10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

A mindennapi életben sok hazugsággal találkozhatunk és ez nincs másképp a fitnesz iparában sem, ahol a marketing, piac és a kevésbé hozzáértő „szakértők” különböző tanácsokat és tippeket kínálnak. Mi pedig jóhiszeműen, a fejlődés elérése érdekében, követjük ezeket a szabályokat, amelyek gyakran több mint csábítóak. Hisz látjuk azt a rengeteg embert, akik követik ezeket a szabályokat, így csak lesz benne valami igazság, ugye? A fitnesz viszont nem csak fehér és fekete. Több módja létezik a készségek megszerzésének, valamint annak hogy az egész életünkre egészséges szokásokat vegyünk fel.

A különböző szabályok követése, amelyek elnyomják az életstílusodat, olyan következményekkel járhatnak, hogy rosszul és frusztráltan fogod érezni magad. Ez pedig nem az, amit minőségi és egészséges életstílusnak kellene nevezni. Engedjétek meg, hogy megosszak veletek 10 hamis fitnesz szabályt, amelyek követésével teljesen fel kellene hagynotok:

1. Hamis fitnesz szabály: Este semmi szénhidrát

Már valószínűleg mindannyian találkoztatok azzal a véleménnyel, hogy este nem kellene szénhidrátokat ennetek, mivel hízni fogtok. Ez viszont nem igaz. A szénhidrátok éjszakai fogyasztása nem terjeszt ki és súlynövekedést sem okoz. Épp ellenkezőleg, a súly növekedését a túl nagy mennyiségű kalóriabevitel okozza. A tested nem fog az orra alatt morogni: „hogy már 19:00 óra, így már az összes szénhidrátot eltárolom a zsírkészletembe.”

Este semmi szénhidrát

Olyan, hogy nappali vagy éjszakai anyagcsere, nem létezik. Egy tanulmányban ráadásul megtudtuk, hogy azok a személyek és egyének, akik az esti órákban szénhidrátokat fogyasztottak, ráadásul még le is fogytak. Ez ám az irónia, ugye?

 

Ne fogd vissza magad annyira és nyugodtan fogyassz szénhidrátokat 2-3 órával azelőtt, hogy lefeküdnél. Ez segítséget nyújt az emésztésben és lehetővé teszi az inzulin számára a kiindulási értékekhez történő visszatérést. Ráadásul a szénhidrátok segítséget nyújtanak a szerotonin feloldásában, ami végsősoron hozzájárul az alváshoz és a pihenéshez is.

2. Hamis fitnesz szabály: Ha meg szeretnél szabadulni a zsírtól, teljesen kerüld el a szénhidrátokat

A mai világban, a társadalom úgy fél a szénhidrátoktól, mint az ördög a kereszttől. Olyan korban élünk, amelyben a szénhidrátok, ha a súlynövekedésről van szó, az első számú közellenségnek számítanak. A túlsúlyosság növekedése viszont nem a szénhidrátok által van okozva, hanem azáltal, hogy az emberek nem kiegyensúlyozott módon táplálkoznak. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták azok számára felelnek meg, akik passzívak és ülő típusok, viszont az aktív egyének számára hosszú távon ez egy rossz ötlet.

teljesen került el a szénhidrátot

Nem minden szénhidrát egyforma. Viszont a táplálkozásban megvan a saját jelentőségük és a testnek szükséges van rájuk, mint üzemanyagra az agy és az izmok számára. A folyamatos, utánpótlás nélküli kemény munka, lassítja a felépülést és a regenerációt és ez még nem minden.

Annak a jelei, hogy szénhidráthiányos van, a rossz hangulatban, szorongásban, idegességben, fáradtságban (a szénhidrátok mindenképp szükségesek a szerotonin képzésében, amely a jó hangulat hormonja) szemek elhomályosodásában (a nem megfelelő mennyiségű glükóz miatt), lelassult agyban, emésztési problémákban, problémákban a toaletten (székrekedés) vagy rossz leheletben (az alacsony szénhidrát tartalmú diéták, támogatják a  zsírégetést, amivel növelik a ketonok mennyiségét, amelyek a kellemetlen lehelet okozói) is megnyilvánulhatnak.  

3. Hamis fitnesz szabály: A zsírfelesleget kizárólag kardió edzésekkel égetheted el

A kardió edzésekkel kapcsolatos fitnesz mítoszok, teljesen kiestek az ellenőrzésünk alól. A kardió edzések, nem az egyetlen módjai a zsírfelesleg leadásának. Valójában, a súlyfelesleg leadása a fitnesz céljainktól függ és a helytelenül elvégzett kardió edzések, akár kontraproduktívak is lehetnek. A kardió edzések kihasználása akkor megfelelő, ha ellenőrzés alatt tartod a táplálkozásod, a stressz-szinted, valamint az erőedzéseket is alaposan végzed.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Az igazság az, hogy a klasszikus kardió edzések esetén számos kalóriát elégetsz, viszont kizárólag akkor, ha épp edzesz. Közben az erőedzések kalóriákat égetnek az edzés alatt és után is és ennek köszönhetően, sokkal több kalóriát vagy képes elégetni.

Ha ezen két edzéstípus közötti versenyről van szó, szeresd meg inkább az erőedzést, a kardió edzéseket pedig akkor vedd elő, ha olyan területre érsz, ahonnan nem fogod tudni hova tovább. Vagy próbáld ki a HIIT-et. További információkat a HIIT edzésről a következő cikkben olvashatsz el: 6 ok, miért kellene kipróbálnod a magas intenzitású intervallum edzést (HIIT) és az edzési tervét 

4. Hamis fitnesz szabály: A reklámozott diéta az egyetlen olyan diéta, amely működik

Akár paleo étrendről, a böjt és az általános táplálkozás váltásáról, földközi tengeri diétáról vagy a japán faluk táplálkozási stílusáról van szó… mind működik. Nem létezik egyetlen olyan diétás terv sem, amely nem működhetne, viszont milyen áron?

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Léteznek olyan diéták, amelyek jobban megfelelnek néhány, specifikus életstílussal rendelkező ember számára? Egyértelműen igen! A sikerhez vezető kulcs, az étrend életstílusodhoz történő igazítása anélkül, hogy a táplálkozás formájában további stresszhatások érjenek (hisz a stresszből már úgyis van elég). Ellenállni, a gondosan előkészített reklámoknak, amelyek olyan élelmiszerekre vagy diétákra vonatkoznak, amelyek „egyértelműen segítenek egyszer s mindenkorra lefogyni”, nem mindig egyszerű. Viszont tudnod kell, hogy a sikerhez vezető kulcs, minden esetben a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Válassz olyan táplálkozási módot, amelyben az örömödet leled, s egyúttal amely hosszútávon is fenntartható.

 

5. Hamis fitnesz szabály: Ahhoz, hogy eredményeket érj el, táplálék kiegészítőket kell fogyasztanod

Lehet, hogy első olvasásra úgy hangzik, mintha saját magunk ellen mennénk, viszont a táplálékkiegészítők nem minden esetben szükségszerűek. Épp ellenkezőleg, a már bevezetett életstílus kiegészítésére vannak meghatározva. Gondolj a táplálékkiegészítőkre, mint a cseresnyére a tortán. A kiegészítők nem helyettesítik a kemény munkát (annak ellenére, hogy a reklámok hihetetlenül hangzanak), viszont szükségesek a táplálkozási hiányosságok pótlására.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Maradj következetes, emelj súlyokat, sportolj és fogyassz valódi élelmiszert. Nem létezik semmilyen gyorsabb megoldás. Szintén pihenj is eleget. Ezután átgondolhatod a táplálékkiegészítők fogyasztását is.

6. Hamis fitnesz szabály: A zsírt a test meghatározott részéből, célzott edzés által csökkentheted

Akár hasizomról, fenékről vagy kezekről van szó, a férfiak és a nők is egyaránt megszállottak a test specifikus részei edzésének, építésének és formálásának a gondolatával.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Nagyon szomorú, hogy több ezer felülés és több száz ismétlés a gépeken a belső combok kiépítéséhez, nem gyorsítja meg a zsírégetést ezeken a testrészeken. Ha tested bizonyos részein zsírfelesleggel rendelkezel, ezek a részek valószínűleg továbbra is a létező zsírréteg által lesznek befedve. Hisz nem választhatod ki, hogy a tested melyik részéből égesd el a zsírt. Összpontosíts a zsírréteg csökkentésére kiegyensúlyozott táplálkozás által.

7. Hamis fitnesz szabály: Ahhoz, hogy eredményeket érj el, fájdalmat kell érezned

 


 „NO PAIN. NO GAIN”


 

Ez az egyik leggyakrabban használt fitnesz motiváció. Egyáltalán nem örülök, hogy én vagyok az aki elmondja nektek az igazat….. Viszont nem szükséges minden edzés után fájdalmat éreznetek ahhoz, hogy eredményeket érjetek el.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Az izomfájdalmak valójában az izomrostjaid kisebb könnyeinek az eredményei. Biztosan ti is tudjátok, hogy a fájdalom az első edzések és az új edzési program bevezetése után teljesen normális. Viszont az állandó izomfájdalom annak a tökéletes jele, hogy a tested nem épül fel teljesen. Jegyezd meg, hogy az izmok akkor növekednek gyorsabban és te is akkor vagy sokkal erősebb, ha elegendő pihenőidőt hagysz magadnak.

8. Hamis fitnesz szabály: Gluténmentes élelmiszereket fogyasztasz, hogy eredményeket érj el

Ugye nem szükséges megemlítenünk, ha gluténmentes diétán vagy, problémád van a laktózzal vagy egyéb allergiában szenvedsz, el kellene kerülnöd azokat az ételeket, amelyek nem felelnek meg a szervezetednek. Viszont, ha nincs semmi problémád, miért fogyasztanál gluténmentes élelmiszereket? Hol alakult ki az a szóbeszéd vagy divat, hogy allergiásoknak meghatározott élelmiszereket fogyasszunk? Úgy gondolod, hogy a testsúlyod azért nem csökken, mert nem fogyasztasz „free élelmiszereket”? Nem a búza, rozs vagy a tej az, amitől felfújt vagy. A problémáid az egészségtelen táplálkozás okozza.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Ha annak köszönhetően, hogy az étrendedből kihagysz néhány élelmiszert, jobban érzed magad, akkor mindent bele. Viszont nem kell vakon olyan diétákat követned, amelyek az adott kor szüleményei. Ez lehet, hogy mind csak a fejben létezik. Inkább hallgass az orvosodra.

9. Hamis fitnesz szabály: Ahhoz hogy jól nézz ki, six-pack-ot kell kidolgoznod

Nézz körbe magad körül. Bárhova nézel az interneten, újságokban, a szépségről, egészségről és életstílusról szóló magazinokban, a férfiak és a nők mindenhol a tökéletes bicepszeikkel vagy hasukkal pózolnak. A mai kor szinte megszállottja a hibátlan testnek.

Ha nem a hasizom, akkor a comb- vagy karizmok kiépítése, vagy akár a combok közötti értelmetlen rés (?). Igaz, jó ha a céljaink közé tartozik a testünk kiépítése, viszont a személyiséged értékei, nem csak ezeken a célokon alapszanak.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Hölgyeim, fogadjátok el a testeteket olyannak, amilyen. Az igyekezet erősebbé, egészségesebbé és jobbá válni nagyszerű. Viszont váljatok jobbá önmagatok miatt és ne valaki másért. Uraim, a sixpack nem minden! A mai kor egyik problémája a megszállottság a saját testünkkel, ami nagyon egyszerűen az életutunkká válhat. Ha csak kizárólag a hasizmokért, bicepszért és a combokért dolgozunk, elvesszük magunktól azokat a hihetetlen előnyöket, amit az edzések és a tréningek nyújtanak. A boldogsághoz és egy életen át tartó edzéshez vezető kulcs, egy olyan motiváció felismerésében rejlik, amely mélyebbre nyúlik, mint maga a fizikai megjelenés.

10. Hamis fitnesz szabály: A nőknek nem kellene semmi nehezet emelniük

Egyre kevesebb nő hisz ebben a buta szabályban. Viszont még vannak olyan nők is, akik minden nap 10 kilós súlyokat emelnek és hihetetlen hosszú edzési gyakorlatokat végeznek tricepszre. Keményen dolgoznak, viszont eredményeket nehezen érnek el. A probléma az, hogy a nők félnek a nehezebb súlyoktól.

10 hamis fitnesz szabály, amelyek követésével teljesen fel kell hagynod

Viszont meg kell érteni, hogy épp a nehezebb súlyok megemelése adja meg a nőknek az igényelt külsőt. Tekintettel a hormonok különböző arányára, szinte lehetetlen, hogy a nők ugyanolyan izmos testalkatot dolgozzanak ki, mint a férfiak. Tehát ne félj és kezdj el guggolásokat és felhúzásokat végezni.

Mindig tartsd észben, hogy a feljebb említett ideálokat arról, hogy mi a szép, a társadalom alakítja ki. Viszont te magad dönthetsz arról, hogy szerinted mi a szép és esztétikus.

Hiszünk benne, hogy ez a cikk segített és utat mutatott a számodra. Ha igen és úgy gondolod, hogy segíthetne a környezetedben élők számára is, kérlek támogasd egy megosztás által

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük