Lance Armstrong: a sporttörténelem legnagyobb csalója vagy kerékpáros legenda?

Lance Armstrong: a sporttörténelem legnagyobb csalója vagy kerékpáros legenda?

Lance Armstrong a sportvilág egyik leghíresebb és legmegosztóbb alakja. A volt profi kerékpáros olyan sikereket ért el, amelyekről más még álmodni sem mer. De a sikerei előtt először le kellett győznie a rákot, és tapasztalatai miatt létrehozott egy alapítványt, hogy segítse sorstársait. Sikeres kezelés után visszatért a versenykerékpározásba és zsinórban hét Tour de France címet nyert el. Karrierje során elterjedt az a híresztelés, hogy teljesítménynövelő szerekkel élt. Armstrong győzelmi vágya soha nem látott méreteket öltött, de vajon tényleg ilyen messzire jutott?

Gyermekkora erősítette meg versenyszellemét, és azt, hogy mindenáron győzzön?

Lance Armstrong
A fotó szerzője: Jan Jacob Mekes
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lance_Armstrong_Tour_2010_team_presentation.jpg

Lance Armstrong 1971. szeptember 18-án született az amerikai Texas államban, és Lance Edward Gunderson néven látta meg a napvilágot. A fiatal, 17 éves édesanyjának egyedül kellett nevelnie a kisgyermeket, miután szakítottak Lance biológiai édesapjával. De nem maradtak sokáig egyedül. Linda hozzáment Terry Armstronghoz, aki hivatalosan is örökbe fogadta Lance-et. Azonban nem volt felhőtlen a kapcsolata a nevelőapjával. Terry nevelési módszerei a szigorú fegyelmen és az aránytalan mennyiségű testi fenyítésen alapultak. Később Terry beismerte, hogy talán köze lehetett Lance komplex személyiségéhez, de azt is hozzátette, hogy neveltetése is szerepet játszott példátlan sikereiben. Lance mindig is csodálta édesanyját, és egész életében ő volt a legnagyobb támogatója.

Lance számára a sport a valóságból való menekülést jelentette

Lance Plano városában nőtt fel, amely nagyjából Texas állam közepén helyezkedik el. A városban a legnépszerűbb sport a futball volt, amelyet a fiatal Armstrong nem igazán szeretett, így olyan tevékenység után nézett, amely többet kihozhatott belőle. Nem sokkal ezután felfedezte az állóképességi sport iránti szenvedélyét. Elkezdett futni, majd később úszott is, és miután édesanyja megvette neki első kerékpárját, eldöntötte, hogy itt az ideje kipróbálnia magát a triatlonban is. Ez Lance összes kedvenc sportját tartalmazta – az úszást, a kerékpározást és a futást.

Állóképességi sportokban sikert sikerre halmozott a fiatal éveiben. Még egy sportdiagnosztikával foglalkozó klinika is felkereste, hogy megmérjék Lance rendkívüli VO2max értékét.. Ez a mérőszám megmutatja az oxigénhasználat hatékonyságát, amely nélkülözhetetlen az állóképességi sportokhoz. Lance esetében 84 milliliter oxigént mértek egy testkilogrammra percenként, amely egy nagyon magas edzettségű sportoló esetében jellemző eredmény.

Miután a kerékpározásról áttért a triatlonra, rövidesen elkezdte legyőzni a sokkal tapasztaltabb versenytársait is. 1989-ben, az Amerikai Kerékpár Szövetség felajánlott neki egy együttműködési ajánlatot, és ez tárta ki Lance számára a kerékpárvilágba vezető ajtót. 1992-ben részt vett élete első Olimpiáján. Habár itt még nem ért el kiemelkedő eredményeket, mégis felkeltette a profi Motorola kerékpárcsapat figyelmét. A Motorola egyenruhájában állt a startvonal elé az első Tour de France versenyén, ahonnan már rögtön az első szakasztól kezdve győzelmet aratott.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Imádott sportjáról, a kerékpározásról a következőket mondta: 

„A kerékpározás nagyon nehéz, a szenvedés olyan nagy mértékű, hogy valójában katartikus élményt nyújt. A fájdalom olyannyira mély és erőteljes, hogy az agyad fölé ilyenkor mintha egy függöny ereszkedne le.”

„Valaki egyszer kérdezte tőlem, hogy miért szeretek annyira sokáig kerékpározni? Örömből? Mondtam. Nem értem a kérdést. Nem az élvezetért csináltam. A fájdalomért csináltam.”

Lance Armstrong
A fotó szerzője: Filip Bossuyt
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tour_de_France_2010,_lance_(14890352213).jpg

Sportteljesítménye felívelt, de utána leszálló ágra került.

1996-ban Lance-nél egészségügyi problémák jelentkeztek. Először tüdőbetegség miatt ki kellett szállnia a versenyből: vért köhögött fel és herefájdalom lépett fel nála. Nem sokkal a 25. születésnapja után Lance-nél előrehaladott hererákot diagnosztizáltak. A rák átterjedt a tüdejére, a hasüregére, nyirokcsomóira és az agyára. Lance-nek intenzív kezelés alá kellett vetnie magát, amely számos műtétet és kemoterápiát jelentett. Ez volt élete legrosszabb időszaka, de soha sem adta fel a reményt, hogy egy nap visszatérhessen a sportvilágba. Amikor lehetséges volt, kerékpározott és minden tőle telhetőt megtett, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, és visszatérjen a versenyzéshez. Annak ellenére, hogy az orvosok csupán 40%-os esélyt adtak a teljes gyógyulásra, a kezelése sikeresen befejeződött 1997-ben. Miután mindezeken keresztülment, létrehozott egy alapítványt, hogy felhívja a figyelmet a rákbetegségre és egyben sorstársain is segített.

A rák után erősebben tért vissza, mint valaha

Lance Armstrong
A fotó szerzője: Paul Coster
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lance_Armstrong_January_20,_2009.jpg

Sikeres kezelésének köszönhetően visszatérhetett a profi kerékpározáshoz. Rövidesen alá is írta az Amerikai Postaszolgálat csapatával a szerződést, és visszatért a versenyzéshez. Az volt a célja, hogy megnyerje a Tour de France verseny legtekintélyesebb szakaszát. És amikor ez megtörtént 1999-ben, a következőket mondta:

’Ez remélem, hogy fantasztikus üzenet világszerte minden túlélőnek. Visszatérhetünk a korábbi énünkhöz – sőt, még annál is jobbak lehetünk.”

Hatalmas sikerét hatszor is képes volt megismételni. Ezután visszavonult a sportolásból, és a megfékezhetetlen sportoló története akár egy tündérmeseként is végződhetett volna. De az ezt követő években elterjedt az a híresztelés, hogy Armstrong bravúrjait doppingolás útján érte el.

A doppingvádakat idővel megerősítették

Ebből a szempontból 2010 egy fordulópont volt, amikor volt csapattársa, Floyd Landis elkezdett beszélni a doppingszerhasználatról az Amerikai Postaszolgálat csapatában. A vádak alapján Lance Armstrong és teljes csapata ellen bírói vizsgálat indult. 2012-ben, az Amerikai Dopingellenes Ügynökség megerősítette, hogy a doppingszerekkel való visszaélés gyakori volt a csapatban. A Postaszolgálat csapata korábban a sporttörténelemben eddig soha nem látott mennyiségben élt a doppingszerek használatával.

Lance ezért elveszítette legtöbb trófeáját, beleértve a hét Tour de France címet, és a 2000-es Olimpián szerzett bronzmedált is. Ezenkívül örökre eltiltották a kerékpározástól, és minden olyan sporttól, ahol alkalmaznak doppingellenes szabályokat. Armstrong eleinte minden vádat tagadott a tiltott szerek használatával kapcsolatban, de a 2013-mas Oprah Winfrey-vel tartott híres interjújában mindent beismert.

Lance Armstrong
A fotó szerzője: Anita Ritenour
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lance_Armstrong_-2009_Tour_of_California.jpg

A doppingügy ellenére Lance Armstrong nem vonult teljesen vissza a közéletből. Két podcastje van, beavatja követőit a közösségi médián keresztül a mindennapjaiba és nemrégiben adott ki egy róla szóló dokumentumfilmet, amelyben ő alakította saját magát. Tisztességtelen gyakorlatai miatt kialakult spekulációk még mindig nem tűntek el. Riválisai már egy ideje felvetették, hogy Lance technológiai doppingmódszereket is alkalmazhatott,azaz beépített motort tehetett kerékpárjába.

Mit gondolsz Lance Armstrong történetéről? Téged Lance inspirál vagy inkább csak kritikát érdemel? Oszd meg velünk kommentben. Ha tetszett a cikkünk, akkor ne felejtsd el megosztani a barátaiddal. 

Források:

[1] Encyclopedia of World Biography. Lance Armstrong Biography. – https://www.notablebiographies.com/news/A-Ca/Armstrong-Lance.html

[2] Encyclopedia Britannica. Lance Armstrong, Biography, Tour de France, Doping, & Facts. – https://www.britannica.com/biography/Lance-Armstrong

[3] Lance Armstrong Biography. Cyclist – https://www.ducksters.com/sports/lance_armstrong.php

[4] MARCA. Is Lance Armstrong the Biggest Cheater in Sporting History?.

[5] Wikipedia.Lance Armstrong. – https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Lance_Armstrong&oldid=19824639

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük