4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

Ha te is azok közé tartozol, akik néhány fölösleges kg leadására törekednek, ennek a cikknek az elolvasása után esélyetek is lehet rá. Lehet, hogy a fogyásnál egy ismerős adott tanácsokat, vagy az orvosod, aki áttanulmányozott valamilyen régebbi könyvet a táplálkozásról, vagy valamilyen fitnesz guru a legközelebbi konditeremből. A fogyásról szóló tévhitek szinte fénysebességgel terjednek már több generáción keresztül, és a legfőbb ideje annak, hogy megállitsuk ezt. Olvassátok el ezeket a tévhiteket a megindoklásukkal együtt, és lehet tényleg elkezdtek fogyni.  

1. A kardio edzés a legjobb a fogyásra

Nagyon sok ember valamilyen ismeretlen okból kifolyólag abban hisz, hogy a kardio edzések, mint pl. a hosszútávú futás, a biciklizés vagy a hosszú séta a futópadon a kulcs a zsírégetéshez. Az alacsony intenzitású, ám hosszantartó kardio segíthet a fogyásban, de a leadott kilók csak az izmokból mennek majd le. Így tehát minél kevesebb izmotok van, annál több zsír fog lerakódni a testeteken. 

 4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

Ennek az oka az alapanyagcsere (BMR), tehát az a kalóriamennyiség, amelyet a test egy nap alatt nyugalmi állapotban éget el. És most gondolkodj el ezen a mondaton, és olvasd újra az előző bekezdés utolsó mondatát. Ez azt jelenti, hogy az izomtömegtől függ az alap anyagcseréd. Azonkívűl, hogy az alacsony intenzitású kardio edzésnél izomtömeget veszítesz, ráadásul a hormonjaid is érintetlenek maradnak, a kalóriaégetés nem sokkal azután abbamarad, ahogy lejössz a futópadról. 

Jobb és effektívebb lehetősége ennek a kardio típusnak a magas intezitású intervallum edzés (HIIT). A HIIT egy kardio tréning, amely alatt váltakozik az intenzívebb fázis (pl.sprintelés) a pihenési fázissal. Egy ilyen tréningnél sokkal több kalóriát égetsz el, az anyagcseréd felgyorsul, és ez az edzésmód még csak nem is időigényes. 

 4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

Egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy a zsírégetésnél a HIIT 9-szer hatékonyabb, mint egy hosszú kardio edzés. Ennek a fő oka az EPOC, ami teljes egyszerűségében azt jelenti, hogy a tested még az edzés utáni 48 órában is égeti a zsírt. Remek, igaz? Ahhoz, hogy jobban megértsd a HIIT edzés lényegét, olvasd el az erről szóló cikkünket: 6 ok, hogy miért érdemes kipróbálni a magas intenzitású intervallum edzést (HIIT) és edzéstervét.

2. Ne egyél este hat után

Konyhanyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy soha egy este sem kóstolhatsz meg valami finom ételt a barátaiddal vagy a családoddal. Ez a maximálisan korlátozó tévhit egy következő oka annak, amiért a legtöbb ember abbahagyja ezt, amint meghallja azt a szót, hogy diéta. Az igazság az az, hogy ha túl sok kalóriát viszel be, akkor meghízol. Függetlenül attól, hogy mikor veszed ezt magadhoz. Ezt a világhírű táplálkozási szakértő, Alan Aragon is alátámasztja: „A tested nem raktároz el több zsírt este, mint bármikor máskor a nap folyamán.”

Egy nem túl régi kutatásban, olasz tudósok a reggeli 10órai evést az esti 6órai evéssel hasonlították össze. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a két vizsgált csapat közül egyiknél sem volt különbség a súlycsökkenésben, ráadásul azoknál, akik este hatkor ettek, nagyobb volt a zsírégetés.  

4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

Egy másik tanulmányban izraeli kutatók a szénhidrátokra összpontosítottak, és összehasonlították az embereket aszerint, hogy ki evett több szénhidrátot a délutáni órákban és ki az éjjeli órákban. Az éjjeli szénhidrát evők több zsírt égettek el, és másnap nem voltak olyan éhesek.    

Ennek az oka a növekedési hormon (GH), amely a zsírégetést irányítja és fontos az izomtömeg kiépítéséhez. A növekedési hormon éjjel tetőzik, amikor alszol, és a termelése gyakran épp abban a pillanatban kapcsol ki, amikor elkezdesz reggelizni. Egy egyszerű út, amellyel növelheted a növekedési hormon termelését a testedben van, mégpedig ha a reggelidet egy kicsit eltolod, akkor este egy kicsivel több kalóriát is bevihetsz.  

3. A reggeli a legfontosabb étkezése a napnak

Engedjétek meg, hogy azzal kezdjük, hogy semmi rossz nincs abban, ha reggeliztek. Mi is szoktunk reggelizni. Az igazság azonban az, hogy a reggelizés semmilyen speciális módon nem hat a fogyásra. És még csak véletlenül sem úgy, ahogy az állítva van. A testünk az első étkezéstől megkezdve kialakít valamilyen kalória elvárásokat. Minél több kalóriát viszel be, annál többet fog elvárni a nap folyamán. 

Az elvárásokon kívül, a reggeli azoknak a  hormonoknak a termelését is lassítja, amelyek azt ellenőrzik, hogy mennyi zsírt raktároz el a testünk és mennyi izomtömeget épít ki. Ahogy azt már az előző bekezdésekben olvashattátok, a növekedési hormon termelése éjjel tetőzik. és abban a pillanatban lelassul, ahogy magadhoz veszed az első ételt. Amikor reggel felkelsz, próbálj meg a reggeli helyett meginni egy pohár vizet vagy egy kávét, és a reggelit told el későbbre. Ennek köszönhetően jó úton fogsz haladni a zsírégetés jobb feltételeinek kialakításában. Egy próbát mindenképp megér, és biztos nem maradsz éhes.  

 4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

A reggeli nem a legfontosabb étkezése a napnak, ám ugyanolyan fontos, mint bármelyik más étkezés a nap folyamán. Ám ez a téma az utóbbi időben nagyon felkapott, alkosson hát mindenki maga véleményt. 

4. A 2-3 óránkénti evéssel gyorsíthatod az anyagcserédet

Emögött a gondolat mögött az a teória lakozik, miszerint a gyakoribb étkezéssel fegyorsíthatjuk az anyagcserénket, ami valójában igaz is. De ez nem azt jelenti, hogy az efféle étkezés a zsírégetést is támogatja. Nem létezik semmilyen tanulmány arról, amely ezt a teóriát alátámasztaná, de sok teória létezik arról, amely azt bizonyítja, hogy ez helytelen. 

Francia kutatók bizonyították, hogy semmilyen bizonyíték nem létezik a súlycsökkenésre a gyakoribb étkezés következtében. A kutatás résztvevőinek 2000 kalóriát kellett egy nap bevinniük. Végsősoron azok között, akik négyszer ettek 500-500 kalóriatartalmú ételt és azok között, akik kétszer ettek 1000 kalóriatartalmú ételt, nem volt semmilyen fogyásbeli különbség.

Egy másik nem túl régi tanulmány, amely Kanadából ered, azokat az embereket hasonlította össze, akik háromszor ettek egy nap, azokkal, akik hatszor. Végezetül itt sem volt megtapasztalható semmilyen különbség a leadott kilók számában, de egyetlen különbség mégis észlelhető volt. Azok az emberek, akik háromszor ettek egy nap és kevesebb kalóriát vittek be, azt állították, hogy elégedettebben érezték magukat, és kevésbé voltak éhesek.   

4 tévhit a fogyásról, avagy miért nem sikerül lefogynod

Nem azt állítjuk, hogy a gyakori étkezés negatív hatással van az egészségünkre, azt állítjuk, hogy nincs kihatással a fogyásra, épp ezért a leggyakoribb tévhitek közé van besorolva. A 2-3 óránkénti étkezés egy kicsit megterhelő lehet, és idővel lehet egy irreális étkezési szokás alakul ki emiatt. Már csak azért is, mert állandóan magatoknál kell hordanotok a kis műanyag ételhordót, ha pedig elfelejtitek, akkor csak stresszelni fogtok, hogy kihagytatok egyet a hét fogás közül. Ez csak egy következő tévhit, amely csak elhúz téged az egészséges életmód gondolatától.   

A különböző fórumok tele vannak a fogyásról szóló tévhitekkel, és sajnos nagy sok olyan ember van, aki meg van győződve ezek bizonyosságáról. Sajnos, ennek épp a fordítottja az igaz, és az egyetlen recept a fogyásra, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mennyiségű mozgás. Nagyon fogunk örülni, ha ezt a cikket megosztjátok a közeli ismerőseitekkel is, és legalább bebizonyítjátok nekik, hogy tévedésben vannak. 

Forrás: lifehack.org

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük