Mik azok a szabadalmaztatott keverékek, vajon át akarnak verni a táplálékkiegészítők gyártói?

Tegyük fel, hogy valamilyen termék megtetszett Önnek. Lehet, hogy megtetszett a csomagolása, vagy lehet, hogy hallotta, ahogy ódákat zeng róla valaki a konditeremben. Megkeresi az eshopban, olvasgat róla, hogy milyen kitűnő ez a termék, majd megtekinti a tápérték táblázatot. Abban viszont valami érdekeset fedez fel. Egy olyan összetevőt, amelynek a megnevezése szabadalmaztatott keverék, angolul "Proprietary Blend", "Performance Matrix", "Pump Matrix", "Neuro Modulation" vagy bármi más. Ez a termék nagyszerű!

 

Ezután viszont elkezd gondolkodni azon, hogy miért létezik ilyen sok összetevő, ha mindegyik hatásos. Elkezdenek Önben kavarogni a gondolatok. Még mielőtt bármilyen elhamarkodott lépésre szánná el magát, tudjon meg többet arról, hogy mik azok a szabadalmaztatott keverékek és miért alkalmazzák ezeket az anyagokat.

 

Szabadalmaztatott keverékek: mi is ez, és hogyan válasszunk megfelelő táplálékkiegészítőt?

 

Mi is az a szabadalmaztatott keverék?

A szabadalmaztatott keverék az összetevők és adalékanyagok olyan vegyülete, amelynek egy bizonyos elnevezése van. Ezért a tápanyag táblázatban az adott szabadalmaztatott keverék nevét találjuk, továbbá az összetevők listáját és egy számot, amely összesíti ezen összetevők arányát. Egyszerűen fogalmazva, csak az összetevők összefoglalása van feltüntetve. 

 

Viszont az FDA megköveteli, hogy a szabadalmaztatott keverék minden összetevője fel legyen tüntetve pontos sorrendben, az alapján, hogy milyen mennyiségben van jelen a keverékben. Tehát azok az összetevők, amelyekből az adott termékben a legnagyobb mennyiség van, elsőként kell, hogy feltüntetésre kerüljenek. Például ha a keverékben a taurinból van a legnagyobb mennyiség, akkor elsőként lesz feltüntetve, és az Agmatine szulfát lesz az utolsó, mivel abból van benne a legkevesebb. A keverék teljes alaptömege 3000 mg.

 

Szabadalmaztatott keverékek

 

A szabadalmaztatott keverékeknél, amennyiben az összetevők listájában nem kerültek megadásra a mennyiségi adatok, úgy csak a „csomagolás díszítésére” szolgálnak.  Ez a jelölés viszont legális, és néhány cég csak azért használja, hogy megvédjék a minőségi képleteket a konkurenciától, hogy az ne tudja lemásolni, vagy ellopni. Erre majd később visszatérünk.

 

A szabadalmaztatott keverékek hátrányai

Szinte lehetetlen megállapítani egy termék igazi hatékonyságát, amennyiben ilyen szabadalmaztatott keverékek vannak benne. A táplálékkiegészítők minden egyes összetevőjéről elmondhatjuk, hogy létezik egy bizonyos adag, amelynél ez az összetevő a leghatékonyabb, és ezt tudományos tanulmányok és vizsgálatok igazolják. A szabadalmaztatott keverékeknél a helyzet bonyolultabb, mivel nem tudjuk, hogy elegendő adagot fogyasztottunk-e az adott összetevőből. A fogyasztó így nem ismeri a szabadalmaztatott keverék reális összetételét. 

 

Olyan termék példája, amelynél a tápérték táblázatban helyesen került feltüntetésre az összetétel:

egy termék tápérték táblázata, amely nem tartalmaz szabadalmaztatott keveréket

 

Bemutatunk egy másik példát

Tudományos tanulmányok igazolták, hogy a kreatin hatékony adagja napi 3 és 5 g között mozog (feltöltési időszakban). Amennyiben kreatint használ, úgy könnyen tudja adagolni. Egy olyan terméknél, amelyben szabadalmaztatott keverék részeként van jelen a kreatin, már problémát okozhat az adagolás. Nem lehet biztos abban, hogy elfogyasztotta-e ezt a hatékony adagot és sejtelme sincs arról, hogy milyen más összetételt fogyasztott még mellé. Miért használtak a gyártók ebben a mixben kreatint? Miért tartalmazzák ezek a termékek ezt a keveréket?

 

Miért használnak a gyártók szabadalmaztatott keverékeket?

A gyártók a következő a két okból adnak szabadalmaztatott keveréket a termékhez:

 

(a) hogy a konkurencia ne ismerje a pontos összetételt, az arányokat és a képletben lévő egyes összetevők mennyiségét, és ezzel megakadályozzák a képlet lemásolását. A cégek így védik a befektetéseiket. Vegyünk például egy céget, amely nagyobb mennyiségű pénzt fordít kutatásra és klinikai vizsgálatokra, hogy igazán hatásos keveréket hozzon létre, és bebizonyította, hogy a többi keverékkel szemben az övé hatásosabb. Ebben az esetben a cégnek képesnek kell lennie kutatással bebizonyítani, hogy hogyan és miért hatékony a keveréke.

(b) el szeretnének titkolni azt, hogy a képlet kevés hatásos anyagot tartalmaz és így szeretnének becsapni a fogyasztót. A fogyasztó így azt gondolja, hogy többet kapott, mint amennyit fizetett. Az ilyen gyártók kevés drágább alapanyagot tesznek a keverékbe, és helyette olcsóbb alapanyagokkal töltik fel. Ami a legszomorúbb, hogy az eladók marketingként is használják ezeket a keverékeket – feltűnő termékneveket adnak neki és hatásos reklámot társítanak hozzá.

 

Szabadalmaztatott keverékek

 

Mint ahogy azt már megjegyeztük, a szabadalmaztatott keverék mögött nem feltétlen hazugság vagy a vásárló orránál fogva vezetése lapul. Léteznek olyan cégek is, amelyek a piacra igazán innovatív és hatásos terméket szeretnének dobni. Ebben az esetben a cég készen áll befektetni tudományos vizsgálatokba, amelyek bebizonyítják a termék hatásosságát. Ezért meg kell jegyeznünk, hogy amennyiben a nehezen megkeresett pénzét szeretne elkölteni egy táplálékkiegészítőre, győződjön meg arról, hogy valóban hatásos-e, és hogy végeztek-e valamilyen vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítsék a konkrét keverék hatásosságát. 

 

Bármilyen céllal is adják a gyártók a szabadalmaztatott keveréket a táplálékkiegészítőkbe, nem gondoljuk, hogy ezek valaha is teljesen kiszorulnának ebből az iparból. Az viszont igaz, hogy ha kevesebb ilyen keveréket használnának a gyártók, az bizonyos előnyökkel járna számunkra.

 

Innovatívak vagy sem?

Az interneten rengeteg tudományos vizsgálatot találhatunk a táplálékkiegészítők összetevőivel és hatásosságukkal kapcsolatosan. A cégek továbbra is fognak gyártani szabadalmaztatott keverék mentes termékeket, mivel jó a minőségük és sikeres az eladásuk. Léteznek olyan termékek is, amelyek szabadalmaztatott keveréket tartalmaznak, viszont ezeknél feltüntetik az egyes alapanyagok pontos mennyiségét.

 

Szabadalmaztatott keverékek

 

Az olyan szabadalmaztatott keverékek esetén, amelyeknél nincs megadva a mennyiség, ez bonyolultabb. Említettük azt a tényt, hogy ezek a keverékek innovatívabbak lehetnek, de ez nem feltétel. Nem minden gyártó szeretne kifejleszteni innovatív és hatásos keveréket. Az igazi innováció korlátozza a szabadalmaztatott keverékeket, legalábbis a táplálékkiegészítők iparágában. A keverékek ürügyként szolgálhatnak a gyártók számára arra, hogy ne kelljen új fejlesztéseket finanszírozni, mivel azok nem szükségesek. Ahelyett, hogy a kiegészítők gyártói azzal próbálnának versenyezni egymással, hogy mennyire hatékony terméket tudnak nyújtani (és ezt vizsgálatokkal támasztanák alá) – a fitness ipar inkább „előtte“ és „utána“ fotók, vicces marketing jelszavak és olyan híres emberek tömkelege, akit azt állítják, hogy az adott termék hatásos. Viszont ennek nem kellene így lennie.

 

Mi a lényege az egésznek?

Ameddig nem látunk olyan tanulmányokat, amelyek alátámasztják az olyan szabadalmaztatott keverék hatékonyságát vagy éppen hatástalanságát, amelynél nincs megadva az egyes összetevők pontos mennyisége, nem hozhatunk elhamarkodott döntéseket. Nem állíthatjuk azt, hogy az összes szabadalmaztatott keverék rossz, de azt sem, hogy jó. Önnek, mint fogyasztónak az a feladata, hogy tanulmányozza azt, hogy az Ön számára mely összetevő hatásos és milyen mennyiségben. Szinte bárhol találhat tudományos vizsgálatokat a kiegészítők és szabadalmaztatott keverékek hatékonyságáról. Az ipar elismert szakértői mindig egy lépéssel előrébb járnak és felhasználják a tudásukat és tapasztalatukat arra, hogy kritikai elemzéseket készítsenek és tovább képezzenek bennünket a témában.

 

Végülis csak kiegészítőkről van szó. Ezek sohasem fogják pótolni a minőségi edzéseket és a helyes táplálkozást. Amennyiben kiegészítők vásárlását fontolgatja, győződjön meg arról, hogy tudja-e mit vásárol. Bízunk abban, hogy a cikkben lévő információk segíteni fognak a helyes kiegészítő kiválasztásában. Amennyiben úgy gondolja, hogy a cikkben lévő információk fontosak lehetnek mások számára is, úgy kérjük, támogassa a cikket egy megosztással.