Növényi alapú fehérjék

Növényi alapú fehérjék fehérjeporok kategóriája, amelyek növényi eredetű fehérjeforrásból készültek. Általában kenderből, hüvelyesekből (szójából, borsóból) vagy gabonafélékből (rizsből) készült fehérjeporokat foglalnak magukba, amelyek gyakran BIO minőségűek. A legnagyobb előnyük, hogy vegánok is élvezhetik, valamint azok az emberek is, akik laktózintoleranciában szenvednek. Azok is fogyaszthatják, akik bár nem kerülik az állati eredetű termékeket, de szeretnék csökkenteni azok fogyasztását vagy új ízeknek is szeretnének esélyt adni.

A tejsavófehérje-porokhoz képest a növényi alapúaknak van egy kis hátránya, méghozzá az esszenciális aminosavak (EAA) spektrumát tekintve, amely kevésbé kedvező. Azonban még ez is könnyen kezelhető, hiszen csak több növényi alapú fehérjeforrás kombinációját kell fogyasztanotok. Jellemzően a hüvelyesekből készültet ajánlatos gabonafélékből készült fehérjével kombinálni. Sőt, az a legjobb, ha körülbelül 25%-kal növeljük az adagokat. Ha a benne lévő aminosavak felszívódását még jobban szeretnétek támogatni, akkor a fehérjeport célszerű probiotikumokkal kiegészíteni.

 Show more

Milyen növényi eredetű fehérjepor típusok léteznek?

A növényi eredetű fehérjeporok egyes típusai elsősorban aminosav-spektrumukban, felszívódásukban, árukban, de fehérjetartalmukban is különböznek egymástól. Nézzük meg őket közelebbről.

1. Szójafehérjeporok

A szójafehérjeporok általában 65-85% fehérjét tartalmaznak, és a vegánok körében a legnépszerűbb növényi alapú alternatívák közé tartoznak. Ez elsősorban a kedvező EAA-tartalmuknak köszönhető, amely leginkább egy minőségi tejsavófehérje-poréra hasonlít. Azonban hozzá képest valamivel több cukrot tartalmaznak, amit egyesek kisebb hátrányként érzékelhetnek. A szójafehérjeporok különösen a vegán sportolók körében népszerűek. Az ebbe a kategóriába tartozó fehérjeporok példaértékű képviselője a Protein Soy Isolate.

2. Rizsfehérjeporok

A rizsfehérjeporokat rizsszemekből állítják elő, és általában 50-78% fehérjét tartalmaznak. Ha szeretnétek a legtöbbet kihozni egy rizsfehérjeporból, akkor ideális hüvelyesekből készült fehérjével kombinálni, például a borsófehérjepor formájában. A kapott fehérjekeverék így lényegesen jobb minőségű és összetettebb lesz. Az ebbe a kategóriába tartozó fehérjeporok példaértékű képviselője a BIO Rice Protein.

3. Kenderfehérjepor

A kenderfehérjeporok kendermag préselésével és őrlésével készülnek. Általában körülbelül 50% fehérjét tartalmaznak, ami kevesebb, mint amennyi egy tejsavófehérje-porban található. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle, ideális más növényi eredetű fehérjeforrásokkal kombinálni. Az ebbe a kategóriába tartozó fehérjeporok példaértékű képviselője a BIO Hemp Protein.

4. Borsófehérjeporok

A borsófehérjeporok a hüvelyes fehérjeforrások közé tartoznak, és meglehetősen jó alternatívát jelentenek a tejsavófehérje-porokkal szemben. Azonban még ebben az esetben is a legjobb, ha gabonafélékből készült fehérjeforrásokkal kombináljuk őket. A borsófehérjeporok jellemzően valamivel magasabb rosttartalmúak, ami előnyt jelenthet, ha hosszabb ideig szeretnétek jóllakottak lenni. Viszont ez hátrány lehet abban az esetben, ha az edzés utáni gyors regenerációra vágytok. Az ebbe a kategóriába tartozó fehérjeporok példaértékű képviselője a BIO Pea Protein.

5. Napraforgófehérje-por

A napraforgófehérje-porok válogatott napraforgómagokból készülnek. A borsófehérjeporokhoz hasonlóan a napraforgófehérje-porok is magasabb rosttartalommal büszkélkedhetnek, ami ideális lehet, ha a fehérjeport laktató nassolnivalóként szeretnétek fogyasztani. A napraforgófehérje-porok általában körülbelül 50% fehérjét tartalmaznak, ami sokkal kevesebb, mint a tejsavófehérje-por esetében. Az ebbe a kategóriába tartozó fehérjeporok példaértékű képviselője a BIO Sunflower Protein.

6. Többkomponensű növényi eredetű fehérjeporok

A többkomponensű növényi alapú fehérje a lehető legjobb választások közé tartozik a vegán fehérjeporok közül. Nagy előnye, hogy különböző forrásokból származó fehérjét tartalmaz. Ez kiküszöböli a limitált (alulreprezentált) aminosavakból eredő hátrányát, és egy meglehetősen kedvező esszenciális aminosav spektrummal (EAA) rendelkező fehérjeport eredményez. Az ilyen fehérjeporok alapja gyakran a gabonafélékből és hüvelyesekből származó fehérje kombinációja, amely minőségét tekintve nagyon közel áll a tejsavófehérje-porokhoz. Ha a növényi alapú többkomponensű fehérjeporokról beszélünk, rendszeresen találkozhatunk például a borsó- és rizsfehérje kombinációjával. Az ebbe a kategóriába tartozó fehérjeporok példaértékű képviselője a BIO Vegan Protein.

Kinek alkalmasak a növényi alapú fehérjekeverékek?

  • Sportolóknak, akik szeretnék támogatni az izomtömegük növekedését, de kerülik az állati eredetű fehérjét.
  • Olyan személyeknek, akik fogyni szeretnének és ezért növelniük kell a fehérjebevitelüket.
  • Vegánoknak és vegetáriániusoknak.
  • Laktózintoleranciában szenvedő személyeknek.
  • Olyan személyeknek, akik növényi alapú fehérjével szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket.
  • Szakácsoknak, akik növényi eredetű fehérjével szeretnék gazdagítani az ételeiket.
  • Bárkinek, akinek növelnie kéne az étrendje fehérjetartalmát.

Mennyi az optimális adag a növényi alapú fehérjeporokból?

A fehérjeporok esetében a szokásos ajánlott adag 0,25-0,3 g fehérje között mozog testtömeg-kilogrammonként. Ha azonban nincs kedvetek minden alkalommal elővenni a számológépet, nem árthattok vele, ha 20-40 g fehérjekeveréket fogyasztotok. Ez többé-kevésbé egy púpozott 30 g-os mérőpohárnak felel meg.

Abban az esetben, ha növényi alapú fehérjeport választotok, érdemes körülbelül 25%-kal növelni a bevitt mennyiséget az állati eredetű fehérjeporhoz képest. Ennek az az oka, hogy a növényi fehérjeforrások jellemzően kisebb mennyiségben tartalmaznak leucint és EAA-t is. A növényi alapú fehérjeporok emészthetőségének további javítása érdekében érdemes probiotikumokat is fogyasztani.

Hogyan fogyasszátok a növényi alapú fehérjeporokat?

  • A fehérjeporok klasszikus fogyasztási módja vízzel vagy tejjel keverve, egy finom fehérjeturmixot létrehozva, amely edzés után vagy a nap folyamán bármikor fogyasztható.
  • De nagyon finom zabkásába vagy más kásába téve is, amelyek finomabbak és a szükséges fehérjével is gazdagabbak lesznek.
  • Tésztába is tehetitek, hogy fehérjedús desszertet hozzatok létre.
  • Az ízesítés nélküli változatok tökéletesek a sós ételekhez, például fehérjés pizza készítésére.
  • Akár smoothie-ba vagy kávéba is tehetitek. Így könnyedén gazdagíthatjátok ezeket az italokat a szükséges fehérjével. 

Szeretnétek többet megtudni a fehérjeporokról és arról, hogy hogyan válasszátok ki a megfelelőt? Akkor mindenképpen olvassátok el a cikkünket: Hogyan válasszuk ki a megfelelő fehérjét fogyáshoz vagy izomnöveléshez?

 Mutass kevesebbet

18 Tétel

per page
Növekvő sorrendbe
Gyártó
  1. VanaVita (6)
  2. GymBeam (4)
  3. The Protein Works (3)
  4. Optimum Nutrition (1)
  5. Diet Food (1)
  6. OstroVit (1)
  7. Reflex Nutrition (1)
  8. Amazing Grass (1)
Ízesítés
  1. ízesítetlen (10)
  2. csokoládé (6)
  3. vanília (4)
  4. banán (2)
  5. banán-eper (2)
  6. selymes csoki (2)
  7. vanília krém (2)
  8. csokis keksz (2)
  9. csoki és bogyók (2)
  10. vegyes bogyók (1)
  11. Twix szelet (1)
  12. édes csokoládé (1)
  13. kókusz (1)
  14. csokoládé-karamell (1)
  15. vaníliabab (1)
  16. karamell macchiato (1)
  17. belga csoki-mokka (1)
  18. choc peanut cookie (1)
  19. eredeti (1)
Csomagolás (g)
  1. 1000 g (7)
  2. 500 g (7)
  3. 600 g (2)
  4. 200 g (1)
  5. 30 g (1)
  6. 360 g (1)
  7. 680 g (1)
  8. 200 x 30 g (1)
  9. 480 g (1)
Állag
  1. Por (18)
Összetétel
  1. Tiszta forma (10)
  2. Keverék (8)
Fehérje feldolgozás módja
  1. izolátum (7)
  2. vegyes feldolgozás (7)
  3. koncentrátum (2)
Fehérje forrás
  1. több összetevő (7)
  2. borsó (3)
  3. kender (2)
  4. rizs (2)
  5. szója (2)
Termék kategóriája
Termékcímkék
  1. Vegan (17)
  2. BIO (8)
  3. 22% (1)
Ár
Szűrés
Vegetáriánus (18)
Vegán (17)
Gluténmentes (17)
Laktózmentes (17)
BIO (8)
GMO mentes (16)
Mesterséges édesítő mentes (10)
Műanyag csomagolás mentes (18)
Aszpartám mentes (18)
  1. GymBeam Vegan Blend - 1000 g chocolate
    Vegan Blend - GymBeam
    71%
    71 % (184)
    8690 Ft
  2. Rice Protein GymBeam 1000 g
    Rizsfehérje - GymBeam
    72%
    72 % (120)
    7690 Ft
  3. Soy Isolate fehérje 1000 g - GymBeam
    Szójafehérje izolátum - GymBeam
    83%
    83 % (316)
    5790 Ft
  4. Kender fehérje - GymBeam
    Kender fehérje - GymBeam
    89%
    89 % (40)
    9890 Ft
  5. Proteín Gold Standard 100% Plant - Optimum Nutrition
    Gold Standard 100% Plant - Optimum Nutrition
    73%
    73 % (3)
    13790 Ft
  6. BIO Vegan Protein - VanaVita
    Bio Vegán fehérje - VanaVita
    83%
    83 % (77)
    11290 Ft
  7. BIO Rizsfehérje - VanaVita
    BIO Rizsfehérje - VanaVita
    64%
    64 % (5)
    5790 Ft
  8. Plant-based Protein - Reflex Nutrition
    Növényi alapú fehérje - Reflex Nutrition
    100%
    100 % (13)
    11390 Ft
  9. BIO Borsófehérje - VanaVita
    BIO Borsófehérje - VanaVita
    80%
    80 % (4)
    7690 Ft
  10. Bio Hemp protein - VanaVita
    BIO Kenderfehérje - VanaVita
    74%
    74 % (7)
    7990 Ft
  11. BIO Napraforgófehérje - VanaVita
    BIO Napraforgófehérje - VanaVita
    84%
    84 % (6)
    4490 Ft
  12. Pea Protein 80 - The Protein Works
    Pea Protein 80 - The Protein Works
    77%
    77 % (16)
    6590 Ft -tól
  13. Organic Rice Protein Diet Food
    Organic Rice 200 g - Diet Food
    73%
    73 % (3)
    3790 Ft
  14. Bio Vegan Protein minta - VanaVita
    Bio Vegan Protein minta - VanaVita
    57%
    57 % (14)
    690Ft -tól
  15. Pea Protein Vege - OstroVit
    Borsófehérje - OstroVit
    50%
    50 % (2)
    9390 Ft
  16. Soy Protein 90 Isolate - The Protein Works
    Nincs raktáron
    Soy Protein 90 Isolate - The Protein Works
    81%
    81 % (37)
  17. Protein Superfood - Amazing Grass
    Nincs raktáron
    BIO Protein Superfood - Amazing Grass
    87%
    87 % (7)
  18. Diet Vegan Protein - The Protein Works
    Nincs raktáron
    Diet Vegan Protein - The Protein Works
    85%
    85 % (80)

18 Tétel