Michael Jordan: minden idők egyik legjobb kosárlabdázója lélegzetelállító játékkal

Michael Jordan: minden idők egyik legjobb kosárlabdázója lélegzetelállító játékkal

Valószínűleg akkoriban nem volt olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a nevet, melyet rajongók milliói kántáltak az 1980-as és 90-es évek közepén. Még azoknak is biztos ismerősen csengett, akik nem szerették a kosárlabdát vagy nem néztek sportokat. Ez a név Michael Jordanhez tartozott, minden idők legnagyobb kosárlabda legendájához. Ő az élő bizonyítéka annak, hogy kemény munkával valóra válthatók a legnagyobb álmok is.

Jordan játékát minden mérkőzés során a kegyelem, a vadság, a gyorsaság és az erő jellemezte. Pályafutása során szerzett elismerései között olyan díjakat találunk, mint az Év Újonca, 5x az Év Legértékesebb Játékosa, 6x NBA bajnok, 14x NBA All Star, valamint a Hírességek Csarnokának tagjává is választották. Tartsatok velünk és kísérjétek végig minden idők legnagyobb kosarasának életét, akinek még a csillagokat is sikerült megérintenie.

Gyerekkora óta győztes akart lenni

Michael Jeffrey Jordan 1963. február 17-én született Brooklynban. Wilmingtonban nőtt fel és már egész kicsi gyerekként ott volt benne a versenyszellem. Minden játékot ő akart megnyerni. Sok ismert kosárlabdázóval ellentétben MJ-nek normális gyerekkora volt. Édesapja gépészként, édesanyja pedig banki tisztviselőként dolgozott. Édesapja vezette be a sportvilágába, amikor az udvarukra kosárpályát épített neki.

Michael Jordan
A fotó szerzője: Zach Catanzareti Photo
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_jordan_(51278165340).jpg

Michael rengeteg időt töltött a pályán, főként idősebb testvérével, Larryvel. Habár ő volt a fiatalabb, mindig újabb módszereket talált arra, hogy hogyan győzhetné le a bátyját és folyamatosan fejlesztette saját játékát. A játék iránti szeretete akkor nőtt tovább, amikor csatlakozott a középiskolai kosárcsapathoz.

Az iskolai kosárcsapat visszautasította

A fiatal Michael hiába volt tele lelkesedéssel, mindez nem bizonyult elégnek, ugyanis a gimis kosárcsapat visszautasította mondván, hogy túl alacsony, ők pedig egy magasabb játékost keresnek. Csalódott volt, de nem adta fel.

Csatlakozott az ifjúsági csapathoz, ahol azon igyekezett, hogy tovább tökéletesítse a játékát és végül bekerült a McDonald’s All-American csapatba. Itt játszottak a középiskolák legjobb játékosai. Annyira ügyesen bánt a labdával, hogy ösztöndíjat ajánlottak neki az Észak-karolinai Egyetemen.

Előző évben részt vett egy kosárlabda táborban, ahol sikerült mindenkit lenyűgöznie ügyességével, gyorsaságával, erejével és ösztönösségével. Az egyetem alatt a kezdőket is a profikkal egy szinten kezelő, jól ismert edző Dean Smith vette a szárnyai alá.

Michael boldog volt, hogy kellően megerőltető edzései vannak, melyeket igazi kihívásként élt meg. Csakhamar Jordan megszerezte Az év újifjúja címet és az egyetemi csapat egyik legfontosabb tagjává vált.

NBA – a visszautasíthatatlan ajánlat

Michael fenomenális szereplése rendkívül fontos részét képezte az NCAA Bajnokok Kupájának. Akkoriban tehetségét már nem lehetett figyelmen kívül hagyni. MJ ott találta magát a fiatal sportsztárok listáján és készen állt, hogy tovább lépjen a ranglétrán és elkerülhetetlenül sikeres és híres legyen. Egyetemi évei során kapott az NBA-től egy ajánlatot, mellyel bebizonyosodott, hogy az egyik legjobb játékos volt a világon.

Ezután a Chicago Bullshoz került, egy addig egészen átlagos csapathoz. Michaelnek köszönhetően viszont minden megváltozott. Otthagyta az egyetemet, hogy minden figyelmét a kosárlabdára összpontosíthassa. Időközben az olimpiai csapatba is bekerült, ahol részben neki köszönhetően szereztek aranyat a Los Angeles-i Olimpián. Mindazonáltal, később visszament befejezni az egyetemet és földrajz szakon diplomázott le.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Sports Illustrated: Egy csillag született

Michael azonnal sikert aratott az NBA-ben. Elnyerte az Év Újonca díjat és a közönség imádta. Ügyességére a média is rögtön felfigyelt. A New York Times a Chicago Bulls fenomenális újoncaként utalt rá. Nem sokkal később a tekintélyes Sports Illustrated magazin címlapjára került „Egy csillag született” felirattal.

Michael Jordan
Nyilvános forrás: Erik Drost
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michael_Jordan_(51915995444).jpg

Néha viszont a csillagoknak sem könnyű. Az All-Star mérkőzés válogatón a Keleti főcsoportot képviselte, csapata azonban elvesztette a meccset 129:140-re az olyan neves játékosokat magáénak tudó nyugatiak ellen, mint Magic Johnson vagy Kareem Abdul-Jabbar.

A csapattársak MJ ellen

A helyzet az All-Star meccsekre való felkészülés alatt sem volt túl rózsás. Néhány tapasztalt játékost Isiah Thomas vezetésével eléggé felhúzott a Michaelre irányuló hatalmas figyelem. Szó szerint kirekesztették, nem voltak hajlandóak passzolni neki és egész egyszerűen semmibe nézték.

Michaelt különösképpen nem hatotta meg a helyzet és a következő szezonban újra visszatért. Sikereit pedig a Chicago Bullsban szerezte. Újra visszatért a kezdőcsapathoz és elkezdett rekordokat dönteni.

Segítségével az addig átlagos Chicago Bulls visszakerült a bajnokságba

Michael Jordan
A fotó szerzője: Cole Camplese
https://wordpress.org/openverse/image/e4780ab8-aa93-41bb-bdee-edddf791041b

Jordan érkezéséig a csapat csak átlagosnak volt mondható. Segítségével azonban látványos fejlődésen mentek keresztül. A vezetőedző Kevin Loughery pedig már akkor tudta, hogy valószínűleg minden idők egyik legjobb kosárlabda játékosával néz szembe.

Felfelé ívelő karrierját viszont egy időre fel kellett függesztenie lábtörése miatt. Az orvos nem mondott túl kecsegtető infókat a jövőre nézve, Jordan azonban mindenkit lesokkolt azzal, hogy rekordidő alatt felépült. Aztán mint egy őrült, rekordot rekordra halmozott. Legendás csont nélküli dobásaival elnyerte az Air becenevet, mely a későbbiekben Nike almárkaként vált ismertté. A Forbes becslései szerint MJ Nike-val való együttműködéséből származó vagyona kb. 1,3 milliárd dollár.

A Bulls hatszor nyert döntőt és számos rekordot döntöttek

A Chicago Bulls Jordan játékával egy átlagos csapatból az NBA egyik legjobbja lett. 1987 és 1993 között hatszor nyertek döntőt, Michaelt pedig az NBA gólkirályának választották. A legnagyobb sikereket a Bulls neki és csapattársának, Scottie Pippennek köszönhette.

A rajongók a két játékos lábai előtt hevertek. 91-től 93-ig mesterhármashoz vezették a csapatot és egymás után háromszor nyertek aranyat. Jordan sorban háromszor nyerte meg a rájátszás-döntők Legértékesebb Játékosának díját, 91-ben és 92-ben pedig NBA Legértékesebb Játékosának járó díjat is ő kapta.

Az NBA elhagyása a karrierje csúcsán

1993-ban a Bulls történelme legjobb formáját hozta. A Jordan által vezetett csapat minden ellenféllel képes volt szembe szállni és folyamatosan új rekordokat döntöttek. Ebben az évben Michael azonban fordulóponthoz jutott és valamiért olyannyira besokallt a kosárlabda világától, hogy 30 évesen közölte, abbahagyja a sportot.

Mi történt vele ezután? Persze, hogy nem ez volt az utolsó, hogy Michael a pályára lépett. Miután otthagyta az NBA-t, a baseball jelentett számára pár hónap erejéig új kihívást. Aztán magához tért és a rajongói okkal örültek, ugyanis MJ két azóta is legendás szóval (I’m back) jelentette be visszatérését a NBA-be. A szünet pedig kicsit sem ártott neki.

Diadalmas visszatérés és még több cím

Michael Jordan
A fotó szerzője: Nyilvános forrás
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jordan_elgrafico_1992.jpg

A következő szezonban a Bulls csapatát a tehetséges Dennis Rodman erősítette. Neki és Jordannek köszönhetően címet nyertek 96-ban, 97-ben és 98-ban is. Michaelt negyedszer is a döntő legértékesebb játékosának választották, ezzel pedig megdöntötte a legendás Magic Johnson rekordját. Később bekerült minden idők 50 legjobb sportolója közé, majd bejelentette visszavonulását. A kosárlabdátó viszont nem szakadt el teljesen, ugyanis nem sokkal ezután igazgatói tisztséget vállalt a Washington Wizardsnál, ahol egyúttal a Basketball Operations elnöke lett.

Mindemellett, ő volt a csapat egyik részvényese. A Wizards egy átlagos csapat volt nem túl nagy ráhatással a kosárlabda világára. Pont ez jutatta Jordant arra a döntésre, hogy radikális lépést tegyen és ismét mezbe bújjon. Egy térdsérülés miatt azonban nem sokszor tudott pályára lépni. Döntésének, hogy újra játsszon volt még egy nemes oka: fizetésének teljes egészét a szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak adományozta.

Utolsó tánc a Washington Wizards mezében

Jordan utolsó meccsét 2003. április 16-án játszotta a Washington Wizards mezében, de vesztettek a Philadelphia 76ers ellen. A vereség ellenére a játékosok tapsviharral köszöntek el tőle és a meccs után három percig az egész közönség állva tapsolta meg.

Minden idők egyik legjobb NBA játékosa rendkívül színes, díjakkal teli karriert hagyott maga után. Mindeközben számos márkával dolgozott együtt többek közt a McDonald’s-szal, a Chevrolettel, a Hanesszal és a Coca-Colával. Több filmben is szerepet, melyek közül érdemes megemlíteni a Space Jam c. kultikus vígjátékot. A filmben MJ a Bolondos Dallamok mesefiguráival fogott össze egy kosármeccs miatt. Azonban a Netflix által készített Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig (the Last Dance) c. dokumentumfilm-sorozat is hatalmas sikert aratott. Régi, autentikus videófelvételek formájában mutatja be Michael karrierját és mérföldköveit a Chicago Bullsban.

A leggazdagabb visszavonult sportoló

Most, 2021-ben Michael floridai házában éli életét feleségével és két lányával. Vagyonának nettó értékét 1,6 milliárd dollárra becsülik és büszkén mondhatja el magáról, hogy ő a világ leggazdagabb visszavonult sportolója. Nike-val kötött szerződése a mai napig érvényben van és a becslések során az együttműködés több száz millió dollárt neki.

Mindemellett, privát golfklubot nyitott a hírességek számára The Groove XXIII néven. Tagjai között megtalálható az Egyesült Államok korábbi elnöke Barack Obama, a legendás golfjátékos Tiger Woods és a hétszeres Super Bowl bajnok, Tom Brady. Michael tulajdonában áll még 7 luxus ingatlan és egy steakház étteremlánc. Ráadásul, a Charlotte Bobcats kosárlabda csapat is az övé. Érdemes azonban azt is tudni róla, hogy vagyonából filantropikus célokra is ad és adományoz.

Mit gondolsz a fenomenális Michael Jordanről? Melyik információ tetszett a legjobban? Ha tetszett a cikkünk az NBA legendáról, kérjük, oszd meg másokkal is.

Források:

[1] Legends profile: Michael Jordan – https://www.nba.com/history/legends/profiles/michael-jordan

[2] Basketball Superstar Michael Jordan Born – https://www.ncdcr.gov/blog/2013/02/17/basketball-superstar-michael-jordan-born

[3] Michael Jordan's Life Before He Became an NBA Star – https://www.biography.com/news/michael-jordan-life-before-nba-early-career

[4] Chicago Tribune – https://graphics.chicagotribune.com/michael-jordan-timeline/early-blurb.html

[5] 'The Last Dance': Michael Jordan flirted with the idea of playing football instead of baseball in 1993 – https://www.cbssports.com/nfl/news/the-last-dance-michael-jordan-flirted-with-the-idea-of-playing-football-instead-of-baseball-in-1993/

[6] History, Heritage & Tradition – https://www.mcdonaldsallamerican.com/aag/en-us/history.html

[7] Michael Jordan Earns a Basketball Scholarship to the University of North Carolina at Chapel Hill – https://worldhistoryproject.org/1981/michael-jordan-earns-a-basketball-scholarship-to-the-university-of-north-carolina-at-chapel-hill

[8] On this day 36 years ago, the Chicago Bulls drafted Michael Jordan – https://www.dailytarheel.com/article/2020/06/michael-jordan-unc-mens-basketball-1984-nba-draft#:~:text=June%20of%201984%20would%20catapult,10%20rounds%20and%20228%20selections.

[9] 5 superstar athletes who went back to school – https://www.cnbc.com/2017/09/27/5-superstar-athletes-who-went-back-to-school.html

[10] Former Baltimore Bullets Star Kevin Loughery On Coaching Michael Jordan As Rookie – https://pressboxonline.com/2020/04/26/former-baltimore-bullets-star-kevin-loughery-on-coaching-michael-jordan-as-rookie/

[11] Chicago Bulls History – https://www.nba.com/bulls/history/Chicago_Bulls_History-24393-42.html?nav=ArticleList#8

[12] Michael Jordan Has Made Over $1 Billion From Nike — The Biggest Endorsement Bargain In Sports – https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2020/05/03/michael-jordans-1-billion-nike-endorsement-is-the-biggest-bargain-in-sports/?sh=6ca991c61363

[13] WHERE ARE THEY NOW? The other big-name players from Michael Jordan's final NBA game – https://www.businessinsider.com/michael-jordan-final-nba-game-where-are-they-now-2018-4

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük