: A

Funkcionalitás: A-

Elérhetőség: B

A fenék edzésénél kiváló választás a lépcső. Mi lehetne hatékonyabb, mint a soha véget nem érő séta a lépcsőkön? Próbálj ki különböző intervallumokat és egy hihetetlen edzésben lehet részed. Próbáld a tested felső részét kevésbé támogatni, a gép fogójában történő kapaszkodás elhagyása által. Igaz, így is olyan érzésed lenne, mintha keményen dolgoznál, viszont ezáltal az edzésed kevésbé intenzív lesz és sokkal kevesebb kalóriát égetsz el.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Evezőgép

Hatékonyság: A+

Funkcionalitás: B+

Elérhetőség: B

a leghatékonyabb és legrosszabb kardio gépek - evezőgép

Evezőgépet már lassan minden konditeremben megtalálhatunk és úgy gondoljuk, hogy ez a kardió edzés egyik leghatékonyabb lehetősége. Ezen gép által az egész tested nagy mozgástartománnyal edzheted, ami valóban kemény lehet. Csak a berendezésen töltött 10 perces intervallum edzés jelentős mennyiségű kalóriát eléget. A berendezés legnagyobb hátránya, hogy a rossz technika korlátozhatja a hatékonyságát (de ez így van minden más gépnél is). Néha ugyan nem teljesít semmilyen célt, csak szórakoztatja a nézőket.

4. Spinning bicikli

Hatékonyság: A

Funkcionalitás: B

Elérhetőség: A

a leghatékonyabb és legrosszabb kardio gépek - Spinning bicikli

Az otthoni bicikli valóban kitűnő választás lehet. Próbáld ki a nagyobb távolságokat és intervallumokat magasabb intenzitással, vagy a spinning órákat. Kezdők vigyázz! A kezdeteknél, hosszabb ülési időszak esetén, egy kevésbé kényelmes ülésen, különös és nehezen magyarázható véraláfutásokra tehettek szert.

5. Skierg sí ergométer

Hatékonyság: B+

Funkcionalitás: C

Elérhetőség: D

A SkiErg vagy a sí ergométer első látásra az álló pozícióban lévő evezőgépre emlékeztet, amellyel a tested felső részét edzheted. Ha edzeni szeretnéd a tested alsó részeit is, próbáld ki az enyhe guggoló állást. Ha a SkiErg megtalálható a te konditermedben is, akkor hatékonyan edzhetsz. Viszont ezen gyakorlatnál valóban specifikus mozgást végzel, amellyel az életben általánosan nem találkozhatsz, hacsak nem edzel az olimpiai játékokra.

6. Elliptikus tréner

Hatékonyság: D

Funkcionalitás: F

Elérhetőség: A

leghatékonyabb és legrosszabb kardio gépek - Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner már lassan a rangsor végén helyezkedik el, mivel nem biztosít megfelelő sokoldalúságot. Összehasonlítva a többi kardiógéppel, ezen berendezésen történő mozgás természetellenes és kevésbé hatékony. Szintén az ellenállás vagy a nehézség beállítása, alacsonyabb szinten, mint a 10-es, valószínűleg olyan hatékony, mint a kalóriaégetés a fotelben ülve. Az előnye az, hogy jobban kíméli az ízületeket, viszont a biciklizés vagy az úszás sokkal hatékonyabb lehetőségek, a sérülés okozta korlátozások esetén.

7. Bicikli háttámlával

Hatékonyság: D

Funkcionalitás: F

Elérhetőség: B

leghatékonyabb és legrosszabb kardio gépek

A felső részed, a törzsed sőt még a feneked is nyugalomban vannak és ez a bicikli nem akar tőled semmi mást, mint a lábaid megmozgatását. Ha egy megfelelő széket keresel ahhoz, hogy megpihenj, amíg elolvasod a kedvenc könyvedet vagy megnézed a kedvenc sorozatod, a számodra ez a megfelelő választás.

Tudomány

Ezen rangsorolás a Journal of American Medical Association újság tanulmánya alapján lett összeállítva, amely összehasonlította a beltéri edző berendezéseket, mint a futógép, szobabicikli, sí ergométer, evezőgép, fitnesz lépcső és megállapította, hogy az összes gép közül a futószalagon történő séta vagy futás jár a legnagyobb mértékű energiakiadással és aerob igénnyel. 1.

A tudósok megállapították, hogy a futószalagon történő séta vagy futás során, a biciklivel összehasonlítva, 40%-al magasabb az energiakiadás. Ezen kívül a futószalag és az evezőgép voltak az egyetlen olyan berendezések, amelyek a VO2-max olyan értékeit hívták elő, amelyek teljesítik a szabályokat a kardiorespiratikus állóképesség javítására.

Ez megerősítette a Dublin City University (Dublin, Írország) tudósainak a korábbi megállapításait is, mely szerint a biciklivel összehasonlítva, a futószalag, sí ergométer és az evezőgép vezetnek a legmagasabb energiakiadáshoz. 2. 

kardio gépek - melyik a leghatékonyabb?

Te melyik kardiogépet választod?

Most, hogy már mindannyian képben vagytok, elindulhattok a nagyvilágba és megtehetitek a megfelelő kardió választást. Javasoljuk, hogy ezt a listát próbáljátok ki önmagatokon. Tölts egy hetet, vagy egy bizonyos időszakot a gépek kipróbálásával, hogy megállapítsd melyik a leghatékonyabb. Tudni fogod, amint megtalálod az igazit.

Írd meg kérlek a hozzászólásokban, hogy te melyik kardiógépeket használod, esetleg, hogy milyenek a tapasztalataid a kardiófelszerelésekkel. Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd egy megosztás által.

Források:

[1] Zeni, A. I., Hoffman, M. D., & Clifford, P. S. Energy expenditure with indoor exercise machines – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8618368/

[2] Moyna, N. M., Robertson, R. J., Meckes, C. L., Peoples, J. A., Millich, N. B., & Thompson, P. D. Intermodal comparison of energy expenditure at exercise intensities corresponding to the perceptual preference range – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11474346/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük