Erko Jun – népszerű fitnessmodell és MMA birkózó, aki nem fél kockáztatni (interjú)

Erko Jun – népszerű fitnessmodell és MMA birkózó, aki nem fél kockáztatni (interjú)

Erko Jun az egyik leghíresebb Balkán gyökerekkel rendelkező fitnessmodell, edző és MMA birkózó. Mi rejtőzik a sikerei mögött, hogyan étkezik és hogy hogyan készül a mérkőzésekre a kortárs harcművészetek csillaga? Mindezt megtudhatod a kérdésekből, amelyekre maga Erko válaszolt!

Erko Jun

Fontos információk

Teljes név: Erko Jun

Születési idő: 1990.06.28.

Születési hely: Bosznia-Hercegovina

Tömeg: 99,76 kg

Magasság: 177,8 cm

MMA kategória: nehézsúlyú

Hogyan kezdődött az egész

Erko Jun Bosznia-Hercegovinában született, de amikor még csak 2 éves volt, a családjával együtt el kellett hagynia a szülőföldjét a bosnyák háború miatt (1992). A családja Belgiumba emigrált, és teljesen új életet kezdtek Antwerpenben. Erko ott kezdett pozitív érzelmeket táplálni a taekwondo és a kickbox küzdősportok iránt. Az egyik intenzív edzés során, amikor az apjával edzett, azonban megsérült és majdnem elvesztette az érzést a jobb lábában. Abban a pillanatban felébredt benne a robbanékony természete, és mivel nem tudott teljes mértékben edzeni, utcai verekedések során vezette le a feszültséget. Ebben a sötét időszakban nyújtott segítséget neki Bill Richardson edző, aki megmutatta neki, hogy még semmi sincs veszve. Ő mutatta meg neki a fitnesst és az edzést az edzőteremben. 6 hónap alatt Erko példátlan fejlődést ért el, javított a kondícióján és izomtömeget szerzett. Ezenkívül az edzés és a rehabilitáció megfelelő kombinációjával sikerült felépülnie még abból a kellemetlen sérülésből is, amely akadályozta őt a megálmodott cél elérésében. [1] [3]

A legnagyobb fitness eredményei

Erko csak a kemény munkának, a motivációnak és az önmegtagadásnak köszönhetően ért el hihetetlen sikereket. 3-szoros junior bajnok a testépítésben, a Balkan fitness verseny második helyezettje, valamint a 3. helyet szerezte meg a Musclemania Show nemzetközi versenyen Miamiban, Floridában. Azonban ezeknek a díjaknak ellenére soha nem szűnt meg hűnek lenni ahhoz, amit a legjobban élvezett, ezért úgy döntött, hogy megkezdi az MMA harcos pályafutását.  [1] [3] [5]

Győzelmek és vereségek az MMA-ban

A szenvedély, valamint a több éves tapasztalata a küzdősportok terén biztosította Erko könnyű belépését az MMA világába, ahol 2018. június 9-én debütált a KSW 44. gáláján. A KSW Európa egyik vezető vegyes harcművészeti szervezete. A mérkőzés során már az első fordulóban sikerült kiütnie az ellenfelét, Tomasz Oświecińskit. Ugyanezen év októberében megismételte az első párbaj sikerét, a KSW 45. gáláján pedig az első fordulóban legyőzte Pawel Mikołajuwa rappert. Sőt, a KSW 49. gáláján az ellenfelét, Akop Szostakot kevesebb, mint 36 másodperc alatt kiütötte. Végzetes volt számára az a mérkőzés, amelyet a KSW egyik legjobb harcosa, Mariusz Pudzianowski ellen vívott, aki a második fordulóban kiütötte őt. A második vereségét 2020 szeptemberében szenvedte el az Oktagonban, amikor ellenfele, Damian Olszewski az első fordulóban kiütötte. Erkónak így 3 győzelem és 2 vereség írható a számlájára. [2] [3]

Erko Jun

Magánélet

Erko Jun egy tökéletes példa arra, hogy ha valamit el akarsz érni, akkor tenned kell érte. Az életben a “No risk, no reward” (kockáztatás nélkül nincs jutalom) mottó vezérli és a sikerei a példák erre. Ahogy ő maga mondta: „Az a célom, hogy megmutassam a világnak, hogy mire vagyok képes. Mindenkinek, akinek van valamilyen álma és valóban el szeretne érni valamit, rendelkeznie kell akarattal”. Ezért nem meglepő, hogy a nagyszerű MMA és fitness karrierje mellett más sikerekkel is büszkélkedhet.

Az erősítő edzései és a versenyei kezdetén ugyanis rájött arra, hogy ezzel az életmóddal nem fog sok pénzt keresni. Ezért úgy döntött, hogy modell pályára lép, amely meghozta neki a kívánt jövedelmet. Olyan neves fotósok előtt pózolt, mint Luis Rafael, Dirk Alexander és Kevin De Borger. Az Instagramon több mint 1 100 000 követővel büszkélkedhet, míg a Facebookon több mint 4,1 millió rajongója van, így ő az egyik legbefolyásosabb fitness influencer. Ami a magánéletét illeti, együtt él a partnerével, Oksana Alma fitness bajnokkal, akivel közösen nevelik a kislányukat. [1] [4] [5]

Olvasd el, hogy milyen pikáns részleteket árult el magáról Erko az interjúnkban és mi minden rejtőzik a sikerei mögött.

Interjú Erko Junnal

  1. Erko, először is biztosan mindenkit az érdekel, hogy hogyan jutottál el egyáltalán magához a sporthoz?

Gyerekként nagyon aktív voltam, szerettem kijárni, játszani vagy táncolni. Igen, szeretek táncolni! Az apám már korán bevezetett a sportok, különösen a harcművészetek világába. Karatéval és taekwondóval kezdtem. Valójában a taekwondo volt az első vegyes harcművészet, amelyet kipróbáltam. Azóta folyamatosan edzek és szeretek sportolni. Úgy gondolom, hogy a sport iránti szeretetem már korán kialakult, amit a szüleimnek köszönhetek, valamint annak a ténynek is, hogy nagyon nyugtalan és aktív gyermek voltam.

Erko Jun
  1. A harcművészetekkel kezdted. Melyik harcművészet töltött fel a legjobban és segített eljutni oda, ahol most vagy?

Taekwondóval kezdtem, amely a harcművészeti tudásom alapját képezte és a mai napig azt használom, amikor állva harcolok. Aztán kipróbáltam a kickboxot, amely még jobban testhez állt nekem, de még mindig a taekwondós alapjaimra támaszkodtam, különösen a rúgásoknál és a bokszolásnál. Be kell vallanom neked, hogy most, egy idő után, beleszerettem a wrestlingbe, amely a kedvenc sportom lett. Szeretem az intenzitását és azt a tényt, hogy nagyon nehéz.

  1. Most térjünk át egy kicsit a gyermekkorodra. Kétéves korodban a családoddal a háború miatt emigráltatok Bosznia-Hercegovinából. Emlékszel valamire abból az időszakból?

Szerencsére nem emlékszem sokra, mivel még kisfiú voltam, de a szüleim nagyon sok dolgon mentek keresztül a háború alatt. Németországba költöztünk, ahol egy évig éltünk. Aztán újra költöztünk, ezúttal Belgiumba. Itt új életet kezdtem élni. A szüleim azonban az életükben sok rossz dolgot láttak, ezért jó volt, hogy már nem kellett hasonló borzalmakat tapasztalniuk. De annak ellenére, hogy Belgiumban nőttem fel, szeretem a hazámat, és mindig a szívemben fogom hordozni.

  1. Belgiumban nőttél fel és híres voltál arról, hogy úgynevezett rosszfiú voltál. Miért volt ez, és ha visszamehetnél az időben, változtatnál bármin is?

Az első ok az volt, hogy sok problémám volt. Mondjuk úgy, hogy nem éreztem jól magam otthon. Így folyamatosan elmenekültem onnét, szerettem csak úgy kóborolni és sokszor bajba kerültem, amely általában verekedéssel végződött. Ráadásul nem szerettem az iskolát, és természetesen nem tartoztam a példás tanulók közé. Nem vagyok nagyon büszke rá, viszont az ilyen nehéz helyzetek, amelyeken keresztülmentem, tettek olyan emberré, amilyen ma vagyok. Az össze utcai verekedés, az utcán töltött idő és hasonlók – nem változtatnék semmin. Csak azt üzenném a fiataloknak, hogy járjanak iskolába, mert az iskola tényleg nagyon fontos és szükségük van rá. Ugyanezt tanácsolom a gyermekemnek is.

  1. De aztán történt egy változás, amely előrébb vitt téged. Mi volt ez?

A változás az volt, hogy egy barátomon keresztül eljutottam az edzőterembe, ahol a kiváló edző, Bill Richardson vett a szárnyai alá. Látta, hogy nagyon agresszív, de ugyanakkor aktív fiú vagyok. Pontosan ilyen voltam akkor. Ezért a „védőszárnyai alá” vett, és megtanított arra, hogy hogyan kell minden problémámat, energiámat és agresszivitásomat a sportolással levezetnem. Ez sokat segített. Ezenkívül azt tapasztaltam, hogy a sport nemcsak megnyugtat, hanem helyes irányt is ad az életemnek.

  1. Mindannyian tudjuk, hogy a kezdetek mindig nehezek. Az első edzések Bill Richardsonnal is ugyanolyan megerőltetők voltak? Mi mindenen kellett átmenned, vagy mit kellett feladnod?
Erko Jun

A kezdetek mindig kihívást jelentenek, nemcsak a sportban, hanem az üzleti életben vagy a mindennapi életben is. Fontos, hogy kibírjuk és ne adjuk fel. Kezdetben nehéz volt Billel, szó szerint meg akart ölni. Annak érdekében, hogy tisztább képet kapj erről, elárulom, hogy olyan keményen edzettem, hogy edzés után nem tudtam hazatérni kerékpárral, de még gyalog sem. És pontosan ez volt a célja, hogy olyan keményen eddzek, hogy elfelejtsem a lazsálást, az utcai verekedéseket és az összes problémámat. Nagyon keményen kellett dolgoznom az edzéseken, aztán egyenesen haza kellett mennem, és másnap vissza kellett jönnöm. És meglepő módon ez tetszett, motivált és hajtott előre. Azt is észrevettem, hogy ez az édesanyámnak is tetszett, aki végre örült, hogy nem kóborolok kint, és nem menekülök el otthonról. Mindezért a sportnak vagyok hálás, abban az időben pedig konkrétan a testépítésnek.

  1. Elkövettél valamilyen újonc hibákat az edzések során?

Persze, hogy követtem el hibákat. Mielőtt Bill Richardsonnal edzettem, előtte egyedül edzettem, mivel a lábammal kapcsolatos problémák miatt vágtam bele a fitnessbe. Ez nem volt a legjobb döntésem. De amikor fiatal vagy, azt hiszed, mindent te tudsz a legjobban, és ez volt a legnagyobb problémám. Ez azonban teljesen emberi és ahogy mondják – fiatalság, bolondság. Azt hittem, mindent tudok, és mindent a magam módján akartam csinálni, de Bill mellett megértettem, hogy az idősebb és tapasztaltabb emberekre kell hallgatnom, akik megtanítják, hogy mi a helyes és mi a rossz. Azt hiszem, nagyon fontos, hogy az ember képes legyen elfogadni a kritikát. Ha valaki kritikus veled szemben, meg kell hallgatnod őt, és meg kell próbálnod megérteni. Ezt követően azt tanácsolom, hogy változtass a hibákon, különben nem tanulsz meg semmit a kritikából, és nem fog sehova előremozdítani. És így te is ugyanazon a ponton maradsz.

  1. De a sikernek és a kemény munkának is megvannak a maga árnyoldalai. Szenvedtél bármilyen sérülést akár a meccseid során is?

Igen, persze, többször is megsérültem, sőt akkor is, amikor fitnesszel és testépítéssel foglalkoztam. De azt kell mondanom, hogy nem hasonlítható össze az MMA-val. Volt ott néhány súlyos balesetem. Az MMA-ban soha nem lehet tudni, hogy mikor történhet veled valami. Csak egy kis hibát követsz el és azonnal problémád lesz például a térdeddel, a könyököddel vagy a kezeddel. Úgy gondolom, hogy az MMA-ban megsérült emberek 90%-a úgy megy haza, hogy soha többé nem térnek vissza az edzésre. A sérülések azonban gyakoriak az MMA-ban. Háromszor törtem el az orrom!

Előfordul, hogy elszakad a füled, fáj a könyököd, néhány csontod megreped, de ha igazán szeretsz valamit, akkor mindig visszatérsz hozzá. És ez hajt előre. Plusz ilyen a természetem, amely arra kényszerít, hogy mindenkinek bebizonyítsam, hogy meg tudom csinálni. Voltak azonban olyan pillanatok, amikor ki akartam lépni, de a döntő pillanatban megálltam és összeszedtem magam. Ez különösen a meccsek előtt történt és azt hiszem, hogy most sok fighter érti, hogy mire gondolok. Vársz a meccsre és azt kérdezgeted magadtól, hogy mire is jó ez valójában. De amikor már harcolsz, és különösen, amikor nyersz, az az érzés pótolhatatlan. Pontosan ez az érzés hajt előre, mert újra át akarod élni – a győzelem csodálatos érzését.

  1. Mi késztetett arra, hogy a sérüléseid ellenére tovább menj és ne add fel?

Azt hiszem, a jellemem volt az, ami arra késztetett, hogy megtanuljak ezzel élni. A személyiség különösen gyermekkorban alakul ki, amikor minden hatalmas hatással van rád. Minden, amit látsz, ami otthon történik, de az is, aki tanít. Mindig megpróbáltam megmutatni a környezetemnek, amiben jó voltam. Ha tízszer elestem, felálltam és újra megpróbáltam. Ez egy erős része a karakteremnek, ami egy nagy plusz a sportkapacitásom mellett.

  1. Tudjuk, hogy a motiváció az alap. Mi vagy ki motivál téged?

Először is fontos, hogy mindig a megfelelő emberek, barátok és ismerősök legyenek körülötted, akik pozitívan néznek a világra. Pontosan ez tart meg téged a helyes úton. Ezeknek az embereknek azonban saját életcéljukkal is rendelkezniük kell, akár sportban, akár valami másban. Mert ha negatív emberekkel veszed körül magad, akkor hamarosan te is ugyanolyan leszel, mint ők. Másodszor, követem a sikeres birkózókat, sportolókat és színészeket, vagy bárkit, aki valamilyen módon motivál. Leginkább azok az emberek motiválnak, akiknek szinte semmijük sincs, ennek ellenére mégis boldogok. Például a kerekesszékes emberek, akik nem tudnak járni, vagy az emberek, akik minimálbérért dolgoznak. Néhányan képesek teljesen apró dolgok miatt is panaszkodni és mindenre azt válaszolják – ma túl fáradt vagyok, ma nincs kedvem semmihez és hasonlók. De fel kell ismernünk, hogy milyen különböző emberek és élettörténetek vannak a világon, és hogy mi valójában nagyon szerencsések vagyunk hozzájuk képest.

  1. Létezik olyan motivációs idézet, amelyet szeretsz és amelyet követsz?
Erko Jun

Természetesen, a kedvencem a “No risk, no reward” (kockáztatás nélkül nincs jutalom). Mindig is az volt, sőt, még a bicepszemre is rátetováltattam. Ha nem vállalsz kockázatot az életben, soha nem fogod megtudni, hogy mi mindent tudtál volna elérni. És ez az, amihez egész életemben ragaszkodtam. Pályafutásom kezdete óta ezt a mottót követem. Kockáztatok. Vettem egy repülőjegyet a saját pénzemből és magam mentem Amerikába. Aztán elmentem Oroszországba és Kínába, hogy a legtöbbet hozzam ki a karrieremből. Néha túl sok kockázatot vállaltam, néha működött, néha pedig nem jött össze, de ilyen az élet. Az első meccsem például óriási kockázat volt, mert a hírnevemről szólt, és arról, hogy hogyan fognak emlékezni rám az emberek. Amikor először álltam a ketrecben, 18 000 ember figyelt, élőben és online. Senki sem tudta, ki ez a fitnesz háttérrel rendelkező harcos. Túl sok kockázatot vállaltam, mert könnyen veszíthettem volna. Ebben az esetben mindenki azonnal megfeledkezett volna rólam, de akár nyerhettem is. Ez az én álláspontom, az életben egyszerűen kockázatot kell vállalnunk.

  1. A testmozgás során nagy motiváció lehet a zene is. Milyen zenét hallgatsz edzés közben? Fel tud pörgetni, hogy jobb teljesítményt érj el?

Minden attól függ, hogy milyen napom van és hogy milyen lábbal keltem fel aznap reggel. Szeretek folkot, trapet, hiphopot, technót és techno house-t hallgatni. De nyugodtan előfordulhat, hogy minden nap valami teljesen mást hallgatok. Amikor edzek, attól is függ, hogy milyen típusú edzésen vagyok, de általában nem szoktam zenét hallgatni edzés közben. Azaz az erősítő edzésen kívül, mert akkor a zene képes megfelelő módon motiválni. Különösen, ha egyedül edzek, akkor a zene felpörget és sokkal többre vagyok képes. Más edzéseken, csoportos vagy más edzéseken nem hallgatok zenét.

  1. Több sportversenyt is megnyertél. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb a számtalan fitness és küzdősport eredményeid közül?

Azt hiszem, az első MMA meccsemre az Oktagonon. Ez hatalmas lépés volt az életemben és a karrieremben. Mint ahogy említettem, hihetetlenül sok ember volt ott és ez óriási kockázatot jelentett. Jó teljesítményt nyújtottam és beküzdöttem magam az MMA világába. Amikor sikerült megtennem ezt a hatalmas lépést, az életem teljesen megváltozott. Ez volt a legfontosabb verseny, amelyen valaha is részt vettem.

  1. Most szenteljünk egy pillanatot annak, ami a sikered alapja. Hogyan néz ki az edzésed egy átlagos napon és hogyan a verseny vagy a mérkőzés előtt?

Általában 10 óra körül kezdem a napot, mivel szeretek aludni, és pont az ellenkezője vagyok a reggeli pacsirtáknak. Az első edzésem körülbelül 11 óra körül kezdődik, amely többnyire nagyon intenzív, míg az esti edzés inkább pihentetőbb. Reggel vagy grappling vagy küzdés a sparring partnerem ellen, esetleg fizikai edzés vár rám. Este kickbox, wrestling vagy valami hasonló. Amikor versenyre készülök, mindig kétfázisú edzéseim vannak, néha pedig egy szabadnapom. Egyszerűen amikor úgy érzem, hogy a testem kimerült és már nem képes többre, adok neki egy nap pihenőt. A versenyidőszakon kívül napi egy-két edzésem van, az intenzitástól függően. De állandóan edzek, ha nem így lenne, valószínűleg megőrülnék.

  1. Melyik izom tetszik magadon a legjobban és melyik tetszik a legkevésbé?
Erko Jun

Be kell vallanom, hogy már nem igazán foglalkozok a fitnesszel. Jelenleg azonban hetente egyszer visszatérek az erősítő edzéshez. Általában guggolok, felhúzok, fekvenyomok, tiszta felhúzást végzek vagy military presst (felnyomás egy nagy súlyzóval a fej előtt). Hogy őszinte legyek, leginkább a felhúzást szeretem, de imádom a guggolást, a felnyomást padon, lényegében mindent. És valahogy így néz ki az erősítő edzésem is, hetente egyszer, legfeljebb kétszer, hogy fenntartsam az erőmet és a robbanékonyságomat. Régebben azonban ez más volt, minden nap szoktam edzeni. Abban az időben rendszeresen edzettem a vállamat. Rettenetesen szerettem a vállamat edzeni, mert gyorsan képes volt megnőni és egyszerűen hatalmas volt. De már nem csinálom, mert a vállam gyorsan oxigéndússá válna, és az nem jó sem az MMA-ban, sem a wrestlingben.

  1. Kardiózni is szoktál? Ha igen, melyiket részesíted előnyben?

Igen, szoktam kardiózni. Régebben kevesebb kardiót csináltam, de most általában hetente kétszer végzek intervallum és köredzést is, amelyek tényleg nagyon intenzívek. Általában egy kör 5 percig tart és ötször szoktam csinálni, vagy kilencszer végzek egy 3 perces kört.

  1. Mi a helyzet az étrendeddel? Hogy néz ki az étrended egy szokásos napon és hogyan néz ki egy verseny vagy egy mérkőzés előtt?

Az étrendem jelenleg teljesen más, mint amikor testépítéssel és fitnesszel foglalkoztam. Abban az időben napi 5-6 alkalommal ettem és az étrendem nagyon szigorú volt.

Amióta MMA-val foglalkozom, azt tapasztaltam, hogy küzdősportok során egy személy sokkal nagyobb mennyiségű kalóriát éget el, így megengedhetem magamnak, hogy sokkal többet egyek. Nagyon szeretek enni és szinte mindent megeszek. Természetesen naponta 3 ételt még mindig szigorúan betartok, nevezetesen a zabpelyhet, majd a cottage cheese-t. Ezenkívül azonban bármit megengedhetek magamnak, amire csak épp étvágyam van, mert úgyis el fogom égetni és formában maradok. A versenyre készülés során azonban nagyobb figyelmet fordítok az étrendemre. Ekkor egészségesen táplálkozom, hogy a verseny után újra bármit meg tudjak enni.

  1. Váltogatod a „tömegnövelést” a szálkásítással, vagy egész évben próbálod fenntartani ugyanazt a rendszert?

Őszintén szólva, már nem foglalkozom a tömegnöveléssel. Ez furcsa, mert előtte mindig azt gondoltam, hogy minden nap el kell mennem az edzőterembe, és az izmaim el fognak tűnni, ha két napig nem edzek. De ma már ezt egyáltalán nem így gondolom. Még akkor is, ha már egyáltalán nem foglalkozok fitnesszel, legfeljebb hetente egyszer, továbbra is tartom a formámat. Ez természetes, mert már régóta foglalkozom a fitnesszel. De az MMA kedvéért is csinálom, amely során szintén hatalmas mennyiségű izmot bevonok. A formám kicsit megváltozott, de ez annak köszönhető, hogy a tested alkalmazkodik a jelenlegi tevékenységeidhez. Úgy gondolom, hogy az a legfontosabb dolog, hogy aktív legyél, és akkor így megtarthatod az izmaidat.

  1. Most térjünk át a kisebb hibákra. Mi a kedvenc csalóételed?

A kedvenc ételem a kebab hagymával, tejszínnel és sok kenyérrel.

  1. Egy ideje már együttműködsz a GymBeam márkánkkal. Miért választottad éppen a GymBeamet és melyik termékeit sorolod a kedvenceid közé?

Maximálisan elégedett vagyok a GymBeam márkával. Először is az embereknek köszönhetően, akik ezen cég mögött állnak. Tényleg nagyon kedves, barátságos emberekről van szó. Másodsorban fantasztikus termékekkel rendelkeznek. A GymBeam ruházati cikkeket szinte minden nap viselem. Különösen szeretem a kompressziós rövidnadrágokat és leggingseket, amelyek igazán tökéletesek az edzéshez. De leginkább az otthoni edzéshez való kellékeket használom. Elsősorban az erősítő gumiszalagokat, a fekvőtámasz állványt, valamint a húzódzkodó rudat és természetesen a tornaszőnyeget is. Mivel naponta használom őket, azt mondhatom, hogy kiváló minőségűek és szuper áron kaphatók. Úgy gondolom, hogy pontosan a termékek árának és minőségének aránya teszi a GymBeamt verhetetlenné a többi márkával összehasonlítva.

  1. Melyik 3 táplálékkiegészítő a napi „must have-ed” és miért?

Glutamin, BCAA és taurin – ezeket rendszeresen szedem. Mindannyiunknak valami más felel meg, de számomra ez a három a legfontosabb. Egyszerűen lehetetlen minden olyan vitamint és aminosavat az étrendből nyerni, amelyre a szervezetünknek szüksége van, ezért táplálékkiegészítőket szedek. A taurin mindig felpörget az edzés előtt, amire tényleg nagyon nagy szükségem van, mert fizikailag megterhelő, különösen a wrestling és a harc. Pontosan ez az a táplálékkiegészítő, amely késlelteti az izmok oxigéndússá válását, tehát azt a jelenséget, amely korlátozó hatással van a sportteljesítményemre.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

  1. Tehát most már tudjuk, hogy mi rejtőzik a sikereid mögött a fitness és birkózás világában. Igaz azonban, hogy modell is vagy, sőt, saját ruházati márkád is volt. Gondoltál már arra, hogy a birkózást és a versenyeket magad mögött hagyod, és mostantól csak az üzlettel fogsz foglalkozni?

Mindig jár valamin a fejem. Például az MMA, a fitness, a felvételek készítése, mindig valamivel épp foglalkozom, miközben valami mást is tervezek a jövőre nézve. Szeretek célokat kitűzni magam elé és dolgozni rajtuk. Nem leszek örökké fiatal és tökéletes formában. Mindannyian öregszünk. Eljön az idő, amikor mindez véget ér. Tehát az a tervem, hogy egy kombinált edzőtermet hozok létre a harcművészetek, valamint a fitness és a crossfit számára is. Szeretnék tehetségeket felfedezni és segíteni a fiataloknak. Fiatal koromban én is kaptam segítséget, ezért szeretném ezt továbbadni. Szeretném megtanítani a gyerekeknek és a serdülőknek, hogy ők is elérhetnek valamit a sportban, és a megfelelő útra fogom terelni őket. Ez az álmom.

  1. Több mint 1 100 000 követőd van az Instagramon. Influencernek és példaképnek tartod magad az emberek számára?
Erko Jun

Nem tartom magam példaképnek vagy influencernek. Erko vagyok, Ermin Jun, és az vagyok, aki vagyok, nincs mit rejtegetnem az emberek elől. Mindig is ilyen voltam, azt tettem, amit szeretek, és próbáltam motiválni az embereket. És amit a legjobban meg szeretnék mutatni az embereknek, az az, hogy bármivel foglalkozhatnak és mindent ki kell próbálniuk, amit csak akarnak. Azt hiszem, nagyon fontos, hogy mindent megmutassunk, és ne rejtegessünk semmit. Végtére is, sok ismert személyiség van a világon, akik nem mondanak el és nem mutatnak meg neked mindent úgy, ahogy van, hanem rejtegetnek dolgokat. A közösségi hálón sok olyan ember található, akik úgy tesznek, mintha minden tökéletes lenne, pedig ez egyáltalán nincs így. Egyszerűen csak azt fogom csinálni, amit most is csinálok és amit szeretek csinálni, mert ez vagyok én. De egyáltalán nem tartom magam példaképnek vagy influencernek.

  1. És veled mi a helyzet? Van példaképed vagy valaki, aki inspirál? 

Igen, de elég sokat gondolkodtam ezen a kérdésen. Az életemben sokszor feltettek már nekem hasonló kérdéseket, különösen a karrierem során, és mindig valami olyasmit válaszoltam erre, hogy: „Fogalmam sincs…”. De egy hétvége után megtaláltam a példaképemet. Találtam egy embert, akit tényleg nagyon szeretek, mert ő egy arany lélekkel rendelkező srác, aki bebizonyította, hogy nemcsak a legjobb sportoló a világon. Neki van a legjobb lelke és szíve, és ezt én személy szerint nagyra értékelem. Ő Khabib Nurmagomedov. 2020 októberében a győztes mérkőzése után az Oktagonban jelentette be a karrierjének végét. Ezt az utolsó győzelmet az apjának, az edzőjének és a mentorának szentelte egyben, aki röviddel azelőtt halt meg Covid-19-ben.

Anyukájának ígérte meg, hogy véget vet a karrierjének, és megtartotta az ígéretét. Ez volt az utolsó mérkőzése. Kijelentette, hogy az apja nélkül nem tér vissza a ringbe. De egy ilyen tapasztalt srác még legalább 10 további meccset képes lenne legyűrni. Soha életében nem vesztett. A legjobb eredményeket érte el, de ő is emberből van. Megmutatta, hogy tele van érzelmekkel és jó lelke van. Ezt nagyra értékelem, és pontosan ez az, ami inspirál engem. És nemcsak engem, hanem az egész világot. A megfelelő jellem a legfontosabb dolog és egyáltalán nem számít, hogy te vagy a legjobb sportoló, ha egyszer nem vagy jó ember.

  1. Mit szeretnél végezetül üzenni a rajongóidnak?

Először is, szívemből szeretném megköszönni nekik az egész karrierem során nyújtott támogatásukat, de azon túl is nagyon nagyra értékelem őket. Azt szeretném, ha tényleg mindent megpróbálnának az életben. Ne féljetek, hogy el fogtok esni, mert ez megeshet az életben. Ami igazán fontos, hogy felkeljünk és tovább harcoljunk. Számtalan dolgot kipróbáltam az életemben és egyiket sem bántam meg. Még a legrosszabb pillanatokat sem, amikor szó szerint a mélybe zuhantam és fogalmam sem volt, hogy hogyan fogok visszatérni onnan. Az életben keresztül fogtok menni ilyen szituációkon, de az a legfontosabb dolog, hogy átjuttok rajtuk. És pontosan itt kezdődik a sikeretek. Ezt szeretném üzenni az összes fiatalnak és a rajongóimnak, akiknek hatalmas köszönet jár. Tudnotok kell, hogy mindent értetek teszek. Köszönöm!

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg az Erkoval készített interjú rövidített változatát:

Szóval, neked Erko melyik oldala tetszik a legjobban? Mint MMA harcos, influencer, modell vagy zenész? Ne habozz és oszd meg velünk a véleményedet kommentben és ne felejtsd el megosztani ezeket az információkat Erkóról és az elért sikereiről.

Források:

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük