Mik azok a szabadalmaztatott keverékek, vajon át akarnak verni a táplálékkiegészítők gyártói?

Mik azok a szabadalmaztatott keverékek, vajon át akarnak verni a táplálékkiegészítők gyártói?

Mondjuk, hogy megtetszett nektek egy bizonyos termék. Lehetséges, hogy felkeltette az érdeklődéseteket a csomagolása, vagy hallottátok, ahogy az edzőteremben valaki ódákat zeng róla. Megkeresitek a webshopban, elolvassátok a tulajdonságait, hogy milyen szuper, és végül a tápérték táblázat megvizsgálásához is eljuttok. Azonban itt találtok egy olyan összetevőt, mely a szabadalmaztatott keverék nevet viseli. Angolul „Proprietary Blend”, „Performance Matrix”, „Pump Matrix”, „Neuro Modulation”, vagy valami hasonló.

Mindezek után azon kezdesz el gondolkodni, vajon miért létezik ilyen nagy mennyiségű összetevő, ha mindegyik hatékony. Mielőtt még valamilyen elhamarkodott következtetést vonnál le, tudd meg, mik is azok a szabadalmaztatott keverékek, és miért találhatóak a táplálék kiegészítő termékekben.

Szabadalmaztatott keverékek: mi is ez, és hogyan válasszunk megfelelő táplálékkiegészítőt?

Mik a szabadalmaztatott keverékek?

A szabadalmaztatott keverék egy olyan összetevőkből és adalékokból álló keverék, mely valamilyen néven meg van nevezve. A tápérték táblázatban ezért a „szabadalmaztatott keverék” névnél találod meg az összetevőinek felsorolását, valamint azt a számot is, mely az egyes összetevők arányát fejezi ki. Egyszerűsítve tehát, csak az összetevők összegét adják meg.

Innovatívak vagy nem?

Azonban az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala, angolul Food and Drug Administration) azt követeli, hogy a szabadalmaztatott keverék minden egyes összetevője pontosan olyan sorendben legyen feltüntetve, amilyen arányban megtalálható a keverékben. Tehát azoknak az összetevőknek, melyekből a legtöbb található a termékben a felsorolás legelején kell elhelyezkedniük. Ha például a termékben a taurinból található a legtöbb, akkor elsőként fog szerepelni az összetevők között, a végén pedig az agmatin-szulfát lesz, melyből a legkevesebb van a termékben. A keverék teljes súlya grammokban 3000 mg.

Az ilyen érdekes összetevők listája a szabadalmaztatott keverékeken minden egyes összetevő mennyiségének megadása nélkül gyakran a „csomagolás díszítése” fogalommal van ellátva. Ez a tett azonban teljesen legitim, és néhány cég csak azért használja, hogy megóvják a minőségi formulákat a másolás, vagy a konkurencia ellopása elől.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

A szabadalmaztatott keverékek hátrányai

Talán a szabadalmaztatott keverékek egyetlen hátránya az, hogy szinte lehetetlen megállapítani a termék valódi hatékonyságát. A táplálék kiegészítő minden egyes összetevőjéről el lehet mondani, létezik egy bizonyos pontos hatékony adag, melyet tudományos tanulmányok és kutatások bizonyítanak. A szabadalmaztatott keverékeknél ez bonyolultabb, mivel nem tudhatjátok, hogy ezt a hatékony adagot elfogyasztottátok-e, vagy a szabadalmaztatott keverék ennél esetlegesen kisebb mennyiségű adagot tartalmaz. Éppen ennek köszönhetően a fogyasztónak nincs valódi elképzelése arról, hogy milyen összetétele van a szabadalmaztatott keveréknek.

Egy olyan termék példája, melynek tápérték táblázatában jól vannak szétírva az egyes összetevők:

egy termék tápérték táblázata, amely nem tartalmaz szabadalmaztatott keveréket

Egy másik példát is megadunk

A tudományos kutatások kimutatták, hogy a kreatin hatékony adagja napi 3 – 5 g. Ha fogyasztasz kreatint, tudod, hogy az adagolása nagyon egyszerű. A szabadalmaztatott keveréket tartalmazó termék esetében ez egy kicsit problémás. Nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy elfogyasztottad a kreatin hatékony adagját, de arról sincs fogalmad, hogy milyen adagokban fogyasztottál a keverék további összetevőiből.

Mik a szabadalmaztatott keverékek, vajon becsapnak minket velük a táplálék kiegészítők gyártói?

Miért használnak a táplálék kiegészítők gyártói szabadalmaztatott keverékeket?

A táplálék kiegészítő termékek gyártói a szabadalmaztatott keverékeket két fő ok miatt adják hozzá a termékeikhez:

1. A táplálék kiegészítő termék összetevőinek védelmére

A gyártók a szabadalmaztatott keverékeket leggyakrabban a termék összetevőinek képletének védelme miatt, a pontos arányok és az egyes összetevők pontos mennyiségének megvédése miatt használják. A cégek ezzel próbálják óvni az invesztícióikat, és meggátolják, hogy a konkurens cégek lemásolják a képleteket és az egyes összetevők pontos arányát. Példa lehet egy olyan cég, mely lényeges mennyiségű pénzösszegeket költ a fejlesztésekre és a klinikai tanulmányokra, hogy valóban hatékony keverékeket tudjanak kifejleszteni, és be tudják bizonyítani, hogy a többi keverékkel összehasonlítva tényleg jobb. Ebben az esetben a cégnek be kellene tudnia bizonyítani a kutatással, hogyan és miért jobb a keverék a többitől.

Szabadalmaztatott keverékek

2. A fogyasztó félrevezetése

A szabadalmaztatott keverékek használatának van egy sötétebb oldala is. Ezáltal próbálják a cégek eltakarni azt a tényt, hogy a képletük csak nagyon kevés hatóanyagot tartalmaz. A fogyasztó így azt gondolja, hogy többet kapott, mint amiért fizetett. Általában azonban a gyártók ezt a keveréket olcsó összetevőkkel „dúsítják” a drágább és jobb minőségűek helyett. Bízunk azonban abban, hogy a legtöbb gyártó már igyekszik a termékeit a lehető legjobb minőségűre feldolgozni, ezáltal a fogyasztóval szemben is a lehető legtranszparensebben viselkednek.

Innovatívak vagy nem?

Ahogy már jeleztük, nem kell, hogy a szabadalmaztatott keverék mögött azonnal hazugság, vagy megtévesztés bújjon meg. Léteznek olyan cégek is, melyek valóban szeretnének innovatív és hatékony termékeket hozni a piacra. Ebben az esetben a cég hajlandó tudományos kutatásokra pénzt költeni, melyek ezáltal be tudják bizonyítani az összetevők hatékonyságát. Ezért meg kell jegyeznünk, hogy ha a nehézkesen megkeresett pénzeteket szeretnétek táplálék kiegészítőre költeni, utána kellene járnotok, hogy az valóban működik-e, és létezik-e valamilyen feldolgozott kutatása, mely támogatja a konkrét keverék hatékonyságát.

Legyenek ezek a szabadalmaztatott keverékek a táplálék kiegészítőkhöz adva bármilyen szándékkal, nem gondoljuk azt, hogy valaha is teljesen ki lennének zárva ebből az iparágból. Bár az igaz, hogy a kisebb mértékű használatuk, ezzel a feledésük is hozhatna valamilyen előnyöket is.

Miért használnak a táplálék kiegészítők gyártói szabadalmaztatott keverékeket?

Innovatívak vagy nem?

Az internet rengeteg tudományos kutatást szolgál a táplálék kiegészítők összetevőiről és azok hatékonyságáról. A cégek azonban olyan termékeket is gyártanak és árulnak, melyek nem tartalmaznak ilyen szabadalmaztatott keverékeket. Éppen azok az értékesek a számukra és gyakran a transzparens mivoltuk miatt kiválóan teljesítenek az eladási listák mutatóin is.

Érdekesség, hogy néhány terméknél, melyek tartalmaznak szabadalmaztatott keverékeket, minden egyes összetevő pontos mennyisége meg van adva. Ez csak az adott gyártó döntésétől függ.

Szabadalmaztatott keverékek

A valódi innováció gátolja a szabadalmaztatott keverékeket, legalábbis a táplálék kiegészítők iparában biztosan. A keverékek a cégeknek okot adnak arra, hogy ne újítsák, és ne javítsák állandóan az egyes termékeiket. Ez azonban egy óriási hiba, melyet minden egyes táplálék kiegészítőt gyártó cégnek el kellene kerülnie, főként, ha az embereknek minőségi termékeket szeretnének nyújtani. Ahelyett, hogy a táplálék kiegészítők gyártói a leghatékonyabb termékek nyújtása alapján próbálnának egymás konkurensei lenni (és ezeket kutatásokkal támasztanák alá) – a fitness ipar tele van „előtte” és „utána” fotókkal, nevetséges marketinges szlogenekkel, és elismert emberekkel, akik mind azt állítják, hogy a termék mennyire jól működik. Természetesen ez nem mindig van így.

Hogyan álljunk tehát a szabadalmaztatott keverékekhez?

Amíg nem látunk olyan tanulmányokat, melyek támogatják az adott szabadalmaztatott keverék hatékonyságát, vagy éppenséggel hiányzó hatását, melyen ráadásul nincsenek megadva a konkrét összetevőinek mennyiségei, semmiképpen sem szabadna elhamarkodott döntéseket hoznunk. Nem állíthatjuk, hogy minden szabadalmaztatott keverék rossz, de azt sem, hogy jó. Fogyasztóként utána kellene járnod, melyik összetevő hatásos a számodra, és milyen adagokban. A táplálék kiegészítők, szabadalmaztatott keverékek összetevőinek tudományos kutatásai és a hatékonyságukról szóló információk nagyszámban elérhetőek szinte már bárhol. A témával foglalkozó elismert szakemberek mindig egy lépéssel előbbre járnak, és felhasználják a tudásukat ahhoz, hogy a tanulmányok kritikus analízisét nyújtsák, melyekkel továbbra is taníthatnak minket.

Hogyan álljunk tehát a szabadalmaztatott keverékekhez?

Ha táplálék kiegészítőket készülsz vásárolni, bizonyosodj meg abban, hogy tudod, mit vásárolsz. Bízunk benne, hogy segítettünk nektek a megfelelő táplálék kiegészítők kiválasztásában.

Ti hogyan és mi szerint választjátok ki a táplálék kiegészítőket? Válaszaitokat írjátok meg nekünk kommentben, és ha azt szeretnétek, hogy mások is tudomást szerezzenek a táplálék kiegészítőkben található szabadalmaztatott keverékekről, támogassátok a cikket megosztással.

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük