Tom Cruise: a legendás hollywoodi színész, aki állítólag 1200 kalórián él

Tom Cruise: a legendás hollywoodi színész, aki állítólag 1200 kalórián él

Nehéz olyan embert találni, aki ne hallott volna Tom Cruiseról. Hollywood örök ikonjai közé tartozik és számos kasszasiker kötődik a nevéhez. A legjobb filmjei a Mission: Impossible filmsorozat részei, melyekben Ethan Hunt ügynököt játssza. A kémfilmjeiben látható, dublőr nélkül felvett, hihetetlenebbnél hihetetlenebb jeleneteknek köszönhetően pedig Cruisenak rengeteg rajongója van a világ minden táján.

Mindent egyedül csinál és még a legnyakatekertebb mozdulatok megtervezésében is részt vesz. Mostanra a színész bebizonyította, hogy megállíthatatlan és az alakját jó pár fiatalabb férfi megirigyelhetné. Szóval hogy csinálja? Állítólag mindössze 1200 kalóriát visz be naponta és rengeteget mozog. Tartsatok hát velünk, hogy megtudjátok, hogy alakult számára a dicsőség felé vezető út és hogy marad formában.

Gyerekként folyamatos költözés, barátok nélkül egy erőszakos apával

Tom Cruise
A fotó szerzője: 롯데엔터테인먼트
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:(%EB%AF%B8%EC%85%98_%EC%9E%84%ED%8C%8C%EC%84%9C%EB%B8%94_%EB%A1%9C%EA%B7%B8%EB%84%A4%EC%9D%B4%EC%85%98)_%ED%86%B0_%ED%81%AC%EB%A3%A8%EC%A6%88_%ED%8A%B9%EB%B3%84_%EC%9D%B8%EC%82%AC_%EC%98%81%EC%83%81_Tom_Cruise.jpg

Thomas Cruise Mapother IV 1962. július 3-án született az amerikai Syracuseban. Már gyerekkorában hozzá kellett szoknia a nyüzsgéshez. A család gyakran költözött és a kis Tom Észak-Amerika különböző részein nőtt fel. Három lánytestvére van és ő az egyetlen fiúgyermeke Mary Lee Pfeiffer tanárnőnek és Thomas Cruise Mapother III villamosmérnöknek. A gyerekkora fájó pont a színész életében édesapja miatt, akiről egyszer úgy nyilatkozott, hogy egy erőszakos, gyáva alak.

A férfi sokszor a legkisebb dolgokért is elverte, és ha valamiben hibázott, megrugdosta. Édesapja viselkedése miatt szorongott és az iskolában sem érezte magát túl jól. A folyamatos költözés miatt a társainak ő mindig az új fiú volt gáz cipővel és fura akcentussal. Ezért nem is voltak közeli barátai, a gyerekek piszkálták és mindennek tetejébe még diszlexiával is küzdött.

Színészi tehetség 4 éves kora óta

Amikor Thomas Mapother III állást kapott Kanadában, az egész családját magával költöztette. A kis Tomot a helyi általános iskolába íratták be, ahol negyedik osztályban a tanárnője fedezte fel színészi tehetségét. Itt próbálta ki először magát a színészkedést, melyben a későbbiekben tovább fejlődött. 12 éves volt, amikor az édesanyja beadta a válópert és visszaköltözött az Államokba a fiával és az egyik lányával.

Mary Lee Pfeiffer később újraházasodott, de a kis színészi tehetség továbbra sem rendelkezett stabil hátterekkel. A költözködés tovább folytatódott és egyes források szerint Cruise abban az időben összesen 15 iskolában fordult meg.

A sportok iránti szeretet, szegénység és a pappá válás vágya

A színészet iránti szenvedélye mellett az iskolában a sportot is megszerette. Profi szinten gyephokizott, egyszer azonban elesett és az elülső fogából letört egy kis darab. Ekkor készült híres fiatalkori fotója, melyen nem épp a legcsábosabb mosolya látható. Egy ideig birkózott is és profivá akart válni. Egy térdsérülés után azonban otthagyta a birkozó csapatot és a színészettel próbálkozott. Mindemellett, mivel szerény körülmények között nevelkedett, a színésznek 8 éves kora óta dolgoznia kellett, hogy segítse a családot.

Tom Cruise
A fotó szerzője: Alan Light
https://www.flickr.com/photos/42274165@N00/210252827/

Ennek köszönhetően a munkához való hozzáállása mindig is lenyűgöző volt és Cruise-t a mai napig kiváló munkamoráljáról ismerik. Először csak füvet nyírt, szórólapokat kézbesített és levelet gereblyézett. A megtakarított pénzéből mozijegyekre is próbált félretenni, ugyanis 7 éves kora óta arról álmodozott, hogy egyszer filmeket készít majd. Az álmai azonban többször is változtak, például 14 éves korában, amikor eldöntötte, hogy pap lesz. Egy év után viszont otthagyta a szemináriumot és megint belecsöppent a színészkedésbe.

Kizárás az egyetemi csapatból sörözés miatt és színészi debütálás egy gimis musicalben

Végzős gimnazistaként Tom az egyetemi focicsapatban játszott. Mindazonáltal, az egyik meccs előtt kizárták a csapatból, mert sörözésen kapták. Ezért lemondott a focizásról és teljesen a színészetnek szentelte az életét. Közönség előtt először 16 évesen debütált, amikor a Guys and Dolls c. gimis musicalben játszott. Akkor kezdődött el hivatalosan is sikeres színészi karrierje.

Iskola után az ígéretes színész egy ideig New Yorkban dolgozott. Később Los Angelesbe költözött, ahol számos castingon is szerencsét próbált, hogy tévés szerepeket kapjon. Az első sikere egy kis szerep volt a Végtelen szerelemben (1981). Ezután kisebb munkák jöttek, a legismertebb ezek közül a Takarodó (1981), melyben Cruise a híres Sean Penn oldalán tűnt fel. Bár nem sok ideig láthattuk a képernyőn, több kritikus is felfigyelt rá és a film további szerepekhez nyitotta meg előtte a kapukat.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Top Gun Maverick, vámpír Brad Pitt oldalán és a díjnyertes Jerry Maguire

Két évvel később Cruise főszerepet kapott a Kockázatos üzlet c. vígjátékban, melyet milliós eladásaival az első kasszasikerének tartanak. A nem sokkal később berobbanó karrierjében ez a film mérföldkőnek számított. A kultuszfilmként ismert Top Gunban mutatta meg igazán, hogy mennyire figyelemre méltó színész. A filmben Val Kilmerrel szerepelt a vadászpilóta Pete „Maverick” Mitchellként.

Miközben a szerepre készült, háromszor is vezetett F-14-est. Az első alkalommal kidobta a taccsot, de a másik két alkalommal problémamentes volt a vezetés. Később tényleg megtanult vadászgépet vezetni. Több nehéz vizsgát is letett és egyszerűen beleszeretett a repülésbe. Ma már saját hangárja és több gépe is van. Ezt követően vámpírként tűnt fel Brad Pittel az Interjú a vámpírral c. filmben.

A másik nagy sikert a Született július 4-én c. háborús dráma hozta számára, melyért megkapta az első jelölését az Oscarra és Golden Globe díjat nyert. 1996-ban egy másik kasszasikerben is szerepelt, a Jerry Maguire című vígjátékban. Ezért a szerepért másodjára is Oscarra jelölték és másodjára is megkapta a Legjobb színésznek járó Golden Globe díjat.

Saját maga által rendezett, életveszélyes mutatványok

Végül megjelentek az ikonikus Mission: Impossible filmek a fő karakterrel, Ethan Hunt ügynökkel. A filmsorozat minőségi akciójelenetei és mutatványai mind a stábot, mind a nézőket elkápráztatták. Tom Cruise a legtöbb kollégájával ellentétben mindent egyedül csinál, dublőr nélkül. Nem okoz neki gondot, hogy visszatartsa a lélegzetét, kiugorjon épületekből, magas akadályokat másszon meg vagy veszélyes jeleneteket forgasson robbanóanyagokkal.

Bátorsága és a munkája iránti szeretete miatt láthattuk pl. a Mission: Impossible filmsorozatban puszta kézzel leereszkedni egy csupasz szikláról vagy ahogy egy ellenség egy valódi kést tart mindössze pár milliméterre a szemétől.

Még a legmagasabb épület, a Burj Khalifa sem állíthatta meg Ethan Huntot. A színész maga ereszkedett le erről a majdnem egy kilométer magas épületről. Mindemellett, 1500 méter magasságban még egy mozgó repülőre is ráugrott.

Természetesen ezek nagyon veszélyes mutatványok és Cruise sem úszta meg sérülés nélkül. A legtöbb esetben csak karcolásokat és sebeket szerzett, de történt egy komolyabb sérülés is a Mission: Impossible – Fallout forgatása közben. Ahogy a tetőkön futott és épületről épületre ugrált, az egyik ugrás félresikerült és véletlenül megütötte a lábát a betonban.

A kamerásoknak sikerült egy elég csúnya, természetellenes szögben lefotózniuk a lábát, amikor eltörte a bokáját. A hatalmas fájdalom ellenére viszont kivonszolta magát az épület szélére és profi módjára fejezte be a jelenet forgatását.

Szuper alakját a sok sportnak és a napi mindössze 1200 kalóriának köszönheti

Abban biztosan egyetértetek, hogy a mutatványokra való megterhelő készülődéshez és azok megvalósításához kiváló fizikum szükséges. Cruise alakját jó pár fiatalabb férfi is megirigyelhetné. Azt állítja, hogy az aktív életmód nagyban segít neki. Az egyik interjújában elmondta, hogy kajakozik, barlangászik, vív, sziklát mászik, túrázik, fut, és persze erőnléti edzéseket csinál. Rajong a változatosságért és párhuzamosan próbálkozik állóképességi és erőnléti edzésekkel.

A minőségi ételek párban járnak ezzel az életmóddal. Különböző forrásokban, interjúkban és közösségi média posztokban számos információ található azzal kapcsolatban, hogy Tom Cruise hogyan étkezik. A legtöbb szerint a színész egy eléggé szokatlan étrendet követ, melyet barátja, David Beckham javasolt neki. A hollywoodi sztár állítólag naponta csak 1200 kalóriát visz be leginkább grillezett ételek és minimális szénhidrát formájában.

Nyilvánvaló azonban, hogy esetében nem egy klasszikus diétáról van szó. Cruise összesen 15 fajta nasit fogyaszt, melyeket a személyes szakácsa készít el számára. Állítólag különböző magvakat is eszik és a kedvenc liofilizált áfonyájából is imád nassolni. Edzés közben pedig főleg hasazik, húzódzkodik, guggol és súlyzóval edz.

Három házasság és a nagy port kavaró szcientológia

Tom Cruise
A fotó szerzője: Jay Tamboli
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom_Cruise_%26_Katie_Holmes_WHCAD.jpg

Tom Cruise életében háromszor házasodott. Az 1980-as évek második felében egy idősebb színésznőt, Mimi Rogerst vette el feleségül. Házasságuk azonban kevesebb, mint három év alatt véget ért a hét év korkülönbség miatt. A színész nem sokkal később találkozott Nicole Kidman színésznővel a Mint a villám forgatásán. Kettejük között nem csak a színpadon volt nagy a kémia és az esküvő után Hollywood álompárjaként emlegették őket. Két gyereket fogadtak örökbe, 2001-ben pedig az egész világot sokkolták azzal, hogy külön válnak.

Öt évvel később Cruise Katie Holmest vette el. A kapcsolatuk rendkívül gyors ütemben haladt és az egyik legvitatottabb románc volt az övék, főleg miután Katie teherbe esett. Megszületett a lányuk, Suri, majd a színésznő csatlakozott a szcientológiai egyházhoz. Mindazonáltal, ez a házasság sem működött és Katie 2021-ben beadta a válópert. Az okok a mai napig nem tiszták, de a legtöbben úgy gondolják, hogy Cruise hite fontos szerepet játszott abban, hogy külön mentek. A színész ugyanis a közismert, szenvedélyes szcientológus szektához tartozik, melyről egy ideje már a médiában is tisztán beszél.

Egyszer azt állította, hogy a szcientológia segített legyőzni a diszlexiáját. Egy másik alkalommal nyíltan kritizálta Brooke Shields színészőt, amiért a terhesség utáni depresszióra antidepresszánsokat szedett. Cruise szerint a gyógyszerek csak elfedik a problémákat és csupán csak az áltudományok eredményei. A szcientológia kellene legyen a valódi életcél és megoldás minden jelenlegi problémára. Ezt a kijelentését követően elég komoly eszmecserébe keveredett a közvetítő Matt Laurerrel a Today Show műsorában. Igazi fanatikusként viselkedett, később azonban bocsánatot kért.

Jótékonykodik, beszélget a rajongóival és nagyon is szemléletes a megbízhatatlan stábbal

Tom Cruiseról köztudott, hogy szeret jótékonykodni és imádja a rajongóit. Örömét leli abban, ha beszélgethet velük és egyes források szerint különleges alkalmakkor, például filmpremiereken vagy piros szőnyeges eseményeken képes szó szerint akár órákat is eltölteni velük.

Ugyanakkor, a stábtagok, akik 2020-ban a Mission: Impossible hetedik részének forgatásán figyelmen kívül hagyták a biztonsági előírásokat, már nem biztos, hogy ugyanennyire rajonganak a színészért. A COVID-19 miatt a filmforgatás során szigorú szabályok voltak érvényben pl. a maszkhasználat. Amikor Tom Cruise rájött, hogy páran nem tartják be ezeket az előírásokat, szó szerint kirobbant belőle a düh.

Az esetről eredeti felvétel készült és az egész világon elterjedt, ahogy agresszívan kiabál a stábtagokkal. A színfalak mögött történő érzelemdús kirohanásában arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a forgatásoknak a legmagasabb színvonalon kell zajlania. Számos korlátozást kellett leküzdeniük, ezeknek a kivitelezésével pedig több ezer olyan munkahelyet tudtak megteremteni, melyeket egy járvány egész egyszerűen elvehet az emberektől. A forgatásokat csak is szigorú biztonsági intézkedések betartásával engedélyezték, melyekre természetesen az egész stáb egészségének megőrzése miatt volt szükség. Agresszív kiborulása közben még káromkodott is és többször is hangsúlyozta, hogy soha többé nem akar ilyet látni. Ugyanakkor, a káromkodás és az agresszív hangnem megosztotta a rajongótáborát.

Az egyik oldal elítélte a színészt és azt hangoztatták, hogy ilyen viselkedésnek nincs helye a színészi szakmában. A másik oldal viszont kivédte őt, amiért ilyen szigorúan veszi a szabályokat, egy ilyen világjárvány alatt biztosítja az egészségügyi intézkedéseket és az egészség számára az első. Norvégiában még két tengerjáró hajót is bérelt a stábnak, ahol aludhattak és biztonságban, távol maradhattak az emberektől. Az egész forgatás fél millió fontba került és Cruise saját zsebből fizette ki az egészet.

Te is Tom Cruise rajongó vagy? Melyik mutatványa a kedvenced? Eltudnád képzelni, hogy te is 1200 kalórián élj, ahogy állítólag a színész is? Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is.

Források:

[1] Betty Jackson - Where Did Tom Cruise Grow Up? – https://celebanswers.com/where-did-tom-cruise-grow-up/

[2] Tom Cruise Talks About His Father – https://www.cbsnews.com/news/tom-cruise-talks-about-his-father/

[3] Aaron Granger - What Was Tom Cruise's Life Like Before He Became Famous? – https://www.thethings.com/tom-cruise-life-before-fame/

[4] Exclusive: Tom Cruise's high school friend reveals his past as a teenage wrestler – https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2431193/Exclusive-Tom-Cruises-high-school-friend-reveals-past-teenage-wrestler.html

[5] Tom Huddleston Jr. - These were ‘Mission: Impossible — Fallout’ star Tom Cruise’s first jobs as a kid – https://www.cnbc.com/2018/07/27/mission-impossible--fallout-star-tom-cruises-childhood-jobs.html

[6] Tom Cruise – https://www.biography.com/actor/tom-cruise

[7] Mission Impossible Trivia: Tom Cruise Shot This ‘Knife In The Eye’ Scene With Real Knife & It Was His Idea – https://www.koimoi.com/hollywood-news/mission-impossible-trivia-tom-cruise-shot-this-knife-in-the-eye-scene-with-real-knife-it-was-his-idea/

[8] Jonathan Sim - Top 10 Craziest Mission: Impossible Stunts – https://screenrant.com/mission-impossible-craziest-stunts/

[9] Now 58-Years-Old ,Tom Cruise Shares His Secrets to Staying So Youthful and His Training Plan – https://www.menshealth.com/uk/fitness/a754595/tom-cruises-secrets-of-youth/

[10] Brianna Morton - Tom Cruise’s ‘Brutal’ Workouts Could Lead To ‘Serious Damage?’ – https://www.gossipcop.com/tom-cruises-brutal-workouts-could-lead-to-serious-damage/179188/

[11] Tom Cruise says Scientology helped him overcome dyslexia – https://news.abs-cbn.com/entertainment/01/05/09/tom-cruise-says-scientology-helped-him-overcome-dyslexia

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük