Jojo hatás és hogyan küzdjünk vele

Jojo hatás és hogyan küzdjünk vele

Már megint összetalálkozott a szomszéd Ancsával, aki az egekbe dícsér egy új diétát, ami állítólag tényleg hatásos és nem észlelhető semmilyen jojo hatás? Azon gondolkodik, hogy ezt ön is kipróbálja? Fékezzen 1 kicsit! Először azt kellene tudnia mit is jelent az a jojo hatás és hogyan kerülheti ezt el.

Miért is jön létre a jojo hatás?

Mielőtt elkezdünk a jojo hatással, azaz a nagyon gyors tömegnövekedéssel foglalkozni, néhány tényezőt tisztáznunk kell. A kulcsszó, amely összeköthető ezzel a problémával, a homeosztázis – belső egyensúly.

Minden testnek meg van az az állapota, amiben a legjobban érzi magát, jobban mondva, amihez hozzászokott. Ha ön 3 évig 100kg volt, akkor a szervezete és a teste ezt a súlyt szokta meg. Aztán úgy döntött, hogy nagyon gyorsan lefogy 20 kg-ot. Most valljuk be az igazat, ki szereti az ennyire radikális változásokat? Az ön teste sem különbözik ebben, és ezért meg tesz mindent azért, hogy visszakerüljön az eredeti állapotába, amely neki megfelelt.

Jojo hatás és hogyan küzdjünk vele

Ha a fogyókúrás étkezés után ismét „normálisan” fog étkezni, mint azelőtt, nagyon hamar visszakerül az eredeti súlyára, és a fölösleges kalóriák zsírként kezdenek majd lerakódni. Sajnos ez gyakori állapot, ami az ilyen női magazinokból nyert értelmetlen és sokkoló diétáknál jön létre.

Nem állítjuk, hogy az efféle fogyókúráknál nem fogynak le. Lefogynak! De az ön fogyása számos rendbontást okoz majd a szervezetében, amit ezek a fogyókúrák a metabolizmussal tesznek, és ezt rögtön fogja érezni, amint visszatér a normális étkezéshez.

Létezik megoldás

Azonban ha már nekikezdett valamilyen „elképesztő“ diétának, és ennél a cikknél azzal szembesült, hogy mekkorát hibázott, semmi baj. Van megoldás. Ezt a megoldást úgy hívják, hogy visszaállító fogyókúra, és ennek az értelme visszaállítani a metabolizmust az eredeti szintre, és lehetővé tenni a kalória bevitelt fölösleges tömegnövelés nélkül.

Jojo hatás és hogyan küzdjünk vele

Visszaállító diéta és hogyan küzdjünk a jojo hatással?

A valóságban a jojo hatás elleni küzdelem nagyon egyszerű, mint a nőknek és a férfiaknak egyaránt, csak épp a női magazinok írnak róla keveset (idővel akkor nem lenne miről írniuk). Alapnak két lépést kell betartani:

1. Lassan csökkentse (de ne hagyja ki) a kardio edzéseket,
2. Hetente adjon hozzá az étrendjéhez 100kalóriát. Ha a diétáját napi 2200 kalóriánál fejezte be, akkor az első héten emelje fel 2300 –ra, a második héten 2400-ra, és így tovább.

A visszaállító diéta segít állandósítani a diéta utáni tönkretett metabolizmust, visszatérni a klasszikus kalóriákhoz fölösleges zsírfelszedés nélkül és javítani a hormonok egyensúlyhiányát, amely a diétánál keletkezett.

Jojo hatás és hogyan küzdjünk vele

Ha azt kérdezik, meddig adják hozzá a kalóriákat és csökkentsék a kardio edzést, titokzatosan azt válaszoljuk, hogy ez nagyon individuális. Ám ennek a visszatérő diétának nagyjából addig kellene tartania, amíg maga a fogyókúra, a legvalószínűbb és a legeffektívebb az, ha ezt saját magukon figyelik meg. A szervezet reakciója alapján a megnövelt kalória bevitelre, hamar rájönnek majd, mikor van itt az ideje abbahagyni a visszaállító diétát.

A fogyás sikerének titka

Azután, ahogy már sikerül visszaállítani a metabolizmusát, elkezdheti a fogyókúrát, de értelmesen. Tudatosítsa, hogy ha le akar fogyni, a megoldás nem az, ha nem eszik. A megoldás a rendszeres étkezés, legalább naponta ötször, amihez még mozgást is ad. Higgye el, hogy pont ebben van elrejtve a siker titka.

Erősen hisszük, hogy sikerül kikerülnie ebből az ész nélküli diéták körforgásából, üdvözöljük a szomszéd Ancsát, és kívánunk sok ledobott kilót, s mindezt jojo hatás nélkül!

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük