8 dolog, amit soha ne csinálj az edzőteremben

8 dolog, amit soha ne csinálj az edzőteremben

Biztosan tudod, mit kell tenned az edzőtermekben. Fejleszteni a technikádat, okosan edzeni és maximálisan összpontosítani minden gyakorlatra. Azoknak a dolgoknak a listája azonban, amit kerülnöd kellene az edzőtermek látogatásakor már nem annyira magától érthetőek. Az olyan utasítások, mint: “ne görnyedj” vagy “ne fordítsd ki a kezed” általános tanácsok az edzőktől. Léteznek azonban más bölcsességek is, amelyek nincsenek egy meghatározott gyakorlathoz sem kötve. Nézd meg tehát azt a 8 dolgot, amit az edzőteremben kerülnöd kell, amennyiben meg szeretnéd többszörözni az eredményeidet.

Mobil az edzőteremben

1. Soha ne ülj le a láb edzésénél

Éppen befejezted a kimerítő lábhúzogatást és az egyetlen amire gondolni tudsz, hogy leülsz és kifújod magad? Oké, leülhetsz egy két másodpercre, de a fenéken üldögélés és hosszú szünet tartása igencsak kontraproduktív. A szünet segíti az izmok melléktermékeinek a kiürülését (mint például a vízionokét) a magas intenzitású edzések során, amely fáradtsághoz vezethet.

8 dolog, amit soha ne csinálj az edzőteremben

Amennyiben leülsz a padra, csökkented az izmok vérkeringését. A vér segíti az anyagcsere melléktermékeinek a kiöblítését, keringésének csökkentése tehát meghosszabítja ezt a folyamatot, így a testnek több időbe telik a következő edzéssorozatra való felkészülés. Más szóval, ha a lábadon fogsz ülni az egyes gyakorlatok között, egyszerűen nehezebben fogsz „felépülni“. Fújd ki magad, de igyekezd mozgásban tartani a lábaidat a jobb regenerálódás érdekében!

2. Soha ne utánozd azokat a gyakorlatokat, amiket mások végeznek

Ismerős az, amikor valaki náthás és hamarosn megfertőz mindenkit maga körül? Ez nagyon könnyen megtörténhet egy rossz technikájú gyakorlattal is. Valaki valamit rosszul csinál és előbb utóbb a másik ember is ugyanazzal a rossz technikával végzi majd a gyakorlatot. Ez különösen érvényes a vállak bemelegítésénél, vagy a román felhúzásnál, amit sok testépítő hanyag álfelhúzásként végez.

Csupán azért, mert a legnagyobb és legkigyúrtabb fickó az edzőteremben valamilyen gyakorlatot végez, még nem biztos, hogy jól csinálja. A megfigyelés természetesen egy pont, amennyiben új gyakorlatot szeretnél megtanulni, de ez még csak a kezdet. Egy tanult és informált edző, vagy edzőpartner szintén segítségedre lehet.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

3. Soha ne igyekezzetek bizonyítani mások előtt

Az edzőterem nem az a hely, ahol a versenyzés, illetve annak bizonyítása, hogy ki a jobb, vagy rosszabb, fontos szerepet kaphatna. Épp ellenkezőleg! Az edzőteremnek olyan helynek kellene lennie, ahova valóban bárki mehet edzeni, attől függetlenül, hogy kezdő, avagy épp profi testépítő. Ne akarjatok soha senkit feleslegesen lenyűgözni nehéz súlyok emelésével, melyek alapvetően meghaladják képességeitek. Teljesen feleslegesen veszélybe sodorjátok önmagatok, és az érdeklődés tárgya valószínűleg fel sem figyel majd rátok.

amit soha ne csinálj az edzőteremben

4. Soha ne próbáld meg eltitkolni, hogy nem edzed a lábaidat

Amennyiben már egy bizonyos ideje látogatod az edzőtermet, lassan felfigyelsz az egyes emberek közötti edzéstrendekre. Szinte mindenki hétfőn végez hátedzést, egyesek késő este edzik a lábaikat, amikor kevesebb ember van a teremben, hogy ne lássák, milyen csekély súlyokkal végeznek guggolásokat. Ha nincsenek tökéletes lábaid, hagyd abba a gyengeségének a rejtegetését, például azzal, hogy hosszú edzőnadrágban jársz, vagy lerövidíted a mozgásokat az edzéseknél.

Mobil az edzőteremben

Ahelyett, hogy a gyengeségedet takargatod, nézz szembe vele. Kétszerezd meg az igyekezetedet a lábaid erősítésére ahelyett, hogy kifogásokat találnál és a térdfájdalomra fognád. A legjobb test kidolgozása nem csak azokon a napokon történik, amikor a hátat és a karokat edzed. Ha nem vagy képes 1-2 órán át tartó kitartó lábedzésre valószínűleg nem tartozol azok közé az edzők közé, akiknek mottója: „No pain, no gain“. Ugyanúgy nem kellene elfelejtenetek, hogy a híres testépítők többsége problémás izomcsoportnak jelöli saját lábait. Épp ezért igyekeznek sok időt szentelni neki, és úgy értékelni a lábedzést, mint kihívást, nem mint problémát.

5. Ne vesztegesd az időt mobilozással az egyes sorozatok között

Manapság talán már minden ember az edzőteremben magánál tartja a mobiltelefonját. Ha azért van nálatok, hogy zenét hallgassatok rajta, akkor ez még a jobbik eset. Sokan azonban sajnos azon a véleményen vannak, hogy ha edzés közben nem csinálsz magadról selfie-t, és nem osztod meg valamelyik szociális hálón, akkor az olyan, mintha nem is edzettél volna.

Ami viszont még rosszabb, mint a „selfie-k”, az az a helyzet, amikor valaki azon a gépen edz, amelyre épp ti is vártok. Ez még teljesen rendben is volna, viszont ahogyan befejezi a gyakorlatot, tovább ül, mobillal a kezében. Ez határozottan az a dolog, melyet mindenképp kerülnötök kellene az edzőteremben. A kölcsönös tisztelet és odafigyelés, illetve az írott és íratlan szabályok betartása minden edző embernek prioritás kell, hogy legyen. Épp ezért, ha láttok valakit, aki a gép(b)en csak üldögél, és láthatóan semmilyen gyakorlatot nem végez, ne féljetek figyelmeztetni. A légkört az edzőteremben ti magatok alakítjátok ki.

Mobil az edzőteremben

Amennyiben nem akarjátok vesztegetni az értékes időtöket az edzőteremben a mobiltelefonba való merengéssel, de inkább a minőségi edzést helyeznétek előtérbe, inkább hagyjátok a mobilt az öltözőszekrényben. Talán ti magatok is meglátjátok, hogy felesleges kicsapongások nélkül sokkal jobban tudtok majd koncentrálni a gyakorlatok elvégzésére és az edzéseitek sokkal hatékonyabbak lehetnek. A képeket, selfie-ket megcsinálhatjátok az edzés után is.

6. Soha ne hagyjatok magatok után rendezetlen súlyokat és kellékeket

Ha valamire már nincs szükségetek, tegyétek vissza a helyére. Úgy, ahogyan ez érvényes más esetekben, az edzőteremben is szükséges betartani. Ha például elvesztek egy súlyt, ha leedzettétek a gyakorlatot, tegyétek vissza a helyére, ahonnan elvettétek. Ne feledjétek, ha tisztán és rendezetten hagyjátok magatok után az edzőtermet, nemcsak a saját edzéseteket teszitek kellemesebbé, hanem másokét is. Mindez érvényes a többi kellékre is, melyek megtalálhatók az edzőteremben.

Mindig rendezett és tiszta edzőtermet hagyjunk magunk után

7. Soha, de soha ne kényelmesedjünk el

Sok olyan dolgot teszünk, amelyek könnyebbé és kényelmesebbé teszik az életünket, de ne engedjük meg magunknak a „kényelmet“  az edzések során. A gyakorlatok végzése egy tudomány és ennek egyik alappillére a „fokozatos terhelés“. Ha súlyokat adunk hozzá a bench press-hez, az izomrostok válaszolnak – helyes táplálkozás és pihenés jelenlétében nagyobb erőnövekedést érünk el. Ha abbahagyjuk a súlyok növelését és nem növeljük az ismétlések számát, kényelmes rutinba csöppenünk, a testünknek pedig nem lesz oka a további fejlődésekre. Soha ne tartsuk tehát az edzést egy bizonyos ponton és egyetlen növekedési tempóban.

8. Soha ne növeljük a súlyokat addig, míg el nem sajátítjuk a technikát

A testépítők gyakran a súlyok hozzáadásával vannak elfoglalva, mivel azt vallják, hogy pontosan ez a jele növekedésüknek és fokozott erejüknek. A kezdő testépítők sokszor áldozzák fel a technikát amiatt, hogy növelhessék a súlyok mennyiségét. Ez soha nem tartozik az okos megoldások közé. Főként pedig nem biztonságos, ha az egész testre terjednek ki a technikai emelések, mint a guggolások és a felhúzások.

amit soha ne csinálj az edzőteremben

A bicepszemelések elsajátítása eléggé könnyű, de a felhúzás helyes elvégzése már nem bizonyul olyan egyszerűnek. Nézzétek meg a videóinkat a helyesen végzett gyakorlatokkal, legyenek segítségetekre a tapasztalt testépítők, olvasd el a felhúzáshoz való utasítást és ezután már csak az edzés marad hátra, minden mennyiségben. Állj ellen a nagyobb súlyok hozzáadásának , amíg el nem sajátítod a technikát, amely hatalmas különbséget jelent majd a testépítő karrieredben.

Írd meg hozzászólásban, ha esetleg valamivel ki szeretnéd egészíteni a cikket. Amennyiben hasznát vetted, vagy úgy gondolod, mások számára is hasznos lehet, támogasd a megosztásoddal.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük