Muhammad Ali – A 20. század karizmatikus és vitatott sportikonja

Muhammad Ali – A 20. század karizmatikus és vitatott sportikonja

1990-ben Muhammad Ali helyet kapott az Ökölvívó-hírességek Csarnokában, és Bush elnöktől megkapta 15 évvel később az egész életen át tartó fáradozásaiért a legmagasabb polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. 2012-ben, amikor már nagyon rossz volt az egészségi állapota, megkapta a szimbolikusÖkölvívás királya címet. Muhammad Ali eredményeinek listája igen hosszú, mivel nem csak a sport területén bizonyult sikeresnek. Így nem meglepő, hogy az ezredfordulón a brit köztelevízió, a BBC, a tekintélyes sportmagazinnal, a Sports Illustrated-el egyetemben kikiáltotta a 20. század legnagyobb sportolójává.

Muhammad Ali
A fotó szerzője: Michael Karshis
https://wordpress.org/openverse/image/8eddbe3d-ee6b-4604-930e-59117b251926

A bajnok nehéz gyermekkora a szegregáció és a faji egyenlőtlenség korában

Cassius Marcellus Clay Junior nehéz körülmények között nőtt fel az 1940-es évekbeli Amerika déli részén, amikor az egész világ a második világháborúban harcolt. Emellett az Egyesült Államok, beleértve a szülőhelyét, Louisville-t, évekig szembenézett a szegregációval és a faji egyenlőtlenséggel.

Muhammad Ali
A fotó szerzője: Nyilvános forrás
https://wordpress.org/openverse/image/01e5a203-5abb-4aaa-abb2-3b7b32a1d640

12 évesen csöppent bele a boksz világába és csupán 6 évvel később, Rómában megnyerte az első olimpiai aranyérmét a 79 kg alattiak kategóriájában. Akkoriban Cassius Clay először a Sony Liston elleni meglepő győzelme után tett szert hírnévre. Ezután pedig egy további meglepetést okozott: áttért az iszlám vallásra és megváltoztatta a nevét Muhammad Alira. Az új nevet az iszlamista vallási vezető, Elijah Muhammad után kapta.

Ellenállt a rezsimnek és csaknem mindent elveszített

A karrierje során a fordulópont 1967-ben érkezett el, amikor megtagadta a katonai szolgálatot a távoli Vietnámban, amely évekig hatalmas katonai konfliktus színhelye volt. Ugyanezekben az években a Martin Luther King vezette, afro-amerikaiakért való esélyegyenlőség küzdelme nem ért véget. Ali tehát szembeszállt az akkori rendszerrel egy emlékezetes, nyilvános esemény keretében, ahol majdnem mindent elvesztett. A karrierjét, az amerikai útlevelét és majdnem a szabadságát is.

Azonban 3 és fél évvel később egy felmentésnek köszönhetően Ali visszatért, hogy megmutassa, mire képes. Kétszer legyőzte az akkori bajnokot, Joe Fraziert és elsöprő győzelmet aratott George Foreman felett egy milliárd tévénéző szeme láttára 1974-ben, a példátlan, úgynevezett rope-a-dope taktikával. 7 hosszú év után szerezte meg ezt a címet.

Muhammad Ali
A fotó szerzője: Joshi Bhavya
https://wordpress.org/openverse/image/e83b9efe-dfe6-4f2a-99d4-775059f09d56

Az első bokszoló, aki zsinórban harmadjára vált nehézsúlyú bajnokká

Muhammad Ali lett az első bokszoló, aki zsinórban háromszor lett nehézsúlyú ökölvívó bajnok. Összesen 19-szer sikerült megvédenie a címét. A ringben az eredményei között tudhat 56 győzelmet, csupán 5 vereséget és 37 KO-t. Az ezredforduló elején, 2001-ben készítettek róla egy életrajzi filmet. Alit a vásznon Will Smith személyesítette meg, akit színészi teljesítményéért Oscar-díjra jelöltek.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Ali a bokszban elért bravúrjait gyorsaságának és ügyességének, valamint kitűnő lábmunkájának köszönheti. Akkoriban szokatlan stílusa volt: miközben a ringben volt, karjait lelógatta, amivel gyakran az ellenfeleit provokálta. A sportkarrierje végén egy másik ellenfél ellen kellett megküzdenie, de ez alkalommal ez a harc több mint 30 évig tartott. Alinál Parkinson-kórt diagnosztizáltak, de ez nem tántorította el: körbeutazta a világot, és továbbra is részt vett jótékonysági és társadalmi eseményeken. Muhammad Ali 74 évesen, 2016. június 30-án hunyt el a Parkinson-kór miatt kialakult légzési betegség következtében. Habár nem ő volt az egyetlen sportoló, aki a polgári jogokkal és a faji egyenlőséggel foglalkozott, de mivel olyan sokat törődött ezekkel a kérdésekkel, így az egész világ meghallotta őt. Öröksége pedig még ma is tovább él.

1976-ban Muhammad Ali tisztában volt vele, hogy büntetésben részesítik, amiért megtagadta a bevonulást. Te hogyan reagálnál ilyen helyzetben? Ismert sportikonként, akinek a karrierje nagy része a világ szeme előtt zajlik, te is hasonlóképp döntenél? Mondd el a véleményedet és ha szeretnél többet megtudni a bokszlegenda életéről, például az 1996-os olimpia egyik legmeghatóbb pillanatáról, akkor jó helyen jársz, mert készíteni fogunk egy videót az eseményről, így lesz mit várnod.

Ha tetszett a boksz királyáról és a 20. század egyik legnagyobb sportikonjáról a cikkünk, akkor oszd meg bátran a barátaiddal. Ismerje meg minél több ember Muhammad Ali eseménydús életét.

Források:

[1] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – https://www.bbc.com/news/av/world-20591588

[2] Muhammad Ali crowned 'King of Boxing' – http://100photos.time.com/photos/neil-leifer-muhammad-ali-sonny-liston

[3] Muhammad Ali awarded Medal of Freedom in 2005 – https://www.msnbc.com/msnbc-news/watch/ali-awarded-medal-of-freedom-in-2005-699118147674

[4] Muhammad Ali lights the Olympic Cauldron – https://www.olympic.org/videos/muhammad-ali-lights-the-olympic-cauldron

[5] Julie Mazziotta – How Muhammad Ali Shaped Daughter Laila Ali’s Cooking Career: ‘My Dad Loved Burgers!’ – https://people.com/food/muhammad-ali-daughter-laila-cooking-burgers-cookbook

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük