Conor McGregor – az MMA legenda története, étkezése és edzései

Conor McGregor – az MMA legenda története, étkezése és edzései

Conor McGregor napjaink legismertebb MMA harcosa, aki két UFC súlycsoport világbajnoka, és kétségkívül a legszórakoztatóbb bunyós, akit valaha is az octagon arénában láthattunk. A cikkünkből megtudhatjátok, hogyan étkezik és készül a versenyeire napjaink harcművészetének legendás alakja. Olvassátok el az ír vízvezetékszerelő történetét, akiből MMA sztár lett.

Az összes meccse garantálja a jó szórakozást. A karizmájával világszerte rengeteg szurkoló szívét szerezte meg. Conor McGregor olyan energiával rendelkezik, mint Arnold Schwarzenegger, amikor belépett az edzőterembe, vagy mint Michael Jordan, amikor megjelent a kosárpályán.

A „The Notorious” (hírhedt) álnevét sem ok nélkül kapta. Általánosan ismert és népszerű a közvetlen és vulgáris viselkedésével, de a harcstílusával és a fantasztikus meccseivel is. Rengeteg kezdő bunyós példaképévé vált.

Harcra rendeltetett

Conor McGregor
A fotó szerzője: Russian Presidential Press https://wordpress.org/openverse/image/218bf2c1-4170-4bdb-88dd-273a73f01b6d

Conor Dublinban született, a gyerekkora viszont nem volt a legboldogabb. Alacsonyabb és vékonyabb is volt a kortársainál, ezért gyakran bántalmazás alanya volt. Éppen ez a tény vitte őt az edzőterembe. „Amikor az iskolából hazafelé sétáltam, egy fiatal srácokból álló csoport állított meg, elkezdtek sértegetni és fizikailag bántalmazni. Gyorsítani kezdtem és elrohantam. Később a könyveim helyett a táskámban egy súlyzót hordtam önvédelemre. Amikor a történtek megismétlődtek, elhatároztam, hogy nem fogok velük foglalkozni, és edzeni mentem.”– írta le gyerekkorát McGregor.[3]

A külvárosban nőtt fel, ahol a barátaival együtt focizni szoktak. A szekrényében a kedvenc klubjának a Manchester United meze lógott. Arról álmodozott, hogy egyszer a „vörös ördögök” játékosa lesz. Bár Conor inkább sportol, minthogy a TV-ben nézné a futballt, az angol klub egyetlen meccsét sem hagyja ki.

Conor 12 évesen döntés előtt állt, hogy milyen sportot szeretne végezni. Az individuális sportokat részesítette előnyben, ezért a bokszot választotta, és a Crumlin bokszklub tagjává vált. Az ifjú Conor még csak nem is sejtette, hogy egy nap éppen ez a sport készíti őt fel az MMA harcos karrierjére, és válik a világ egyik legjobban kereső sportolójává.

A boksz egy olyan hobbi volt Conor számára, melyet imádott. A valós célokra kellett azonban összpontosítania, ez pedig a tanulmányainak, majd a szakmájának kiválasztása volt, mely megélhetést biztosított számára. Vízvezetékszerelőnek tanult ki, de ezt a munkát csak 1 évig végezte. Ugyanis éppen ebben az időben találkozott az UFC jövendőbeli harcosával, Tom Egannal, és elkezdtek együtt edzeni. Conor később otthagyta a vízvezetékszerelői karrierjét, és teljes mértékben a boksszal és az MMA-val foglalkozott. [2]

Karrierjének kezdete az MMA-ban

2007-ben, amikor Conor 18 éves volt, Ciaran Campbell ellen mutatkozott be az amatőr MMA „Cage of truth” nevű párharcban. Az első körben győzött, melyben technikai KO-val (TKO) ütötte ki az ellenfelét. [6]

Az egyik edzőtermi edzése során John Kavanagh, egy ismert bokszedző figyelt fel rá. Tetszett neki Conor küzdőstílusa, buzgósága és harciassága, mellyel a meccseit kezdte. Ennek köszönhetően megállapodást kötöttek. Ha sikerül legyőznie a két legjobb harcost, akik az edzőtermébe járnak, elkezd vele is foglalkozni és profit csinál belőle. Közben John volt a történelem során az egyetlen ír, aki fekete övet szerzett a brazil jiu-jitsu-ban és Conor számára a vele való edzés óriási motiváció volt. Ezért végül legyőzte mindkét „legjobb” harcosát, ezzel megnyílt előtte a kapu a profi MMA harcos karrierje felé. [1]

Conor McGregor
A fotó szerzője: Andrius Petrucenia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jos%C3%A9_Aldo_vs._Conor_McGregor,_UFC_189_World_Tour_London.jpg

A profi MMA karrierje

Az első meccsét Conor 2008. március 8-án élhette át a „Cage warriors” verseny keretén belül, könnyűsúlyban Gary Morris ellen. Conor a második körben győzött TKO-val. Ezt néhány további győzelem követett könnyű és pehelysúlyban egyaránt.

Ezután 2011-ben és 2012-ben megnyerte a CWFC Featherweight és Lightweight bajnokságot. Az első európai professzionális játékossá vált, aki vegyes harcművészetekben egyidejűleg lett két súlycsoport bajnoka is. [1]

Korai vég?

Conor harcba vetett önfeláldozása és buzgósága ellenére sem tudott MMA harcosként megélni. Az MMA alacsonyabb ligáinak meccsein a győzteseknek járó pénzdíjak nagyon sekélyek voltak. Még mindig a szüleinél élt, és a függetlenné válására való kilátások sem néztek ki a legrózsásabban.

Annak ellenére, hogy két európai bajnokság győztese volt, és néhány impozáns győzelmet is maga mögött tudhatott, 2012-ben az MMA harcos karrierjének befejezésén járt az esze. „Sok olyan eset van, amikor saját magaddal harcolsz, és próbálod meggyőzni magad, hogy javul a helyzet.” – kommentálta Conor az aktuális szituációját.

A saját édesanyja hívta fel John Kavanagh edzőt, hogy beszéljen a fiával. Nem akarta, hogy feladja az álmát. „Otthon ültem, és senki sem jelentkezett az UFC-től, még annak ellenére sem, hogy két aranyöv volt a derekamon. Arra gondoltam, hogy ha most nem leszek profi, akkor már soha.”– mondta Conor.

Conor a bizonytalanság ellenére sem adta fel. Tovább edzett, és 9 héttel azután a pillanat után, hogy be akarta fejezni a karrierjét, megtörtént az, amiben már nem is bízott. Megszólította őt Dana White, az UFC elnöke, és néhány meccses szerződést írt vele alá. Conor McGregor számára véget ért a karrierjét megkérdőjelező krízis. [1]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Conor McGregor és karrierje az UFC-ben

2013 februárjában az Ultimate Fighting Championship (UFC) bejelentette, hogy McGregor néhány meccses szerződést írt velük alá. Ekkor McGregor volt a második ír, aki az UFC tagjává vált. Az első Conor barátja, Tom Egan volt.

McGregor 2013. április 6-án végleges harcban debütált Marcus Brimage ellen, és 1 perc 7 másodperc alatt sikerült őt legyőznie. Conor a győzelmen kívül először vihette haza „Az este legjobb KO-ja!” díjat. Ez az elismerés nem az utolsó volt a gyűjteményében.

Mindezt egymás után öt UFC győzelem követett, melyeket az Aldo vs. McGregor különleges meccse zárt le 2015-ben. José Aldo 2011 óta az UFC pehelysúlyú világbajnoka volt, akit 4 éve senki sem tudott legyőzni. Vagyis, addig a pillanatig, amíg a nyolcszögletű ketrecben nem találkozott a kihívójával, Conorral.

Az UFC elnöke bevallotta, hogy a meghirdetett McGregor vs. Aldo lett a legjobban népszerűsített rendezvény az UFC története során. Conor kiütéssel győzte le Aldot az első menetben, mégpedig nem egész 14 másodperccel a mérkőzés kezdete után. Így pehelysúlyú világbajnokká vált, és egyben ő lett az egyetlen harcos, akinek abban az időben sikerült legyőznie a brazil ellenfelét. [2]

Az Aldo feletti győzelemmel és a pehelysúlyú világbajnoki cím megszerzésével Conor elérte az egyik célját. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy újat állítson fel. Úgy döntött, hogy szeretné megszerezni a könnyűsúlyú bajnoki címet is, és ezzel az UFC első olyan versenyzője lesz, aki egyidejűleg lesz két súlykategória legjobbja.

Conor 2016-ban párbajra hívta a könnyűsúlyú cím birtokosát, Nate Diazt. Legyőzni azonban nem sikerült neki. A győztes egyértelműen Diaz lett, így McGregor hosszú idő után újra vereséget szenvedett. Ez volt Conor első veresége az UFC-ben, a karrierje során pedig csak a harmadik. Megtörött a 15 győzelem óta tartó rekordja, mely 2010 óta tartott.

McGregor nem tudott beletörődni a vereségbe, mindenáron nyerni akart. Ezért visszavágóra hívta ki Nate Diazt. Nem teljes 4 hónappal később így ezek az MMA harcosok újra találkoztak a ringben. A párharcot ezúttal McGregor nyerte, sikerült legyőznie Diazt.

Az UFC számára ez volt az egyik legtöbb bevételt hozó meccs. Hihetetlen mértékű 1 650 000 PPV-t zsebeltek be rajta. A pay-per-view (PPV) egy olyan szolgáltatás típus, mellyel a néző az UFC meccsek megtekintési jogát vásárolhatja meg.

Ezt az Eddie Alvarez elleni mérkőzés követte, melyet McGregor TKO segítségével a második menetben nyert meg. Ezzel egy új célt sikerült elérnie, és az UFC két súlycsoportjában lett egyszerre világbajnok. [3]

Az UFC harcos karrierjének vége

McGregor 2017-es tétlensége miatt mindkét világbajnoki címét elvették tőle. Egyik címét sem volt képes megvédeni. Szabadságot vett ki, és az újszülött fiával töltötte az idejét.

Conor 2018-ban mutatkozott be a ringben utoljára, mégpedig az orosz Khabib Nurmagodem ellen. A párharcot több botrány is övezte. A meccs előtt McGregor és csapata megtámadták az autóbuszt, melyben Khabib csapata utazott. McGregor egy széket dobott be az autóbusz ablakán. A két harcos közötti rivalizálás egyre csak nőtt. Közvetlenül a meccs után, melyet Khabib nyert, a ringben verekedés ütött ki a két csapat között, ráadásul a versenyzők családjai is benne voltak az incidensben. Később rájöttek, hogy az első ütést éppen McGregor adta. [3]

2019. március 26-án a Twitter közösségi oldalon McGregor közzétett egy kijelentést, melyben az állt, hogy befejezi az MMA harcos karrierjét. Az edzője azonban nem támasztotta alá ezeket a szavakat, az UFC elnöke pedig azt mondta, hogy McGregor a jövőben biztosan részt vesz még néhány meccsen.

A karrierjének végéről szóló kijelentést röviddel azelőtt tette közzé, mielőtt testi sértésért és lopásért őrizetbe vették volna. Egy következő szituáció is történt, amikor az egyik rajongója a klubot elhagyó Conort szerette volna lefotózni. Conornak ez nem tetszett, így elvette a srác telefonját és összetörte. Az agresszivitás nála nemcsak a meccsek alatt jelent meg, de a magánéletében is. McGregor a szociális platformjain a „nép embereként” prezentálja magát. Vulgárisan nyilatkozik a világ aktuális történéseiről, a politikusokat sem kíméli a különböző szitokszavaktól. [1]

Conor McGregor MMA harci stílusa

McGregor főként arról ismert, hogy nagyon agresszív támadó, aki az állóharcot részesíti előnyben. A mérkőzései során gyakran igyekszik agresszív lenni, tehát éppen ő az, aki elsőként támad. A legjobb képességének a bokszbéli készségeit tartják. A legtöbb győzelmét KO-val, vagy technikai kiütéssel szerezte meg. Több szakértő is McGregor balkezes ellentámadását tartja a legveszélyesebbnek.

McGregor szinte mindig „pszichológiai harcot” is folytat az ellenfeleivel szemben. Szóbeli támadásai vannak, lenézi őket és magasabb rangúnak képzeli magát. Éppen az ilyen tulajdonságai miatt szokták őt Muhammad Alihoz hasonlítani, aki a fiatal McGregor-nak óriási inspirációt nyújtott. [2]

Történelmi mérkőzés – McGregor vs. Mayweather

Térjünk azonban vissza néhány évet az időben. McGregor az UFC-ben gyakran nyilvánosan sértegette a bokszvilágbajnok Floyd Mayweather Jr.-t, és nem egyszer bokszmeccsre is kihívta őt. Mayweather a kezdetekben csak jókat szórakozott ezen a gondolaton. 2015-ben befejezte aktív pályafutását, és McGregor nem volt érdekes ellenfél a számára, mivel ő sosem volt profi bokszoló. A média és McGregor rajongóinak nyomása azonban túlságosan erős volt, így végül Floyd beleegyezett a mérkőzésbe.

Az UFC elnöke nem támogatta ezt a mérkőzést, sőt szigorúan ellene volt. Conornak érvényes szerződése volt aláírva az UFC-vel, nem bokszoló volt, hanem MMA harcos. Azután, hogy meghirdették a McGregor vs. Mayweather mérkőzést, egyre inkább nőtt a népszerűsége, így Dana White kénytelen volt átgondolni a kijelentését. Az ilyen óriási meccs bámulatos bevételének víziója fontos volt az UFC számára is. 2016. november 30-án ezért a vállalat megszerezte McGregor számára a Kaliforniai Atlétikai Bizottság professzionális boksz engedélyét.

Augusztus 26-án Nevadában tartották meg az évtized legjobban várt mérkőzését, melyet „A pénz harcának” vagy „A harcművészetek történetének legnagyobb meccsének” is neveztek. A ringben az öt boksz súlycsoport világbajnoka, Floyd Mayweather Jr., és a két MMA súlycsoport világbajnoki címével büszkélkedő Conor McGregor álltak egymással szemben.

Röviddel a mérkőzés előtt Conor a sajtótájékoztatón az egyik ikonikus öltönyében jelent meg. A figyelmes szemeket nem kerülte el, hogy a kék zakóján a „Fuck you” szavak voltak apró betűkkel kivarrva, melyeket természetesen az ellenfelének címzett. A rajongók őrjöngtek, és McGregor ismét bizonyította a kiváló szórakoztató és egyben provokatív személyiségét.

A mérkőzést 12 menetesre tervezték, a nézettsége pedig a második legmagasabb PPV értéket érte el a történelem során (4,3 millió). Bár Conor nem volt profi bokszoló, Floyd ellen 10 menetnyi harcot bírt ki, amit szinte senki sem várt. Végül TKO után fújták le a meccset, a győztes pedig a legyőzhetetlen Mayweather lett.

Conor később a sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a meccs lefújása korai döntés volt. Bár fáradt és kábult volt, de rövid szünet után képes lett volna folytatni a harcot. Mayweather ezzel megszerezte karrierje 50. győzelmét, mellyel túltett Rocky Marciano rekordján. Mindkét harcos azonban nem kis pénzösszeggel gyarapította a számláját. Floyd számára 275 millió dollárt, míg McGregornak 85 millió dollárt hozott a meccs.

„Ez volt az utolsó harcom. Ma este, hölgyeim és uraim, megfelelő táncpartnert választottam ki, akivel utoljára táncolhattam. Conor McGregor, igazi bajnok vagy.– nyilatkozta Mayweather és üzent a meccs után McGregornak. [3]

Hogyan készül azonban a világbajnok Conor McGregor a mérkőzéseire? A ringben szerzett sikerei mögött kemény munka áll, és Conornak szigorúan be kell tartania az edzéstervét és étrendjét is egyaránt.

Conor McGregor étrendje

Valószínűleg az étrend a legfontosabb aspektus egy harcos formájának megőrzése szempontjából, főként azonban a könnyebb súlycsoportok esetében van ez így. A harc, hasonlóan, mint a fitness, egy életforma. Nemcsak arról van szó, hogy betartunk bizonyos szabályokat pár héttel a mérkőzés előtt, de minden egyes nap tartanunk kell hozzájuk magunkat. „A valódi eredmények az egész év során igénylik az áldozatot.” – állítja McGregor.

Conor nem titkolja, hogy imádja a jó ételeket. Az étrendje főként zöldségekből, gyümölcsből és marhahúsból áll. „Szeretem a vizet és a kókuszvizet, de sosem iszom energiaitalokat – soha! Csak a legjobb minőségű húsokat fogyasztom, a testem pedig igyekszem hidratáltan tartani.”

McGregor naponta 9-szer étkezik. A nagymennyiségű kiadott energia miatt átlagosan 4000 kalóriát visz be a szervezetébe. A nagyon anaerób edzésű napokon több szénhidrátban gazdag élelmiszert fogyaszt el.

Ha szeretnél úgy étkezni, mint Conor McGregor, próbáld ki az alábbi étrendet, amelyet McGregor napi étrendje inspirált.

1. étel: sült almaszeletek mogyoróvajjal, avokádóval és tojással

2. étel: gyömbéres, mézes csirke rizzsel

3. étel: currys rizs és hal

4. étel: burgonyaszeletek, alma, csirkemell és avokádó

5. étel: füstölt hagyma, spenót, paprika és tojás, avokádó szeletekkel

6. étel: marhasteak, lime-os garnélarák, rizs

7. étel: avokádó és burgonyaszeletek, karfiollal és spenóttal összekevert sültojás

8. étel: chilis tonhalsteak sózva, borsozva és füstölt paprikával tálalva

9. étel: jalapeno paprikás sült tojás spenóttal és csirkehússal, szeletelt burgonyával [2]

Conor McGregor edzésterve

A súlyzók emelgetése helyett Conor főként a flexibilitása és a teste egyensúlyának edzésével foglalkozik. Különböző harci stílusok tanulására is szán időt, miközben az edzéseit gyakran változtatja, hogy növelje az erejét. Az edzésterve az alábbiakban tekinthető meg.

1. Dinamikus nyújtás és flexibilitás

Az alábbi mozdulatokat 60 másodpercig végzi.

  • Muay Thai Knees (rúgás behajlított lábbal)
  • Shoulder rotation (vállkörzés)
  • Leg Swings (oldalirányú lábringatás)
  • Hip Circles (medencekörzés – ülve vagy fekve)
  • Neck Bridge (híd, nyakon végezve)

2. Statikus nyújtás

Az összes gyakorlatot 30 másodpercig végzi.

  • Back Roll (hátra bukfenc)
  • Sit-Through (egyikoldalról a másikra ülés – jógagyakorlat)
  • Sit-Back Shoulder (a hátizomzat nyújtása ülve – jógagyakorlat)
  • Lying Leg Stretch (lábnyújtás fekve – jógagyakorlat)
  • Seated Butterfly (pillangó – jógagyakorlat)

3. A rugalmasság edzése

Minden gyakorlatot 1 percig végez.

  • Duck Walk (kacsajárás) – enyhíti a térdfájdalmakat
  • Horse Walk (a ló járásának imitálása) – fejleszti a csípőizomzatot és az ínszalagokat
  • Lizard Walk (kúszás) – javítja a medence mozgékonyságát, és a test középső része feletti kontrollt
  • Ostrich Walk (struccjárás) – növeli a rugalmasságot

4. Köredzés

60 másodpercen keresztül az alábbi gyakorlatokból 5 szériát végez el:

  • Pull-Downs (csigalehúzás) – hasizom, hát, váll, bicepsz és tricepsz gyakorlat
  • Push-Ups – (fekvőtámasz) – váll és tricepsz gyakorlat
  • Pull-Ups – (felhúzás) – hát, trapézizom és bicepszgyakorlat
  • Air Squats – (guggolás kézemeléssel) – combhajlító izom és fenékgyakorlat

Conor McGregor a harci anaerob edzésrendszert követi (F.A.S.T), melyet Julian Dalby sportkutató felügyelete alatt végez. Az edzés magas intenzitású gyakorlatokat és folyamatos állóképességet igénylő gyakorlatokat egyaránt tartalmaz, melyek ideálisak a boksz és az MMA edzése számára. [6]               

Conor McGregor napirendje

A kevert harcművészetek világbajnokának lenni teljes koncentrációt igényel. Conor ezt természetesen tudatosítja is. Hogy az igyekezete és az edzése a lehető leghatékonyabb legyen, a napirendjébe néhány rutin aktivitást is beiktatott. Ezek milyenek?

Ébredés után

Az első dolog, melyet Conor az ébredése után megtesz, az izomzata kinyújtása. Ezután megiszik 2 pohár vizet, hogy az alvás után hidratálja a testét.

Reggeli előtt

Conor gyakran még a reggeli előtt végez egy rövid kardió edzést. Ezt követően megissza a kávéját és elfogyasztja az ízletes reggelijét, mely fehérjékben és zsírokban gazdag élelmiszerekből készül.

Bemelegítés

Edzés előtt Conor sosem felejti el a bemelegítést. A nap során fogyaszt gyümölcsöket, melyek energiát adnak neki. Főként a fekete szedret, áfonyát, almát, epret és a grapefruitot ajánlja. [2]

Érdekességek Conor McGregorról

A rajongók köztudatába McGregor az egyedülálló stílusával is könnyen bekerült. A változatos színekben pompázó öltönyeit már ikonikusnak is mondhatjuk. Ráadásul igazi írként elkezdte gyártani a Proper No. Twelve Irish Whiskey-t. A piacra dobása óta USA-ban és Angliában már több ezer üveggel eladtak belőle. Ezenkívül büszke édesapja a kisfiának, Conor McGregor Jr.-nak, akinek édesanyja Dee Devlin, akivel hosszú évek óta egy párt alkotnak. [3]

McGregor mágikus számai

Végezetül néhány érdekességet csatolunk, melyek számokban is összefoglalják Conor McGregor életét és karrierjét.

  • 13 másodpercre volt szüksége McGregornak, hogy kiüsse Aldo-t és megszerezze a pehelysúlyú világbajnoki címét
  • 16 516 néző tekintette meg a McGregor vs. Aldo meccset
  • 622 000 dollárt szerzett másodpercenként McGregor az Aldo elleni párharc során
  • 19 mérkőzésen 17 kiütést osztott ki
  • 188 font az az összeg, melyet az államtól rendszeresen kapott abban az időben, amikor még nem volt az UFC professzionális harcosa. A jachtját éppen „188”-nak nevezte el, hogy mindig arra emlékeztesse, mi mindent kellett megtennie azért, hogy oda jusson, ahol most van. [3]

Titeket is meglepett néhány információ Conor McGregorról? Ti is a rajongói közé tartoztok? Ne habozzatok megosztani velünk kommentben a véleményeteket, ha pedig tetszett a cikkünk, ne felejtsétek el megosztással is támogatni.

Források:

[1] Conor McGregor Biography – https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

[2] Conor McGregor Height, Weight, Age, Biography, Affairs – https://starsunfolded.com/conor-mcgregor/

[3] Conor McGregor Biography – https://gossipgist.com/conor-mcgregor

[4] Brad Ward – Build a Fighting Physique Like Conor McGregor – https://www.bodybuilding.com/content/build-a-fighting-physique-like-conor-mcgregor.html?searchTerm=conor+mc

[5] James Gold – 13 Jun Conor McGregor Workout, Training Routine, Diet Plan, Body Stats – http://www.borntoworkout.com/conor-mcgregor-workout-training-routine-diet-plan-body-stats/

[6] Conor McGregor Biography – https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük