Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb kollagént az egészséges bőrhöz és ízületekhez?

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb kollagént az egészséges bőrhöz és ízületekhez?

A kollagén egyre népszerűbbé válik, így biztosan te is kíváncsi vagy, hogy ez vajon egy túlzott felhajtás vagy egy áttörés a bőr- és a testápolás területén. Tudtad, hogy a kollagén az izmok, csontok és a szív működéséhez is fontos? A kollagénszint a korral természetes módon csökken, így tanácsos már az első ráncok megjelenése előtt elkezdeni a használatát. A kollagénnel dúsított termékek piaca egyre szélesebb, így most készítettünk számodra egy cikket a kollagénről, annak típusairól, előnyeiről és a kollagénbevitel módszereiről. Segítünk, hogy megtalálhasd a megfelelő kollagénforrást, így legalább részben megakadályozhatod az öregedés folyamatát.

Mi a kollagén?

Létezik néhány ember, akik bizonyára még nem hallottak a kollagénről és annak jelentőségéről az ízületekre és a bőrre nézve. Kezdjük azonban az elejéről – a kollagén egy oldhatatlan fehérje, amely az egyik legbőségesebb állati fehérje. Talán meglepő, de a kollagén a szervezet fehérjetartalmának 30%-át fedezi, és különböző szövetekben található, például az inakban és a csontokban. Csakúgy, mint a többi fehérje, a kollagén aminosavakból, pontosabban glicinből, prolinból, hidroxiprolinból és argininből áll. A kollagénnek több mint 16 típusa létezik, de a legtöbb, egész pontosan a szervezet kollagén tartalmának 80-90%-a az I-es, II-es és III-as típusba tartozik. [1] [2]

Nem minden kollagén ugyanolyan, ezért szeretnénk bemutatni a legfőbb kollagénmolekulák típusait a szövetekkel együtt, amelyekben megtalálhatóak [1] [3] [4]:

KOLLAGÉN TÍPUSAJELENLÉT A SZÖVETEKBEN
Ibőr, csontok, inak, dentin, ínszalagok, kötőszövetek (kötőszövetek a sejtek között)
IIporc, üvegtest (szemben található kocsonyás anyag)
IIIbőr, izmok, véredények
Vsejtkultúra, magzati szövetek
VIlegtöbb kötőszövet
IXporc, üvegtest
IVmindegyik bazális membrán

Hogyan segítsük a kollagéntermelést?

Ahogy már korábban is írtuk, a kollagén egy fehérje, így a képződéséhez aminosavak szükségesek. A szervezet a prokollagénből készít kollagént, amely glicinből és prolinból készül. Az elegendő mennyiségű aminosavbevitelre a kollagéntermelés miatt van szükség. Ennek ideális forrása a különféle ételekben vagy táplálékkiegészítőkben található jó minőségű fehérje. Az élelmiszerek esetében a legjobb források a húsok, a tejtermékek és a hüvelyesek. Akár élelmiszert, akár fehérje shake-et választasz, nem csak az izomépítéshez járulsz hozzá, hanem az „építőanyagot” is pótolni fogod a kollagén számára. [6]

Szeretnél jó minőségű fehérjét venni, de úgy érzed, hogy nem tudsz eleget a legjobb fehérjeforrásokról? A cikkünkben minden kérdésedre választ találsz– High quality protein – honnan tudjuk, melyi kfehérjeforrás a legjobb minőségű?

mi a kollagén

Két aminosav létezik, amelyek fontosak a prokollagén előállításához – a prolin és a glicin. A prolin bevitelére tökéletes megoldás, ha tojássárgáját, szóját, tejtermékeket, spárgát vagy káposztát fogyasztunk. A glicin megtalálható a sertés- és csirkebőrben, és a fehérjét tartalmazó ételekben egyaránt. Továbbá a következők szintén hasznosak a kollagén előállításához [6] [8] [9] [10]:

  • Aloe vera ismert, népszerű és hatékony mód a sebek kezelésére. Akár helyileg gél formájában vagy szájon át alkalmazva az aloe vera bőrsérülés gyógyulásában segít, különösen azzal, hogy elősegíti a kollagéntermelést. Az aloe vera megnyugtatja a kiütéses és a napon leégett bőrt.
  • Az antioxidánsok – egyéb aktív anyagok összetevői a megfelelő kollagénszinthez, így az antioxidánsok is megérdemlik, hogy ejtsünk róluk pár szót. Nem mind segíti a kollagéntermelést, de hozzájárulnak a kollagén működéséhez az emberi szervezetben. Kivételes antioxidáns források közé tartozik a zöld tea, a kávé, a kék áfonya és a fahéj.
  • Antocianinok – megtalálhatod cseresznyében, málnában és kék áfonyában egyaránt.
  • Koriander – két összetevőt tartalmaz, ami miatt megérdemli, hogy ebben a kategóriában szerepel – a C-vitamin és a linolsav. A linolsav egy zsírsav, amely antioxidánsokat tartalmaz. Ezek hatékonyak a szabadgyökök elleni küzdelemben, amik lebontják az egészséges bőrsejteket.
  • Hialuronsav az egyik leggyakoribb kiegészítő az egészséges bőrhöz, hiszen a hialuronszint növelése hatással van a kollagénmennyiségre. A táplálékkiegészítők mellett ételekből is kinyerheted: megtalálod például a gyökérzöldségekben és a babfélékben.
  • Réz – ebből az ásványi anyagból nagyobb mennyiség belsőségekben, lencsében, kesudióban és szezámmagban található meg.
  • Tengeri alga – hatékonyan védi a bőrt és annak rugalmasságát az oxidálástól, amely a legtöbb bőrkárosodást eredményezi.
  • C-vitamin jelen van a prokollagén termelése közben, kiváló forrásai többek között a citrusfélék, az eper, a paprika és a brokkoli.
  • A-vitamin növényi táplálékban a béta-karotin formájában létezik, de emellett állati eredetű táplálékban is megtalálható.
  • Ginszeng a hagyományos orvoslásban ismert, de modern kutatások tárgyát is képezi. A kutatások bebizonyították, hogy a ginszeng növeli a vérben található kollagénszintet. Ugyanakkor hatékony védelmet nyújt a napból kibocsátott ultraviola-sugárzás ellen, antioxidánst tartalmaz és gyulladásgátló hatása van, emellett a tudósok szerint képes lelassítani a bőrsejtek öregedését.
kollagéntermelés

Mindenhol hallasz a hialuronsavról, de még nem tudsz eleget a hatékonyságáról? Cikkünkben mindent megtalálhatsz, amit tudni szeretnél. Hialuronsav – tényleg hatékony az ízületekre és a bőrre?

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A kollagénre ható negatív tényezők

Az élet során a kollagénszint számos tényező miatt változik. Ezek a tényezők károsítják a kollagénszintézist és felgyorsítják a lebomlását. Ezekbe beletartozik a [5] [6] [7]:

  • Kor – a kollagén természetes módon csökken a korral.
  • Túlzott stressz
  • Dohányzás – ráncok kialakulásához vezet és lassítja a sebek gyógyulását.
  • Vitaminhiány – mint például a C-vitamin hiánya.
  • Túlzott mennyiségű cukorfogyasztás – az étrendben jelen lévő túlzott mennyiségű cukor befolyásolja a kollagén helyreállítási képességét.
  • Túlzásba vitt napozás az ultraibolya sugárzás a kollagéntermelés csökkenéséhez vezethet.
  • Az autoimmun betegségek – mint például a lupus – a kollagén károsodását okozhatja.
kollagénképződés a szervezetünkben

Hogyan került a szervezetünkbe a kollagén?

Bemutattuk a kollagént, a természetes forrásait és a tényezőket, amelyek negatívan befolyásolják. A piacon széleskörű választékból válogathatunk a különböző formában kapható, kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők között. Ebben a fejezetben megtudhatod, hogy mikor érdemes elkezdeni a kollagén szedését és mire kell odafigyelni a kiválasztásakor.

Érdekes, ha figyelemmel kísérjük a kollagénes kiegészítők piacának fejlődését, hiszen annak ellenére, hogy a kínai nők már évszázadok óta ismerték, a nyugati civilizáció még le van maradva ezen a területen. Pontosabban le volt maradva, mert a kollagén iránti érdeklődés jelenleg igencsak növekedésnek indult. A nagy fellendülés az Egyesült Államokban történt az 1980-as években, amikor is a kollagént a száj feltöltésére és az arcvonások finomítására alkalmazták drága injekciók formájában. Azóta majdnem 40 év telt el, és megváltoztak a kollagén formái és elérhetősége is. Ma már a kollagén jelen van különböző italokban, shotokban, keverékekben, női táplálékkiegészítőkben, valamint külön por formájában is. A kollagén iránti kereslet növekedőben van, így vajon jó, ha tisztában vagyunk a legjobb fehérjeforrásokkal, avagy a fiatalság forrásával? [11]

melyik kollagént válasszuk

A kollagén kedvező hatásai

A kollagén számos szövet részét képezi, nem csak a bőrben és a porcokban, hanem a véredényekben, a csontokban és az ínszalagokban is megtalálható. Éppen ezért több ok miatt is érdemes számításba venni a kollagénbevitelt  [7] [12].

  1. A kollagén lassítja a bőröregedést – a kollagén egészségessé teszi és javítja a bőr egész kinézetét hidratáló és ránccsökkentő tulajdonságának köszönhetően. A kollagén bőröregedést lassító hatását már számos tanulmány bizonyította. A kollagént az akne és egyéb bőrproblémák megelőzésével is kapcsolatba hozták, habár ezt tudományosan még nem sikerül bebizonyítani.
  2. Segíti az ízületek működését – ízületeink számára az egészséges porcok nyújtanak védelmet, ehhez pedig kollagénre van szükség. A táplálékkiegészítők lehetséges kollagénforrások, hogy az öregedéssel járó, csökkenő kollagénszintet pótoljuk.
  3. Védelmet nyújt a csontok számára  a kollagén a csontok egyik legfontosabb elemét képezi, amely segít megőrizni azok erősségét. A csontok gyengülnek és vékonyabbá válnak a korral, ami olyan egészségügyi problémák  kialakulásához vezethet, mint a csontritkulás.
  4. Elősegíti az izomnövekedést – az izmok egyben szövetek is, amelynek egy részét a kollagén is képezi (pontosabban 1-10%), ez pedig fontos az izmok megfelelő működése miatt. Tudományosan bizonyították, hogy a kollagénbevitel során izomnövekedés megy végbe.
  5. A szív- és érrendszer jelentősége – egy bizonyos tanulmány szerint a kollagén fontos az egészséges szívhez. Nagyban hozzájárult az érmerevség és az LDL-koleszterin csökkentéséhez.

A kollagénpótlás segíti az izmok, a csontok, a porcok és a szív működését, amivel tudományos kutatások is foglalkoztak. Az ígéretes eredmények ellenére további kutatásokra van szükség, hogy teljesen igazolják a kollagén kedvező hatásait. Habár a kollagén néhány előnye, amelyet megemlítettünk még nem került tudományos igazolásra, a kollagén hatása az ép körmökre, hajra, jó emésztésre, a hangulatra és a szorongásraszintén említésre került. A kollagén manapság nagy népszerűségnek örvend, és később talán egyéb és jobban alátámasztott előnyöket is megtudhatunk a használatáról. [12]

a kollagén és a hatásai

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb kollagént?

A legideálisabb az lenne, ha élelmiszerekből vinnénk be elegendő mennyiségű kollagént a szervezetünkbe. Azonban az az igazság, hogy a rohanó életmód gyakran nem engedi meg, hogy elegendő figyelmet szenteljünk arra, hogy milyen, kifejezetten a kollagénbevitelt segítő összetevőket fogyasszunk. Ezáltal a táplálékkiegészítők praktikus és költségkímélő kollagénforrást jelentenek, amik gyakran egyéb, a szervezet számára hasznos tápanyagokat tartalmaznak. Íme néhány tipp, hogy könnyedén kiválaszthasd a számodra megfelelő kollagénkiegészítőt.

A kollagén és a C-vitamin

Ahogy már korábban is említettük cikkünkben, a C-vitamin fontos a kollagéntermeléshez. A kollagéntermelés folyamata közben a C-vitamin jelenti az antioxidánst, amely elősegíti a fibroblaszt képződését és szabályozza a kollagénszintézist. Jelentős a kollagén- és az elasztinszintézisfolyamatában, aminek köszönhetően a bőr fiatalosan néz ki. A kollagénképződés során a kulcsfontosságú pillanat a prokollagén képződése után történik. Keresztül kell mennie a hidroxiláció folyamatán, ezután történik a következő lépés – a glikolizáció, amely során a kollagén egyfajta funkcionális szerkezetet kap. Igen, jól értetted. A C-vitamin nélkül nem lesz többé hidroxiláció és így nem képződik kollagén. Egyszóval a kollagén kiválasztásakor próbáld azt is nézni, hogy tartalmazzon C-vitamint. [13] [14]

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb kollagént?

Melyik a legjobb kollagénforrás a táplálékkiegészítőkben?

A kollagéntartalmú táplálékkiegészítők állati eredetű forrásokból készülnek, például tengeri állatokból vagy marhából. Ezért az organikus gazdálkodás a legmegfelelőbb választás. A nehézfémek vagy a növényvédőszerek kevésbé fordulnak elő organikus források alkalmazásakor. Így nyilvánvalóan célszerűbb, ha a marha, amelyből kinyerik a kollagént, füvet legelészik és megfelelő életkörülmények között tartják. A marhából vagy a tengeri állatokból kinyert kollagén a jobb? Ez egy gyakori kérdés, így jó, ha tudjuk a különbséget. A marhahús az I-es és II-es típusú kollagénttartalmazza, ez jelenti az egyik különbséget. A III-as típusú kollagén a belsőségekben található meg, ami szükséges a bélrendszer egészségének javításához. Ezenkívül olcsóbb, mint a „tengeri eredetű” kollagén. A marhakollagén tehát kedvezőbb a bélproblémákkal küszködő emberek számára. A tengeri kollagén csak az I-es típust és kisebb részecskéket is tartalmaz, amely kedvező hatást gyakorol az emésztésre és könnyebben is szívódik fel. Ez olyan embereknek alkalmas, akiknek nem okoz gondot a borsosabb ár, és akik gyorsabb eredményt szeretnének elérni. [15] [18]

Melyik típusú kollagén a legjobb?

Melyik típusú kollagént válaszd?

A forráson, a formán, az áron és az egyéb paramétereken túl, a kiválasztott kollagén az elérni kívánt cél miatt is fontos. Attól függ, hogy az ízületek és a porcok erősítése miatt vagy a bőröd állapotának javítása miatt szednél kollagént. A szervezetben a kollagénnek három meghatározó típusa van jelen: az I-es, II-es és III-as típusú kollagén. Az I-es típusú kollagén a bőr egészségének javítására megfelelő. A II-es típusú kollagén a porcokban a fehérje 50%-át jelenti, így ideális az ízületek és a porcok erősítésére. A III-as típusú kollagénből sok található a gyermekek bőrében, így nem véletlen, hogy olyan puha a bőrük. Az élet során ezt a fajta kollagént természetes módon váltja az I-es típusú kollagén. Fontos a bőr, a körmök és a haj számára. [16]

Ha ízületvédő terméket keresel, akkor érdemes a II-es típusú kollagénre koncentrálnod, ha pedig szeretnél javítani a bőröd minőségén, akkor az I-es típusú kollagént kell alkalmaznod. A bőr egészsége érdekében a terméknek 90% I-es típusú és valamennyi III-as típusú kollagént kell tartalmaznia. Már említettük néhányszor, hogy a piac széles skálán kínál kollagént különböző minőségben, formában és tartalomban, és végül, de nem utolsósorban egyéb összetevőkkel. Amikor kiválasztod a kollagént, ne feledd, hogy sok kiegészítő termék egy komplex keverék. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ilyen esetben a termék egyéb ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Ezért mindig ellenőrizd az összetevőket, így megláthatod, hogy mennyi kollagént tudsz bevinni a szervezetedbe. A többi már a te döntésed, legyen szó shotról, italról vagy RTD italról. Próbáld ki te is a különböző formulákat és találd meg a kedvencedet. [16]

Miért a hidrolizált kollagén?

Egyszerűen szólva a hidrolizált kollagén hidrolízis folyamatán ment keresztül. Ez egy olyan folyamat, amikor a kollagénrostok kis aminosav láncokká hasadnak szét – ezek a kollagén-peptidek. Erre a célra enzimeket és magas nyomású gőzt használnak. A már meglévő kollagén molekulák túl nagyok, így nem tudnak felszívódni az emberi szervezetben, ezért hidrolizálódnak. Ez a forma egyedülálló, hiszen a kollagén-peptidek kisebbek, így a hasznosítható kollagén adagok eljutnak a szervezetbe. Tudományosan bebizonyították, hogy a kollagén peptidek formájában szívódik fel a vérben. A legfontosabb viszont az, hogy innen tovább kerülnek a bőr egyik rétegébe, az úgynevezett dermiszbe a bőr (epidermisz) alatt. A dermisz felelős a bőr rugalmasságáért és erősségéért. A kollagén-peptidek bekerülnek ebbe a rétegbe, ahol előidézik a kollagénképződést a bőrben. Nem mindegyik kollagénes kiegészítő tartalmaz hidrolizált kollagént, sőt, az is lehet, hogy még kollagént sem tartalmaz. Ehelyett prolint, hidroxiprolint és glicintfogsz találni. Az említett aminosavak a kollagén szerkezetén belül az aminosav tartalom csupán 50%-át teszik ki, egy kollagénmolekulához 18 aminosav szükséges a megfelelő mértékben és arányban. A hidrolizált kollagén közvetlen módon tartalmazza a teljes aminosav-szekvenciát. Így tehát logikus, hogy olyan kollagénforrást részesítünk előnyben, amelyből nem hiányoznak az összetevők. [16] [19]

hidrolizált kollagén

Mikor kezdjük el a kollagénkiegészítők szedését?

Végül egy olyan kérdéshez érkeztünk el, amire sokan szeretnék tudni a választ. Erre nincsen egyetemes válasz, mert a kollagénvesztést nem csak a kor,hanem az életvitel és a genetika is befolyásolja. A kollagénvesztést felgyorsíthatja a dohányzás, a helytelen táplálkozás, az alváshiány, és a túlzott cukorfogyasztás. A kollagén csökkenése a 20-as években kezdődik el és körülbelül évente 1%-ot csökken. A kollagénpótlás preventív, így célszerűbb még az első, arcon megjelenő kéretlen ráncok megjelenése előtt alkalmazni. Sosincs túl korán ahhoz, hogy tegyél egészséged érdekében. [17]

Mikor kezdjük el a kollagénkiegészítők szedését?

A kollagén egy fehérje, amely nem csak az egészséges bőrnek és ízületeknek fontos. A kollagén szintje csökken a korral, így a kollagénpótlás hasznos az egészséges és rugalmas bőrhöz. Ma rengeteg termék elérhető, így fontos tudni a jelentőségét, a legjobb forrásokat és a negatív tényezőket, amelyek befolyásolják. Szerintünk most már minden fontos dolgot megtanultál a kollagénről – ne feledd, ezt érdemes minél előbb elsajátítani. Szeretnéd, ha a barátaid is értesülnének a kollagénről és jelentőségéről? Ne habozz, bátran oszd meg cikkünket.

Források:

[1] Lodish H, Berk A, Zipursky SL - Molecular Cell Biology. 4th edition. - Section 22.3 Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

[2] Dr. Ananya Mandal, MD - What is Collagen? – https://www.news-medical.net/health/What-is-Collagen.aspx

[3] interstitial tissue – https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/interstitial+tissue

[4] vitreous humor – https://www.merriam-webster.com/dictionary/vitreous%20humor

[5] Kayla Robinson, BKin, RHN - A Look at Collagen: Benefits and Best Collagen Supplements – https://fullscript.com/blog/collagen

[6] Kerri-Ann Jennings, MS, RD - Collagen — What Is It and What Is It Good For? – https://www.healthline.com/nutrition/collagen

[7] Brianna Elliott, RD - Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements – https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits

[8] James McIntosh - What is collagen, and why do people use it? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881

[9] Kathryn Watson - 5 Ways to Boost Collagen – https://www.healthline.com/health/ways-to-boost-collagen

[10] Jon Johnson - Ways to get healthier looking skin by boosting collagen levels – https://www.medicalnewstoday.com/articles/317151

[11] Lisa Marshall - Collagen: ‘Fountain of Youth’ or Edible Hoax? – https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20191212/collagen-supplements-what-the-research-shows

[12] Jenna Fletcher - What to know about collagen supplements – https://www.medicalnewstoday.com/articles/325344

[13] Alexandra Engler - Why Vitamin C Is Critical To Have In Collagen Supplements – https://www.mindbodygreen.com/articles/is-your-collagen-supplement-missing-this-the-extra-ingredient-it-needs

[14] Tyler McGlasson - 2 Easy Ways to Make Your Vitamin D and Collagen Supplements Work Better – https://www.bodybuilding.com/content/2-easy-ways-to-make-your-vitamin-d-and-collagen-supplements-work-better.html

[15] Kirsten Nunez, M.S. - Here Is The One Mistake Everyone Makes When Buying Collagen Powder – https://www.mindbodygreen.com/articles/here-is-one-mistake-everyone-makes-when-buying-collagen-powder

[16] 7 Tips for Buying the Best Collagen Supplements – https://www.renewalliance.com/blogs/i/7-tips-for-buying-the-best-collagen-supplement

[17] Kirsten Nunez, M.S. - At What Age Should You Start Taking Collagen Supplements? Our Answer – https://www.mindbodygreen.com/articles/what-age-should-you-start-taking-collagen-supplements

[18] Carli Van Stolk - WHICH COLLAGEN IS BETTER FOR YOU? MARINE VS. BOVINE – https://about.spud.com/blog-marine-collagen-vs-bovine-collagen/

[19] Yolanda Smith, B.Pharm. - What is the Dermis? – https://www.news-medical.net/health/What-is-the-Dermis.aspx

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük