Olajok

Olajok egy olyan termékkategória, amely különböző növényi olajokat és állati zsírokat tartalmaz. Testünknek szüksége van ezekre a megfelelő működéshez. Mint azt valószínűleg már tudjátok, a különböző típusú olajoknak sokféle felhasználási módja van. Az egyik leghagyományosabb felhasználási módjuk a pirítás, sütőben vagy olajban sütés. Ugyanakkor a hideg ételeknek is elengedhetetlen része, jellemzően saláták készítéséhez használják. Az olaj hozzáadásával a szervezet számára biztosítjuk az eszközt, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található zsírban oldódó vitaminokból (A, D, E, K) a legtöbbet hasznosítsa.

 Show more

Ha már itt tartunk, egyes olajokat még szépségápolási termékek összetevőjeként is használnak. A kókuszolajat például gyakran használják hajpakolások készítésére és a száraz bőr hidratálására. Minden olajnak megvannak a maga sajátos tulajdonságai, amelyek miatt értékelik és keresik. Az egyes olajtípusok az előállításukhoz használt nyersanyagokban, a feldolgozási módszerekben, a formában és a felhasználási módban különböznek egymástól.  

Hogyan csoportosíthatjuk az olajokat állaguk szerint? 

  • Folyékony forma: Ez a termék azért kiemelkedő, mert nagyon praktikus, mivel könnyen ki lehet belőle mérni egy teáskanálnyit vagy néhány cseppet, hogy hozzá tudjuk adni a salátához vagy a serpenyőre tegyük sütés közben. Az olíva-, avokádó-, lenmag- vagy tökmagolajra például ez az állag jellemző. 
  • Főzőspray forma: Egyes folyékony olajok spray formájában is használhatók. Ez különösen akkor hasznos, ha egyenletes réteget szeretnénk felvinni az edényre, vagy csökkenteni szeretnénk a felhasznált olaj mennyiségét. Egy főzőspray olaj segítségével könnyen felvihető egy vékony réteg a serpenyő vagy lábas aljára. Használhatunk például kókusz, repce vagy olíva főzőspray-t.  
  • Szilárd forma: Általában a  ghí (tisztított vaj) vagy a kókuszolaj kapható ilyen formában. Ha azonban meleg körülmények között vannak tárolva, az állaguk fokozatosan lazul, és teljesen folyékonnyá válhatnak, különösen a kókuszolaj. Minden a környezet hőmérsékletétől függ.  

Melyek a legnépszerűbb olajok ebben a kategóriában? 

  • Kókuszolaj, amelyet a kókuszdióra emlékeztető, különleges íz és illat jellemez. Ezért olyan népszerű sütéshez, de desszertek készítéséhez is, mivel extra ízt ad az ételnek. Vannak azonban olyan változatai, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, ezért pedig gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy az olaj ebből a gyümölcsből készült.  
  • Az MCT olajok különleges tulajdonsága, hogy a szervezet szinte azonnali energiaforrásként tudja felhasználni őket. A bennük lévő zsírok (zsírsavak) közepes lánchosszúságúak, ezért gyorsabban emésztődnek. Jellemzően kapril- és kaprinsavat is tartalmaznak, és népszerűek a paleo vagy az alacsony szénhidráttartalmú étrend követői körében. Az MCT-olajokat a sportolók is keresik, mert segítik őket, hogy feltöltődjenek energiával. Ennek ellenére nem alkalmasak hosszabb ideig tartó, magas hőmérsékleten történő főzésre.  
  • Az Olívaolaj általában hidegen sajtolt, ezért számos jótékony hatású anyag megmarad benne. Remekül megy salátákhoz, pékárukhoz és egyéb hidegkonyhai ételekhez. Ha a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni belőle, kerülni kell a magas hőmérsékleten történő főzést. Kivételt képezhet ez alól a finomított olívaolaj.  
  • Az Avokádóolaj, az olívaolajhoz hasonlóan főként egyszeresen telítetlen, egészséges zsírokat tartalmaz. Ha ezekkel helyettesítjük a telített zsírokat az étrendben, hozzájárulhatunk a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. A feldolgozási módnak köszönhetően az avokádóolaj számos más jótékony anyagot is megtart. Meleg és hideg konyhai receptek elkészítésére egyaránt alkalmas. Ezenkívül salátákhoz, sütéshez és pácok készítéséhez is kiváló.  
  • A Ghí egy tisztított vaj, amely nagyszerűen használható a hagyományos vaj helyettesítőjeként. Nem tartalmaz vizet vagy tejfehérjét, így ideális választás a laktózérzékenyek számára. A ghí használható főzéshez, csakúgy, mint finom házi krémek készítéséhez.  
  • A válogatott magolajok kevésbé elterjedt, de nem kevésbé érdekes lehetőségekkel bővítik az általánosan elérhető olajok választékát. Ezek közé tartoznak a következőkből készült olajok lenmag, chia és sütőtök magvakból. Ezenkívül szerepelnek még a kínálatban máriatövisből vagy szőlőmagból készült olajok is. Mindegyik olajnak sajátos tulajdonsága, íze, illata és felhasználása van. Ezért biztosan találunk nekik helyet a konyhában, és számtalan eredeti ételt varázsolhatunk belőlük. 
  • Egyéb olajok - nem csak a már említett olajok kaphatók. Itt van például a napraforgóolaj is, amelyet különböző ételek főzéséhez használnak. Az argánolajat is érdemes megemlíteni, mivel a szépségápolási termékekben való felhasználása miatt igen népszerű. 

Ezért mind a növényi olajok, mind az állati zsírok nagyszerű társak a konyhában. Típusuktól függően tökéletesen alkalmasak hideg vagy meleg ételek elkészítésére. Finom pácokat is készíthetünk, salátát fűszerezhetünk velük, vagy más finomságok is készülhetnek, ha pirításhoz vagy sütéshez használjuk őket. Az olajok természetesen tésztákhoz és különböző krémekhez is kiválóak, amikor desszerteket készítünk.  

Mint azt bizonyára már ti is tudjátok, a zsírok rejtik az ízeket. Az olajok és zsírok segítségével minden édes vagy sós étel igazi gasztronómiai élménnyé válhat. Ezenkívül a fogyasztásukkal támogatjuk a zsírban oldódó vitaminok felszívódási arányát és más hasznos anyagok bevitelét. Egyes olajok még a szépségápolásra is jók, mivel gyakran használják őket a haj és a bőr táplálására. Mit szólnátok egy kókuszolajos hajpakoláshoz?  

Szeretnétek többet megtudni az olajokról és zsírokról? Akkor ne hagyjátok ki cikkünket: Zsírok, amelyek ártanak és amelyek a hasznodra válnak

 Mutass kevesebbet

Termékek 31-33 33 - ból

Oldal
per page
Növekvő sorrendbe
Gyártó
  1. Ölmühle Solling (9)
  2. Wolfberry (9)
  3. GymBeam (7)
  4. VanaVita (4)
  5. PVL (1)
  6. OstroVit (1)
  7. NOW Foods (1)
  8. DR. GOERG (1)
Ízesítés
  1. kókusz (1)
Csomagolás (g)
  1. 400 g (1)
  2. 20 x 2,8 g (1)
Csomagolás (ml)
  1. 250 ml (11)
  2. 100 ml (6)
  3. 1000 ml (6)
  4. 200 ml (5)
  5. 500 ml (4)
  6. 400 ml (3)
  7. 6 x 200 ml (2)
  8. 450 ml (1)
  9. 473 ml (1)
  10. 946 ml (1)
  11. 6 x 250 ml (1)
Állag
  1. Folyadék (20)
  2. Élelmiszerek (13)
Összetétel
  1. Tiszta forma (30)
  2. Keverék (2)
Termék kategóriája
Termékcímkék
  1. Vegan (28)
  2. BIO (18)
  3. RO - VANAVITA (4)
Ár
Szűrés
Vegetáriánus (32)
Vegán (28)
Gluténmentes (33)
Laktózmentes (33)
BIO (18)
GMO mentes (30)
Mesterséges édesítő mentes (26)
Műanyag csomagolás mentes (6)
Aszpartám mentes (33)
  1. BIO Avocado oil - Ölmühle Solling
    BIO Avokádóolaj - Ölmühle Solling
    100%
    100 % (2)
    3390 Ft
  2. BIO Virgin grape seed oil - Ölmühle Solling
  3. Chia seed oil - Wolfberry
    Nincs raktáron
    Chia magolaj - Wolfberry
    100%
    100 % (1)

Termékek 31-33 33 - ból