Franco Columbu: Schwarzenegger legjobb barátja és a Mr. Olympia kétszeres győztese

Franco Columbu: Schwarzenegger legjobb barátja és a Mr. Olympia kétszeres győztese

Francesco Maria Columbu 1941-ben született. Édesapja pásztor volt, ő pedig egy kis faluban, Ollolaiban nőtt fel Szardínia szigetén. Vékony gyerek volt, aki számtalanszor keveredett verekedésekbe, melyekről mindössze annyit mondott, hogy inkább csak gyerekes játékról volt szó, mintsem igazi bunyóról. Ezekben a kicsinyes küzdelmekben sokszor alulmaradt egészen addig, ameddig el nem kezdett boxolni. Gyorsaságban, mely a boxban az egyik legfontosabb tulajdonságnak számít, kiemelkedett a többiek közül. Egy idő után azonban már túl durvának érezte ezt a sportot és útja a súlyemelés és a testépítés iránya felé indult. Professzionális sportolóvá akart válni, ezért is költözött Németországba.

Arnold Schwarzenegger legjobb barátja, aki számos filmben a színész oldalán játszott.

1965-ben egy müncheni versenyen találkozott Arnold Schwarzeneggerrel, minden idők legnagyobb testépítőjével. Az egészségtelen rivalizálás helyett viszont a két sportoló között barátság alakult ki. Az elválaszthatatlan párosra Joe Weider, a Testépítők Nemzetközi Szövetségének (IFBB) társalapítója és a Mr. Olympia verseny megálmodója is felfigyelt. Mentorként volt a két férfi mellett és ő segített nekik, hogy kijussanak Kaliforniába.

Amerikában az álmaik szép lassan elkezdtek valóra válni. Indítottak egy építkezési céget és bekerültek a filmek világába. Olyan kultuszfilmekben játszottak, mint például a Conan, a barbár és a Terminátor. Columbut egy másik klasszikusban is láthattátok: a Rambo folytatásában szerepelt, a főszereplő Sylvester Stallone mellett.

A személyi edző, aki segített Sylvester Stallonénak a Rambo II-ben lévő csúcsformáját elérni

Franco érdeme, hogy Stallone sokkal jobb formában volt a Rambo II-ben, mint a film első részében. Ő edzette a színészt és neki köszönhető, hogy mindössze 6 hét alatt 5 kg izmot magára szedett. Mindazonáltal, amellett, hogy másokat edzett, Columbu saját professzionális, testépítői karrierjét is egyengette. Nagyon sikeres karriert tudhat magáénak, mely során elnyerte a Mr. Italy, a Mr. Europe és a Mr. International címeket.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

Saját súlyemelő rekordja 875 kg, fekvenyomásban 238 kg, guggolásból 297 kg, felhúzásból pedig 340 kg.

Franco Columbu életének egyik legfontosabb pillanata volt, amikor 1976-ban elnyerte a Mr. Olimpia címet. Azt, hogy ő is a világ legtehetségesebb és legerősebb testépítői közé tartozik az a tény is bizonyítja, hogy súlyemelésben 875 kg, fekvenyomásban 238 kg, guggolásból 297 kg, felhúzásból pedig 340 kg a rekordja. Mindemellett, Columbu annyira hajlékony volt, hogy a testépítés mellett más sportokban is kipróbálta magát. Részt vett többek közt a Világ Legerősebb Embere versenyen, ahol szuperül teljesített és simán maga mögött hagyta az ellenfeleit.

A dolgok akkor alakultak rosszul számára, amikor véletlenül lesérült a lába és emiatt csupán ötödik helyezést tudott elérni a Világ Legerősebb Embere versenyen. Vígaszdíjkánt azonban 1 millió dollár ütötte a markát.

Lábsérülése majdnem karrierje végét okozta

Habár a kompenzációja igencsak szép összeg volt, az orvosok nem jósoltak számára túl sok jót. Lábsérülését annyira súlyosnak gondolták, hogy akár Franco karrierjét is derékba törhette volna. Végül, mégis megmutatta, hogy igazi harcos. Nem csak felépült, de újra csúcsformába került. Később újra színpadra állt és másodjára is elnyerte a Mr. Olympia címet.

Érdekes ugyanakkor, hogy lábsérülése miatt viszonylag sokáig nem edzhetett. Mindennek ellenére nem hátrált meg és még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a világ legerősebb tüdejének birtokosaként. 55 másodperc leforgása alatt ugyanis képes volt akkorára felfújni egy gumi termofórt, hogy az felrobbanjon.

Megható búcsú Arnold Schwarzeneggertől

Columbu nem csak aktív sportoló volt. Kiropraktikában szerzett diplomát és számos testépítéssel és egészséges étrenddel kapcsolatos publikáció kötődik a nevéhez. Kétszer házasodott, egy lánya született, de 79 éves korában sajnos szívinfarktusban elhunyt.

Legjobb barátja, Arnold Schwarzenegger közösségi oldalán őszinte tisztelettel búcsúzott tőle:

„Az életem sokkal szórakoztatóbb, színesebb és teljesebb volt miattad. Örökké hiányozni fogsz. De azt is tudom, hogy egy részed tovább él majd bennem, Debbieben, Mariaban, és abban a több millió emberben, akiket inspiráltál minden nap. Örökké emlékezni fogok a vidámságra, amit az életembe hoztál, a tanácsokra, amelyeket nekem adtál és a csillogásra a szemedben, amely sosem tűnt el. Te voltál a legjobb barátom.”

Franco Columbu 165 cm-es magassága ellenére számos társán túltett a szakmában. Érdekesnek találtad a sportoló életét? Ha igen, ne felejtsd el megnézni videónkat, melyben többet között Franco egyszerű, de nagyszerű étkezési szokásait mutatjuk be.

Mit gondolsz Franco Columburól? Te is rajongsz érte vagy van más kedvenced a testépítés aranykorának nevezett 90-es évekből? Ha tetszett a cikkünk, örömmel vennénk, ha másokkal is megosztanád.

Források:

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük