A sikeres étel előkészítés és dobozolás 5 szabálya

A sikeres étel előkészítés és dobozolás 5 szabálya

A legtöbb ember számára, az étel előkészítés a megfelelő kulcs a fitnesz céljaink eléréséhez. Ha már valaki beletanult, az eredményei mindig hihetetlen határokat feszegetnek. Ezután az étel előkészítést már a világ legegyszerűbb dolgaként emlegetik: „Hé haver, vasárnap csak néhány órámba telt és egész hétre megfőztem.”

Miért kellene gondolkodnod az étel előkészítésén?

1. Még ha első látásra nem is úgy tűnik, az étel előkészítés időt spórol, mivel a tízóraid és az ebéded már fogyasztásra készen áll.

2. Szintén pénzt spórolsz azzal, hogy elkerülöd az élelmiszerek impulzív vásárlását, vagy a hűtő üressége miatti kényszer éttermi vacsorákat.

3. Bízni fogsz az ételeidben, amelyekről tudod, hogy „kiegyensúlyozott ételek”, mivel optimális adagokkal rendelkeznek, valamint egészséges tápanyagokból és nyersanyagokból állnak, mégpedig a lehető legmegfelelőbb arányban.

4. Megszabadulsz az egészségtelen étkezési szokásaidtól és a kísértéstől úgy, hogy a sikerre vezető útra állítod magad.

5. Végre megkezded az egészséges életstílusod és elérheted a fitnesz céljaidat, mivel ezzel a közönséges „dobozolással” létrehozol egy rutint és egy konzisztenciát, amelyek a sikereid kulcsai.

Miért kellene gondolkodnod az étel előkészítésen?

Sajnos az egész folyamat a kevésbé tapasztaltak számára nyomasztó, sőt problémás is lehet. Az egész heti étel előkészítése elveheti az egész délutánt, és ha az előkészítés nem megfelelő, akár a kedved is elmehet az egész ötlettől.

sikeres étel előkészítés tervet igényel. Ez egy nagyon fontos tényező. Próbálj csak improvizálni és rosszul irányított makrótápanyagokkal, elfelejtett zöldségekkel, vagy akár még ételmérgezéssel is végezheted. Azelőtt, hogy belépnél a konyhába jegyezd meg az étel előkészítésének ezen 5 szabályát.

Ezek a termékek érdekelhetnek:

1. Tervezz egy nappal előre

A vasárnapi étel előkészítés a fitnesz közösségben egy széles körben elterjedt ünnep. Lehet, hogy közkedveltebb, mint a mellkas edzés nemzetközi napja, tehát a hétfő. Hogy miért? A vasárnapi előkészítés nem érinti a pénteki és szombati terveidet, valamint olyan közel áll a hétkezdethez, hogy megakadályozza, hogy a becsomagolt ételeknek már csütörtökön különös szaga legyen.

fitness étel előkészítése - tervezés

Attól függően, hogy mennyi ételt készítesz elő, ha ezt egy napon teszed, ez aránylag sok időt és élelmiszert jelenthet. Ráadásul az adott fehérjeforrás és a preferált módszer kiválasztása alapján, a munkahelyeden könnyen a büdös ebédjeiről ismert kollégává válhatsz.

Röviden: Az étel előkészítés addig megfelelő, amíg az kezelhetőnek és irányíthatónak tűnik. Ha a vasárnap nem működik, oszd fel az étel előkészítést két napra. Ez lerövidíti az előkészítési időt és egyértelműen megőrzi az ételeid minőségét. A vasárnap és a szerda általában jó választás, de válassz akármilyen más nap napot, amely megfelel a számodra.

2. Ismerd a saját számaidat

Amíg nem tudod, hogy mennyi ételt tudsz előkészíteni és hogy miből készülnek, addig az előkészítésre még csak ne is gondolj!

Étel: Határozd meg az ételeket és a napok számát, amelyekre azokat előkészíted! Néhány embernek elég minden napra csak az ebédjét előkészíteni, mivel otthon reggeliznek és vacsoráznak. Mások pedig akkor érik el a legjobb eredményeket, ha a hét minden napjára ételt csomagolnak, vagy ha az egész hétre több ételt előkészítenek, sőt vannak olyanok is, akik az összes nap minden ételét egyszerre csomagolják be. Tekintet nélkül arra, hova tartozol, válaszd azt a pontot, amely sikerre visz.

fitness étel tervezése

Makrótápanyagok: Ha szénhidrát ciklusaid vannak és napi 350 g szénhidrátra van szükséged, viszont csak 200 g-ra a következő napon, készíts el mindent előre. Tervezd be a napi makrótápanyagaid ill. a szükségleteid, speciális utasításokkal minden ételhez és ezt a tervet akasztd fel valahová a konyhába. Hova máshova, mint a hűtőre?

Hogy világos legyen, nem kell a makrótápanyagokat számolnod, hogy működjön. Olvasd el cikkünket: 4 tipp a zsír leadására a makró-tápanyagok számítása nélkül. Minden esetben az előre előkészített utasítások megkönnyítik az élelmiszerek vásárlását és az ételek további elkészítését is. Sőt, továbbléphetsz egy magasabb szintre is és akár az adott edényeket a napok és az ételek alapján is megjelölheted.

3. Tartsd magad az alapvető tételekhez

A hét folyamán fogyasztott ételek sokféleségének a nagy támogatói vagyunk. Viszont az ínyencségek kitalálása a hét minden napjára, mint a creme brulee, francia toast, vagy szalonnával körbetekert kagyló, hosszabb ideig a konyhában tart, mind azt gondolnád. Ráadásul gondolj az aranyszabályra: Minél előkelőbb egy étel, annál rosszabb az íze néhány hűtőben töltött nap után.

fitness étel elkészítése - hogyan tervezzünk

Hagyd a dekadenciát a friss ételek számára. Ha ételt készítesz, összpontosíts az olyan élelmiszerek kiválasztására, amelyeknek egyszerű a tárolása. A mi javaslatunk: Keverj egy mixet ezekből a kategóriákból és szaladj el bevásárolni:

• Fehérjék: csirkemell, sovány darált marhahús, szűzpecsenye, steak szelet, sovány hús (pulykamell, sonka, roast beef) és zsírmentes szárított marhahús

• Szénhidrátok: zabpehely, quinoa, kuszkusz, barnarizs, vadrizs, teljes kiőrlésű tortilla és kenyér

• Egészséges zsírok: mandula, dió, pekándió, pisztácia, tökmag, egyéb diók és magok, mogyoróvaj, mandulavaj, olívaolaj és kókuszolaj

Ha halhoz van kedved, nyugodtan kísérletezz. De bizonyosodj meg róla, hogy jól lezárható edényt használsz!

4. Szaladj el bevásárolni

A vásárlás természetes dolognak tűnhet, hiszen az ételek előkészítése a hűtőben található maradékokból sose jó megoldás. Természetesen egy vagy két ételt így is elkészíthetsz, viszont végül elfogynak a tartalékaid vagy kénytelen leszel az erősítéshez, szinte minden étel után fehérjeitalt használni.

fitness étel elkészítése - hogyan vásároljunk helyesen

Amint megismered a számaid, tegyél meg mindent azért, hogy elérd őket. Ha Te is egy vagy, az óriási mélyhűtővel rendelkező szerencse fiai közül, az ételeid több hétre előre is betervezheted. Ha nem, akkor heti egy-két alkalommal tégy látogatást élelmiszerüzletekben. Ezt az utat pedig vedd úgy, mint a rutin előkészület részét. Nem csak hatékonyabban fogsz tájékozódni az üzletekben, hanem pénzt spórolhatsz és elkerülheted az élelmiszerek pazarlását is.

5. Invesztálj egy minőségi ételhordó táskába

A teli hűtő látványa hihetetlenül gazdagító. Az Instagram egyetért. A tökéletesen elrendezett dobozok a tökéletesen passzoló makrótápanyagokkalez ám a látvány! Amikor hétfőn reggel kikelsz az ágyadból, gondolj arra, hogy ezt az ételt valahogy el is kell vinned. Nem egyszerű egy táskát, hátizsákot és még néhány további edényt a munkába vinned. Néhány jól megérdemelt étel már a földön végezte így.

Ha csak napi egy ételt készítünk elő, az nem jelent problémát. Viszont, ha olyan típusú ember vagy, aki több ételt készít elő, nagyon fontos rendelkezned egy minőségi ételhordó táskával vagy hátizsákkal. A táskák ellenőrzött hőmérséklete megvédhet az ételmérgezéstől.

hogyan készítsük el helyesen az ételt - tervezés és minőségi ételhordó táska

Ez az extra bevásárlás luxusnak tűnhet, viszont rengeteg napi frusztrációtól megkímélhet. Ha alaposan szeretnél dobozolni, ez az egyetlen módja. Megszabadulni a szükségtelen kellemetlenségektől alapvető fontosságú. Hadd legyen egyszerű, hadd legyen a Tiéd és hadd legyen hosszú távú!

Oszd meg velünk a hozzászólásokban a tippjeid az ételek előkészítéséhez és dobozolásához! Abban az esetben, ha tetszett a cikk, kérlek támogasd egy megosztással és így segíthetsz a barátaidnak és az ismerőseidnek is!

Komment hozzáadása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük