Jean-Claude Van Damme: a hollywoodi akcióhős, aki legyőzte a drogfüggőséget

Jean-Claude Van Damme: a hollywoodi akcióhős, aki legyőzte a drogfüggőséget

Jean-Claude van Dammet, a harcművészetek mesterét minden akciófilm-rajongó ismeri. A színész 1968. október 18-án született Belgiumban Jean-Claude Camille François van Varenbergként. Nem csoda hát, hogy később rövidebb nevet választott magának. Az édesanya virágosként, az édesapa könyvelőként dolgozott. A kis Jean-Claude 10 évesen kezdett sportolni, de állítólag akkoriban még nagyon gyenge fizikummal rendelkezett, ezért az édesapja beiratta egy harcművészeti iskolába.

Jean-Claude van Damme
A fotó szerzője: Georges Biard
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Van_Damme_Cannes_2010_(cropped).jpg

Főleg karatézott. Nem sokkal később csatlakozott a Belga Karate Szövetséghez, ahol Claude Goetz edzette, majd 4 év kemény edzés után bekerült a belga nemzeti csapatba. 15 évesen kezdett versenyszerűen karatézni, öt év alatt pedig 44-szer aratott győzelmet és mindössze 4 alkalommal szenvedett vereséget. Természetesen feketeöves karatés.

Érdekesség, hogy 16 évesen Jean-Claude balettozni kezdett. Ez a mozgásforma javította az egyensúlyát, az erejét, valamint segített összehangolni a mozdulatait, melyek a későbbiekben mind hasznosnak bizonyultak a harcművészetekben. Egy kis ideig a kickboxszal és a testépítéssel is foglalkozott, mely nem csak megerősítette, de megváltoztatta a testét. Nem is csoda, hogy egy idő után a „brüsszeli muszklinak” nevezték. 18 éves korában őt választották meg Belgium testépítő bajnokának.

A harcművészetektől a filmekig

1982-ben, 22 évesen Jean-Claude egy barátjával az Államokba költözött. Már akkor is tudta, mit akar: híres sztárrá válni. Persze, az elején nem ment olyan könnyen. Hogy megélhetést teremtsen, különböző helyeken dolgozott pl. limuzinsofőr volt és pizzafutár. Aztán Chuck Norris beajánlotta kidobónak egy klubba és kapott pár kisebb szerepet az Útközben eltűnt és a Breaking c. filmekben. Akkor viszont még senki nem figyelt fel rá. A színész azonban nem adta fel, ment előre. Találkozott a Cannon Pictures producerével és megmutatta neki, hogy hogy harcol. Rögtön utána meg is kapta a főszerepet a Véres játékban, melyben Frank Dux katonát játszotta.

Eredetileg az a hír járta, hogy a film borzasztóan sikerült, ezért csak két évvel később jött ki. Jean-Claude időközben segített egy kicsit átformálni és végül meggyőzte a gyártókat, hogy adják ki. Nem sokkal később óriási sikere lett Amerikában és hatalmas pénzeket hozott szerte az egész világon. Az emberek teljesen beleszerettek a filmben látható, új akcióhősbe, aki nem más volt, mint Jean-Claude Van Damme. Ezután a nézők örömére több tucat más filmben is feltűnt jellegzetes pörgőrúgásaival és spárgáival.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Drogok, alkohol, szorongás és bipoláris zavarok

Jean-Claude még 30 sem volt, de máris egy rakat pénzt keresett. Mindazonáltal a gyors meggazdagodás nem tett túl jót a fejének és egyesek szerint néha úgy viselkedett, mint egy elmebeteg. Olyan szinten kokainfüggő lett, hogy néha naponta 10 g-ot is felszívott, máskülönben nem bírta ki. 1996-ban egy rehabilitációs központba is elment, de egy hét után otthagyta az egészet. A drogfüggőségének valamilyen szinten köze lehet ahhoz is, hogy bipoláris zavarral küzdött. A drogok ugyanis segítenek az embereknek, hogy jobban érezzék magukat. A betegséget azonban 1998-ig nem diagnosztizálták nála. Az idő tájt kezdett el gyógyszereket szedni, melyeknek köszönhetően sokkal jobban érezte magát mentálisan. Végül helyrejött. Gyakorlatilag egy éjszaka alatt abbahagyta a drogozást.

Jean-Claude Van Damme
A fotó szerzője: Georges Biard
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Van_Damme_Cannes.jpg

Ugyanakkor nem a drogozás volt az egyetlen botránya. Például sokszor meztelenül ment ki az utcára és egyszer ittas vezetés miatt is őrizetbe vették. Egy alkalommal a melegek ellen is felszólalt, valamint azt nyilatkozta, hogy egy nőnek a házimunka és a gyereknevelés a feladata. Az általa felállított sztereotípiák a saját családi életére is hatással lehettek. Jean-Claude ugyanis ötször házasodott, ebből kétszer ugyanazzal a nővel.

Házasságaiból 3 gyereke született – egy lány és két fiú, akik mind megjelentek a filmjeiben. De az utódok sem szentek. 2017-ben a kisebbik fiát letartóztatták, miután késsel fenyegette meg a szobatársát. A fiút súlyos testi sértéssel és kábítószer-birtoklással vádolták. A színészről egyébként köztudott, hogy rajongott a nőkért és karrierje csúcsán nem kevés hölgyemény hevert a lábai előtt. Az egyik leghíresebb afférja Kylie Minogue-val volt.

Botrányai miatt a filmrendezők azzal büntették, hogy nagyobb filmekben már nem adtak neki fontosabb filmszerepeket. A kritikusok által pozitív fogadtatásban részesülő JCVD c. filmje jelentette számára a visszatérést.

Hogy étkezik?

Biztosan elgondolkoztál már, hogy mit egyél, hogy te is így nézz ki, nem? Ne felejtsük el, hogy a táplálkozási filozófia az évek során óriásit változott. A híresség fiatal korában imádta a húst és rengeteget evett. Ma már máshogy étkezik, de még mindig szuper az alakja. Elmondása szerint már nem szerepel annyi hús vagy hal az étrendjében, de kihangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavak fogyasztását, melyet ő halolaj formájában próbál pótolni. Imádja a nagy adag zöldségeket, természetesen csak hámozva, a tésztákat, a salátákat és a hummuszt. Az étrendjében megtalálhatók továbbá a sokak által kedvelt bogyós gyümölcsök is, melyeket főleg reggelire fogyaszt. Magas antioxidáns tartalmuk miatt is nagy kedvencei. A híresség naponta 5-7-szer étkezik és időnként elnassol egy kis csokit is. Nem igazán rajong a drasztikus diétákért, inkább a saját testére hallgat és azt eszi, amit a teste kíván.

Jean-Claude Van Damme
A fotó szerzője: Daniel Colin
https://wordpress.org/openverse/image/beb7caab-b358-45c8-a69b-f7270836229c

Hogy edz?

Ahhoz, hogy formában maradjon, továbbra is sportol, összesen heti 6 alkalommal jár kondizni. Hétfőnként a mell-, comb-, vádli- és hasizmokat dolgoztatja meg. Keddenként, csütörtökönként és szombatonként pedig vállra, alkarra, valamint vádlira és hasra edz. Már 19 éves korában 166 kg-ot tudott kinyomni fekve. Heti többször is kardiózik, hogy fejlessze a kondiját. Az erőnléti edzéseket az idő múlásával sem hagyta abba, mely 60 éves kora ellenére tökéletes testalkatán is látszik. Azt mondják, minden nap jár edzeni. Továbbá biciklizik és jógázik is. Röviden, próbál többféleképpen formában maradni. Még egy Train with Van Damme c. videósorozatot is készített a Youtube csatornájára, hogy segítse a rajongóit az otthoni edzésekkel.

Tekintve, hogy Jean-Claude még mindig nagyszerű formában van, alig várjuk, hogy újabb filmekben láthassuk. Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el a sztár többi rajongójával is megosztani.

Források:

[1] Jean-Claude Van Damme Biography (1960-) – http://www.filmreference.com/film/93/Jean-Claude-Van-Damme.html

[2] BIOGRAPHY – https://www.jcvdworld.com/biography.html

[3] DAMME HE LOOKS GOOD Jean-Claude Van Damme has still got it at 59 and works out FIVE times a week – https://www.thesun.ie/tvandshowbiz/5172312/jean-claude-van-damme-has-still-got-it-at-59-and-works-out-five-times-a-week/

[4] Jean-Claude Van Damme – https://www.imdb.com/name/nm0000241/bio

[5] Jean-Claude Van Damme's wild life - Kylie affair, £10k cocaine habit and bitter feuds – https://www.dailystar.co.uk/showbiz/jean-claude-van-dammes-wild-22541819

[6] The muscles from Brussels – the story of Jean-Claude Van Damme – https://www.worldation.com/stories/muscles-brussels-story-jean-claude-van-damme/2/

[7] Jean Claude Van Damme turned 60, his career and scandals – People – Culture – https://www.archyde.com/jean-claude-van-damme-turned-60-his-career-and-scandals-people-culture/

[8] Nicolas Van Varenberg – https://www.imdb.com/name/nm9056709/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

[9] Kristopher Van Varenberg – https://www.csfd.cz/tvurce/69156-kristopher-van-varenberg/prehled/

[10] Bianca Brigitte Van Damme – https://www.csfd.cz/tvurce/69155-bianca-brigitte-van-damme/prehled/

[11] JCVD – https://www.csfd.cz/film/236005-jcvd/prehled/

[12] The Real-Life Diet of Jean-Claude Van Damme, Who Is Still Jacked at Age 58 – https://www.gq.com/story/jean-claude-van-damme-real-life-diet

[13] JEAN-CLAUDE VAN DAMME WORKOUT AND DIET – https://fitnessclone.com/jean-claude-van-damme-workout-diet/

[14] Jean-Claude Van Damme Workout Routine and Diet Plan – https://streetworkouts.net/celebrity-workouts/jean-claude-van-damme-workout-routine-and-diet-plan

[15] Did Jean-Claude Van Damme Take Steroids? – https://muscleandbrawn.com/celebrities/van-damme-steroids/

[16] Jean-Claude Van Damme Is Still Kicking – https://www.menshealth.com/trending-news/a36800424/jean-claude-van-damme/

[17] JCVD™️ - Train with Van Damme – https://www.youtube.com/playlist?list=PL3vSFI-d4Fctp7WT9lIrgCjWZU3S35a0p

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük