Az étcsokoládé előnyei az egészségre és a fogyásra nézve

Az étcsokoládé előnyei az egészségre és a fogyásra nézve

Neked mi jut eszedbe először a csokoládé szó hallatán? Egy tábla a kedvenc édességedből, fagylalt vagy forró ital? A csokoládé a legnépszerűbb édességek közé tartozik, s minden kontinensen nagy rajongótáborral rendelkezik. Gondolunk itt az Antarktiszon dolgozó kutatócsoportokra is. Lehet, hogy sokan az elhízással és az egészségügyi problémákkal kötik össze a csokoládét, valójában azonban egészséges, és számos jótékony hatása van az egészségre. Cikkünkben olvashatsz a csokoládé eredetérőlösszetételéről, előnyeiről, valamint hátrányairól.

A csokoládé eredete

A csokoládé az amerikai kontinensről került Európába az európai tengeri hajósok által. A kakaó felfedezője Hernán Cortés, ismert spanyol hódító. Ő hozta be a csokoládét V. Károly német-római császárnak az 1528-as évben, más felfedezésekkel együtt Mexikóból. És Kolumbusz? Cortés behozta a csokoládét Európába, de a kakaóbabbal előtte már Kolumbusz Kristóf is találkozott. 1502-ben behozta Európába a kakaóbabot, amely akkortájt Mezoamerikában fizetőeszközként is használatos volt, mivel az akkori civilizációban nagy értékkel rendelkezett. [1] [2]

A csokoládé eredete

A teljesség érdekében: a „Mezoamerika” elnevezés egy kultúrális területet jelent Közép-Amerika és Mexikó területén. Olyan civilizációk idejéből való, mint a maják, aztékok vagy toltékok, Kolumbusz Kristóf és a spanyolok érkezése előtt. A csokoládé története valójában már a maja kultúrában elkezdődött, akik valószínűleg elsőként termesztettek kakaófát a 400-as évben. A csokoládéból a maják italt készítettek, amelynek a “xocolatl” nevet adták. Ez egy őrölt kakaóbabból készült ital volt, amelyhez a kakaót vízbe keverték és fahéjjal, valamint fekete borssal ízesítették. Az italt az „istenek italaként” is emlegették és az azték király, II. Montezuma, naponta többször fogyasztotta. A kakaóbab azonban nem egy közönséges nyersanyag volt, hanem együtt tárolták az arannyal és a drágakövekkel, s fizetőeszköznek is használták. [1] [3] [4]

A növény hivatalos latin nevet is kapott – Theobraoma cacao – egy svéd tudóstól, Carl Linnaeus-tól 1753-ban. A növény elnevezéséhez az azték eredetét használta fel, így a név első szava a latin “theobroma” szóból ered, a második az “istenek étele” szó szerinti jelentése, az azték xocolatl szóból. [1]

El tudod képzelni az édességek vagy összességében az élelmiszerek világát csokoládé nélkül? Már néhány generáció óta része életünknek, s szinte kivétel nélkül mindenkinek megvan a kedvence. A történelemből mindenképpen érdemes megemlíteni néhány édes mérföldkövet [4]:

1815 – Conread Van Houten létrehozta a kakaóvajat

1879 – Rudolph Lindt létrehozta az első étcsokoládét konsírozással

1923 – Frank Mars feltalálta a legendás Milky Way szeletet

1964 – megjelent az első üveg Nutella

1974 – elkezdődött a közismert Kinder tojás gyártása

Csokoládéfogyasztás a világban

Manapság a kakaó nagyon népszerű nyersanyag, és a kakaóból készült termékek nem csak a gyerekek körében közkedveltek. A csokoládénak nemzetközi napja is van – november 29-én. A statisztikák szerint a 2017-es évben a csokoládéfogyasztásban a svájciak voltak a csúcson, rögtön utánuk az osztrákok és a németek. Ezzel ellentétben Japánban és Kínában nem igazán közkedvelt [5] [6]:

  • Svájc – 8,8 kg
  • Ausztria – 8,1 kg
  • Németország – 7,9 kg
  • Oroszország – 4,8 kg
  • USA – 4,4 kg
  • Franciaország – 4,3 kg
  • Japán – 1,2 kg
  • Kína – 0,1 kg

A csokoládé népszerűsége Svájcban kicsit sem meglepő, hiszen az ország híres a kiemelkedő minőségű csokoládé termékeiről. Ha valaha megkóstoltad a legendás termékek egyikét, például a Tobleronet, biztosan megtapasztalod, hogy ez valóban magasra tette a mércét. A csokoládé lényegében egy végtermék, amely a kakaófa terméséből, vagyis a kakaóbabból készül. A kakaófa termése a hüvelyesekre emlékeztet, s egy fán évente körülbelül 20 – 30 hüvely terem, amelyekben 20 – 40 szem kakaóbab található. Ha kiszámoljuk, egy kakaófáról 400 – 1200 szem kakaóbabot lehet betakarítani. Megközelítőleg 450 g csokoládé elkészítéséhez körülbelül 400 kakaóbabra van szükség, ami azt jelenti, hogy egy fáról 0,5 – 1,5 kg csokoládé gyártható le. [5] [6]

Csokifogyasztás a világban

A csokoládéipar negatív oldala a munkások alacsony bére és nehéz körülményei. Átlagosan kevesebb mint 1 dollárt keresnek naponta. Ezen kívül a farmerek részesedése a csokoládé eladási árából körülbelül 6 %, míg a gyártók és a forgalmazók akár 80 %-ot is nyernek. Farmernek lenni nem könnyű, emellett be kell takarítaniuk a termést, s a termés bizonytalansága is az ő vállukra nehezedik. [5]

A csokoládé tápanyagtartalma

Számtalan csokoládé van a piacon különböző kakaótartalommal és más összetevőkkel. Minden igazi csokoládé tartalmaz kakaóport, kakaóvajat és cukrot. Természetesen, a tejcsokoládé tejport is tartalmaz. A kakaóban számos egészséges anyag található, például polifenololok, amelyből többet tartalmaz mint a zöld tea és vörösbor. Fontos megemlíteni a flavonoidokat is, valamint alkategóriáit, a flavonolokat – oligomer procianidineket és az epikatechint. További összetevők a koffein, a teobromin, a triptofán és a β-feniletilamin. [7]

A csokoládé tápanyagtartalma

Jobb áttekintést nyújt a 100 g kakaóban található tápanyagokkal, valamint az étcsokoládé és a tejcsokoládé közötti különbségekkel kapcsolatban az alábbi táblázat [1]:

KakaóÉtcsokoládéTejcsokoládé
Energia (kcal / kJ)335 / 1486515 / 2155545 / 2281
Zsírok (g)25,633,636,3
Szénhidrátok (g)11,549,750,5
Cukrok (g)nyommértékek49,750,5
Rostok (g)83,2
Fehérjék (g)20,46,67,3
Kálium (mg)300420
Foszfor (mg)685186207
Kalcium (mg)5151262
Vas (mg)14,353
Nátrium (mg)11120
B3-vitamin (niacin) (mg)1,70,60,6
B2-vitamin (riboflavin) (mg)0,30,070,39
B1-vitamin (tiamin) (mg)0,080,070,09
A-vitamin (µg)7925
Fenolok (mg)996 – 3781579160

A csokoládé és a jelentősége az egészségre és a fogyásra

Gyógyítás csokoládéval?

A csokoládé manapság az édességpolcok fontos része az áruházakban. Tudtad, hogy a múltban a csokoládét gyógyászati célokra használták? A csokoládéhoz való hozzáállás az idők során megváltozott, s euforikus hatásainak köszönhetően gyorsan eljutott Nyugat-Európába is. Régen az egyház szerint tilos volt a csokoládé fogyasztása az egyházi böjt ideje alatt, ez azonban 1662-ben megváltozott, amikor is Brancaccio bíboros kijelentette, hogy a csokoládé ivással az ember nem szegi meg a böjtöt. Egészen eddig Európában is csak gyógyászati okokból fogyaszthatták az édes finomságot. Ez a Hippokratész-Galénosz elméletre vezethető vissza. Ez az elmélet erősen rányomta bélyegét az orvostudományra a 17. és 18. században, s kizárólag allopatikus rendszerrel gyógyítottak. El tudod képzelni, hogy jelenleg az orvos hideg anyagokat írjon fel a „forró” betegségre, vagy nedves gyógyszert vagy ételt a száraz megbetegedésre? [8]

gyógyítás csokival

További bizonyíték, hogy a kakaót gyógyászati okokból használták a Badianus-kézirat (Badianius Manuscript) az 1552-ből, amelyben gyógynövények szerepelnek. A kézirat egy része a mexikói betegségekről szól, valamint azok gyógyításáról és a táplálkozási problémákról. Említést tesz a kakaóról és származékairól, amelyeket az angina, székrekedés, fáradtság és az aranyér gyógyítására ajánl. [8]

A komoly akut megbetegedésekben, a krónikus tüdőgyulladásban vagy a krónikus fáradtságban szenvedő pácienseknek a 19. században egy speciális csokoládét ajánlottak. Ez az analeptikus csokoládé Caraccából származó kakaóból, ceyloni fahéjból és Avanából származó cukorból vagy „burgonyalisztből” készült. Nehéz megmondani, hogy kiemelkedő készítményről volt-e a szó a társadalom egy kis részének, valamint, hogy milyen mértékben segítette a gyógyulást. Mit szólnál, ha az orvostól jövet a gyógyszertárban hasonló finomságot kapnál? [8]

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Jótékony hatásai az egészségre és a fogyásra

Tápanyagokban gazdag

Rajongsz a minőségi étcsokoládéért, amely minimum 70 % kakaót tartalmaz? A magas minőségű csokoládé fogyasztása az ember számára különösen hasznos a tápanyagtartalma miatt, de ebben az esetben is érvényes, hogy mindent csak mértékkel. 100 gramm 70 – 85 %-os étcsokoládé körülbelül 600 kalóriát, 24 g cukrot és 43 g zsírt tartalmaz, ezt nem szabad elfelejteni. Emellett viszont érvényes, hogy 100 g csokoládé jelentősen növeli az ásványi anyagok és a rost bevitelét. 100 g nem kevés és nem is ajánlott naponta ennyi csokoládét fogyasztani, ennek ellenére hozzá kell tennünk, hogy 11 g rostot, valamint a vas és a magnézium ajánlott napi adagjának 67 és 58 %-át tartalmazza. [9] [10]

A csokoládé és a vérnyomás

Egy 2017-es tanulmány a csokoládé vérnyomásra, valamint a szív- és érrendszeri funkciókra való hatását vizsgálta. A csokoládé polifenolokban gazdag, s ezzel összefüggésben néhány epidemiológiai tanulmány összefüggést talált a kakaó fogyasztása és a jobb kardiovaszkuláris eredmények között. Pontosabb összefüggéseket a klinikai intervenciós tanulmányok mutattak, amelyek igazolják a flavonokban gazdag csokoládé és a kakaó pozitív hatásait a vérnyomás csökkentésében és a kardiovaszkuláris funkciók javításában. A csokoládé fogyasztás pozitív hatása a vérnyomás csökkentésében és az endoteliális funkciók javításában nem csak iszkémiás szívbetegségben, szívelégtelenségben vagy magas vérnyomásban szenvedőknél bizonyosodott be, hanem egészséges emberek esetében is. Az egészséges erek és a megfelelő vérnyomás az egészség és az optimális testsúly érdekében is nagyon fontos. Az általános meggyőződés, hogy a csokoládé megnyugtat, valószínűleg nem csak a csokoládékedvelők kifogása. [11]

Jótékony hatással van az emésztésre

A csokoládé egy további előnye a prebiotikus tulajdonsága. A prebiotikumok specifikus anyagok, amelyek tápanyagot jelentenek a „hasznos” baktériumok számára az emésztőrendszerünkben. A csokoládé tehát prebiotikumként funkcionálhat, amellyel támogatja a „jó” baktériumok számának növekedését a bélrendszerben. Az egészség és a fogyás céljából nagyon fontos a jó emésztés, mivel az emésztés minősége befolyásolja a tápanyagok felszívódásának mértékét. Ezen kívül egy kis adag elfogyasztása evés előtt és után „felszabadítja” azon hormonokat, amelyek informálják az agyat, hogy már jóllaktunk. A nem megfelelő emésztés gyakori probléma, s biztosan kellemes ezzel a finomsággal támogatni az emésztést. Próbálj ki egy trükköt – készíts egy nem hagyományos „első fogást” csokoládéval, s lehet, hogy hamarabb jóllaksz. [12]

A csokoládé hasznos az emésztésre

A csokoládé prebiotikumként viselkedik, de probiotikom is lehet. Ezt egy 2018-as tanulmány eredményei igazolják, amely a kapszulába zárt probiotikus baktériummal – Lactobacillus plantarum – gazdagított étcsokoládét vizsgálta. A kutatások szerint a baktériumok nem okoztak változást a csokoládé állagában, kinézetében vagy aromájában, s ráadásul jó volt az életbenmaradási képességük 180 napig, 20 °C hőmérsékleten. [13]

Érdekel a probiotikumok egészségre gyakorolt hatása? Minden szükséges információt megtalálsz cikkünkben – Probiotikumok: a hasznos baktériumok hatása az immunitásra és a sportolók egészségére.

Ha már a tápanyagok felszívódásánál tartunk, egy 2018-as tanulmány megvizsgálta az étcsokoládé vércukorszintre való hatását. Az eredmények rámutatnak, hogy 48 g 70 %-os étcsokoládé csökkentheti az inzulinrezisztenciát és az éhgyomri glükózszintet. 48 g csokoládé elfogyasztása naponta nem kevés, de az inzulin rezisztencia és más egészségügyi problémák megelőzése érdekében érdemes megfontolni. [10]

Szeretnél többet megtudni az inzulin rezisztenciáról? Olvasd el cikkünket – Inzulinérzékenyég – hogyan növeljük és akadályozzuk meg az inzulinrezisztenciát.

A csokoládé és a koleszterin

Az étcsokoládé következő előnyös tulajdonsága, hogy jó hatással bír a HDL és az LDL koleszterinre. Bebizonyosodott, hogy a kakaópor férfiaknál jelentősen csökkenti az oxidált LDL koleszterin szintjét. Ezen kívül növeli a „jó” HDL koleszterin szintjét és csökkenti a „rossz” LDL koleszterin szintjét. Elgondolkodtál, hogy miért említettük, hogy oxidált LDL koleszterin? Ez azt jelenti, hogy a koleszterin reakcióba lépett a szabadgyökökkel, ezáltal reaktívvá vált és képes károsítani a szöveteket a szervezetben. Hogy ne csak általánosságban beszéljünk, károsíthatja például az artériák belső falát. [9]

A csokoládé és a koleszterin

A csokoládé az elme

A csokoládé kiváló polifenol-, vitamin- és ásványi anyag forrás, azonban az emberek többsége nem emiatt fogyasztja, hanem az édesség iránti vágyuk kielégítése céljából. Talán nem meglepő annak a tanulmánynak az eredménye sem, amely 25 résztvevőt vizsgálva rámutatott arra, hogy az egyének 49 %-a az összes íz közül a csokoládét választotta. A csokoládé iránti erős vágy inkább nőknél figyelhető meg, leginkább a menstruáció előtti időszakban. [14]

Egy másik tanulmány a csokoládé és a depresszió közötti összefüggéseket vizsgálta, amelyben 120 középiskolás diáklány vett részt, akik szeretik a csokoládét. Az eredmények szerint a depressziós hangulat növelheti a csokoládé iránti vágyat. Az igazság azonban az, hogy a valódi ok, hogy miért kívánjuk ezt az édes ízt, nem teljesen világos. [14]

Szisztematikus áttekintés szerint a 2013-as évben, 8-ból 5 tanulmány igazolta a csokoládé hangulatjavító hatását, vagy a negatív érzések csökkentését. Ez azonban nem minden. 8-ból 3 tanulmány igazolta a kognitív képességek javulását is. [12] [15]

A csokoládé és a fogyás

Mit is jelent ez? A csokoládé egy kellemes „antidepresszáns”, amellyel könnyebben vészeled át a nehéz helyzeteket. Lehet, hogy ez az egyik oka annak, hogy II. Montezuma azték uralkodó miért istenítette a csokoládét. Ráadásul, a megfelelő pszichikai kedélyállapot fontos az edzés iránti motiváció és az ideális testsúly fenntartásához is. A depressziós ember valószínűleg nem vágyik fokozott fizikai aktivitásra és nem lesz motivációja például a fogyókúrához sem.

A csoki napi adagja

A csoki napi adagja

Már megismerkedtél az előnyös hatásokkal, azonban még kérdés, hogy naponta mennyi kakaót vagy étcsokoládét érdemes fogyasztani, hogy ne legyen ártalmas. Egy 2011-es cikk közzétette egy tanulmány eredményeit, amely választ ad a kérdésre. Napi 25 g étcsokoládé három hónapon át fogyasztva mérsékleten növelte a testsúlyt. Napi 6 g fogyasztása nem volt befolyással a testsúlyra. [14]

Egy másik tanulmányban 30 napig 20 gramm 90% vagy 55% kakaótartalmú csokoládét fogyasztottak a vizsgált alanyok. Mindkét csoportban csökkent a résztvevők vérnyomása, de nagyobb mértékben azoknál, akik 90%-os csokoládét ettek. A tanulmány eredményeiből arra a következtetésre jutottak, hogy napi 20 g étcsokoládé (90 % kakaótartalommal) kedvező hatást gyakorolhat az erekre. [16]

A megfelelő mennyiségű csokoládé mindenképpen egészséges, de gondoljunk a kalóriákra, valamint a cukor- és zsírtartalomra is. Egy 2011-es kutatás nem a mennyiséggel, hanem a frekvenciával foglalkozott. A résztvevők száma 114 000 volt, akik hetente több mint kétszer fogyasztottak csokoládét és rájöttek, hogy a résztvevőknél [17]:

  • 37 %-kal kisebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye
  • 31 %-kal kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata
  • 29 %-kal kisebb volt a szélütés kockázata

A teljesség érdekében fontos megemlíteni, hogy ez a kutatás nem különböztette meg az ét- és tejcsokoládét, különböző fajtákat foglalt magában. [17]

A csokoládé, főleg a magas kakaótartalmú étcsokoládé, segíthet az általános egészség megőrzésében, valamint a testsúly csökkentésében. Nem utolsó sorban a csokoládé egy olyan nyersanyag, amely rengeteg lehetőséget nyújt, ezért mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Szeretnéd, hogy a csokoládéról és annak egészségre gyakorolt hatásairól ismerőseid is tudomást szerezzenek? Ne habozz, és támogasd a cikket egy megosztással.

Források:

[1] Maria Teresa Montagna, Giusy Diella, Francesco Triggiano, Giusy Rita Caponio, Osvalda De Giglio, Giuseppina Caggiano, Agostino Di Ciaula, Piero Portincasa – Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/

[2] HERNANDO CORTES: DISCOVERER OF COCOA – https://www.cocoahernando.com/hernando-cortes-discoverer-of-cocoa/

[3] What is the meaning of Mesoamerica? – https://www.maya-archaeology.org/glossary-dictionary-definitions-jargon/what-is-mesoamerica-how-to-define-mesoamerica-pre-columbian-pre-hispanic-mayan.php/

[4] Roberto VERNA – The history and science of chocolate – https://www.researchgate.net/publication/259449173_The_history_and_science_of_chocolate

[5] Abigail Abesamis – 8 unbelievable facts about the $103 billion chocolate industry – https://www.insider.com/chocolate-industry-facts-statistics-consumption-2019-11/

[6] Niall McCarthy – Switzerland Comes First For Chocolate Consumption – https://www.statista.com/chart/3668/the-worlds-biggest-chocolate-consumers/

[7] Magdalena Nowaczewska, Michał Wiciński, Wojciech Kaźmierczak, Henryk Kaźmierczak – To Eat or Not to eat: A Review of the Relationship between Chocolate and Migraines – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146545/

[8] Donatella Lippi – Chocolate in History: Food, Medicine, Medi-Food – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708337/#B4-nutrients-05-01573/

[9] Kris Gunnars – 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate – https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate/

[10] Jamie Eske – What are the health benefits of dark chocolate? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324747/

[11] Valeria Ludovici, Jens Barthelmes, Matthias P. Nägele, Frank Enseleit, Claudio Ferri, Andreas J. Flammer, Frank Ruschitzka, Isabella Sudano – Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5539137/

[12] Anna Brooks – 8 Healthy Reasons to Eat Dark Chocolate – https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/delicious-reasons-to-eat-dark-chocolate.aspx#:~:text=Chocolate%20Is%20Good%20for%20Your%20Gut%20and%20May%20Help%20With%20Weight%20Loss&text=Eating%20chocolate%20every%20day%20probably,could%20help%20with%20weight%20loss./

[13] Milica Mirković, Sanja Seratlić, Kieran Kilcawley, David Mannion, Nemanja Mirković, Zorica Radulović – The Sensory Quality and Volatile Profile of Dark Chocolate Enriched with Encapsulated Probiotic Lactobacillus plantarum Bacteria – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111586/

[14] David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali – Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/

[15] Andrew Scholey, Lauren Owen – Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nure.12065/

[16] Does eating a few squares of dark chocolate a day improve blood pressure? – https://www.nicswell.co.uk/health-news/does-eating-a-few-squares-of-dark-chocolate-a-day-improve-blood-pressure

[17] Sharon Basaraba – How Much Dark Chocolate Should You Eat to Live Longer? – https://www.verywellhealth.com/how-much-dark-chocolate-should-i-eat-to-live-longer-2223572/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük