8 hiba, amely gátol az edzéshez fűzött céljaid elérésében

8 hiba, amely gátol az edzéshez fűzött céljaid elérésében

Ha az edzések nem hozzák meg a kívánt eredményt, akkor valószínűleg Te is elköveted a 2 legnagyobb hiba egyikét:

• Nem edzel elég fegyelmezetten és nem tudsz jól összpontosítani.

• Annyira elvakultan edzel, hogy már szinte elfelejted, hogy mit is szeretnél elérni.

A következőkben a 8 leggyakoribb edzési hibáról lesz szó, és természetesen arra is adunk tippeket, hogy hogyan tudod kiküszöbölni ezeket a bakikat. Olvasd el a cikket és megtudod, hogy el szoktad-e követni a sokszor előforduló hibák valamelyikét!

1. HIBA: KIHAGYOD AZ EDZÉST, MIVEL „NINCS KEDVED”

Sokszor a siker azért várat magára, mert hajlamosak vagyunk kissé szétcsúszni. Ezt bizonyára mindannyian jól ismerjük. Sok a munka és az egyéb kötelesség, nekünk pedig nincs időnk edzeni. Amikor mégis akadna egy kis idő az edzésre, akkor már azzal a kifogással jövünk, hogy valójában nincs is kedvünk hozzá.

nincs kedved edzeni - 1. bűn

Gondolkozz el

Kihagytad már valaha az éjszakai alvást azért, mert nem volt hozzá kedved? Az edzés legyen a napod része, ugyanúgy, mint a többi dolog, amit rutinszerűen csinálsz a nap folyamán. Soha nem kellene azon gondolkodnod, hogy mész-e edzeni vagy nem. Egyszerűen csak fogod magad és elmész az edzőterembe a szokásos időben. Állítsd be az emlékeztetőt és robogj el a konditerembe.

2. HIBA: ÚGY JÁRSZ EDZENI, HOGY NINCSENEK RÖVID TÁVÚ ÉS HOSSZÚ TÁVÚ CÉLJAID

Ha el is mész edzeni, terv nélkül nem fogod valami sokra vinni. Borzasztóan fontos pontosan megfogalmazni a céljaidat, amelyeket el szeretnél érni egy éven belül.

Ezek után pedig a hosszú távú tervet szét kellene osztanod 8 hetes időszakokra. Ezeket a 8 hétig tartó ciklusokat az elérni kívánt sikereid szerint kell megtervezned. Nagy jelentősége van a hosszú távú (kb. 6 hónap) és a rövidtávú (kb. 8 hét) céloknak.

határozd meg a fitnesz célod

Gondolkozz el

Ha már lesznek rövidtávú és hosszú távú céljaid, akkor napi tervvel is kell majd készülnöd. Minden edzés előtt készíts edzéstervet. A tervet elkészítheted akár előre egy pár napra is, vagy pedig külön minden egyes edzés előtt. Legyen az edzésterv a mobiltelefonodban vagy egy egyszerű jegyzetfüzetben, amit magaddal viszel majd a konditerembe. Az edzés alatt pedig egyszerűen csak tartsd magad a tervhez.

3. HIBA: ANNYIRA ELVETEMÜLT VAGY, HOGY NEM VÉGZEL VÁLTOZATOS EDZÉSEKET

Ha erősebb szeretnél lenni, akkor sokféle módon kell megdolgoztatnod az izmaidat. Nem végezheted folyton ugyanazokat a gyakorlatokat pontosan ugyanolyan sorrendben. Ez egy pár hétig működhet, viszont utána már ne várj semmiféle csodát.

erőt akarsz szerezni - bűn

Gondolkozz el

Gyakorlatilag minden egyes erőnövelő edzés a rendszeresen ismétlődő ciklusokra, a súlyokra, a különböző gyakorlatokra és azok mennyiségére épül fel, így tudjuk növelni az erőt. Keressünk profi sportolók vagy edzők által készített erőedzés tervet, és pontról pontra tartsuk is azt be. A regenerálódás és a rendszeresen ismétlődő ciklusok éppen annyira fontosak az erőnövelés szempontjából, mint a nehéz súlyokkal végzett edzések.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

4. HIBA: EGY ROSSZUL SIKERÜLT EDZÉS ELTÁNTORÍT A HOSSZÚ TÁVÚ CÉLJAIDTÓL

Tegyük fel, hogy az utolsó edzésed alkalmával négy ismétlést végeztél egy bizonyos súllyal. Úgy gondolod, hogy a következő edzésen már öt ismétlést kell végezned a gyakorlatból, viszont csak háromra vagy képes, nem bírják az izmaid a terhelést. Kudarcként éled meg a történteket, elromlik a kedved, frusztrált leszel, és egyszerűen hazamész.

rossz edzés - cél

Gondolkozz el

El kell ismernünk, hogy bárkinek lehet rossz napja az edzőteremben. Ahelyett, hogy befejeznéd az edzést, inkább folyamodj néhány változtatáshoz. Tarts egy 2 perces szünetet és változtass az edzésen. Az ismétlésekre összpontosíts, ne a súlyra. Próbáld kihozni a legjobbat az edzésből, hogy végül sikerrel tudd zárni napot.

5. HIBA: AZ ÁLTALAD HASZNÁLT SÚLYOK NEM ELÉG NEHEZEK

Ez akkor szokott megtörténni, ha nem hasonlítod össze az egyes edzéseken végzett gyakorlatsorokat, valamint az ismétlésszámokat és a súlyokat. Ha nem tartod számon a dolgot, akkor valószínűleg csak úgy “kiválasztasz” egy súlyt, amit éppen használni fogsz. A nők sokszor nem mernek nagy súlyokkal edzeni, ugyanis félnek attól, hogy túl méretesek lesznek.

edzés nőknek fogyás

Gondolkozz el

Vezessünk naplót, amelyben az elvégzett gyakorlatokon és a gyakorlatsorokon kívül feljegyezhetjük a súlyokat és az ismétlésszámokat is. A napi edzésterv készítése során mindig nézzük át a lejegyzett adatokat. Az elért sikereinket is írjuk fel, így azok is folyton a szemünk előtt lesznek.

6. HIBA: KEVÉS FIGYELMET FORDÍTASZ A  TÁPLÁLKOZÁSRA

Ezt a hibát el szoktuk követni, legyen szó akár izomépítésről, akár zsírégetésről. Ha nem tulajdonítasz nagy jelentőséget az étrendednek, akkor vagy sikerül eltalálnod a megfelelő kalória-mennyiséget és makrotápanyag-arányokat, vagy nem. Rossz étrend mellett sosem fogod tudni kihozni magadból a maximumot.

étkezés edzés mellett - chia mag

Gondolkozz el

Az étrend megtervezése tulajdonképpen több erőfeszítést igényel, mint az edzésterv elkészítése. Hogyan? Igen, így van. Akár hatszor is ehetünk naponta, viszont naponta két edzésnél többet biztosan nem vállalunk be (hacsak nem versenyre készülünk). Tehát a táplálkozás megtervezése sokkal több időt vesz igénybe. Tartsuk be a megfelelő tápanyag mennyiségeket minden egyes étkezés során.

7. HIBA: TÖBB A BULI, MINT AZ EDZÉS

Ha körülbelül ugyanolyan gyakran mész el bulizni, mint edzeni, akkor biztosan nem fogod tudni kihozni magadból a maximumot. Ha szeretnéd elérni a célodat, akkor bizony meg kell tudnod húzni a határt, még akkor is, ha egy vérbeli „party állat” vagy.

Gondolkozz el

Vegyél csak vissza a tempóból. Nem arról van szó, hogy ki kell hagynod a bulit, ez ugyanis csakis rajtad áll. De a hétvégék alkalmával otthon tölthetnél legalább egy estét. Esetleg áldozd fel magad és ülj Te a volán mögé. Tudnod kell, hogy a túl sok éjszakázás miatt a test nem képes kellőképpen regenerálódni, és valószínűleg az étrended is fel fog borulni.

8. HIBA: AZZONALI EREDMÉNYEKET REMÉLSZ

A motiváció igazán erős fegyver, viszont az irreális elvárások miatt sokan hihetetlenül intenzív edzéseket végeznek, mondjuk egy vagy két hétig. A test természetesen elfárad, a kívánt eredmény pedig még nem mutatkozik, így elmegy az ember kedve, és egyre gyakrabban kihagyja az edzéseket.

azonnali eredményeket akarsz

Gondolkozz el

Hagyjuk az olyan részeredményeket, mint a ledobott kilók mennyisége, a magasabb ismétlésszám, vagy a testsúlynövekedés. Akkor vagy sikeres, ha tudod magad tartani a tervedhez. Egyél a megtervezett étrended szerint, tedd hozzá magad a gyakorlatokhoz, szentelj nekik nagy figyelmet. Így el fogod tudni érni a rövidtávú és a hosszú távú céljaidat is!

Te is el szoktad követni a felsorolt „hibák” valamelyikét? Mondd el a tapasztalataidat a kommentekben. Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, hogy hasznos információkat tartalmaz, akkor kérjük oszd meg másokkal is!

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük