Hulk Hogan: a világ egyik legbefolyásosabb pankrátora, akinek a mérleg akár 137 kg-ot is mutat

Hulk Hogan: a világ egyik legbefolyásosabb pankrátora, akinek a mérleg akár 137 kg-ot is mutat

Egy izmos fickó, karakteres motoros szakállal, aki elnyerte a rajongók szívét pankrátorként, zenészként, színészként és showmanként egyaránt. Így ismerheted fel Hulk Hogant, – a volt pankrátorsztárt, aki 201 cm-es magasságához a legjobb formájában 137 kg-ot nyomott. Ezek a hatalmas számok igen nagy tiszteletet vívtak ki Hogan számos ellenfelének. A mai cikkünkben megnézzük, hogy honnan érkezett ez a szakállas fickó, min ment keresztül, és hogyan nyerte meg a közönséget.

Első szerelme a baseball volt, amelyet a zene követett

Hulk Hogan, valódi nevén Terrence „Terry” Gene Bollea, az Egyesült államokbeli Georgiában született, 1953. augusztus 11-én. Azonban származása nem is ennyire egyszerű, hiszen francia, olasz, panamai és skót gyökerekkel is rendelkezik. Hogan Pietro Bollea építésvezető és Ruth, tánctanár fia. Két testvére van, Allan Bollea és Kenneth Wheeler. Körülbelül másfél évesen családjával Floridába költöztek, ahol elkezdett körvonalazódni a jövője. Gyerekként elkezdett baseballozni, amelyben olyannyira tehetségesnek bizonyult, hogy egy tehetségkutató is felfedezte. Viszont egy sérülés megakadályozta Terry profi baseball karrierjét. A sport mellett  a zene szerelmese is volt, de csak akkor kezdett el zenélni igazán, miután otthagyta az egyetemet.

Hulk Hogan
A fotó szerzője: Mike Kalasnik
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hulk_Hogan_July_2010.jpg

Mivel az iskolai kötelezettségei miatt nem tudott koncertekre járni, eldöntötte, hogy a tanulás helyett inkább a zenének szenteli az életét. A gimnáziumban elkezdett gitározni és számos bandában játszott. Azonban az egyik bandának lett egy gitárosa, aki sokkal jobb volt Terry-nél. A banda ekkor ultimátumot adott neki: vagy otthagyja a bandát vagy megtanul basszusgitáron játszani.

Terry abban a pillanatban  döntötte el, hogy kiváló basszusgitáros lesz belőle. A bandákból – akikkel együttműködött – állítólag összeszedte az összes tehetséges zenészt egy bandába, amelyet Ruckusnak neveztek el. A banda különösen híres volt Atlantában.

Egy gyermek, aki félt a pankrátoroktól

Gyermekként Terry, ismertebb nevén Hulk Hogan nagy pankrációrajongó volt. Viszont maguktóla pankrátoroktól halálra rémült. Amikor gyerek volt, akkoriban mindenki nagyon komolyan vette a pankrációt és még a rajongók sem voltak biztonságban. Ha valaki a közönségben azt merte mondani, hogy a küzdelem a ringben megjátszott volt, annak azonnal egy rándítással eltörték a karját. Ez egy olyan kor volt, amikor még nem voltak ügyvédek, bírósági perek és természetesen kamerás telefonok sem. Terry szerint a pankrátorok gyakorlatilag bármit megtehettek.

A rockbandája egyre népszerűbb lett és rövidesen a pankrátorok is megjelentek a koncerteken. Egyikük Jack Brisco volt és állítása szerint ő vezette be Terry-t a pankráció világába. Jack emlékszik, hogy az akkor 21 éves Terry lenyűgözte őt a nagyszerű fizikai adottságaival. Tinédzserként Terry sokkal többet evett a társainál. Bizonyos források szerint Terry képes volt egyedül megenni 10 tojást és 340 g-nyi kenyeretreggelire, amit egy liter narancslével öblített le.

Amikor a banda szünetet tartott, Jack megkereste Terryt, odanyújtott neki egy sört, majd felajánlotta, hogy menjen pankrátornak. Terry rögtön válaszolt és nagy lelkesedéssel el is fogadta az ajánlatot, és tudta, hogy Jack támogatni fogja az elkövetkezendő években. A következő nap szerveztek egy találkozót, majd a már jól ismert pankrátor bemutatta őt a kollégáinak, Eddie Grahamnek és Hira Matsudának.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A pankrátor, akit már az első harca alkalmával megtapsolt a közönség

Terry pankrátor edzője a közismert Hiro Matsuda volt,  akinek saját edzőterme volt akkoriban. Az első összecsapás a Verona Beachen történt és ez volt a megnyitó harc. Jack Brisco is eljött Terryt megnézni. Kirázta a hideg, hiszen ahogy Terry megjelent, a közönség vastapssal fogadta. A közönség nagyon gyorsan megszerette a többi harc során is, így elkezdődött az ígéretes karrierje. Azonban Terry karrierje további részét immár Hira Matsuda nélkül folytatta, mert túl önkényeskedőnek tartotta. Akkor szerzett tudomást Hiro szokatlan módszereiről, amikor Hiro edzés közben eltörte a lábát és azt mondta neki, hogy soha többé ne jöjjön vissza az edzőterembe. Ez nem állította meg Terry-t, hiszen 4 hónappal később még elszántabban tért vissza, mint valaha.

Hulk Hogan
A fotó szerzője: Matthew Glover
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hogan_.jpg

Bollea, akit a karrierje során rajongói Mr. Sterling Goldenként, vagy Terry, a pusztítóként ismerhettek,  később találkozott Ed Leslie-vel. Nagyon jó barátok lettek és ketten alapítottak egy pankrátor duót. Nem sok kellett hozzá, hogy sztárokká váljanak, akik a 70-es évek végén uralták a Memphis Pankrátor-világbajnokságot.

A Hulk megszületése és belépés a WWF-be

Terry-t meghívták egy helyi talk showba, miután Memphisben hírnevet szerzett.  A színész és testépítő, Lou Ferrigno ült mellette.  A 70-es években Ferrigno leginkább a Hihetetlen Hulk című sorozat miatt vált ismertté, hiszen ő volt az első színész, aki eljátszhatta a Marvel Univerzum zöld óriását. Szerepét részben testalkata miatt kapta meg, hiszen igen izmos volt és nagydarab. Viszont amikor Terry leült mellé a talk showban, mindenki rögtön észrevette, hogy ő sokkal nagyobb volt. Ekkor kelt életre az új becenév, majd innentől Terry „Hulk” Boulder néven ismerte a pankráció világa.

Hulk Hogan
A fotó szerzője: Max Goldstein
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baccus2008HulkHogan.jpg

Érdekes módon Terry használhatta a Hulk Hogan nevet, mivel megegyezett a Marvellel, amely kizárólagos joggal rendelkezik a Hulk név felett. Az egyezmény részletei nem ismertek. Viszont néhány forrás szerint Terry a Marvelnek minden harcáért 100 dollárt fizetett a 20 éves karrierje során, míg a Hulk nevet használta. A Marvel részesedést is kapott a Hulk Hogan-féle promóciós termékek eladásából. Ezek leginkább pólók, poszterek, akciófigurák stb. voltak.

Az 1979-es év Terry számára fordulópontot jelentett, hiszen ekkor csatlakozott a World Wrestling Foundation-höz.  Annak ellenére, hogy mindenkit levett a lábáról karizmatikus egyéniségével, a WWF szervezői szerint valami nem volt rendben. Egy karakteres ír pankrátort akartak belőle csinálni, így megváltoztatták a nevét Hoganre. Ezenkívül azt is akarták, hogy fesse be a haját vörösre. De Terry visszautasította a kérést, mert már akkoribban kezdett kopaszodni. Így vált a szőke írré, akit Hulk Hogannek hívtak.

Karrierje csúcspontja a 70-es évek végén és a 80-as években

Hulk Hogan
A fotó szerzője: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TNA_Impact_Wrestling_TV_taping_-_2012.jpg

Tudjátok, hogy hogyan nézett ki Hulk Hogan a legjobb formájában? A legjobban a hatalmas szóval jellemezhetnénk. A 70-es évek végén és a 80-as években 201 cm magasan, 137 kg-ot nyomott, amely igen tekintélyes súlynak számít.  Mellkasa állítólag 147 cm, a bicepsze pedig 61 cm széles volt.  Fizikumával és karizmatikus személyiségével Hulk Hogan nagyban hozzájárult a pankráció népszerűsítéséhez.

Tehát hogyan került formába Hulk Hogan? Hogan ismert volt nagyon intenzív, nehéz súlyos edzéseiről. Nagyon szerette a komplex gyakorlatokat, amelyek egyszerre több testrészt is megmozgattak: ilyenek voltak a guggolás, fekvenyomás, a felhúzás, húzódzkodás. A reggeli edzés után pedig nyers tojást ivott reggelire.

Annak ellenére, hogy már idősebb, még a mai napig rendszeresen szokott edzeni. Saját, privát konditerme van otthon, ahol rendszeresen szokott súlyokat emelni. Fáradhatatlanul edz és csak rövid szüneteket tart a gyakorlatok között. Hogy 60 éves kora után is formában maradjon, állítása szerint minden nap intenzíven kell edzenie. Természetesen most már leginkább könnyű súlyokkal edz, magas számú ismétléssel. Minden edzése azon alapul, hogy napról napra jobb akar lenni. Ragaszkodik az alapvető dolgokhoz, rendszeresen edz, mellé pedig egészségesen étkezik. Az egyetlen, ami nehézséget okoz számára, az a szenvedélye, a csokoládé. Ezenkívül szereti az Alpha Male Milkshake-et is, amit csokoládés fagyiból, fehérjéből, tejből és mogyoróvajból készít.

Debütálása profiként és a Hulkamania őrület

1984 egy fordulópont volt Hulk életében, amikor is megnyerte élete első WWE bajnoki övét. Iron Sheik emlékezetes legyőzésével írta be magát a pankráció történelmébe. Karrierje során ezt tartja a legfontosabb  pillanatnak. Csereként kezdett a küzdelemben, de végül ő lett az egyetlen férfi a világon, akinek sikerült kiszabadulnia Iron Sheik camel clutch fogásából.

Teljesítménye után még nagyobb ismertségre tett szert és ekkor tört ki a Hulkamania őrület. Terry 12-szeres világbajnok lett, 6-szoros WWE és 6-szoros WCW (World Championship Wrestling) bajnokká vált. A Cagematch weboldal statisztikái szerint több mint 2000 harcban vett részt, melyekből 1552-t nyert meg.

Filmes karrier és az ellentmondásos szteroidper a WWE-ben

Az 1985-ös év igen nagy népszerűségi hullámot hozott Hulk Hogannek. Az amerikaiak Hogan-es pólókban jártak, a polcokról kapkodták a Hulk Hogan akciófigurákat és minden más, ami Terry pankrátornevét viselte, ugyanilyen sikercikk volt. A 80-as és 90-es években számos filmben feltűnt. Érdemes megemlíteni a Rocky III című sportdrámát, a Sziklaöklű harcosokat, a Szörnyecskék 2.-t, és a Mr. Óvóbácsi című családi vígjátékot. Minden tökéletesnek tűnt, mindaddig, míg Hogan főnökét, a WWE vezérigazgatóját (akkoriban még WWF), Vince K. McMahon-t  megvádolták, hogy szteroidot adott a pankrátorainak.

Ráadásul illegális forrásoktól szerezte be az anyagokat. Az egyik tanú Terry volt, aki McMahon bűnösségét bizonyította. A bíróságon a felperes azt állította, hogy a WWE igazgatója szteroidot adott a pankrátoroknak, hogy izmosabbá váljanak, amely még inkább tetszett volna a közönségnek. Hulk Hogan megerősítette, hogy az illegális forrásokból származó szteroidhasználat viszonylag gyakorinak számított. Végül Dr. George T. Zahorian került ki bűnösként, akit elítéltek illegális szteroidterjesztésért.

Terry maga is beismerte, hogy ő is használt szteroidot. És nem csak azért használta, hogy fejlessze a testét, hanem sérülések gyógyítása miatt is. Akkoriban azonban azt gondolta, hogy minden, amit tett, legális volt, hiszen szteroidokra kapott recepteket. McMahont végül nem találták bűnösnek. A 11 tanúból, akik mind pankrátorok voltak, 10 azt mondta, hogy McMahon sosem kényszerítette őket arra, hogy szedjenek szteroidot, és ő maga sem vásárolt ilyen anyagokat. A történtek után a közismert pankrátor szervezet szigorú szteroidszűrő szabályokat vezetett be. Célja ezzel az volt, hogy ha bármelyik pankrátort illegális szerek használatán kapták, akkor azonnal kirúgták őket.

Az utolsó WWE harc a karrierje során

Hulk Hogan
A fotó szerzője: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hulk_Hogan_@_Impact!_TV_Taping.jpg

Hulk Hogan számos szervezetnek dolgozott már a karrierje során. Néha még a szervezetek között is összevissza mozgott, amiből kis és nagyobb harcok is keveredtek. A ringben például találkozott a közismert The Undertaker-rel, Dwayne The Rock Johnsonnal vagy korábbi főnökével, Vince K. McMahonnal is. Akkoriban a páros vitába keveredett, hogy ki tett többet a WWE-ért. Nagyon véres harc volt, de a végén Terry került ki győztesként.

Hulk Hogan utoljára a WWE keretében, a 2006-os SummerSlamen versenyzett utoljára. Randy Ortonnal csapott össze, aki korábban  sértegette Terry-t a kora miatt. Orton olyannyira messze ment, hogy még Hogan lányával, Brooke-al is flörtölt. Viadalukat a Legenda és a Legendás Gyilkos harcának nevezték, ami végül igen brutálisra sikeredett. Orton már az elejétől fogva Hogan sérült térdét támadta, de a legendás Hulk végül megnyerte a harcot. Ezután megint csak vitába keveredett Vince K. McMahonnal, a Hogan győzelméért kapott díj miatt az Orton ellen vívott küzdelemben.

Ezután úgy döntött, hogy otthagyja az WWE-t és karrierjét végül a leghíresebb pankráció szervezetben fejezte be. Hulk Hogan kétségkívül hatalmas pankrátor legenda, aki nagyon sokat tett a sportágért. Manapság Hogant a pankráció nagyköveteként ismerhetjük, és a sportág igazán hálás lehet érte.

Forró kaland a legjobb barátja feleségével

A reflektorfényen kívül Hoga  a karrierje során nagyon szoros kapcsolatot ápolt a szüleivel. Ennek ellenére voltak igen megosztó pillanatai. Elvált a feleségétől, Lindától, akit egy étteremben ismert meg. A válás után egy viszonylag viharos időszak következett a magánéletében. Viszonya volt Heather Clemmel, aki Hogan legjobb barátjának, a közismert rádiós műsorvezető, Bubba the Love Sponge felesége volt.

Hűtlen feleségéről és hitvány barátjáról a maga módján gondoskodott. Egy nap Hulk és Heather úgy döntöttek, hogy a hálószobában folytatják tovább a viszonyukat, ahova Bubba egy rejtett kamerát helyezett el. A felvételt a Gawker Media-nak továbbították, amely 2012-ben hozta nyilvánosságra. Az egész helyzet egy perben és veszekedésben végződött. Hogan 200 millió dolláros kártérítést követelt. A magánszférához való jogával érvelt, és azzal, hogy sosem adott engedélyt a Gawker blognak, hogy nyilvánosságra hozza a szaftos felvételt. A Florida állambeli esküdtszék végül ítéletet hozott, miszerint Hogannak 115 millió dolláros kártérítést szavazott meg.

A pankrátorsztár viharos magánélete

A magánéletben néhány forrás szerint Hulk Hogan olykor egy csöndes fickó volt, aki megpróbált mindenféle konfliktust elkerülni. Volt felesége, Linda szerint viszont máskor hangulatingadozásai voltak, és már a legkisebb banális dolog miatt is felkapta a vizet. Ez főként akkor fordult elő, amikor Hogan rendszeresen fogyasztott illegális szereket szteroidok formájában. Válása ellenére Terry azt mondja, hogy nagyon szerette a feleségét. Olyannyira, hogy vett neki egy házat, mielőtt összeházasodtak. Két gyermekük van, egy fiuk, Nick és egy lányuk, Brooke.

Nick nem igazán volt ambiciózus típus, és sosem kötelezte el magát semmire. Egyetlen hobbija az illegális versenyzés volt. Egy nap azonban szörnyű baleset érte, amit Nick okozott alkoholos befolyásoltsága miatt. Legjobb barátja agysérülést szenvedett, Hogan fia pedig rács mögött végezte. A baleset után abbahagyta a versenyzést. Terrynek igen viharos kapcsolata volt lányával, Brooke-al. Nagyon sok mindenen mentek keresztül együtt, de ma azt állítja, hogy apjával szorosabb a kapcsolata, mint valaha.

Hogan Brooke-nak is segített beindítani az énekeskarrierjét, és minden barátjelöltnek először Terry-vel kellett szembenéznie. Azonban ez a szokása visszaütött. Amikor Brooke bemutatta az új, feketebőrű barátjának, Hogan kitalálta, hogy megijeszti a fiút. Ez viszont olyannyira komolyra sikeredett, hogy a végén rasszistának tűnt. Azt mondta lánya barátjának, hogy Brooke csak akkor randizhat feketebőrű srácokkal, ha gazdagok. Ez a mondata az összes eddigi WWE-s díjába került, valamint megsértette az afroamerikai közösséget és nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie. 

Padlóra került és öngyilkos gondolatok kínozták

A sok magánéleti probléma ellenére a Hogan család úgy döntött, hogy valóságshowban vezeti be a nézőket a mindennapjaikba, a ’Hogan jobban tudja’ című műsorban. Négy évad után a valóságshowt befejezték a főszereplők viselkedése miatt. A készítők legfőbb gondja a Nick által okozott autóbaleset volt. Az akkoriban válófélben lévő Terry és Linda sem tartozott már az idilli családi képbe. Fia balesete, a válás, és a valóságshow leállása miatt Hogan a padlóra került. Elkezdett nagyon sokat inni, sőt, még az öngyilkosságon is elgondolkodott, amiben állítólag a legkönnyebb megoldást látta.

Az Oprah showban: Hol vannak ma? Bevallotta, hogy a szilveszteri események segítettek neki akkoriban. A szilvesztert családja körében töltötte, de ugyanakkor szerinte az este teli volt csupa negatív energiával. Nem ízlettek nekik az étteremben felszolgált fogások, és a problémán még a pezsgő sem segített. Amikor kiment egy kis friss levegőre, állítólag egy kisgyerek odaszaladt hozzá. Megölelte, és azt mondta neki, hogy követte a meccseit, és apaként tekint rá, aki egyébként sosem volt neki. Ezután még egy férfi sétált arrafelé és azt kiabálta Hogannek, hogy szeretik őt. Amikor visszatért az asztalhoz, rájött, hogy valamin változtatnia kell. Ha visszatekint erre az időszakra, arra gondol, hogy át kellett élnie ezt a sötét időszakot ahhoz, hogy az a férfi legyen, akivé vált.

2021-ben Terry 68 éves és fantasztikus fizikai formában van, amit az Instagramon is bemutat. Életének még a mai napig is része a pankráció. Habár már nem vesz részt a küzdelmekben, alkalmanként feltűnik különféle promóciós eseményeken. A Netflix együttműködésével életrajzi film is készül róla, amelyben Chris Hemsworth alakítja őt. Ma Hulk Hogan a nála 21 évvel fiatalabb feleségével, Jennifer McDaniellel él együtt.

2010-ben házasodtak össze egy privát ceremónia keretében, az esküvő híre csak egy besurranó újságírónak köszönhetően jutott el a sajtóhoz. A biztonsági őrökkel vita alakult ki, amit végül a rendőrség állított meg. Jennifer McDaniel hivatásos sminkes, és csakúgy, mint Hogan, ő is ismert az egészséges életmódhoz és edzéshez fűződő mániájáról.

Téged mi nyűgözött le a legjobban Hulk Hogan életével kapcsolatban? Ha tetszett a cikkünk, akkor bátran oszd meg.

Források:

[1] Hulk Hogan: The man who took wrestling mainstream – https://thesporting.blog/blog/hulk-hogan-the-man-who-took-wrestling-mainstream

[2] J P Zarka – Hulk Hogan His Life Before Wrestling as a Rock Star Brandon Curry – https://prowrestlingstories.com/pro-wrestling-stories/hulk-hogan-rock-band-ruckus/

[3] The Jack Brisco Interview – http://wrestlingperspective.com/issue/60/brisco.html

[4] Logan Wol – Hulk Hogan On Having His Leg Broken By Hiro Matsuda & More – https://www.wrestlenews.net/hulk-hogan-on-having-his-leg-broken-by-hiro-matsuda-more

[5] Hulk Hogan – https://www.biography.com/personality/hulk-hogan

[6] Keith Garling – The Secret Life of Hulk Hogan And His Family – https://noteabley.com/culture/hulk-hogan-fb/

[7] When was Hulk Hogan's last WWE match? – https://www.sportskeeda.com/wwe/when-hulk-hogan-s-last-wwe-match

[8] Hulk Hogan, on Witness Stand, Tells of Steroid Use in Wrestling – https://www.nytimes.com/1994/07/15/nyregion/hulk-hogan-on-witness-stand-tells-of-steroid-use-in-wrestling.html

[9] Hulk Hogan Workout Routine – http://www.fitbiz.in/hulk-hogan-workout-routine

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük