Mike Tyson: bokszlegenda, akinek nyilvánvalóan senki sem fogja megdönteni a rekordját a ringben

Mike Tyson: bokszlegenda, akinek nyilvánvalóan senki sem fogja megdönteni a rekordját a ringben

Mike Tyson
A fotó szerzője: Brian Birzer
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mike_Tyson_Portrait.jpg

Mike Tyson a 80-as évek második felében talán a bolygó legnépszerűbb sportolója volt. A belépőjegyek a sportcsarnokokba és a sportarénákba elfogytak, mesés összegeket kapott a ringben zajló harcokért, és a profik körében csak a 38. meccsén sikerült legyőzni őt. Az egész világ, beleértve a nők nagy tömegét, hevert addig a lábai előtt. Ennek ellenére, amikor 2005-ben bejelentette, hogy befejezi a profi ökölvívó pályafutását, az emberek már „a legrosszabb ember a világon” becenév alatt ismerték. Mi volt az egyik legnagyobb bokszlegenda rakétaszerű felemelkedése, majd az azt követő hatalmas bukása mögött?

Egy problémás fiú, aki megtanulta a tiszteletet

Michael Gerrard Tyson 1966-ban született New Yorkban, Brooklynban. Egész gyermekkorát a szegénység és New York legnépesebb kerületének veszélyes bandáiban való tagság jellemezte. Fiatalkorának egy részét fiatalkorúak börtönében is töltötte, például 13 éves koráig a rendőrség majdnem 40-szer tartóztatta le. 16 éves volt, amikor anyja meghalt. Apját szinte nem is ismerte, ezért az akkori bokszedzője, „Cus” D’Amato fogadta be. Az edző kezdte tiszteletre tanítani, és abban az időben jobb dolog nem is történhetett volna vele. Ettől a pillanattól kezdve az élete úgy nézett ki, mint egy igazi hollywoodi film.

A bokszban egyik sikert aratta a másik után. A két olimpiai junior győzelem után mind a 15 meccsét megnyerte a profi ringben. Azonban, ahogy az a hollywoodi történetekben szokás, a legjobb résznél jönnek a csavarok és így volt ez Tyson életében is. „Cus” D’Amato meghalt, Mike pedig elvesztette azt az embert az életében, akit a legjobban tisztelt. Sokan a későbbi viharos kalandjait ennek tulajdonítják. Pályafutása legfontosabb profi mérkőzésére azonban még mindig képes volt tiszta fejjel érkezni.

A nehézsúlyú bajnoki öv legfiatalabb tulajdonosa a történelemben

Pontosan 20 éves és 145 napos volt, amikor belépett Las Vegas zsúfolt arénájának ringjébe. Nyugodt arckifejezése egyáltalán nem jelezte előre, hogy a meccs megnyerésével biztosan tagja lehet az ökölvívó olimpiai csapatnak. Mintha fel sem fogta volna. A ringbe a sokkal magasabb és nehezebb, de főleg messzemenőleg tapasztaltabb jamaikai ökölvívó, Trevor Berbick érkezett mellé. Tyson a mérkőzés első másodperceitől kezdve abszolút domináns módon harcolt. A második fordulóban kiütéssel sikerült megtörnie az ellenfele ellenállását. A győzelemnek köszönhetően a történelem legfiatalabb nehézsúlyú bajnokává vált. Nem valószínű, hogy bárki is képes lesz megdönteni ezt a történelmi rekordot. 

Mike Tyson
A fotó szerzője: Paula R. Lively
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mike_Tyson_Wizard_World_Comic_Con_2015.jpg

A szakértők ekkor kezdték megfigyelni a Peek-a-boo elnevezésű szokatlan taktikáját. Ez főleg a lábakon való hintázásból és a következetes arcfedéssel történő pontos védekezésből állt. A kedvenc kombináció a jobb horog volt, amellyel először az ellenfél testét, majd azonnal az állát ütötte meg. Alacsony testalkata (178 cm) mellett robbanékonyság, kiváló sebesség és az ütések megfelelő időzítése jellemezte.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Később más szövetségek címeit is összeszedte a gyűjteményébe, és a mai napig ő az egyetlen bokszoló, aki egyszerre birtokolta a WBA, a WBC és az IBW bajnoki öveit. A többi győzelmét, köztük a Spinks elleni rekorddal együtt, amelyen Tyson példátlan 22 millió dollárt kaszált be, mind ugyanúgy érte el. Úgy tűnt, hogy egyszerűen legyőzhetetlen a ringben.

Problémák a ringben és azon kívül is

Mike Tyson
A fotó szerzője: Eva Rinaldi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mike_Tyson_(8193229668).jpg

Ebben az időszakban már részben megtört a hírneveProblémái lettek a ringben és azon kívül is. Kevesebbet edzett, és míg addig évente tíz mérkőzést játszott le, a kilencvenes évek elején már ebből a szempontból is gyengébb volt. Hatalmas favoritként megdöbbentő módon elvesztette Buster Douglas elleni mérkőzését és karrierje során az első alkalommal nemcsak legyőzték, de egyenesen ki is ütötték és a földre került. Ez volt az egyik legnagyobb meglepetés a boksz történelmében.

Ezt követően Tyson stagnálása már egyre világosabb körvonalakat öltött. Nemi erőszak miatt elítélték. Miközben hároméves börtönbüntetését töltötte, alkohol- és drogproblémái lettek. Miután kikerült a börtönből, folytatta a karrierjét. A második meccse a rettegett Evander Holyfield ellen volt. Ekkor ment végbe a boksz történelmének legdrámaibb, ugyanakkor legbizarrabb pillanata, ami miatt a hírneve teljesen padlóra került. Mike Tyson elméje ekkor már nem volt teljesen ép és kétszer megharapta az ellenfele fülét. Ezért természetesen kizárták, ráadásul másfél évig megfosztották a profi bokszolói engedélyétől.

A jó öreg Tysonból már csak egy gyenge árnyék maradt. Pénzügyi gondokkal küzdött és csődöt jelentett. 2005-ben, miután az utolsó négy meccse három vereséggel zárult, gazdag karrierje véget ért a bokszringben. Ahhoz, hogy megbirkózzon az összes adósságával, azóta több dologgal is próbálkozott. Önéletrajzot írt, Hollywoodban szerepelt és egy autószerelő cég arcává vált. De érdemes megemlíteni a nonprofit tevékenységeit is. Létrehozott például egy alapítványt az elhagyott gyermekek megsegítésére, nemrégiben, 2020 novemberében pedig egy jótékonysági meccsen vett részt.

Ma Mike Tysonnak hét gyermeke van három nőtől. Saját merch eladásából él, amelyet a miketyson.com weboldalon forgalmaz. A Facebookon és az Instagramon is aktív, ahol jelenleg több mint 35 millió követője van.

Szerinted még látni fogjuk Mike Tysont a ringben? Írd meg véleményed, és ha szeretnél többet megtudni erről a sportlegendáról, mindenképpen nézd meg videónkat is. Ha tetszett a cikk erről az ezerarcú emberről és két évtizedes ökölvívó ikonról, oszd meg a barátaiddal is. Hadd ismerje meg őt közelebbről minél több ember.

Források:

[1] Mike Tyson Biography – https://www.biography.com/athlete/mike-tyson

[2] Mike Thomas – Who Was Cus D’Amato and Why Did Mike Tyson Respect Him so Much? – https://www.sportscasting.com/who-was-cus-damato-and-why-did-mike-tyson-respect-him-so-much/

[3] Paul Conolly – Boxing: Mike Tyson was arrested 38 times before he turned 13 – https://www.givemesport.com/1637949-boxing-mike-tyson-was-arrested-38-times-before-he-turned-13

[4] Daniel Sandford – Mike Tyson destroyed Trevor Berbick to become the youngest world heavyweight boxing champion – now he has the chance to relive glory nights in Roy Jones Jr fight – https://www.givemesport.com/1637949-boxing-mike-tyson-was-arrested-38-times-before-he-turned-13

[5] The Many Scandals of Mike Tyson – https://roundbyroundboxing.com/the-many-scandals-of-mike-tyson/

[6] J.L. Seto – How a Bankrupt Mike Tyson Made Millions the Second Time Around – https://www.sportscasting.com/how-a-bankrupt-mike-tyson-made-millions-the-second-time-around/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük