Hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat?

Hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat?

Ismét ez a nassolási kényszer! Biztosan Te is ismered azt az érzést, hogy otthon ülsz, van egy kis időd, majd hirtelen rád tör a nassolási vágy. Néha csak unalomból is eszünk, sőt még akár kényszerből is, annak ellenére, hogy teljesen tele vagyunk. Már biztosan Te is találkoztál azzal az állítással, hogy az éhség valójában szomjúság álruhában. Épp ezért, ebben a helyzetben gyakran ideális megoldás felkelni és inni egy pohár vizet. Ennek köszönhetően megtelik a gyomrod és a nassolási vágyadról is elfeledkezel. A nassolási vágy pont annak a jele, hogy a testünk valaminek a hiányát kezdte érzékelni. Leggyakrabban a szénhidrátokról és zsírokról van szól, viszont egyáltalán nem kell félned. Ezt is egyszerűen megelőzheted.

Miért ekkora az édesség utáni vágyunk?

Az első ok a természetes fejlődésünk, az anyatej első megízlelése által. Hisz ez volt az első „édesség” az életünkben. Épp ezért a legtöbbünk az édes élelmiszereket részesíti előnyben. Általánosságban elmondható, hogy a nassolási vágy a nem megfelelő életmód és életstílus következménye. Annak az okait, hogy miért vágyunk az édességekre, megpróbáljuk néhány pontba foglalni, hogy legyen egy kis elképzelésünk arról, hol keresendőek a hibák.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

1. Rendszertelen táplálkozás

Ehhez a ponthoz nincs mit hozzáfűzni. Ez azt jelenti, hogy kihagyjuk, vagy 2-3 órával eltoljuk a táplálkozást. Mindenképp rendszeresen kellene táplálkoznunk.

2. Nem megfelelő mennyiségű fehérje az étrendben

Ez gyakran az alacsony fehérjetartalmú étrend, ill. a kiegyensúlyozatlan vegetáriánus étrend miatt van. A szénhidrátok fogyasztása után viszont éhséget érzünk. Ennek az oka épp a fehérjék és zsírok hiánya (vagy túl alacsony szintje). Épp ezért, ebben az esetben, főleg a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kellene kerülnünk, mint pl. a spagetti paradicsommártással, vagy az olyan ételekét, amely nem tartalmaznak zsírokat, pl. a zsírmentes joghurt vagy maga az alma is.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

3. Magas glikémiás index értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása

Egyszerűen megfogalmazva a Glikémiás Index (GI) felelős azért, hogy milyen gyorsan kerül sor a bizonyos élelmiszerekben található glükóz felhasználására. A célunk épp ezért az alacsony Glikémiás Index értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása, hogy meggátoljuk a vércukorszint ingadozását a vérben.

A magas glikémiás index értékkel rendelkező élelmiszerek a cukorszint csökkenését okozzák. Ennek köszönhetően további édességvágy alakul ki.

4. Alacsony energiabevitel a nap folyamán

Tekintettel arra a tényre, hogy sokan közülünk nincsenek tisztában azzal, mennyi az energiakiadásuk és mekkora energiabevitelre lenne szükségük, a táplálkozásunk eltérő lehet. Általában igyekszünk kevesebbet enni, aminek az eredménye a nassolás utáni vágyunk növekedése lesz.

Néha annyira rohanunk, hogy teljesen elfelejtünk enni és még ha sikerül is megbirkóznunk az esti étvággyal, másnap ezt a hiányt bizonyosan érzékelni fogjuk. Ha nem tudod, hogy milyennek kellene lennie a napi energiabevitelednek, javasoljuk egy táplálkozási szakértő felkeresését, viszont mindenképp a minőséget részesítsd előnyben.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

5. Alacsony energiafogyasztás a délelőtti órákban

A délelőtti órákban az anyagcserénk sokkal aktívabb, mint a nap más részeiben. Ennek köszönhetően az éhséget és az étvágyat nem érzékeljük és a testünk nehézségek nélkül kibírja azzal, amije van. Ez az érzés viszont aránylag alattomos, hisz délután megérezzük az éhség következményeit. Még ha úgy is tűnhet, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk és délelőtt minimális mennyiségű étellel is kibírjuk, a nap második felében, éhség és édesség utáni vágy formájában nagyon hamar megérezzük a hiányt.

6. Éhezés a nap folyamán (diéták, kísérők korlátozása)

Ez a pont egy bizonyos mértékben kapcsolatban áll az előzővel. A különbség abban rejlik, hogy ebben az esetben, az étel fogyasztását szándékosan korlátozzuk. A leggyakrabban a köretekről van szó, olyan szénhidrátokról, amelyektől némelyekre pánikszerű félelem tör. Újra felhívnánk tehát mindenki figyelmét, hogy a köretek az ételekhez tartoznak, kizárólag a vacsoránál szükséges a szénhidrát kihagyása vagy a mennyiségének a csökkentése.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

7. Túlevés

Ha ezt az utat választottad, tartsd mindig észben, hogy a túlevés nem csak az emésztés számára megterhelő, hanem az elménk számára is, mivel a túlzott mennyiségű ételfogyasztás után lelkiismeretfurdalást érzünk. Azután, hogy nagyobb mennyiségű étellel terheltük az emésztőrendszerünk, hosszabb ideig, több órán át nem érzünk éhséget. Ilyen hosszú idő után, a cukorszint a vérben egy nagyon alacsony szintre csökken és négy óra nem evés után nem történhet semmi más, mint az édességek fogyasztása. Épp ezért egyél rendszeresen, hogy ne kerüljön sor a test kiéhezésére majd a további túlterhelésére.

8. Kevés alvás, fizikai terhelés

Jelenleg az alváshiány és a szép alak iránti törekvés az edzőteremeben egy nagyon gyakori mutató. Viszont minden áldozatokkal jár. Ha a szervezetünktől egy meghatározott teljesítményt várunk el, amelyet nem adunk vissza a számára, egy nap sor kerülhet arra, hogy nem csak este, hanem a nap folyamán is édességekre fogunk vágyni.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

9. Stressz

Az agyunk a glükóz jelentős fogyasztója. Pszichikai terhelés esetén a glükózfogyasztás jelentős mértékben növekszik. És hosszabb, szellemileg kihívást jelentő helyzetek esetén, pl. problémák megoldásakor vagy viták esetén, szükséged van arra, hogy valami édeset egyél. Épp ezért ilyen esetekben, ezzel mindig számolnod kell és ne félj egy kicsit több ételt vagy akár édeset is fogyasztani. Az édességet próbáld a fehérjékben megtalálni, mint pl. a túró gyümölccsel vagy a proteinszelet.

10. Nem megfelelő folyadékbevitel

Ahogy már említettük, az éhség valójában álruhába öltözött szomjúság. Ezzel gyakran kapcsolatban áll az édesség iránti vágy. Ha megiszol egy pohár vizet vagy teát, azonnal elüldözheted a nassolási vágyaidat. Ha rendszeresen viszel be folyadékot a szervezetedbe, az édesség utáni vágyat nagymértékben korlátozhatod.

11. Nem megfelelő mennyiségű rostbevitel

A rostok azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyek jelentős mértékben csökkentik az élelmiszerek glikémiás index értékét. Ez azt jelenti, hogy meggátolja a cukorszint ingadozását a vérben. A rostok további képessége, hogy nagymértékben képes a térfogatának a növelésére, így hamarabb eltelítve érezzük magunk. Rostokat a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű termékekben és a hüvelyes növényekben találhatunk.

12. Nem megfelelő energiapótlás a mozgás után

Ez a pont szorosan kapcsolatban áll a 8. ponttal is. Fizikai terhelés után a regeneráció nagyon fontos, így az edzést táplálkozásnak kellene követnie az izmokban található glikogén pótlásához. Ha az edzést estére hagyod, a helyzet sokkal rosszabb, hisz nem ehetsz annyit, mint napközben. Az esti tréning utáni éhezés nem ideális, épp ezért szükséges minimális energia-mennyiséggel rendelkező élelmiszerek fogyasztása (pl. egy kis túró, proteinital, zöldségek és hasonlók). Például a túró, proteinital vagy a gyümölcs épp azon anyagokat pótolhatja számodra, amelyekre az izmaidnak szüksége van.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

13. Csipegetés unalomból

Az unalomból történő csipegetésre próbálj meg vigyázni és próbáld meg ezt a rossz szokást elkerülni, amennyire csak lehet. Táplálkozz egészségesen és rendszeresen. És főleg ne akkor, amikor nem tudod, hogy mit kezdj magaddal. Néha elég csak meginni egy pohár vizet és így egyszerűen túljárhatsz a gyomrod eszén.

14. Az édességek akaratlan fogyasztása

Ezzel a rossz szokással mindannyian találkozhatunk, anélkül hogy tudomást vennénk róla. A nap folyamán képesek vagyunk annyit nassolni, hogy nem is észleljük, hogy mit és mennyit ettünk. Néha próbáld megfigyelni, hogy a nap folyamán mennyit eszel, iszol és kóstolgatsz, akár a kollégáiddal a munkában, akár a főzés során. Hidd el, tényleg meglepett leszel.

15. Szokások és rossz szokások (édességek automatikus vásárlása, édesség kávéval történő fogyasztása és hasonlók)

Rossz szokásoknak azon étkezési szokásokat tekintjük, amelyeket az ember felnőtt korában alakít ki. Ha néhány ilyen szokással tisztában vagy, próbáld őket leírni egy papírra és lassan eltávolítani az életedből. Ami a szokásokat illeti, a hosszú távon rögzült étkezési szokásokra gondolunk, amelyek már gyermekkorunk óta kísérnek minket. Emlékszel az iskolai kirándulásokra és a kapott édességekre a szüleidtől? Vagy csak amikor féltél a vérvételtől, vagy valami mástól és szüleid édeséggel, fagylalttal vagy kinder tojással szerették volna elűzni a félelmeidet? És mivel a szokásoktól csak nagyon nehéz megszabadulni, a lelkiismeretünkbe kell lépnünk. A gyermekeinknél szintén figyelnünk kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hisz a szokásaikat nagyrészt mi alakítjuk.

16. Vigyázz a rejtett cukrokra

Számos élelmiszer, amelyeket fogyasztasz, hihetetlen mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz. Néhány élelmiszernél erre biztosan nem számítasz.

Ismered a kockázatokat, amelyeket az egyszerű cukrok hordozzák magukkal?

• a testzsír lelassult csökkentése és a testtömeg növekedése,
• bőr alatti zsírréteg elterjedése,
• anyagcsere lelassulása (a zsírok lerakódása által),
• inzulin termelés,
• a belső szervek elzsírosodása (zsigeri zsírszint növekedése),
• glükóz szabályozásának a meghibásodásai, diabétesz kialakulása,
• az élelmiszerek glikémiás index értékének a növelése,
• további édesség utáni vágy és éjszakai „farkaséhség”,
• a szervezet túlsavasodása,
• a bakteriális mikroflóra megzavarása a vastagbélben,
• immunrendszer meggyengülése, emésztési problémák (szorulás és gyomorégés),
• B1 vitaminszint csökkenése,
• fáradtság, pszichikai és fizikai kimerültség,
• kalcium kiválasztása a szervezetből.

hogyan csapjuk be az édesség utáni vágyunkat

A cukrok amelyeket felveszünk, egy bizonyos energiaszintet biztosítanak a szervezetünknek. Viszont nagyon jól meg kell gondolni, hogy honnan és milyen élelmiszerből vesszük fel őket. A rossz szokásokat és a szokásokat, amelyeket a szüleinktől vagy a rendszertelen főiskolai táplálkozás során eltanultunk, nagyon fontos kizárni az életünkből és más, jobb, egészségesebb szokásokkal pótolni. Ez azt jelenti, hogy a snickers szeletet naranccsal, míg a kólát tiszta vízzel pótoljuk. Lehet, hogy sokak számára ez nem tűnik túl csábítónak, viszont amellett, hogy jobban fogod érezni magad és egészségesebb leszel, a szokásaid módosítása által megszabadulhatsz a felesleges kilóktól is.

Mi a véleményed erről? Milyen a cukrokkal való kapcsolatod? Oszd meg velünk a hozzászólásokban és ha tetszett a cikk, kérlek támogasd egy megosztással!

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük