Anthony Joshua: A fegyelmezett ökölvívó, akinek sikerült legyőznie Vlagyimir Klicskót

Anthony Joshua: A fegyelmezett ökölvívó, akinek sikerült legyőznie Vlagyimir Klicskót

Anthony Joshua
A fotó szerzője: Jumeirah.com
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_2017.png

Az angol Anthony Joshua az ökölvívás világának egyik neves alakja. 1989. október 15 -én született. Gyermekkorának egy részét Nigériában töltötte, ahonnan édesanyja származik. Később egy bentlakásos iskolába járt Nyugat-Afrikában, ahová szülei küldték, hogy elkerülje az alkoholt, a kábítószert és a bűnözést. Elmondása szerint ez az időszak fegyelemre tanította.

Tehetséges labdarúgó és atléta

Amikor Anthony 12 éves volt, a szülei elváltak, és visszatért az Egyesült Királyságba. Gyermekként kivételes sporttehetség volt. Az iskola alatt egy kis ideig focizott, amiben nagyon jó volt. Ugyanakkor az atlétikának is szentelte magát, ahol még nagyobb sikereket ért el. Ezt a tehetségét 2012-ben is megerősítette, amikor világhírű ökölvívóként legyőzte Mohammed Farah profi futót, és 11,53 másodperc alatt futotta le a 100 métert. Csak összehasonlításképpen, a 100 méteres pályarekordot abban az évben Usain Bolt tartotta, aki 9,63 másodperc alatt futotta le ezt a távot a londoni olimpián.

Nem a pénzért kezdett bokszolni, hanem azért, hogy érmeket nyerjen

A fiatal Anthony első ökölvívó lépései egy amatőr klubhoz vezettek Barnetben, ahová az unokatestvére vitte el. Ennek a sportnak a varázsa azonban tizennyolc éves koráig nem fogta meg teljesen. Első sikereit két évvel később érte el, amikor megnyerte a Haringey ökölvívó kupát, amely címét egy évvel később megvédte. 2010-ben 18 mérkőzést nyert, a 91 kg feletti súlykategóriában pedig megnyerte a Senior ABA bajnokságot.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Ugyanakkor lehetőséget kapott arra, hogy profi ökölvívó legyen. Az ajánlatot 50 ezer font összeg kísérte. Meglepő módon Joshua ezt elutasította, mert inkább a londoni olimpián szeretett volna részt venni. Azt állítja, hogy nem a pénzért kezdett bokszolni, hanem azért, hogy érmeket nyerjen.

Anthony Joshua
A fotó szerzője:JazzyJoeyD
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_and_Jarrell_Miller.jpg

Olimpiai győzelem és Vlagyimir Klicsko fenomenális legyőzése

Anthonynak végül sikerült megvalósítania az érmekkel kapcsolatos álmát. 2012-ben aranyérmet nyert a londoni olimpián. A sikere lenyűgöző volt, mert akkoriban még mindig fiatal ökölvívónak számított, kevesebb mint 5 éves tapasztalattal. Amatőr karrierjét 40 győzelemmel és 3 vereséggel fejezte be .

Miután csatlakozott a profikhoz, számos nemzetközi címet nyert. Pályafutása egyik legfontosabb pillanata Vladimir Klicsko elleni mérkőzése volt, amelynek tétje a Bokszvilágszövetség bajnoki címe volt. Ekkor Klicsko a tapasztalt ökölvívókhoz tartozott és életében mindössze négyszer veszített. Joshua vs. Klicsko párbaját 90 ezer néző követte figyelemmel, 11 meneten át tartott, majd végül az ukrán ökölvívót a padlóra küldte.

Profi karrierje során Anthony Joshua 23 mérkőzést nyert meg és csak egyszer veszített, 2019-ben, meglepő módon Andy Ruiz ellen. Ruiz technikai KO-val nyert a hetedik menetben, ami sokakat sokkolt a boksz világában. A túlsúlyos amerikai első pillantásra furának tűnt, de gyorsaságával és kemény ütéseivel meglepte Joshua-t.

Anthony Joshua
A fotó szerzője: Jazzy Joey
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anthony_Joshua_Press_Conference.jpg

Azonban Anthony Joshua volt a mérkőzés egyértelmű favoritja, amely a fogadóirodáknál is tükröződött, akik csak tíz az egyhez esélyt adtak Andy Ruiznak. Joshua nem titkolta csalódottságát a mérkőzés után, bocsánatot kért a szurkolóitól és bosszúra vágyott. Végül sikerült neki. Anthony Joshua újra felülhetett az ökölvívó trónra egy szorosan figyelemmel kísért mérkőzés után, amikor visszanyerte az összes övét. Több ütése talált be, mint Ruiznak, így ő nyert.

A Lovagrend birtokosa, de egyben egy hős is, sötét oldallal

2013-ban Joshuát a Brit Birodalom Rendjével tüntette ki a brit királynő a bokszszolgáltatásaiért. Pályafutása során végig keményen edzett és nagyon odafigyelt az étrendjére. Az edzés során elsősorban a test középpontjára és az isiászra összpontosít. Az étrendet és a pihenést tartja a siker zálogának. Naponta 10 órát alszik, 5 liter vizet iszik, emellett két reggelit és vacsorát fogyaszt. Minden siker ellenére a pályafutását egy sötét oldal is kísérte.

Ha többet szeretnél megtudni Anthony Joshua életéről, akinek az élete nemcsak sikerekkel teli, hanem voltak árnyoldalai is, ne felejtsd el megnézni a videónkat. A videó néhány részletet is megmutat az edzéséről és az étrendjéről.

És neked mi a véleményed erről a bajnokról? Ő a kedvenced a boksz világában, vagy valaki másért rajongsz? Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is. Ezzel sokat segítenél nekünk.

Források:

[1] Anthony Joshua – https://boxrec.com/en/proboxer/659461

[2] Anthony Joshua Biography Facts, Childhood, Net Worth, Life – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Tim Keown - A year after Anthony Joshua upset, what happened to Andy Ruiz Jr.? – https://www.espn.com/boxing/story/_/id/29255121/a-year-anthony-joshua-upset-happened-andy-ruiz-jr

[4] Anthony Joshua: his incredible story so far – https://www.stubhub.co.uk/magazine/anthony-joshua-life-story

[5] Jack Porter - Born In Watford, Made In Nigeria: Anthony Joshua's Incredible Journey To The Top – https://www.thesportsman.com/articles/born-in-watford-made-in-nigeria-anthony-joshua-s-incredible-journey-to-the-top

[6] Tim Rickson - Things you didn’t know about Anthony Joshua

[7] Danny Collins - Anthony Joshua destroys Mo Farah over 100m in incredible footage – https://www.thesun.co.uk/archives/boxing/277001/anthony-joshua-destroys-mo-farah-over-100m-in-incredible-footage

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük