Michael Phelps: a sportoló, aki megváltoztatta az úszás világát. Mi áll a sikere mögött?

Michael Phelps: a sportoló, aki megváltoztatta az úszás világát. Mi áll a sikere mögött?

Michael Phelps az úszómedencék élő legendája. Gyermekkora óta keményen dolgozott céljaiért. Naponta több órát edzett és megállás nélkül dolgozott, hogy jobb legyen ellenfeleinél. Ráadásul minden idők legsikeresebb olimpikonja lett, de ez nem biztosított neki automatikusan boldogságot. Legnagyobb sikerei idején mentális problémákkal küzdött, amelyek nagyon gyakoriak az élsportolók körében. Mi állt Michael Phelps fenomenális teljesítménye mögött?

Miért választotta Michael az úszást?

1985. június 30-án született Baltimore-ban, Michael Fred Phelps the Second néven. Nevét az apja után kapta. 1994-ben szülei elváltak. Michaelt és nővéreit, Whitney-t és Hilaryt anyjuk, Debbie nevelte. Debbie már kicsi koruk óta a sport felé irányította a gyermekeit és amikor a kis Michaelnek el kellett döntenie, hogy hogyan szeretné tölteni a szabadidejét, az úszás volt a kézenfekvő választás. Példaképei a versenyszerűen úszó nővérei voltak, de az elit úszókat, Tom Malchow-t és Tom Dolant is csodálta. Ezenkívül a sport segített neki a felesleges energia levezetésében, ami összefüggésbe hozható a hatodik osztályos korában diagnosztizált ADHD-val, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral is.

Michael Phelps
A fotó szerzője: J.D. Lasica
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_(3628423012).jpg

Honnét indult a leendő világbajnok?

Michael 7 évesen kezdett el úszni. Akkoriban még félt teljesen a víz alá meríteni a fejét, így nem meglepő, hogy az első úszási stílus, amelyet elsajátított, a hátúszás volt. Fokozatosan legyőzte a félelmét és gyorsan fejlődni kezdett. 10 évesen, három évvel azután, hogy elkezdett úszni, már sorra győzte le a társait. Akkoriban a 100 méteres pillangóúszás országos rekordját is tartotta a korosztályában.

Talán emiatt is figyeltek fel rá annak idején a North Baltimore Aquatic Club helyi elit úszócsapatának edzői, amely csapathoz később Michael is csatlakozott. Ott a tekintélyes úszóedző, Bob Bowman szárnyai alá került. Bowman felismerte Michael tehetségét és hatalmas vágyát, hogy győzzön. Így kemény edzéseket tervezett, amelyek támogatták a potenciáljának kibontakozását. Szakértői irányítás mellett Phelps formája gyorsan fellendült és 14 évesen bekerült az Egyesült Államok B-válogatottjába. 2000-ben Michael lett a valaha volt legfiatalabb profi úszó, aki az Amerikai Egyesült Államok zászlaja alatt versenyzett.

Michael Phelps
A fotó szerzője: J.D. Lasica
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_in_action_(3628423222).jpg

Hogyan zajlott le Phelps első olimpiája?

A 2000-es év újabb jelentőséggel bír Phelps számára. Olyasmi történt, amiről korábban csak álmodott. Az Egyesült Államok zászlaja alatt kvalifikálta magát a Sydney-ben megrendezett olimpiai játékokra. Még mindig csak 15 éves volt és az amerikai csapat legfiatalabb tagja lett az elmúlt 68 évben. Phelpsnek ugyan nem sikerült érmet nyernie az első olimpiáján, de bejutott a 200 méteres pillangóúszás döntőjébe, ahol ötödik lett. Ez nagyszerű teljesítmény volt ilyen fiatalon.

Michael az első olimpiáján szerzett élmények motivációjára tovább dolgozott önmagán. Egy évvel később a világbajnokságon a 200 méteres pillangóúszáson tündökölt. A győzedelme mellett egy új világcsúcsot is felállított. Michaelnek nagy tervei voltak sportkarrierjével kapcsolatban. Leghíresebb kijelentései a következők:

”Szeretném elérni a maximumomat és látni, hogy mennyi mindenre vagyok képes. És meg akarom változtatni az úszás világát.”

Ezek a termékek érdekelhetnek:

És meg is tette. Sikert sikerre halmozott és a sportrajongók a világ minden táján elkezdtek felfigyelni rá. 2004-ben Athénba ment a második olimpiájára. Ott példátlan sikereket ért el. Összesen 6 aranyérmet vitt haza szülővárosába, Baltimore-ba. Négy évvel később Pekingben sikerült leköröznie ezt a bravúrt.

Abban az évben önmagát is felülmúlta és az egész sportvilág lélegzet-visszafojtva nézte, ahogy sorra nyerte meg az úszóversenyeket. Hihetetlenül sok, nyolc aranyérmet szerzett ezen az olimpián. Phelps abban az évben Mark Spitz korábbi rekordját is megdöntötte, aki hét aranyérmet nyert, és ezzel Phelps minden idők legeredményesebb olimpikonja lett.

Michael Phelps
A fotó szerzője: J.D. Lasica
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_(6294329466).jpg

A 2012-es londoni olimpián is sikeresen szerepelt, ahol összesen négyszer hallgathatta meg a győztesnek szóló himnuszt. Abban a pillanatban úgy érezte, hogy teljes mértékben felhasználta a benne rejlő lehetőségeket és a záró olimpiai ceremónia után bejelentette, hogy 27 évesen befejezi sportpályafutását.

Azonban nem bírta túl sokáig a sportnyugdíjas életet és két évvel később, 2014-ben bejelentette, hogy visszatér a versenyszerű úszáshoz. A professzionális sportba való visszatérése a történelem legsikeresebb és legeredményesebb visszatérései közé tartozik. A 2016-os rio de janeirói olimpián az Egyesült Államok csapatának zászlóvivői és kapitányi tiszteletbeli pozícióját kapta meg. Ő lett az első amerikai, aki öt olimpiai válogatottban is helyet szerzett. Ezeken az olimpiai játékokon az éremgyűjteménye további 5 arany- és 1 ezüstéremmel bővült.

Összességében Phelps 28 olimpiai érmet nyert a pályafutása során, ebből 23 aranyérmet, 3 ezüstöt és 2 bronzérmet. Egyetlen más sportoló sem büszkélkedhet ilyen kollekcióval.

Michael gyerekkora óta versenyszerűen úszott és már akkor is egyértelműen kitűzött céljai voltak, amelyeket el is ért. Felírta őket egy papírra, hogy mindig szem előtt tudja tartani őket, és mindent megtett, hogy valóra váljanak. Fenomenális sikerét nagy részben az úszáshoz tökéletes alakjának is köszönhette. 193 cm magas, hosszú a mellkasa és a karja, rövidek a lábai és hatalmas a lábfeje, 49,5-ös cipőmérettel. Ehhez hozzájön, hogy úgynevezett gumiízületei vannak, ami azt jelenti, hogy a bokája a szokásosnál jobban hajlik, így nagyobb területet tud lefedni a vízben.

De a vízben való mozgáshoz tökéletes felépítésű test még nem elég ahhoz, hogy aranyérmet nyerjünk a világbajnokságokon. A kiváló eredményekhez jelentősen hozzájárultak azok az órák, amelyeket Michael a rendkívül megterhelő edzéseken végzett hosszú időn át Bob Bowman edző felügyelete alatt. Napi 2-3 edzése volt, ami összesen 5-6 órát jelentett. A versenyekre való felkészülés csúcsszakaszában hetente 80 kilométert is úszott, azaz összesen 1600 olimpiai úszópálya hosszát úszta le, amelyek 50 méter hosszúak.

A vízben fejlesztette úszástudását, de a vízen kívül is keményen dolgozott. Hetente legalább háromszor végzett erősítő edzéseket. Michael rendkívül fegyelmezett volt és soha nem hagyta ki a lehetőséget, hogy még jobb úszó legyen. Pályafutása során a következő mottót követte: „Ha a legjobb akarsz lenni, olyan dolgokat kell megtenned, amit mások nem hajlandók megtenni.”

Michael ugyanakkor tisztában volt vele, hogy neki is pihennie kell a kemény edzések után. Igyekezett minden éjjel legalább nyolc órát aludni, és napközben 2-3 órát szunyókált az edzések között. Mindig kereste a tippeket a jobb regenerációhoz és azon töprengett, hogy hogyan lehet még jobb. Például beszerzett otthonra egy túlnyomásos kamrát és abban aludt. Ez a nagy tengerszint feletti magasságban való tartózkodás körülményeit imitálja, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését, ami az izmok és más testszövetek jobb oxigénellátásához vezethet.

A regenerálódását kiadós étrenddel is támogatta. Legnagyobb sikerei idején a médiában felröppent az a pletyka, hogy Phelps naponta 12 000 kcal-t eszik meg.

Cáfolta ezt a feltételezést, de azt is elismerte, hogy napi 8-10 ezer kalóriát kellett fogyasztania, hogy megőrizze a testsúlyát. Ezek olyan értékek, amelyeket senki sem engedhet meg magának az egészséges testsúly fenntartása érdekében.

A legtöbb ember, köztük néhány élsportoló is, sikeresen kórosan elhízna egy ilyen étrenddel. Reggelire például annyi ételt evett, amely egész napra kitartott volna. Öt fogásból állt, amely három szendvicset tartalmazott tükörtojással, sajttal, sült hagymával, majonézzel és egy további öt tojásból álló omlettet. Desszertként egy tál zabkását, három szelet cukorral bevont francia pirítóst és három csokis palacsintát kapott. Az egészet két csésze kávéval öblítette le. A nap hátralévő részében rengeteg energiaitalt ivott és a gyomrának még egy kiló tésztával, számos más kiadós szendviccsel és pizzával kellett megbirkóznia. Egy hétköznapi embereknek semmiképp sem szabadna lemásolni az étrendjét. De Michaelnél ez egyértelműen működött.

Michael Phelps a magánéletben is sikeres. Boldog házasságban él és 2021-ben már három fia volt. Az élettörténete tökéletesnek tűnhet. De a sporttrófeák, a hihetetlenül sok olimpiai érem és a gyönyörű, szerető család ellenére Michael élete nagy részében depresszió és szorongás formájában jelentkező mentális egészségügyi problémákkal küzdött.

Saját bevallása szerint 2012-ben volt a legrosszabb állapotban, miután először jelentette be pályafutása végét. Ugyanis súlyos depresszióba esett és még öngyilkossági gondolatai is voltak. Szerencsére rájött, hogy segítségre van szüksége. Terápiára kezdett járni, amely átsegítette őt ezen a nehéz időszakon. Sajnos a mentális problémák az élsportolóknál sem ritkák. Mióta visszavonult a professzionális sportpályafutásától, Michael intenzíven foglalkozik a mentális egészséggel.

Michael Phelps
A fotó szerzője: Gage Skidmore
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Phelps_%26_Nicole_Johnson_by_Gage_Skidmore.jpg

Hogyan néz ki a történelem legsikeresebb olimpikonjának élete jelenleg?

A sikeres pekingi olimpia után egy alapítványt alapított. Profi sportpályafutása befejezése után ezen az alapítványon keresztül fiatal sportolókat támogat és az egészséges életmódot népszerűsíti. Saját márkájú úszófelszereléssel rendelkezik és részt vett egy úszómotívumokat tartalmazó emoji alkalmazás fejlesztésében is. Még mindig aktívan sportol, a családjára összpontosít és meg szokta osztani a mindennapi tevékenységeit a közösségi hálón.

Sikerült ihletet merítened a fenomenális Michael Phelps történetéből? Elszántsága és fegyelmezettsége, amellyel sikerült elérnie a sportcéljait, példa lehet a számodra. Oszd meg velünk véleményedet Michael sporteredményeiről és ha tetszett ez a cikk, ne felejtsd el megosztani a barátaiddal.

Források:

[1] Abbate, E. The Real-Life Diet of Michael Phelps, Who Is No Longer Eating 10,000 Calories a Day. GQ. – https://www.gq.com/story/real-life-diet-michael-phelps

[2] CBS News.The Golden Boy. – https://www.youtube.com/watch?v=zJ_LXsPFens&ab_channel=CBSNews

[3] Fina.org – https://www.worldaquatics.com/swimming/records?recordCode=WR&eventTypeId=®ion=&countryId=&gender=M&pool=LCM

[4] Fishman, J. M. Michael Phelps. LernerClassroom.

[5] How Michael Phelps Became the Greatest Swimmer of All Time. – https://myswimpro.com/blog/2020/09/11/how-michael-phelps-became-the-greatest-swimmer-of-all-time/

[6] Linden, J. Coach reveals tricks he used to prepare Phelps – https://www.reuters.com/article/us-olympics-swimming-phelps-idUSSP27658220080820

[7] Biography. Michael Phelps. – https://www.biography.com/athlete/michael-phelps

[8] Aspire Channel Swim. Michael Phelps’ 12,000 Calorie Diet – https://www.aspirechannelswim.co.uk/blog/michael-phelps-12-000-calorie-diet

[9] Olympic Channel. Michael Phelps Biography, Olympic Medals, Records and Age.– https://olympics.com/en/athletes/michael-phelps-ii

[10] Michael Phelps Shares His Experiences and Struggles Achieving Excellence – https://www.youtube.com/watch?v=ErcP2VIbgus

[11] ESPN.Com. Michael Phelps: „This is the most overwhelmed I’ve ever felt". – https://www.espn.com/olympics/story/_/id/29186389/michael-phelps-most-overwhelmed-ever-felt

[12] SportsEngine. Michael Phelps Workout and Diet. – https://www.sportsengine.com/article/swimming/michael-phelps-workout-and-diet

[13] ESPN.Com. Phelps using hyperbaric chamber in recovery. – https://www.espn.com/olympics/swimming/story/_/id/7556022/michael-phelps-using-hyperbaric-chamber-aid-recovery

[14] Staff, E. 50 Interesting Facts About Michael Phelps. – https://thefactfile.org/michael-phelps-facts/

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük