6 tipp a testzsír csökkentésére az izomtömeg növelése közben

6 tipp a testzsír csökkentésére az izomtömeg növelése közben

Hölgyeim, csak egy nagyon vékony határvonal húzódik meg a testzsír csökkentése és az izomtömeg növelése között. A férfiaknak szóló cikkek a testépítésről és fitneszről gyakran azt hangoztatják, hogy növelni kell a test tömegét is ahhoz, hogy növelni lehessen az izomtömeget. Persze a legtöbb nőnek nem az a célja (tisztelet a kivételeknek, ugyebár).

Ha zsírt szeretnél égetni, támogatnod kell az izmok növekedését. Ha izmosodni szeretnél, helyesen és egészségesen kell táplálkoznod. Csakhogy a helyes táplálkozás, vagy diéta önmagában nem elég. A maximális hatás elérése érdekében kombinálnod kell az erősítő edzéseket a magas intenzitású kardió edzésekkel. Olvasd el a 6 leghatékonyabb tippünket, amelyek segítenek átlépni azt a képzeletbeli vékony határvonalat az izmok növelése és a zsírégetés között.

1. NÖVELD A FEHÉRJEBEVITELED

Ne félj több fehérjét fogyasztani. Növeld a napi fehérjebeviteled 1,5–2 gramm fehérjére 0,5 kg testsúlyra. Igen, helyesen olvasod!

Ezzel a módszerrel egy magasabb szintű fehérjebevitelhez jutsz. Így a fehérjék a nap folyamán egyenletesen fognak eloszlani a szervezetedben, és segítenek megvédeni az izomtömegedet. Ha a szervezetedben aminosavak találhatók, akkor a szervezeted úgy érezheti, hogy nem kell szétszednie az izomszöveteket ahhoz, hogy ezekhez a savakhoz hozzájusson. Na és mennyi az elég? Körülbelül 300 gramm egy egészséges, 68 kilogrammos nőnek.

fehérje az izomtömeg növelésére és zsírcsökkentésre

Sőt, a legújabb kutatások kimutatták, hogy a napi ötszöri fehérjebevitel (0,36 g 0,5 kg testtömegre) nincs káros hatással a testzsír tárolására[1]

Ezenkívül a fehérjéből származó kalóriák kevésbé hizlalnak, mint a szénhidrátból, illetve a zsírból származók, mert a fehérje lebontásához több energia szükséges. A különböző ételek különböző metabolikus pályákon haladnak végig. Ezek között vannak „hatékonyabbak” és kevésbé hatékonyak. Minél „hatékonyabb” egy metabolikus pálya, az ételből származó energia annál inkább munkavégzésre fordítható, és annál kevesebb a veszteség. A fehérjékből való energianyerés kevésbé hatékony, mint a szénhidrátokból és zsírokból történő energianyerés. A fehérje grammonként négy kalóriát tartalmaz, de a fehérjekalóriák nagy része a lebontás során hőveszteség formájában elvész. Az ételek termikus (hőtermelő) hatása (TEF) annak a fokmérője, hogy a különböző ételek mennyire növelik meg az energia felhasználást, vagyis mennyi energia kell a tápanyagok emésztéséhez, felszívódásához, és átalakításához. [2] 

Ha a TEF megközelítőleg 10%, és az étel 3 000 kalóriát tartalmaz, körülbelül 300 kalóriát veszítesz az alatt, amíg a tápanyag megemésztődik, felszívódik, és átalakul.

2. EDZ AZÉRT, HOGY NÖVELD AZ IZMAID, NE AZÉRT, HOGY A TESTZSÍROD CSÖKKENTSD

Az izmok növelésére nem a legjobb recept a végtelenségig történő erősítés könnyű súlyzókkal, és nagy ismétlésszámokkal. Inkább összpontosíts a sokrétű testmozgásra, iktass be guggolásokat, felhúzásokat, fekvenyomásokat és csigás gyakorlatokat. Az ilyen fajta gyakorlatok lehetővé teszik a nagyobb súlyok emelését, és az izomtömegnek a nagy részét is serkentik. Ezért szükséges, hogy az edzéseid részesei legyenek. Emelgess fokozatosan nagyobb súlyokat, melyekkel idővel 5–8 ismétlést is el tudsz majd végezni.

Hogyan fogyjunk le? Növeljük az izomtömegunket

Folytasd a gyakorlatokat magas ismétlésszámmal, majd lassan, idővel, válts olyan súlyzókra, amelyekkel már nehezebb lesz befejezni 15–20 ismétlést.

A kemény edzések és a magas ismétlésszámú edzések kombinációja ideális az izmok növelésére. [3]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. CSÖKKENTSD A SZÉNHIDRÁTBEVITELED

Ugye tudtad, hogy ezt nem hagyjuk ki?! Igen, csökkentened kell a szénhidrátbeviteled – persze nem teljesen, de legalább olyan mértékben, hogy a bevitt szénhidrátmennyiséget a szervezeted hatékonyan fel tudja használni. Sokaknak hatalmas probléma megküzdeniük a szénhidrátokkal, és ez az oka az elhízások járványszerű terjedésének.

A legtöbb szénhidrátot akkor fogyaszd, amikor azok a leginkább a segítségedre lehetnek: két órával edzés előtt és közvetlenül edzés után. A többi szénhidrátnak a magas rosttartalmú zöldségekből kéne származnia. A zöldségek egyensúlyban tartják az energiaszinted, és elhárítják az éhségérzeted.

Hogyan égessünk zsírt? szénhidrát bevitel

Már az egy jó kiindulási pont lesz, ha arra összpontosítasz, hogy a napi szénhidrátbeviteled 1,5 g legyen 0,5 kg testtömegre (vagy 1g legyen 0,5kg-ra, ha túlsúlyos vagy). Persze a szénhidrátbevitel mennyiségét az is befolyásolja, hogy aznap mennyit edzettél, és edzettél-e egyáltalán. Ha kihagytad az edzést, csökkentsd a szénhidrátbeviteled 0,75–1,0 grammra 0,5 kg testtömegre.

4. FOGYASSZ EGÉSZSÉGES ZSÍROKAT

Sok nő annak érdekében, hogy csökkentse a testzsírja mennyiségét, drasztikusan csökkenti a zsírbevitelét. Ennek eredménye azonban nem csak a súlyveszteség, hanem a hajritkulás is. Nem beszélve arról, hogy jelentősen romlik a bőrük, és a körmeik minősége is. A zsírok fontos szerepet játszanak abban, hogy megmaradjon a szövetek optimális felépítése és hormonszintje, valamint kulcsfontosságú szerepük van az izomtömeg növelésénél is. A zsíroknak szintén szerepük van abban, mennyire érzed magad evés után eltelítve.

Próbálj naponta körülbelül 0,5 gramm zsírt fogyasztani 0,5 kg testtömegre. Ez azt jelenti, hogy egy 68 kilogrammos nő, 68 gramm zsírt fogyaszthat naponta. Fogyassz különböző forrásokból különböző típusú, egészséges zsírokat (omega-3 és omega-6 zsírsavakat, mono-telítetlen zsírokat és telített zsírokat).

Példák az egészséges zsírokra: lazac, szardínia, dió, len, chia magok, makadámdió, avokádó, olíva olaj, kendermagolaj, tojássárgája és kókuszolaj.

5. FOGYASSZ MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ KALÓRIÁT

Ha az izomépítésre is vágysz, miközben zsírt is égetsz, meg kell találnod a kalória beviteled „arany középútját”. Vagyis megfelelő mennyiségű kalóriát kell fogyasztanod. Ezek a kalóriák olyanok, mint az üzemanyag az izmok növelésénél, miközben persze zsírt is égetsz.

Nézd meg az ajánlásokat az egyes makronutriensekre, hogy lásd, hogy működnek együtt:

MAKROTÁPANYAGOK
GRAMMOK 0,5KG TESTTÖMEGRE
KALÓRIÁK GRAMMOKRA
KALÓRIA FOGYASZTÁSRA
Fehérje1,54900
Szénhidrát1,54900
Zsír0,59675

  Makronutriens-, és kalóriaminta 68 kilogrammos nő számára

Ne felejtsd el, hogy nem diétázol, hanem igyekszel az izomtömeged növelni, miközben zsírt égetsz. Egy nőnek, aki ki akarja hozni magából a maximumot az edzőteremben, szüksége van a makronutriensek megfelelő egyensúlyára, és elegendő kalória bevitelre, amellyel beindítja az izmok növekedését, és a testzsír csökkentését. Ezeknek felelnek meg az alábbi ajánlásaink.

Mennyi kalóriát vigyünk be a zsírcsökkentéshez

6. A KARDIÓ EDZÉST HASZNÁLD ZSÍRÉGETÉSRE, NE KALÓRIÁK ÉGETÉSÉRE

Az egyik legnagyobb hiba, amelyet az emberek elkövetnek az, hogy hosszú kardió edzéssel próbálják elégetni a testzsírt. Ez a kalóriák elégetésénél működik is, csak beállhat az úgynevezett kalória deficit is, amikor a szervezet elsősorban az izomszöveteket égeti el testzsír helyett. Ezért inkább próbáld ki a magas intenzitású intervallum edzést (HIIT). Hogy miért? A HIIT edzéseknél kimutatták, hogy megtartották az izomtömeget, egyúttal a zsírt úgy használták fel, mint az üzemanyagot. Ez pedig igazán egy nyerő kombináció!

kardió edzés és fogyás

3–5 perces bemelegítés után végezd el az első intervallumot, mégpedig 60 másodperces teljes bevetéssel. Ezután tarts regenerációs szünetet, amíg a pulzusszámod normalizálódik, ennek 2–4 percig kell tartania. Utána újra készen állsz a teljes bevetésre. A legfontosabb a HIIT edzésnél az, hogy betartsd az időtartamokat, amelyek alatt teljes erőbevetéssel edzel. Ellenkező esetben nem éred el a kívánt eredményeket, csalódott leszel.

A HIIT edzéseket a szervezeted meghálálja, de ne végezd minden nap. Végezd hetente 1–3 alkalommal, maximális szinten. Ha úgy érzed, hogy a HIIT edzés elveszi az energiád az erősítő edzésektől, csökkentsd le az edzésszámot.

Mit gondolsz ezekről a tippekről? Oszd meg velünk a véleményed, és ha tetszett a cikk és oszd meg a többiekkel is!

Források:

[1] Antonio, J., Peacock, C. A., Ellerbroek, A., Fromhoff, B., & Silver, T. (2014). The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(1), 19.

[2] Halton, T.L. & Hu, F.M. (2004). The Effects of High Protein Diets on Thermogenesis, Satiety and Weight Loss: A Critical Review. Journal of the American College of Nutrition, 23(5), 373-385.

[3] Schoenfeld, B. J. (2010). The mechanisms of muscle hypertrophy and their application to resistance training.The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(10), 2857-2872.

[4] Talanian, J. L., Galloway, S. D., Heigenhauser, G. J., Bonen, A., & Spriet, L. L. (2007). Two weeks of high-intensity aerobic interval training increases the capacity for fat oxidation during exercise in women. Journal of Applied Physiology, 102(4), 1439-1447.

[5] Wilson, J. M., Marin, P. J., Rhea, M. R., Wilson, S. M., Loenneke, J. P., & Anderson, J. C. (2012). Concurrent training: a meta-analysis examining interference of aerobic and resistance exercises. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(8), 2293-2307.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük