A HIIT edzés 5 titka, amelyeket tudnunk kell

A HIIT edzés 5 titka, amelyeket tudnunk kell

Rövid és gyors, magas intenzitású és intervallumú, az ún. HIIT vagy másnéven high-intensity interval training, a legjobb módszer a zsír lebontására és a has körüli úszógumi eltünetésére. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy jól végzed e ezeket a gyakorlatokat, Sean Bartram, Indianapolis Colts vetérszurkoló edzője, valamint a High-Intensity Interval Training For Women szerzője jópár titkot megosztott velünk, amiért szentesítjük őt. Ne félj többé a HIIT edzéstől és használd ki a jótékony hatásait ennek az izzastó edzésnek a következő, kezdők számára írt tanácsokkal.

1. Nem kell azonnal az elején teljesen belevetned magad

Egy izzadt, izmos, gravitáció törvényeit megtagadó, alsóneműben kérkedő férfi látványa eléggé elijeszt minket a magas intenzitású és intervallumú edzésektől. Nagyjából minden kirobbanó mozgást módosítani lehet amíg nem érjük el edzéseinkben a kívánt szintet.

magas intenzitású és intervallumú edzés, 5 titok, melyet tudnotok kell a HIIT-ről

„Ne félj a HIIT-től“ , mondja Sean. „Ha nem érzed kényelmesen magad a pliometrikus edzések végzése során, mindig módosíthatod őket.“  Sean például javasolja a hátsó rész edzését az ugrókitörések helyett (jump lunge), amennyiben úgy érzed, nem vagy képes rá. Fordítsd figyelmedet legelőször ezeknek a mozgásoknak az átérzésére és, ha készen állsz rá, építs bele kirobbanóbb elemeket.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

2. A forma fontosabb mint az ismétlés

A gyors démon, aki ész nélkül végez guggolásokat…ne fordítsd rá figyelmedet – fontosabb a saját edzésformánkra irányítani figyelmünket és arra, hogy helyesen végezzük az ismétléseket. „Van egy aranyszabályunk, amelyben első helyen a gyakorlat formájá szerepel, nem a gyorsasága. A minőségről kell szólnia, nem pedig a mennyiségről“, mondja Sean. Tehát amennyiben csak 5 tökéletes guggolást tudunk elvégezni 30 másodperc alatt, sikeres vagy és a gyakorlatok levezetésére irányulsz.

magas intenzitású és intervallumú edzés, 5 titok, melyet tudnotok kell a HIIT-ről

3. Igen, javíthatsz a gyakorlatokon, de előbb ki kell próbálnod

Amenyiben nem vagy képes hosszú ideig kitartani  a nyújtó felhúzásokkal, ne búsulj. A gyakorlatot a gyakorlatvégzés során is módosíthatjuk – igyekezzünk legalább egy ismétlést elvégezni ha képes vagy rá, még ha közben reszketnek is az izmaid „Kezd klasszikus felhúzásokkal és ha még csak kettőt is sikerül megcsinálnod, mindig azelőtt kellene elvégezned, mielőtt a módosított felhúzásokkal kezdenél, majd folytasd az ismétléssel.“ magyarázza Sean. „ Talán a harmadik szettben csupán egy helyes felhúzást végzel majd el, mielőtt a földre engednéd magad. ( ha egyáltalán legalább egyet képes vagy megcsinálni), ezzel pedig sikerül több erőt merítened.“

4. A pihenés pihenést jelent

„Ne félj, 30 másodperc hamar elszalad. Bizonyosodj meg róla, hogy valóban pihensz az alatt az idő alatt, amikor pihenned kell, hogy a hőmérsékleted lecsökkenjen” – javasolja Sean. „Így képes leszel a második körbe olyan  intenzitással belevágni, amilyet kívánsz.“

magas intenzitású és intervallumú edzés, 5 titok, melyet tudnotok kell a HIIT-ről

5. Hidratáld magad edzés előtt

A HIIT edzéstől megszomjazol, de ha edzés során teleöntöd magad vízzel, hasgörcsöt eredményez majd . Sean 1,5 – 3 dcl ionos ital elfogyasztását javasolja 30 perccel edzés előtt. Edzés során vizet vagy kifejezetten edzésre alkalmas sportital fogyasztását ajánlja.

magas intenzitású és intervallumú edzés, 5 titok, melyet tudnotok kell a HIIT-ről

Amennyiben mérlegeltél a HIIT-tel kapcsolatban – ( magas intenzitású és intervallumú edzés ), biztosan segítségedre vált ez a cikk és elárulta, hogyan légy képes rá anélkül, hogy feleslegesen aggódnál rajta. Ez az 5 titok a HIIT edzéssel kapcsolatban a szakértőktől biztosítja számodra, hogy a HIIT edzésben örömödet leld majd. Ti milyen fajta HIIT edzést részesítenétek előnyben?

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük