Az újoncok 5 leggyakoribb hibája és azok elkerülésének módja

Újonc az edzőteremben és nagyon lelkes, hogy a teste hamarosan változni kezd? Bizonyosodjon meg azonban arról, hogy a megfelelő módon kezdi el. A megfelelő technika és hozzáállás sokkal fontosabb, mint a nehéz súlyok használata, sőt, erről nagyon gyorsan meg is bizonyosodhat!

 

Az újoncok 5 leggyakoribb hibája

Nagyon sok új tornázó nem megfelelően edz, ezért megfosztják önmagukat azoktól az eredményektől, melyeket valójában elérhettek volna. Ennek elkerülése érdekében szánjon rá egy kis időt, és nézze meg az 5 leggyakoribb hibát, amit az újoncok elkövetnek. Ezután biztos lehet abban, hogy a megfelelő módon fog edzeni. 

 

1. Bonyolult edzéssel kezd

Az első hiba, mellyel a leggyakrabban találkozunk. Fantasztikus dolog, hogy azonnali eredményeket szeretne elérni és keményen dolgozik, de ne feledkezzen meg arról sem, hogy a testnek hozzá kell szoknia az edzéshez.

 

Jöjjön most egy elmélet… Ha bonyolultabb és megerőltetőbb mozdulatokkal kezdett tornázni, mit gondol, ilyen tempó mellett meddig lesz képes lépést tartani? A legnagyobb valószínűség szerint már az első héten sérülést szenved. A második lehetőség az, hogy azonnal nem sérül meg és pár hétig dolgozni fog önmagán, azonban a kellő motiváció hiányában abbahagyja az egészet. 

 

Az újoncok 5 leggyakoribb hibája és azok elkerülésének módja

 

Több, mint nyilvánvaló, hogy ez nem a megfelelő út. Olyan rutint válasszon, ami megfelel Önnek és a kondíciójának. Sokkal jobb inkább hozzáadni, lépésről lépésre fejlődni, ennek köszönhetően eléri a kívánt eredményeket is

 

2. Túl nehéz súlyokkal edz

Figyeljen a korlátaira, nagy gonddal válassza ki a súlyokat, melyekkel edzeni fog. Nem szükséges minden mozdulatból öt szett nehéz súlyokkal ahhoz, hogy eredményeket érjen el. Az elején összpontosítson 2 esetleg 3 szettre, és meglátja, mit tesz ez a testtel.

 

Gyakran megtörténik, hogy ha ezzel a két, esetleg három szettel megfelelően foglalkozott, ez elég lesz ahhoz, hogy segítsen növelni a teljes erőt és az edzettségi szintet.

 

Az újoncok 5 leggyakoribb hibája és azok elkerülésének módja

 

3. Túl sokat összpontosít a kardió edzésekre

Nézzen egy kicsit kritikusan az edzési rutinjára és alakítson ki egyensúlyt az edzések és a céljai között. Akár a zsírcsökkentés, akár az izomtömeg építése a cél, az erősítő edzéseknek mindenképpen helyük van köztük, azonban a túlzott kardió tréningekben már egyáltalán nem vagyunk olyan biztosak.

 

Néhány újonc túl nagy jelentőséget tulajdonít a kardiónak. Azonban a gyakori kardió keverése a súlyok emelésével könnyen túledzettséghez vezethet. Természetesen a nem megfelelően végzett kardió is negatív hatással lehet az izmok építésére.

 

Az újoncok 5 leggyakoribb hibája és azok elkerülésének módja

 

4. A megfelelő technika hanyagolása

Tornázásnál a megfelelő technika szükségszerűségnek számít! Ha edzés közben nem tudja, miként kell a megfelelő módon tornázni, az erejét feleslegesen használja el. Inkább kérjen tanácsot valamilyen személyi edzőtől, találjon az edzőteremben egy partnert, vagy jól nézze meg a mozdulatokat a YouTube-on.

 

Az újoncok 5 leggyakoribb hibája és azok elkerülésének módja

 

Ha nem fog megfelelően edzeni, készüljön fel arra, hogy az izomépítésben nem éri majd el a céljait, ennek fő oka pedig az lesz, hogy az izomzatot nem stimulálta a megfelelő módon. Ezenkívül látványosan növeli a komolyabb sérülések rizikóját is.

 

Adjon időt, hogy a kezdetektől alakuljanak ki a megfelelő szokások és használjon inkább lassabb technikákat. Kombinálja a légzést a súlyok emelésével úgy, ahogy azt kell, ezzel effektívebbé teheti az edzést.

 

5. Nem szentel elég figyelmet a táplálkozásnak

Végül az utolsó kritikus hiba, mely szintén nagyon gyakori, a megfelelő táplálkozás elhanyagolása. Sok újonc az edzésre figyel csak oda, de megfeledkezik az étrendről. Ami még ennél is rosszabb, hogy az edzést mentségnek tekintik a táplálkozási szokásaik ellen. „Hiszen tornázok. Bármit ehetek.” Az új edzési rutinnak köszönhetően ne essen a gondatlan étkezés csapdájába, hiszen a torna előnyeit könnyen elnyomhatják az rosszul választott étel negatívumai.

 

Jegyezze meg, hogy az étrend irányt ad annak, hogy a testsúlya melyik irányba fog elmozdulni! Ha nem figyel a kalóriabevitelre, vagy nem fogyaszt elegendő mennyiségű makro tápanyagokat, komoly problémákat is okozhat önmagának.

 

Az újoncok 5 leggyakoribb hibája és azok elkerülésének módja


Bizonyosodjon meg arról, hogy mindezt emlékezetben tartja és alkalmazza az edzési rutinja folyamán. Ha így tesz, biztos lehet abban, hogy jó úton halad a siker elérésében!

 

Így ne csinálja…

 Ossza meg velünk a kommentekben tapasztalatait, milyenek voltak a kezdetek! Ön mit csinált helytelenül? Ha tetszett a cikkünk és úgy gondolja, hogy segítene azon ismerőseinek, akik most kezdtek el edzeni, ossza meg velük is!